recup van afvalwater

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

hallo allemaal , even schets van mijn situatie ik heb een grond waar geen riolering in de buurt is bij navraag in de gemeente moet ik een waterzuiveringsstation voor min 5 pers installeren dit werkt als volgt eerste put voor afvalwater ,in de volgende put word water belucht om het te zuiveren met bacterien daarna in overloopput en daarna mag ik het in het oppervlakte water lozen .
Nu mijn vraag daar ik het in het oopervlakte mag lozen conform europese richtlijnen kan ik dan ook dit water benutten voor andere doeleinden bv sproeien van de tuin of gras of groententuin
alvast bedankt.

Reacties

Ronny,

Inderdaad, zo zal het bij mij ook gebeuren. Ik heb 2 regenputten laten steken. 10000L puur regenwateropvang voor gebruik in douche, wasmachine, etc... . Ene van 5000L die dient als overloop van grote put en waar het gezuiverde water in terecht komt. Dit zal gebruikt worden voor toilet en tuin, etc... . De overloop van deze put komt in de beek terecht.
Op deze manier hoop ik eigenlijk een miniem aan stadswater nodig te hebben. Enkel de keuken en wastafel in badkamer zullen dan op stadswater staan.

Yoeri.

Ronny,

Het heeft zin Uw zwart water van Uw grijs te scheiden.
Dwz het sanitaire water (lavabo's en bad/douche) kan je vrij eenvoudig zuivern met een zeezandfilter(zonder planten). Dat water kun je gebruiken voor de WC, auto en de tuin. Wij zjin met vier personen en het aanbod en afname van water zijn gelijk. Je kan spelen met de vlotters in je WC-bak. Zo hergebruiken we 40 à 50 m³ water. Geen dure controlesystemen en bijvulsystemen nodig = heeeel belangrijk.

Dit water is helder en geurvrij. Maar ik zou dit toch niet gebruiken om te douchen of om bvb zwembadjes te vullen in de zomer!!

Uw regenwater vang je apart op door een zandfilter bovengronds(laat uw verbeelding werken) die je kan integreren in jouw tuin. Dat water vang je op ondergronds in een put die vele malen kleiner is dan wat men jouw aanbiedt bij regenwatersystemen die je koopt.(Heb je al eens geinformeerd naar de prijs van zo"n put???)Een put van 10000 liter vraagt veel dakoppvl., heb je die?????Zo'n put staat méér leeg dan dat hij vol is als je niet genoeg dakoppvl hebt. Daaaag investering.
Dat water gebruik je enkel voor je wasautomaat. Ik heb een zuiverwaterput van drie ton en ik heb nog nooit zonder water gezeten. Dit water kan je wel gebruiken voor zwembadjes bvb.
Hier weeral geen dure sturingen, bijvulsystemen, vlotters en de hele santeboetiek.Dus ook geen dure cycloonfilters enz.

In totaal heb ik één zeer goedkope vlotterpomp en twee drukpompen met automatische regeling.(geen hydrofoors=vodde)
Die drukpompen zijn van de MAKRO = keigoed. (stroomverbruik op standby en actief samen= ongeveer 25€ naar boven afgerond)

Met dat regenwater bespaar ik nog eens 25 m³ drinkwater.

Wat je nodig hebt is een gezonde dosis werklust, vijverfolie, hout, plastic-en koperwerk, een schakeltimer voor een bevloeiingspomp. Een beetje elektrische draden en kabels. Buizen en darmen.enz.(Geen planten!!!)

Zelf gezuiverd water moet je uit je keuken weghouden. Zorg ook dat er nergens maar dan ook nergens de mogelijkheid bestaat dat Uw gereinigd water in contact komt met het leidingwater. Terugslagkleppen of afsluiters sluiten niet voldoende af. Houdt U daaraan. Trouwens , de wet is zeer streng op dat vlak, en terecht.

Meer info nodig??? laat me dan iets weten

PS. "Dialoog" in Leuven geeft cusussen waterzuiveren. zéér interessant.

PS.Er zij ook volkshogescholen die cursussen regenwatergebruik geven. Daar zal men je leren dat voor een doorsneewoning, rekening houdend met de neerslag bij ons, een put van drie ton voldoende is. Al de rest is overinvestering tenzij je veel dakoppvl hebt. Laat je niks aansmeren.

Patrick

ja, al goed, maar wat levert dit op?

voor iedere inwoner heb je recht op 15 m³ water, inbegrepen in meterhuur, wij komen daar ruimschoots mee toe en enkel toilet, wasmachine, buitenkraan staan op regenwater.

