Sturing verwarming maken/vereenvoudigen?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste forumleden,

Mijn situatie is de volgende :
Ik ben bijna klaar met mijn nieuwbouw : berekend : ongeveer K20 en een warmtebehoefte van 4,5kW. (dit inclusief de ventilatieverliezen ; er is een systeem D (+AWW))
Ik heb ongeveer 70m² (drievoudige 0,7-)ramen op het zuiden (met 2,5m oversteek).
Momenteel heb ik een houthaard (Brunner, met warmtewisselaar voor warm water) en een boiler van 750l.
In de toekomst komt er nog een zonnecollector van 12m² (vlakke plaat, leegloop). Als 'back-up' hebben we een 3-fasige weerstand van 6kW.
Aan de verbruikerszijde heb ik het SWW en de vloerverwarming. (nat systeem)
Deze vloerverwarming is gelegd met h-o-h afstand 10cm. De langste kring is een 70-tal m, de kortste een 50-tal.
SWW wordt gemakt op het principe van een fris-water-station. (dus met warmtewisselaar).
Nu wil ik een sturing voor dit alles maken. (met een PLC of logische controller)
Ik vind high-tech wel mooi, maar ik wil alles toch zo simpel (en betrouwbaar en betaalbaar) mogelijk houden.
Vandaar enkele bedenkingen en vragen :
-Kan ik de pomp voor het opwarmen van het water via zonnecollector (secundaire kring) niet inzetten voor die via de houthaard?
T.t.z. de beide gaan nooit op het zelfde moment warmte produceren, dus kan ik beter via een klepje het water langs de haard OF de zonnepanelen laten lopen.
Mag deze pomp dan een vast toerental hebben? Of zou ik bv. de snelheid afhankelijk maken van het temperatuursverschil tussen primaire en secundaire kring?
-Kan ik mijn temperatuur in de vloerverwarmingsbuizen niet afhankelijk maken van het verschil tussen werkelijke en gewenste temperatuur, eventueel gecombineerd met de snelheid van verandering? (cfr PID-functie)
Dus eigenlijk geen rekening houden met het weer buiten, het aantal mensen binnen, ...
Mag deze pomp dan een vast toerental hebben?
-Kan ik de snelheid van de pomp van de primaire kring van de warmtewisselaar voor het SWW niet afhankelijk maken van het verschil tussen werkelijke en gewenste temperatuur?
Dus eigenlijk zonder debietmeting. (ik veronderstel ook dat het debiet niet elke seconde enorm varieert, maar eerder in stappen ; verder veronderstel ik ook dat de warmte in het water een bepaalde tijd nodig heeft om door de buiswand de temperatuursensor te bereiken)
Kan ik dan eventueel een mengklep in de primaire kring weglaten?

Eventuele tips voor waar ik het materiaal kan halen zijn altijd welkom (mag ook in Duitsland zijn). Ik ben wel van plan circulatiepompen met een permanente magneet te gebruiken vanwege het verbruik.

Reacties

 eerste tip: UVR1611 (www.ta.co.at)

de rest van de tips geef ik later wel.

 Die UVR1611 ziet er niet slecht uit, maar blijkbaar is een friswaterstation nog apart te regelen. 

In dit geval lijkt mij het volgende wel interessant : 

http://www.vrksolaranlage.de/Frischwassermodul.htm

Wat zijn eigenlijk de nadelen hiervan wanneer men zonder sturing werkt?

 Een friswaterstation is eigenlijk niet meer dan een warmtewisselaar met een pomp. Die pomp kan je pulsgemodulleerd aansturen zodat je na de warmtewisselaar een bepaalde temperatuur hebt. Dat is iets wat ik nog van zin ben te doen voor het regenwater voor de wasmachine op te warmen vanuit het buffervat.

 

Je gaat een buffervat (en ik zou neigen naar 1000l) hebben voor die 12m2 panelen. En die pomp zou ik al zeker puls gemoduleerd aansturen. Eventueel kan je via je houtkachel het buffervat verderopwarmen. Die 6kW weerstand is geheel overbodig. Met een 3-weg kraan kan je eenvoudig wisselen tussen zonnepanelen of kachel. Wel opletten: dat zal een glycol circuit zijn.

 

Temperatuur in de vloerverarmingbuizen regel je met een mengkraan, niet door de pomp te sturen. Voor de pomp kan je 't best een klasse A pomp nemen.

 

Wat gaat eigenlijk het verwarmingsysteem zijn? 

