druppende uitlaat condensatieketel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb een condensatieketel van Viessmann die prima werkt, de uitlaat is gemonteerd tegen de voorgevel van mijn huis. Uit die uitlaat druppelt als de ketel werkt gestadig vocht naar beneden. De druppels slaan tegen mijn muur waardoor er stilletjes aan witte residu zichtbaar wordt op mijn brikken. Wat kan ik hier aan doen?

Reacties

Dag Raf,

 

het lijkt me dat het rookgas voornamelijk in de uitlaat beginnen te condenseren. Mogelijk is het retourwater niet koud genoeg om maximaal te condenseren in de ketel. Op een koude winterdag zie je aan de witte rookpluimen welke ketels goed condenseren en welke niet. De grote rookpluimen verraden doorgaans te weinig condensatie in de ketel zelf.

Op hoeveel graden staat de aanvoer van cv water en op hoeveel graden komt het cv water terug?

Groeten

Wouter

Naar waar helt de uitlaat af ?

Bij condensatieketels moet de uitlaat naar de ketel toe hellen ...

 

Wouter,

Dit antwoord slaat werkelijk nergens op.

Als de ketel echt niet condenseert, zal hij ook niet condenseren in de uitlaat. Als hij goed condenseert, doet hij dat verder in het rookgassysteem. De gassen zijn dan immers verzadigd met waterdamp en iedere verdere afkoeling zal nog meer condens vormen. Volgend bericht geeft juist antwoord.

Ketels die geen rookpluim geven, condenseren meestal ook niet.

Mijn uitlaat buiten tegen de muur hangt hoger als mijn condensatieketel in mijn berging dus neem ik aan dat het condensatievocht moet kunnen teruglopen in mijn ketel, mijn buis die de ketel verbindt met mijn afvoer buiten loopt volledig weggewerkt in mijn muur dus kan ik niet controleren of er misschien een "knix" in zit ?

Ik woon in een wijk met gelijkaardige huisjes met dezelfde ketels en uitlaten, als ik buiten ga kijken wanneer 't koud is produceert mijn uitlaat meer witte damp als mijn buren...

Hoe kan ik die in/uit temperaturen controleren?

Dag Raf,

 

Zeg eens met wat de ruimtes verwarmd worden (radiatoren of vloerverwarming). Laat ook eens weten op welke temperatuur jouw cv-water staat afgesteld. Dat is normaal gesproken steeds op de ketel ergens in te stellen/af te lezen. 

 

groeten,

Wouter

Dag Lacroix,

 

ik zie het anders. 

Ik bekijk hierbij wel enkel de condensatieketels en niet de "gewone ketels". Als een condensatieketel niet condenseert (bijvoorbeeld omdat de retourtemperatuur van het cv water boven het dauwpunt ligt), dan gaat het rookgas van die ketel veel meer vocht bevatten in vergelijking met een condenserende ketel die maximaal condenseert. Het rookgas van deze laatste is veel droger omdat het meeste vocht reeds in de ketel ontstaat door condensatie (tgv afkoeling aan het retourcvwater in een extra warmtewisselaar) en wordt afgevoerd. Gevolg is dat het rookgas van de eerste ketel op een koude winterdag veel zichtbaarder zal zijn in vergelijking met de tweede, maximaal condenserende en dit in de vorm van een witte rookpluim gewoon omdat er nog veel meer vocht in zit dat pas condenseert in de koude buitenlucht. Ik hoop dat ik duidelijk ben...

groeten

Wouter 

Als je het absoluut vochtgehalte bekijkt heb je gelijk. Maar het is de relatieve vochtigheid die van belang is . En als je onder het dauwpunt zit, is de relatieve vochtigheid 100%. Het is zelfs zo dat als de ketel zelf niet condenseert, het niet zeker is dat de schouw gaat condenseren. Tenzij de schouw zodanig lang is, of de rookgassen al heel dicht bij de condensatietemperatuur zitten dat de temperatuur van de rookgassen tegen de wand laag genoeg worden. En bij de installatie's die ik al opgestart heb, is de rookpluim bij de koude opstart meestal toch wat groter dan eenmaal op temperatuur, al is het maar omdat de koude gassen meer de neiging hebben om te blijven hangen. Ik weet niet wat jou ervaring is hiermee.

Ik verwarm met radiators en heb een Vitopend 100 series, een doorstromer.

De temperatuur kan je instellen met een draaiknop waarop geen temperatuuraanduiding is aangegeven,als juist een plus/min aanduiding, de knop staat op niveau van de door de fabriek voorgeschreven stand....

 

Merci al voor de reacties!

Een Vitopend is wel geen condensatieketel...

U heeft 100 % gelijk, ik heb als leek de ketel verward met de vitodens, welk wel een condensatieketel is.

Mijn excuses..

Maar ik heb nog altijd die druppelende uitlaat, kan ik er iets aan doen?

Zoals al gezegd hoort de rookgasafvoer naar binnen te hellen. Belangrijk is wel dat er een condensval wordt voorzien om het gevormde water af te voeren naar de riool. Is dit niet het geval, dan zal de condens snel corrosie in de ketel geven, of electrische componenten aantasten. Misschien best de installateur aanspreken zodoende dat hij dit in orde kan brengen.