Configuratie Viessman Vitodens voor 2 CV pompen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

M'n installateur heeft zonet m'n oude mazoutketel vervangen door een gascondensatieketel van Viessman ( Vitodens 333-F ). De bestaande circuits en radiatoren zijn behouden.
Omdat ons huis 2 gedeelten heeft ( een woongedeelte en een praktijkgedeelte ) hadden we in de vorige configuratie 2 gescheiden circuits, ttz 2 kamerthermostaten die elk een CV circulatiepomp aanstuurden. Simpel en goed: elke thermostaat was apart te programmeren en stuurde z'n respecieveljke pomp aan.

Nu heeft de installateur dit logischerwijs vervangen door opnieuw 2 circuits met 2 pompen ( inclusief een 'evenwichtsfles' , maar géén enkele mengklep ). Tot mijn grote verwondering krijgt de installateur het nu niet voor elkaar om m'n 2 pompen apart te programmeren, niettegenstaande het feit dat de VITOTROL 300A bediening wel gewag maakt van de mogelijkheid om tot 3 verwarmingcircuits apart aan te sturen en te programmeren. De handleiding van de ketel geeft inderdaad enkel maar 'installatievoorbeelden' met een 'gewoon CV circuit A1' steeds in combinatie met een 'circuit M2 met mengklep'.
Er is een uitbereidingskit AM1 geinstalleerd waarop de 2 CV pompen zijn aangesloten ( parameter 33 op 1, parameter 34 ook op 1 gezet ), maar beide pompen draaien dus steeds samen. Indien de Vitotrol 300A bediening geconfigureerd wordt om een VC1 en VC2 circuit te bedienen komt er na enkele minuten de storingsmelding 'bd' ( = ' Communicatiefout afstandsbediening Vitotrol verwarmingscircuit 2 '; aansluitingen codeeradres A0 en instelling van de afstandsbediening controleren... ). Codering 00 staat nu op 2 ingesteld, maar als dit gewijzigd wordt ( bv naar 6, wat een redelijk logische keuze is ), dan komt er de storingsmelding BA... )

Ik wordt er stilaan wanhopig van... ik had gehoopt om een kwalitatieve, degelijke en zuinige installatie te plaatsen, maar tot nu toe enerveer ik me enorm in de handleidingen van Viessman die niet uitblinken in duidelijkheid.... Weet er iemand hoe de configuratie moet ingesteld worden om m'n 2 pompen apart te kunnen bedienen zonder telkens de stekker van de 2de pomp te moeten gaan uittrekken of de radiatorkranen te gaan toedraaien ???

Bij voorbaat dank,

Peter.

Reacties

Als de installateur een heel klein beetje geinformeerd was, wist hij dat je bij Viessmann geen twee kringen enkel met pomp kan aansturen. Net zoals in de documentatie duidelijk beschreven staat. Ofwel moet één pomp aangestuurd worden door een klokthermostaat, zoals voorheen, ofwel beide kringen met klokthermostaat, of een uitbreiding voor menger plaatsen (de menger zelf is niet nodzakelijk). Indien er twee klokthermostaten geplaatst worden kan eventueel via twee hulprelais nog de ketel in vraag gezet worden als één van de twee kringen in vraag komt.

Vitotronic ( sturing IN de ketel ! ) kan meerdere kringen sturen .

Vitotrol 300 kan maar geprogrameerd worden voor 1 kring ... dus 2 kringen is 2 x vitotrol die elk een bus-adres krijgen toegewezen .

Werkt nochtans perfect ...

Tumkie,

Het is niet helemaal zoals je zegt.

De regeling kan welliswaar verschillende kringen sturen, maar daar is maar één rechtstreekse kring bij (dus zonder menger). De A1 is rechtstreeks, M2 en M3 met menger. Vroeger had je inderdaad per kring een afstandsbediening nodig, maar met de Vitotrol 300A kan je op één afstandsbediening de drie kringen instellen.

lacroix

heb het nooit geprobeerd, maar ik vermoed dat als je aan M2 en/of M3 geen menger aansluit maar enkel de pomp, dat ook werkt.  ik denk niet dat het systeem meet of er stroom over loopt.  op de regeling van de ketel kan je al naargelang het type de drie kringen instellen, op de afstandsbediening vitotrol 200 kan je slechts 1 kring aansluiten, op de 300 inderdaad 3.  maar in het geval van de vragensteller is het dus waarschijnlijk interessanter 3 keer de vitotrol 200 te nemen.

hans d

Hans, post eerst helemaal lezen hé!