Dag Jan,

De haard is een Kaminkessel van Brunner. Die produceert ongeveer 15kW waarvan er 70% in het water gaat. (deze staat er al)

Het water is opgeslaan in een boiler : DZE 750l, met 'gelaagde temperatuur'. (staat er ook al)

De zonnecollector is er één van het leeglooptype, vlakkeplaat. Deze komt van ZenRenewables. (is besteld, plaats ik in maart of april)

En dan zijn er nog de VV-buizen : kan ik niet veel bijzonders over zeggen, enkel dat het er zijn van Henco.

Dus het systeem zal met water en niet met glycol zijn. Ik voorzie 2 warmtewisselaars : 1 voor het SWW en 1 voor de primaire en secundaire circuits van de zonnecollector te scheiden.

Die 6kW weerstand heb ik ook al (voor de DZE).

Mocht ge een interessant adres weten (of site) moogt ge die altijd laten weten. De sturing, pompen, sensoren en warmtewisselaar moet ik nog bestellen. (van de primaire zijde van de zonnecollector heb ik reeds alles besteld)

Dag Jan,

Mij is nog niet helemaal duidelijk wat precies het verschil tussen de K en de S versie is.

Is het ook mogelijk te parametreren zonder die Bootloader? (misschien later met die Bootloader finetunen)

Als ik het goed lees is dit toestel eigenlijk goedkoop voor wat ge krijgt : 16 ingangen die ge kunt gebruiken voor PT1000! Dat terwijl 1 omvormer PT1000 -> 0-10V al gemakkelijk € 150 kost.

Wat zijn de addertjes onder het gras?

In princiepe kan je dat ding volledig vanop het toestel zelf progameren maar met TAPPS werkt het veeeeel gemakkelijker en dan hebt eigenlijk een bootloader nodig. De meerprijs voor dat ding vind ik meer dan de moeite, ook omdat het een datalogger is.

 

Addertjes... euh... er zijn maar 2 snelle pulsingangen. Als je zoiets als een watermeter gaat bijhouden (0.5l per puls) dan heb je al een snelle pulsingang nodig. Ook voor de gasmeter of elektriciteitsmeter kan zo'n snelle pulsingang wel nodig zijn.

 

Verder merk ik dat er qua afscherming en interferentie het ontwerp niet helemaal optimaal is maar ik heb 1 UVR1611, 3 CAN-IO modules en hele lange kabels. Qua uitgangen zit de UVR1611 vol (en die is al uitgebreid), qua ingangen nog een stuk of 4 over. De langste temperatuur kabel is ergens 30m of 40m zelfs. Dus dat heeft allemaal zo wel zijn impact.

 

Qua 0-10V ingang ben ik niet zo supper content qua resolutie. Dat ding kan maar deftig tot op 0.05V meten. De resolutie voor pT1000 is 0.3 graden maar da's mits wat gemiddelde laten nemen wel wat te verbeteren.

 

Verder waren er nog wel wat software dingskes die niet goed werken naar datalogging toe maar ze doen regelmatig wel een update. En hun support is uitmuntend te noemen.

 

Al bij al krijg je enorm veel voor wat je er maar voor betaald. Nadeel is wel dat je zelf moet programeren, 't is niet zo kant en klaar. Voor zoiets als de meters uitlezen (gas,water,elektriciteit) heb ik nogal wat 'blokken' moeten gebruiken om een waarde per uur, per half uur en per dag te hebben.

 

De K versie is die in zo'n witte behuizing zit voor op de muur te monteren. De S versie is een versie voor op een DIN rail. Ik heb de K versie (bestond niks anders toen).

 

Ik heb 't meeste gekocht bij ECHT Shop in Duitsland: http://www.echtshop.de/ Ook goeie service van die mannen. Die hebben me nog gebeld toen ik iets verkeerds had besteld. Zij hadden gezien dat 't niet klopte aan de hand van vorige bestellingen en dat ging over een mini printje voor in een UVR1611 te steken.

 

Een leegloop systeem is ietske lastiger om dat gemoduleerd aan te sturen. Ik laat de pomp gewoon vanzelf stil vallen via de PID regelaar. 't gebeurt dat die maar op 1/30 staat te draaien en ik denk niet dat je zoiets met een leegloop systeem kan doen. Maar dat weet ik eigenlijk niet.

 

De UVR1611 heeft wel een blok om het zongedeelte te 'starten', daarna neemt de PID het over.

 

 

Dag Jan,

Dus dat Entwicklungspakket heb ik niet nodig dan?

