Isolatie vloer

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Mijn echtgenote en ik hebben dit jaar een rijwoning gekocht die gebouwd is eind jaren 50. We willen wat verbeteringswerken doen aan het huis en daarvoor wil ik graag een beroep doen op jullie ervaring.
Deze vraag zou ik willen beperken tot de opbouw en materiaalkeuze van de vloer. (over dak, muren en ventilatie heb ik hier nog veel leesstof, en vorige eigenaars hebben al 1.1 glas gestoken)

De vloer en de chape gaan er uit (de chape ligt op de grond). Meteen ga ik ook wat buizen (afvoeren , verdeling regenwater, aansluiting eventuele bww, .....) klaarleggen.

Onder de inkomhal zit een kleine kelder, maar in de rest van 48m² van het gelijkvloers heb ik (denk ik) niet veel beperking ivm met diepte(en als er een kabel of buis in de weg zit steek ik wel een nieuwe).

Graag had ik van jullie tips gehad in verband met:
- keuze van isolatiemateriaal, en de dikte ervan.
- meerprijs vloerverwarming nu we toch de vloer herdoen (ik heb al een hr-gas verwarming met een sturing voor vvw die nog vrij is)
- opbouw van de verschillende lagen met dikte die nodig/gewenst is

Parameters:
- Bebouwde opp: 48m², 1se en 2de verdiep hebben zelfde opp.
- In de zomer komt er een onderdak en (veel) isolatie in het dak.
- vloermateriaal: waarschijnlijk parket (anders tegelvloer).
- ALS alle isolatiewerken gedaan zijn en ALS we kiezen voor vloerverwrming en ALS er terug geld is komt er MISSCHIEN een massa kachel, welke(fin/tichel/speksteen) die keuze komt later, maar de opbouw moet sterk genoeg zijn.

Dank bij voorbaat,
Filip

Reacties

 Hello,

- Ik zou zo wie zo voor vloerverwarming gaan prijs gelegd  is ongeveer 40€/m2.Er zijn ook installateurs die het materiaal leveren de opstart vorr het verleggen in regie en dan betaal je ongeveer 30€/m2. Waarom vloerverwarming : dit geeft altijd het beste rendement zowel met een condensatieketel als met  een ander syteem. Indein jullie kiezen voor een zonneboiler kan je ongeveer 80% van de stookperiode met water van de zon je vloerverwarming  voeden plus SWW. Wel oppassen dat je een verlegging neemt die maximaal 10cm is dan kan je met hele lage temperaturen  je vloerverwarming voeden. Goed voor het rendement van verwarmingsysteem en goed voor je vloer. Let wel als je wil verwarmen met je zonneboiler  kies dan een boiler die groot genoeg is mimimum 600l en liefst gelaagd zodat je onderaan  de boiler  de warmte van de zon optimaal kan benutten.

- Isolatie  in beneden vloer  10cm minimum. Maar indien je kan 18 tot 20cm. Bekijk de de k-waarde van je isolatie en kies voor een ecologisch verantwoord produkt EPX  of resolschuim. Resolschuim heeft een heel wat betere lambdawaarde  dus voor de zelfde isolatiewaarde zal je  minder dik kunnen gaan.

- Isolatie bovenvloer 4cm en dient enkel om je vloerverwarming erop vast te maken (tackersysteem). De vraag is ook heb je overal vloerverwarmng nodig boven want waarschijnlijk zal je een ventilatie systeem installeren en dan als het kan een ventilatie systeem D en dan wordt de warmte lucht verspreid door het ventilatie systeem. De badkmer of studeerkamers zou ik wel van vloerverwarming vorzien en in de badkamer  een bijkomende wandverwarming omdat er normaal te weinig vloerverwarming  voorzien kan worden (temp 22à24°C en een bad waaronder je geen vloerverwarming kan plaatsen)

- Het dak zou ik laten inblazen met  cellulosevlokken. Zererheid van luchtdichtheid en goede eigeschappen voor geluid en temperatuursaccumulatie( komt de comfort ten goede). Scoort ook ecologisch heel goed.

kortrijkzaan

ik zou zeker geen pas 100mm aanbevelen, tenzij in de badkamer.  de pas is afhankelijk van de warmtevraag van de ruimte.  als je overal op 100mm zou leggen, ga je ongelofelijk veel moeten smoren in de grotere ruimtes die minder warmte nodig hebben.  dat soort beweringen is nonsens, ook daar hoort een berekening bij, en geen "met de klak naar gooien".

in de rest van wat je schrijft kan ik me wel terugvinden.

hans d