Ik heb al geschreven dat de menger niet noodzakelijk geplaatst moet worden, enkel de pomp is voldoende. Maar je hebt sowieso een uitbreiding voor een menger nodig, en de vertrekvoeler moet ook aangesloten worden op de uitbreiding, anders blijft er altijd een foutmelding.

Als ik het dus goed begrijp is er geen mogelijkheid ( via configuratie ) om de 2 aangesloten CV pompen via de AM1 uitbreidingsunit onahankelijk van elkaar aan te sturen, hoewel de Vitotrol bediening wél verschillende circuits kan aansturen via programmatie.

 

Als ik het dus nog steeds goed begrijp kan ik enkel maar 2 CV pompen onafhankelijk van elkaar besturen door 1 pomp zogezegd aan te sluiten als een kring met een mengklep en de mengklep zelf niet te gebruiken en 1 pomp als een rechtstreekse kring. Is het dan correct dat er 1 pomp moet worden aangesloten op een uitbreidingsunit ( Uitbreidingsset mengklep voor afzonderlijke mengklepmotor, Best.nr. 7301 062 ) en de andere pomp op de ( bestaande ) AM1 uitbreidingsunit ????.

 

Nog een bijkomende vraag: in mijn geval ( dus geen echte mengklepwerking ), wat zou het nut zijn om een temperatuursensor aan te sluiten op de uitbreidingsunit ? Mocht je er geen sensor op aansluiten dan begrijp ik wel dat je dan waarschijnlijk wel foutmeldingen zou krijgen, maar volstaat het gewoon niet om bv. gewoon een weerstand van 10kohm op de klemmen te schroeven ?

 

Tja...'t Is wat wennen, maar afgezien van het probleem met de twee pompen heb ik de rest wat instellingen betreft ondertussen wel onder controle. Ik hou alleen mijn hart vast wat betreft de stookkosten ( een oude mazoutbrander met een simpele maar degelijke regeling t.o.v. een gesofisticeerde gasketel met een complexe regeling.. de combinatie is daarom niet noodzakelijk beter....). De documentatie van Viessman blijf ikzelf zéér penibel vinden en jammer genoeg moet ik vaststellen dat m'n installateur het zelf ook niet veel klaarder inziet :-) ....

 

Bedankt voor de reeds gegeven reacties ( en diegene die nog moeten komen ) !

 

Je hebt het begrepen. De sensor zou je inderdaad kunnen vervangen door een weerstandje, maar dan even kijken op de curve dat de waarde een realistische temperatuur geeft. Maar de vertrekvoeler zit toch bij de uitbreidingsmodule, dus waarom deze niet gebruiken. Het zou kunnen dat de regeling raar gaat reageren als de gemeten waarde van de vertrekvoeler ver buiten de te verwachten waarde ligt.

Wat de handleiding betreft. Als je vaktermen een beetje begrijpt, is de documentatie zeer duidelijk. Voor mij is de handleiding van bijvoorbeeld een PC ook onbegrijpelijk, maar dat ligt dan in de eerste plaats aan mij. Ieder zijn vak!

lacroix

ik heb het helemaal gelezen hoor, en ik heb jou nergens zien schrijven dat je de uitbreiding nodig hebt, volgens mij schrijf je dat nu voor de eerste keer.  ik heb ook enkel geschreven dat ik het nooit geprobeerd heb.  volgens mij kon dat vroeger perfect als je er enkel een voeler (of een weerstand) aanhing, zonder de uitbreiding.  maar ik ben niet meer vertrouwd met de nieuwere versies.

hans d

 

er is nog wel een mogelijkheid, tenminste als 1 van de 3 kringen altijd blijft aan staan, wat met WAR in principe het geval is.  dan kan je de twee andere kringen simpel bedienen met een pomp en een kamerthermostaat.  en die kringen werken dan ook WAR, alleen geen mogelijkheid om de temperaturen te optimaliseren.

simpel en goedkoop, maar met wat minder mogelijkheden.

hans d

Dit had ik in mijn eerste reactie geschreven:

'Ofwel moet één pomp aangestuurd worden door een klokthermostaat, zoals voorheen, ofwel beide kringen met klokthermostaat, of een uitbreiding voor menger plaatsen (de menger zelf is niet nodzakelijk)'.

