regenwaterput in rijwoning

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

hallo,
ik ga de achterbouw van een typische vlaamse rijwoning verbouwen. Ik zou graag een regenwaterput steken die voldoende groot is voor gebruik van toilet, wasmachine, enz. (5000 liter of zo). Maar hoe krijg ik een grote regenwaterput in mijn woning?
Ik heb geen voortuin, enkel een achtertuin die volledig ingesloten is.
Er kan misschien wel een kraan over het dak, maar dat is erg duur? En hoe graaf ik de put van 2 m diep of dieper?
Bestaan er regenwaterputten die minder diep zijn?
Bestaan er regenwaterputten die toch voldoende groot zijn, zonder mijn hele tuin in beslag te nemen, ik zou namelijk graag boven de putten nog plantjes zetten (niet enkel gras, dat meteen uitdroogt omdat de aardelaag te dun is).

De architect stelt voor om het platdak van de achterbouw richting huis te laten afhellen, waardoor de regenwaterafvoer dus in de woning komt. Dit lijkt logisch omdat je zo aan de tuinkant meer lichtinval krijgt, maar toch hoorde ik van mensen dat je regenwaterafvoer beter buiten zit, zeker niet midden in je huis. Iemand ervaring?

Reacties

Els, een grote put verzekert nog niet voldoende water. Het dak moet namelijk groot genoeg zijn. Met een dak van bv. 50m2 moet je niet veel groter gaan dan zo'n 3000 liter. Dit hangt natuurlijk van het verbruik af, maar als je toilet en wasmachine en eventueel ook douche wenst aan te sluiten, dan moet je zeker niet groter gaan, want uw put raakt nooit vol.

Er zijn platte plastiek regenputten die je onder een terras of het gras kan ingraven (bv. de flatline tanks). 

Regenwaterafvoer best buiten houden, je weet maar nooit hé dat er iets misloopt.

Ik heb een dak van 60m2 en na fysiologische zuivering over een helofytenvijver gaat het regenwater in een regenput van 3000L.

Alles van mijn woning staat op die put. Eén of twee maal per jaar chloreer ik het water of giet ik er een dosis colloidaal zilver in (dan zijn de leidingen tevens mee bacterievrij).

 

Eerlijkheidshalve: Dit is voor mij alleen, dus 1 bewoner en ik heb geen wasmachine.  Ondergoed doe ik met een handwas (met sodakristallen). Grote was mijn slaapzak (gebruik ik ipv lakens of donsdeken) doe ik in een wasserette. Ik vermeld dit omdat een wasmachine in een huishouden (en zeker met kinderen erbij) een grote, zoniet de grootste waterverbruiker in een huishouden is.

 

Ik woon er nu vier jaar en ik krijg mijn put niet leeg! (en in de zomer giet ik er buiten nog wat planten of de haag mee...).

Volgens de statistieken van het KMI valt er tussen de 800 en 900L per m2 en per jaar. Per 50m2 dak ontvang je dus meer dan 8000 liter regenwater per jaar!

Je kan ook overwegen om een deel van het regenwater van de buren naar jouw put af te leiden. Voorzie dan ook een voldoende grote overloop!.

 

 

ik ben wel overtuigd van het gebruik van regenwater. alleen is de plaatsing van de put in een rijwoning niet zo eenvoudig....

Er zijn firma's die zakken voor regenwater maken op maat. Er zijn ook firma's die mestzakken op maat maken (goedkoper alternatief dat even goed of beter is). De ideale oplossing voor dit probleem.
Ik heb het ook overwogen om de kelder zo om te toveren tot wateropslagplaats maar heb uiteindelijk een gat in de grond geschupt. Als je toch moet graven, kan je een keldertje metsen en daarin zo'n zak steken. Aansluitingen verlijmen zodat alles waterdicht is en dat blijkt goed te werken.

 

Voorbeeld: http://www.bouwbedrijfgeuns.net/Regenwaterzak.htm

Fout in mijn laatste repliek: 50m2 dak  x 800L/m2/jaar  =  40.000L per jaar en niet 8000L

Sorry,

Dat klopt wel, maar van die 40.000 zal je er misschien maar 10.000 effectief kunnen opvangen. Het grootste deel van het water komt in een relatief korte tijd, waardoor de regenput vol staat en de rest dus naar het riool loopt. Daarnaast is het ook noodzakelijk dat de put af en toe eens overloopt.

Voor 50m2 dak is een put van 5000 liter al bijna te groot.

Voor 1 of 2 personen is volgens mijn insziens die 3000L ruim voldoende (en de helofytenvijver buffert ook nog een paar honderd liter).

Ik knoei natuurlijk ook niet met water, ga geen kwartier onder de douche staan enz. Het water in de put is ook altijd 100% bruikbaar omdat het na de helofytenvijver kraakhelder is (ik heb nooit sediment in de put).

Als ik meer plaats zou gehad hebben dan had ik wellicht een put van 5000L genomen want je hebt inderdaad gelijk dat bij een hevige regenbui en als de put vol is er een heleboel overloopt. (maar die kan bij mij overlopen in de open grond ipv naar de riool).