houtbriketten geven veel assen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

hoi,

omdat mijn hout blijkbaar nog niet goed droog was heb ik even houtbriketten in huis gehaald bij een bedrijf dat zijn boeken heeft neergelegd, de prijs was 140 euro voor 780 kg briketten.

Maar ik heb nu mijn twijfels over de briketten, aangezien ik niet gekend ben met briketten te stoken zou ik hier mensen met de nodige ervaring.

De briketten stoken goed, dat is geen probleem, ze geven veel meer hitte af dan dat ik met hout had.

maar ik heb ongelooflijk veel as, vooral als ik eens in de kachel gepord heb als de vlam bijna weg is vallen de overgeschoten blokken in assen uiteen.

Ook liggen er na het stoken harde stukken in de kachel, is dit afval dat ze er in mee gedraaid hebben??

graag jullie ervaringen en misschien adressen waar ik een volgende lading zou kunnen halen.

Momenteel zijn het zo een worsten van het merk florafire, iets duits blijkbaar.

Groeten johan

Reacties

Zijn het geen briketten van tropisch hardhout? Ik heb nu ook wat afvalstukken van Azobé gestookt, en had de indruk dat deze meer as geven. Maar heb dat ook al gezien bij pellets. Deze waren duidelijk hardhout en gaven meer sinters. De reden hierv oor kan zijn dat sommige soorten hardhout veel mineralen bevatten (onder ander kiezel) en dit verbrandt uiteraard niet.

 geen idee van wat ze juist zijn, maar ik heb het idee dat hetgene dat achterblijft net gesmolten plastiek is alleen heeft het de geur nie.

 

en om een voorbeeld te geven, normaal maakte ik de asla om de 5 stookbeurten leeg, dan zat hij iets meer dan half.

Nu moet ik hem elke stookbeurt leeg maken en dan zit hij bijna helemaal vol, dat kan toch niet de bedoeling zijn als er op de verpakking staat dat het weinig assen afgeeft.

jsobko

om te beginnen mag je niet in vuur poken, dat is het stomste dat je kan doen, je vernietigd het gloedbed.  laat de assen rustig uitgloeien, dat geeft meer warmte als die grote vlammen. en steek ook je vuur van boven aan, niet van onder, dan brandt het allicht wat rustiger, zuiniger en properder.

probeer eens het vuur rustig te laten uitbranden, en kijk eens of je die harde resten nog hebt? indien ja, zit er allicht rommel in.

hans d

hoi Hans,

 

ik stook ongeveer een 4 a 5 ladingen, als de eerste lading aan zijn einde geraakt liggen er soms stukken op de zijkant die niet verder branden, daarom dat ik er in por, dit is meestal als de vlam zo goed als weg is en er enkel smeulend as in ligt.

ik heb nu al ondervonden dat ik de assen verder moet laten uitbranden en door mijn manier van het in de kachel te stapelen aan te passen dat het minder as geeft maar toch nog veel meer dan de 2 procent waarover ik oberal lees

Als ik echt moet wachten bij elke lading tot de assen bijna weg zijn duurt stoken wel heel lang en krijg ik naar mijn gevoel niet veel hitte op het moment dat er alleen maar as in ligt.

 

Momenteel heb ik veel mider last van die harde stukken, misschien dat er wat rotzooi in een pak zat.

als het vuur aan het verminderen is kan je ook met een blok de asse voorzichtig naar één kant duwen en de nieuwe blokken ernaast leggen, niet op de asse.  dat geeft normaal het beste resultaat.

ok bedankt voor de tip, zullen we dadelijk eens proberen :-)

 Beste Hans,

 

Ik heb houtbriketten gekocht bij rineke.eu. Ik stook(te) ze in een TU 2200. Het lukt me echter niet

om ze te stoken zonder dat er donkere rook uit de schoorsteen komt. Ook vind ik de geur (buiten)

niet echt lekker ruiken. Aan de bovenkant van de vlammen zie je van de donkere roetpluimpjes

die je wel eens bij een flakkerende kaars ziet. De vlammen zijn mooi helder geel en de ruit van

de kachel blijft kraakhelder. In het begin van de stooksessie kleurt de achterwand zwart maar 

aan het eind is ze weer mooi schoon. 

Hoe weer je nu of de briketten zo zuiver zijn als de fabrikant beloofd. Het zou om de schoonste 

brandstof gaan die je kunt stoken (geen rook en geen stank). Op de pallet heb ik een sticker gevonden

waaruit blijkt dat de pallet uit Polen komt.

 

Gr.

 

Piet

 

 

piet

lijkt me op z'n minst vreemd.  heb je al eens met briketten van een ander merk geprobeerd en krijg je dan hetzelfde effect?