Bij de wandketels is er voor de menger altijd een uitbreiding nodig geweest. Het verschil met de nieuwe regelingen is dat je nu twee gemengde kringen kan aansturen, rechtstreeks vanuit de ketel (maar telkens via een uitbreiding).

Hans, dit heb ik ook al geschreven. En nog meer, want ik heb er bij gezet dat de kring niet altijd moet blijven aanstaan. Als je via twee hulprelais een programma-omschakeling doet, zal de ketel enkel in vraag komen als tenminste één thermostaat warmte vraagt

 

Dit lijkt me inderdaad een relatief eenvoudige ( en goedkopere ) oplossing, maar hoe doe je dan die programma-omschakeling ? Ik veronderstel dat je daar dan een uitbreidingsunit zoals de EA1 nodig hebt waarbij je vervolgens het hulprelaiscontact aansluit op de DE1 ( + codering 3A op 1 of 2 zetten + codering 3F op 2 zetten ? ) ? Moeten er dan nog andere instellingen aangepast worden ?

 

... nog iets ..... ik heb ondertussen gezien dat er op mijn factuur naast de AM1 uitbreidingsunit ook een "menger module" is aangerekend twv 286€, terwijl dit zeker niet is geïnstalleerd ! Misschien is de oplossing ( met de mengermodule ) wel door Viessman gesuggereerd en zo geleverd, maar heeft m'n installateur het niet begrepen en is dit uiteindelijk ook niet zo geïnstalleerd geraakt ..... :-) .......

 

@ Lacroix & @ Hans: Bedankt voor de zeer nuttige tips en bijkomende uitleg !

ook de uitbreiding (met menger bedoelde ik het geheel) kon je vroeger weglaten, enkel een voeler was voldoende.  overigens was dat niet alleen bij wandketels zo, als je een menger wou aansturen bij een vloerketel, had je die ook nodig.  maar zoals ik al gezegd heb, weet niet hoe het met de huidige generatie zit.

ik heb over die eerste bijlage van jou blijkbaar over gekeken, en blijkbaar is dat een zware zonde om dat nog eens te herhalen, m'n diepe en gemeende excuses.

 

 

peter

standaard zal viessmann inderdaad deze oplossing voorstellen.  in dat geval is het vrij eenvoudig, als ie toch aangerekend werd, laat hem dan ook ineens plaatsen.  dan is je probleem ineens opgelost :-)

hans d

Peter,

Aan je antwoord te zien is de documentatie van Viessmann toch niet zo moeilijk te begrijpen. En dat bedoel ik zeker niet denigrerend. Ik wil enkel zeggen dat het even nodig heeft om er in thuis te raken. En daar ben je  goed in geslaagd. Zoals Hans aangeeft is de oplossing voorhanden. Vraag de installateur om de uitbreiding te plaatsen (die je immers ook betaald hebt) en je kan de twee kringen vanaf je Vitotrol instellen. Of indien de oplossing met thermostaten je genegen is, kan het ook op die manier.

Hallo, hier zijn we weer... :-)

We zijn ondertussen zo ver dat er aan m'n Vitodens ketel  nu naast de "AM1 uitbreidingskit" nu ook een "mengermodule" is geïnstalleerd echter zonder mengklep. De parameters staan nu min of meer correct en ik kan m'n 2 CV pompen netjes onafhankelijk van elkaar programmeren en aansturen via de Vitotrol bediening. Tot zover lijkt alles goed te gaan.

 

MAAR, nu heb ik al verschillende keren gemerkt ( dus maw niet altijd... ) dat de leidingen en de radiatoren van het circuit 1 waarvan de pomp NIET draait toch ook warm worden, terwijl de pomp van het andere circuit 2 dus dus wel draait .... Als ik dan manueel één van de kleppen uit het circuit 1 ( waarvan de pomp niet draait ) zachtjes dichtdraai dan hoor ik aan het geluid dat er dus inderdaad stroming moet zijn in dit circuit..... Maw; ik heb nu hydraulisch nog altijd geen 2 onafhankelijke circuits...

