info mbt dakisolatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste Recent huisje gekocht (bouwjaar 1933) Eerste wat ik wil aanpakken is dak en bijhorend isoleren. Totale oppervlakte dak is ongeveer 120 vierkante meter. Geen onderdak aanwezig. Binnen ziet de situatie er als volgt uit: onregelmatige keperafstanden varieren tussen de 40 à 50 cm. Hoogte kepers: 6cm Hoogte gordingsbalk: 16 cm. Volgende mogelijkheden heb ik in gedachten: Eerst en vooral na aanleg nieuwe pannen, ook onderdak (biplex?) installeren. Daarna 1) Eerste 6 cm opvullen met versnijdbare rotswol. Vervolgens een 2e laag aanbrengen van 15 cm zodat deze opvult tot gordingsbalk (werken met gyproc latjes). Daarna dampscherm erover en afwerken met gyproc (heeft het nog zin om gyproc met isolatielaag te gebruiken?) 2) Werken met PIR of PUR platen (10 CM) Is het dan onnozel of juist niet als ik hier ook net als stap 1 de eerste 6 cm tussen de kepers opvul met rotswol? 3) weet niet of dit hier van toepassing is, maar heb al paar keer gezien dat men vanuit buiten isoleert met platen. Is waarschijnlijk een stuk duurder en vereist meer precisiewerk. Wat denken jullie? Mensen die een van die keuzes moeten maken hebben, waarom wel waarom niet, eventueel andere alternatieven waaraan ik niet denk, ... Alvast bedankt voor jullie reacties beste mensen!! vriendelijke groeten jan

Reacties

als je het echt proper wil gaan doen, best het volgende:

  • vermits je toch nieuwe pannen gaat leggen, moeten de oude eraf => ideale start is dan houtwolplaten (type Celit of Steico) als onderdak. Hiermee zorg je voor een stevig onderdak dat indien je het heel correct aanbrengt ook al een goede winddichting geeft.
  • De keepers zijn 6cm en de gordingen 16cm. Voor goede isolatie dik je de keepers uit naar minimum 16cm zodat je het ganse dak kan afwerken op de dikte van de gordingen. De extra ruimte tussen keepers en gordingen geeft je 10cm extra voor isolatie.
  • Als je de houtwolplaten als onderdak had gelegd, kan je nu die 16cm (tussen onderdak en uitgedikte keepers/gordingen) correct opvullen met cellulose. Het gigantische voordeel hiervan is dat elke kleine hoek wordt opgevuld en beter dan dat je zelf glas/rotswol ertussen zou proppen. Bijkomende voordeel is dat cellulose in de zomer een betere buffer is tegen de zon.
  • Die cellulose wordt met een intelligente damprem tussen de balken gehouden. Die damprem moet ook langs vloer en muur goed afgeplakt worden met tape om zeker te zijn van luchtdichting.
  • Als uiteindelijke afwerking komt dan de gyproc.

Als je verder zou gaan met harde isolatieplaten, besef dan goed dat het tamelijk onmogelijk is om die bovenop de gordingen mooi te plaatsen in één vlak en goed aaneensluitend. Het gevolg zal dan zijn dat het isolerend vermogen van de platen teniet wordt gedaan door slechte luchtdichting (= maw. er blijven kleine kiertjes en reetjes tussen de isolatieplaten).

Het verschil tussen de isolatieplaten en cellulose zal je dan nog echt gaan merken in de zomer.

Klop zeker geen Biplex, dat materiaal is volledig achterhaald. Dat wordt zo sprok dat het na een 10-tal jaar niks meer waard is. 

Kris

 

bedankt voor de info.

 

Heb je soms enige informatie qua prijzen voor die opvulling met cellulose?

 

mvg

jan