Stefan

groetjes,

de twee systemen opgeteld leveren me 65 à 70 m³ water op.
Dat maakt dat wij nog slechts +/- 8 m³ moeten betalen. Ik heb niet genoeg dakoppvl. om wasmachiene en WC's te bedienen met regenwater. Het voordeel van mijn dubbel systeem is dat ik nooit zonder water val en geen dure bijvulsystemen nodig heb. Manueel water bijsteken in putten is onpraktisch. Het risico dat de pompen drooglopen bestaat.
Zelf met eenvoudige middelen een bijvulsysteem ontwikkelen kan maar de risico's op defecten zijn te groot. Ik heb ooit een story gehoord van mensen wiens verluchting was ondergelopen tijdens een afwezigheid en de kosten liepen op tot 300.000 fr.

By the way: ik ken ook superzuinige mensen die zonder problemen met z'n drieen toekomen met 65 m³ water. Dat is pas prachtig. Maar dat krijg ik niet verkocht aan mijn drie huisgenoten. Met een composttoilet verbruik je ook enorm veel minder water. Dat krijg ik ook niet verkocht.
Indien iederen zich wast/doucht met koud water heb je ook geen zonneboiler nodig.....enz enz....

ik ben vergeten te vertellen dat ik helemaal geen leidingwater kan krijgen en met putwater heb ik het niet zo

ronny

Beste,

bij onze nieuwbouw woning overweeg ik van het grijze water (dat zeker apart gehouden wordt van het zwarte water) te zuiveren en te recuperen. ik denk hierbij aan 2 mogelijke opstellingen.

Opstelling A
* Leidingwater
- kraan in keuken
- kraan in badkamer
na gebruik naar waterzuivering

* Regenwater
- naar boiler en gebruik voor wasmachine, afwasmachine, poetsen en douche
na gebruik naar waterzuivering

* water afkomstig van waterzuiving gebruiken voor WC’s
na gebruik lozing op riolering

VD: zeer beperkt watergebruik, zuivering kan een beperkte zuivering zijn
ND: 2 putten, 2 pompen en 1 zuivering

Opstelling B
* Leidingwater
- kraan in keuken
- kraan in badkamer
na gebruik naar waterzuivering

* Regenwater
- naar boiler en gebruik voor wasmachine, afwasmachine, poetsen en douche
na gebruik naar waterzuivering

* water afkomstig van waterzuivering terug in regenwaterput
Water voor WC uit regenwaterput, na gebruik lozing op riolering

VD: zeer beperkt watergebruik, slechts 1 put en 1 zuivering
ND: zuivering dient uitgebreider ?

Zijn er nog voor en nadelen die ik over het hoofd zie?

Hoe groot dienen de putten te zijn bij opstelling A (dakoppervlakte is +/- 145 m²)?
Welke zuivering dient het te zijn? Filtratie?

Graag jullie mening

Peter

Niemand?

Ik heb sinds 1997 zulk systeem.ik neem nog terug kontakt.
P

ik wil wasmachinewater en douchewater gebruiken voor mijn toiletten

je sprak over een zeezandfilter wat voor merk?

hoe werkt dit?

heb je wat foto s ?

ik heb een regenwatersysteem voor de wasmachines

maar wil ook mijn toiletten voorzien an recycle water

is het nu beter regenwater te gebruiken voor de toiletten ?

of wasmachinewater en douchewater gebruiken voor de wasmachine met een zandfilter?

m.v.g.

e.t.graafmans

Hallo,

na meer dan 20 jaar intensief gebruik van regenwater en 12 jaar met een goedgekeurde percolatie rietvijver wil ik dit toch wel relativeren. Is je pomp van de Macto zuurbestendig ?

Er bestaan pompen speciaal voor regenwater.

Mensen ( zoals wij) die niet kunnen aansluiten aan een riolering moeten hun eigen afvalwater ( WC's natuurlijk ook) zelf zuiveren. Daar bestaan een aantal mogelijkheden voor en inderdaad Dialoog uit Leuven kan je alvast informeren maar het filteren van gijs water via zand zal alvast niet volstaat .

Voor de rest gebruik je regenwater zeer intensief . Hier gebruiken we met 4 mensen jaarlijks 17 m3 drinkwater. Al de rest dus ook de douche doen we al 20 jaar met regenwater. Maak dus niet de fout van Aquafin zorg dat je geen regenwater hoeft te zuiveren. Gebruik het eerst !

 

Pbriem., stuur me eens een plannetje van hoe je dat ziet. Hoe ja je het water zuiveren.?

Als je het aantal pompen wilt beperken moet je met natuurlijk verval werken dus eerst je ( zandfilter ?)

Regenwater zie ik als " zuiver" het mengen met je gezuiverde grijs water lijkt me niet aangewezen .

hy patrik

ik wil een regenwaterinstallatie installeren

U zegt een terugklaklep of afsluiter is niet voldoende

wat moet men dan gebruiken

ik wil dat als de put leeg is het systeem automatisch overgaat op regenwater

hoe kan ik .

 dan het best beveiligen in nederland heeft de gemeente geen waterloket als in belgie

 

ws.dekker

amitie@xs4all.nl