 

Er zijn ( volgens mij ) maar 2 mogelijke oorzaken, maar daar ben ik dus niet zeker van:

1) In de Vitodens ketel zit er ook een pomp ( ? ) die dus eigenlijk in serie zit met de 2 CV pompen die buiten de ketel geplaatst zijn. Als er 1 van de 2 uitwendige CV pompen afgeschakeld is, dan is er toch een flow door het circuit veroorzaakt door de ( inwendige ) pomp van de ketel.

2) Er zitten, voor zover ik kan zien, géén terugslagkleppen gemonteerd in de circuits van de 2 uitwendige CV pompen: als er 1 pomp draait dan steekt deze pomp water via de retourleiding in het andere circuit...

 

Is er iemand die met kennis van zaken en vooral uit ervaring met hydraulische circuits weet wat aan de basis van dit probleem zou liggen ?

 

Dank bij voorbaat zoals gewoonlijk :-) !

allen,

ik zit in een gelijikaardige situatie. Vitodens300, 2 kringen, 2 pompen, evenwichtsfles, WAR en voor elke kring een kamerthermostaat. Het is een verbouwing, de bestaande radiatoren zijn gebleven. Nu zijn die kamerthermostaten van het gewone aan/uit-type (honeywell) en die staan standaard ingesteld op 6 ketelschakelingen per uur. Ik kan dat verlagen naar 3/uur. Is dat de bedoeling???? Ik dacht dat een condenserende ketel juist lang moest kunnen doorbranden om zoveel mogelijk te moduleren? Ik heb 4050 branderstarts op 710 draaiuren. Dat is 5,7 starts/uur. Ongeveer 6 dus,  Ik vrees dat mijn ketel zo niet lang zal meegaan. Stooklijn staat op 1,5. 

Mijn vraag: Moet hier niet een "modulerende" thermostaat op, die de warmtevraag reduceert naarmate de ingestelde temp benaderd wordt. Of leert de ketel dit uit de retourwatertemp? 

alvast bedankt,

Thomas  

Bijkomend vraagje hierover:
Is het systeem met die 2 extra pompen wel optimaal naar eletrisch verbruik toe?
Bij warmtevraag draaien er minstens 2 pompen in serie : die van de ketel en die van het circuit dat warmte vraagt.

Een gangbare Grundfos pomp met 3 standen geeft aan 30W - 45W- 60Watt. Dat verbruik komt bovenop het verbruik van de (vermoedelijk wat zuinigere) modernere pomp in de ketel. Als je brandtijd en nadraaitijd rekent dan kom je toch aan een flink extra verbruik op jaarbasis. 
Is daar geen zuiniger systeem mogelijk?

Frank,

Het zijn frequentiegestuurde pompen (alpha pro/plus/2). Ik heb ze nog niet meer dan 30W zien verbruiken. Daar kan ik mee leven.

Thomas

niet onlogisch, de pomp draait, en duwt dus langs alle kanten het water weg.  maar waarschijnlijk gaat 3/4 van het debiet over de juiste kring, en een deeltje over de andere.  een veerbelatse terugslagklep zal waarschijnlijk het grootste deel tegenhouden, of anders een gemotoriseerde afsluitkraan, die je parallel met de pomp laat lopen.

thomas-bert

je hebt gewoon teveel ketelvermogen.  wat je ook doet, als de warmtevraag kleiner is dan de minimale last van de ketel gaat deze pendelen, daar is niks aan te doen.  tenzij het watervolume van je installatie vergroten.

Hans,

bedankt voor je antwoord. Jouw uitleg begrijp ik. Ik heb de vaststellingen gedaan bij 5°C omgevingstemperatuur, s' avonds, dus de woning was al warm en de ketel moest gewoon het warmteverlies door de gebouwschil compenseren. Maar wat ik raar vind is dat die thermostaat gewoon 3 of 6 keer per uur de ketel laat opspringen. Doet hij dat altijd of alleen maar als de kamertemp onder de gevraagde temp is? Ik weet niet of ik bij de Vitodens 300 het actuele geleverde vermogen kan aflezen.

bedankt voor je bijdrages,

thomas