Wat als... we geen aardgas meer krijgen voor verwarming

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Stel het volgende voor: de eurocrisis loopt uit de hand en er zijn spanningen binnen de europese unie, gevolg: men draait de gaskraan dicht en duizenden gezinnen waaronder wij dus, zitten zonder verwarming.
Wij hebben een lage-energie-woning gebouwd die met gas wordt verwarmd en de zon als bijverwarming. Een dag zonder aardgas zou nog wel lukken dankzij onze buffer van de vloerverwarming. Maar wat als we dagen, weken,... geen aardgas krijgen. Wat moeten we dan doen? Veel mensen hebben een kachel en kunnen zulke periode dus perfect overbruggen. (zijn dus "onafhankelijk") Wij hebben geen kachel.
Misschien is het een onozele vraag en een fantasie van mij, maar kan dit ooit gebeuren en hoe kunnen we ons dan toch warm houden?

Reacties

Er zit zeker water in de rookgassen, ook al omdat het hout niet volledig droog is. De waterdamp die gevormd wordt door de verbranding van waterstof, aanwezig in hout is wel veel kleiner dan gas (maximaal C02, dus bij lambda 1 voor hout is volgens meetapparaat 20,3 procent). Ik vind maar één waarde terug voor condenserend rendement op onderwaarde en dat is 101 procent, maar ik vermoed dat de waarde iets hoger ligt (maar onder die voor stookolie die 104 is)

www.chemieforum.nl/forum/index.php?s=a5cc5c8ebd0a7619cbf32fd8fef77d3d&s…

De lage schouwtemperatuur is voornamelijk een gevolg van het gedeelte zwarte buis (bijna 2 meter) tussen kachel en rookgaskanaal.

Ik leg meestal maar twee kleine stukken op, en het probleem met mijn kachel is dat ze niet gemakkelijk ontsteekt. Maar het gaat op de manier die je aangeeft.

hey hey

de dag dat we geen gas meer krijgen zou ik niet op wachten die gaat er heus niet komen maar de prijs van de gas die gaat wel nog hogere toppen scheren vrees ik.

als plaatser van pelletkachel en inbouw pelletkachels enz... kom ik met heel veeeeel mensen in contact en op vele plaatsen waar de mensen willen dat je eerst gaat kijken (logisch) komt steeds meer voor dat iedereen maar denkt dat je een schoorsteen nodig hebt om een pelletkachel te plaatsen,

niets is minder waar, je kan perfect een pelletkachel plaatsen in je keuken of waar dan ook tegen een buiten muur of eventueel via kanalisatie elders.

zo heb ik zelf thuis een pelletkachel van 11kw in de keuken staan, ik verwarm de keuken, living, en 2 slaapkamers, enkel badkamer via elektrische boiler, heb dit nu al bijna 2 maanden en heb sindsdien geen enkele dag meer mijn verwarming(gas) moeten opzetten, en het kost me per dag gemiddeld 3.8euro(1zak van 15kg pellets) voor het lekker warm te hebben,

om even een berekening te maken

maandelijks gasfactuur 170 euro/maandx12 = 2040 euro

365x3.8 zak pellets = 1387euro dus verschil is al 653 euro, dit is ruim geteld aan pellets want in de zomer stook je al niet en dagen zoals nu ook al minder, maar de rekening van gas krijg je wel elke maand of 3maandelijks :)

dus ik ben ervan overtuigd dat het me een dikke 1000 euro zal besparen dus weer een mooie vakantie toch!!!

dus mensen een pelletkachel daar zit echt wel toekomst in en als ik nog een raad mag geven voor een goei pelletkachel ga voor een merk als MCZ of edilkamin dan zit je altijd goed

grts

 

 

ebbersje03

ben heel even aan het surfen geweest en bij een belgische handelaar dit gevonden:

<< Kan een pelletkachel werken zonder schoorsteen ??

Deze vraag horen we dikwijls !! :  Theoretisch kan een pelletkachel werken zonder schoorsteen, maar wordt niet aanbevolen door de constructeurs.  Doe dit aub niet. >>

een verstandige raad.

heb jij de technische informatie van die ketels en kachels gelezen? indien ja zou ik graag weten waarop jij je baseert om te beweren dat je geen schoorsteen nodig hebt?  kwestie van geen verkeerde informatie te verspreiden.

daarbij wordt aan de deelnemers ook gevraagd om zich te onthouden om reclame te maken voor bepaalde merken.  overigens, als je hier even op de website surft op "edilkamin" zal je zien dat niet iedereen zo overtuigd is van dit merk.

hans d

Ik heb al wat voorbeelden gezien hoe het fout is gelopen met de pelletkachel doordat de rookgasafvoer enkel een buis van 2m was die door de muur zit. Ik zou alléén maar vertrouwen hebben in een volwaardig rookkanaal.