Ik ben overtuigd door zowel de UVR1611 als de site die ge opgegeven hebt.
Ik ben er wel nog niet van overtuigd ofdat het friswaterstation moet gestuurd worden. (als ik op mijn link hier boven kijk dan denk ik dat een mechanische oplossing hier zeker voldoet)
 

Ik moet wel zeggen dat uw eerste tip wel meer tips vraagt :-)

 Nee, gewoon de bootloader is genoeg. Je moet er wel mee rekening houden dat je met een live systeem werkt dus 2 keer nadenken voor je iets op die UVR laadt en laat starten...

 

Friswater station kan je perfect met de UVR1611 doen hoor: modulerende uitgang gebruiken, 1 pT1000 sensor op de warmtewisseleraan en om 't goed te doen nog een stromingsschakelaar zodat je weet wanneer er water genomen wordt. Dat kan je allemaal met de PID regelaar sturen.

 

Uh, 2e tip: hou het simpel... en dat wil zeggen dat je regelmatig es moet denken van 'waar ben ik mee bezig?'.

 Als je iets wil simuleren kan je de sensoren vervangen door regelbare weerstanden.

 Bwa, da's nog te doen allemaal maar als je met kleppen enzo werkt wil je niet dat per ongeluk de boel afgesloten is terwijl een pomp aan 't draaien is. Dat soort dingen...

 Dag Jan,

Wat ik nog niet direct gevonden heb zijn motoren die ge met die modulerende uitgangen kunt aansturen.

Enige tips? (of zoek ik op een foutive manier ?)

Een gewone CV pomp kan je PWM aansturen. Je hebt dus geen speciale pomp nodig. Enfin ze bestaan hoor: pompen die je met een 0-10V signaal kan moduleren maar die kosten bakken vol geld. Hier wordt een gewone solar pomp (voor de collectoren) en een gewone CV pomp (voor de BWW)  PWM aangestuurd. De 220V lijn wordt gepulst en zo gaat de motor dus trager draaien. De UVR1611 kan zo de snelheid van een pomp (min of meer) in 30 stapjes regelen.

 

Ga je naar dingen als een Alpha pomp van Grundfoss dan gaat dat niet meer omdat die dingen hun eigen sturing hebben. Die mag je niet PWM aansturen.

HVH,

die UVR1611 is zeker en vast zeer leuk om mee te 'spelen', maar je moet toch weten dat de meeste leveranciers van zonnewarmtesystemen regelingen aanbieden die perfect aan uw behoeften voldoen, en dat voor een lagere prijs.

Het friswaterstation van Wagner bvb heeft alle functionaliteit die je nodig hebt ingebouwd: sturing van friswater, solar en kachelcircuit... en dat alles voor de prijs van het friswaterstation.

Veel succes

Patrick

 Als je weet wat ik allemaal in die UVR1611 heb zitten mag jij es proberen dat goedkoper te vinden :D.

Die solar controler van Wagner, is dat een PID controler met pulsgemodulleerde uitgang of gewoon iets dat de pomp aan/uit zet?

 Ik moet zeggen, ik heb zitten zoeken en toch niets beters voor dat geld gevonden.

De 23ste heb ik de UVR1611 en o.a. bootloader besteld en de 27ste was dit hier al.

 

@Jandc, nog enkele praktische vraagjes :

-in het sensorpakket dat ik besteld heb zitten er o.a. ook hulzen voor in de boiler.

Mag de PT1000 daar gewoon ingeschoven worden of moet er een thermische geleidende pasta of zo er bij?

-in dat pakket zaten er ook krimpkousen : voorwat moeten deze hier dienen?

-verder zaten er ook wartels in het pakket, maar 1 wartel verschilde van de andere 4, maar de 5 hulzen lijken mij gelijk.

 

-Op de UVR1611 is er een soort massaklem achteraan : deze dient voor de massa's van de sensoren aan te sluiten, maar moet de aarding (van het stopcontact) daar ook op aangesloten worden?

 

-En dan heb ik enkele vragen over boilers en zo : ik lees regelmatig iets over 'Schwerkraftbremsen' : hebt gij dit ook gebruikt?

Wat met beveiligingen, drukvaten e.d. waar en wanneer moet dit voorzien worden? (ik vermoed bv. niet in het circut van sww)

 

-Die UVR1611 en toebehoren lijken mij een toffe uitdaging, maar het is toch effekes zelfstudie hoor. (als ge ziet wat het ding allemaal kan ...)