 

 

hey hans

het klopt dat er veel discussie over bestaat over al dan niet een schoorsteen te gebruiken.

ik doe mijn job nu als plaatser(gebrevetteerd) van pelletkachels al meer dan 5 jaar met hart en ziel en ik moet eerlijk zeggen dat je wel van alles tegenkomt.

volgen heel dikwijls bijscholingen enz..

theoretisch kan men zonder schoorsteen plaatsen en in de praktijk gebeurt het ook 7 van de 10, dan bedoel ik wel dat ik zelf een schouwkanaal creeer, dus T stuk op kachel minimum 2m buis(inox)bocht van 90' , boring van 100 , na buiten toe en minimum 10 cm van de muur en een windkap,opening van het gat word opgevuld met rockwool, richtlijnen die zelfs indien je het zo doet mooi uitgelegd staan in de handleidingen die je krijgt bij je kachel.

de meeste pellet kachels regelen hun schouwtrek zelf en qua veiligheid ben ik er zeker van dat je niks hoeft te vrezen,

Ik wil nu niet gaan zeggen dat het beter is dan een schoorsteen,want iets beter is er niet maar soms kunnen mensen niet anders dus is dit het alternatief.

en wat betreft reclame hans sorry daarvoor maar iedereen heeft zijn voorkeur en idd edilkamin is gene porsche maar toch serieuze middenklasse

mvg sven

 

 

toon

er staat weliswaar nergens hoe en waar de kachel getest is, maar ik neem aan dat die 84% klopt, bij droog hout, juiste schouwtrek en vollast.  en ja, de waarden zijn heel behoorlijk te noemen.  probleem met kachels is dat ze zelden op vollast gestookt worden, omdat het dan in de woning meestal te warm wordt.  en dus gaat men de kachel smoren, en dan begint de ellende.  als het aan mij lag zou ik de verplichting opleggen de kachels ook bij deellast te testen, dat is een veel interessanter gegeven, en meer to the point.

wat je zegt over pellets klopt, die zijn ook niet heilig, al wordt het door sommigen zo verkocht. 

enig belangrijk verschil m.i. is dat bij deellast de pelletkachels allicht minder vervuilen dan zo'n houtkachel.

 

 

sven

maar dat is geen antwoord op mijn vraag.  deze was heel duidelijk: "waarop baseer jij je om te beweren dat een schouw niet noodzakelijk is".

als je de technische dokumentatie leest van een van de door jou aangehaalde merken, zal je zien dat de fabrikant zelf een minimumtrek van 10 Pa voorschrijft, ben beniuew hoe je dat kan zonder schouw, zelfs met 2m schouw lukt je dat niet.  overigens ook een beetje vreemde uitleg, zonder schoorsteen is dus eigenlijk met schoorsteen??? theoretisch kan je dus zonder plaatsen, maar 't is, en een risico, en tegen de voorschriften van de leveranciers in.

geen enkele kachel of ketel kan bij mijn weten de schouwtrek regelen, enkel een trekregelaar kan dat.  kan hooguit (en ik twijfel of er kachels of ketels zijn die daartoe uitgerust zijn) een gebrek aan trek compenseren. 

overigens, wat is een gebrevetteerd plaatser van pelletkachels?  bij mijn weten bestaat dat in belgie niet.  en als ide al bestaan zou ik toch verwachten dat die minstens de voorschriften van de fabrikanten lezen?

je bent niet de eerste die beweert dat het zonder schouw kan, en allicht ook niet de laatste, maar ik wil er graag iedereen op wijzen dat het meestal niet toegestaan is.  als de condities buiten goed zijn zal de kachel wel functioneren, maar in ongunstige voorwaarden loop je de kans op een hoop problemen, het feit dat het soms of zelfs dikwijls wel werkt, is geen bewijs dat het zo hoort.

wat de reclame betreft, dat is ongewenst en hoort niet op deze site.

sven, als jij een ketel of kachel kent die dus zonder schoorsteen kan, wil ik graag de technische documentatie eens zien.

ik bedenk me net : klopt het dat men bij de ontginning van teerzanden ook 2 delen aardgas gebruikt om 1 deel olie te onttrekken?

Dan zal bij een extreme  stijging van de aardolieprijs de gasprijs verhoudingsgewijs méér gaans tijgen denk ik. Vooral omdat dat meer voorradig is....

walter

vreemde vraag, mij lijkt dat niet zo onoverkomelijk moeilijk om een raam te openen???