Dag Hans,

Eerst even duidelijk stellen dat ik de gevraagde zaken niet (duidelijk) in de handleiding terug vond. (na 2 maal lezen)

Andere zaken (hydraulische principes en zo) kan ik wel opzoeken, maar ik heb op dit moment zeer beperkte toegang tot internet. (ben nu bij de buren bezig) Vandaar dat ik voor inzichten en opmerkingen (als leidraad) zo'n vragen stel.

En omdat ik zowel de hydraulica als de elektronica nog aan het concipiëren ben stel ik de vragen misschien wel soms door elkaar.

Ik weet dat ik aan iets begin waar ik geen bal van ken, maar dat was 5 jaar geleden ook voor het bouwen van het huis. Nen mens kan alleen maar iets bijleren.

Vandaar de vraag : Wat met 'Schwerkraftbremsen', wat met beveiligingen, drukvaten e.d. waar en wanneer moet dit voorzien worden? (ik vermoed bv. niet in het circut van sww)
De bedoeling is ook de elektronica basic te houden en vanaf er wat meer tijd is de boel te optimaliseren.

Alvast bedankt voor het antwoord.

 

HVH

om te beginnen dit, je wil het simpel houden? dan begin je al niet met een friswaterstation, dat is het net ingewikkelder maken.

wat de UVR1611 betreft, alle info staat in het bijgeleverde handboek.  ik begrijp niet dat iemand aan de programmatie van zo'n regeling wil beginnen, en niet eens even de handleiding leest.

maar goed, aangezien jij blijkbaar niet zo graag leest:

1. thermische pasta is niet nodig, al kan dat ook nooit kwaad.

2. krimpkousen dienen om de verbindingen te beschermen als je de voelers verlengd

3. meestal zit er 1 messing wartel bij, waarschijnlijk voor het geval dat je die bij de zonnecollector gebruikt, een kunststofwartel zou kunnen smelten, en is allicht ook niet zo goed bestand tegen de zon.

4. de massaklem voor de voelers wordt verbonden met de klem ground op de bovenste klemmenstrook

5. zwaartekrachtremmen hebben niks met de regeling te maken, dat is een onderdeel van het hydraulisch circuit.  het is niet de regeling maar de hydraulica die bepaald of je die nodig hebt.  idem voor expansievaten, veiligheidskleppen etc.

als je die materie niet meester bent zou je beter eerst eens goed uitkijken voor je begint.  want de hydraulica bepaald de regeling, niet andersom.  ik vind het prima dat mensen zelf de handen uit de mouwen steken, ben daar zelfs grote voorsdtander van, want dat maakt dat de bouwer het systeem (meestal) beter verstaat.  maar DHZ-ers die er de ballen van kennen, komen meestal bedrogen uit.  ga dus eerst te rade bij iemand die weet waarover ie praat, pas als je hydraulisch schema iopo punt staat, kan je aan de regeling beginneen.  en geloof me vrij, de UVR1611 kan heel veel, maar het is ook niet zo eenvoudig als het lijkt.  tenzij je je beperkt tot heel basic schema's.

dus ja, je zegt het terecht, heel wat zelfstudie.  maar eerst de hydraulica, dan de regeling!

hans d

dan heb je de handleiding slecht gelezen vrees ik.

blz 92 staat hoe je de krimpkous gebruikt

blz 95 aansluiten van de massakabel van de sensoren

schwerkraftbremsen = zwaartekrachtrem.  je kan dat best met een terugslagklep vergelijken, en is bedoeld om ongewenst circuleren van de vloeistof te verhinderen, bv door convectie.

veiligheidskleppen en expansievaten moeten voorzien worden op alle circuits waar uitzetting door verwarming voor een drukstijging kan zorgen, dus eigenlijk overal, op je zonnekring, ketelkring, verwarmingskring en wat mij betreft ook op de kring SWW.  alleen die laste kan je weglaten door een klep te meen die begint te lekken als de druk oploopt, maar verstandig is anders.  weet ook de je niet elke expansievat in eender welke kring kan gebruiken, en dat de plaats van het expansievat en de ander veiligheden in de hydraulische kring ook van belang zijn.

hans d

 

 Ondertussen zijn we een tijdje verder  en ik kan zeggen dat die UVR1611 echt wel veel bied voor z'n geld.

Het is wel even werk om alle documentatie door te nemen, maar wel de moeite waard.

Mijn vraag is nu ofdat er iets bestaat met dezelfde prijs/kwaliteit/mogelijkheden, maar dan voor zelf een soort domotica te maken. Iets in de aard van een logische controller, maar met genoeg in - en uitgangen.