vloerverwarming in PH of niet

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Is het een enorme meerwaarde (qua comfort)om in een passiefhuis vloerverwarming te steken?

2 opties:

Rika Revo pelletkachel centraal in woning (gedeeltelijke convectie en straling)

Vloerverwarming aangesloten op zonneboiler van 500L (elektrisch bijverwarmd)

Traditioneel is vloerverwarming zeker aan te raden maar in een passiefwoning hebben de oppervlakken rondom u ook een temperatuur van 18-19°C. Wanden stralen zeker geen koude uit.

Dus ik vraag mij af of het verschil in stralingswarmte (comfortgevoel) tussen een pelletkachel en vloerverwarming in een passiefwoning ook de moeite is. (woning is HSB)

Graag jullie mening.

Reacties

Natuurlijk kan je dat. Bepalen is misschien veel gezegd, maar je kan 'm in ieder geval flink van de wijs brengen:

 

Duw een graadje bij wanneer hij inschakelt en 2 graden naar beneden wanneer hij uitschakelt. Je pelletkachel zal niet meer pendelen. Zonder dat je 'm van de wijs brengt, zal hij dat trouwens ook niet doen. Maar ik heb begrepen dat het een hele geruststelling voor je zou zijn, dat je je kan wapenen tegen eventueel pendelgedrag. Bij deze.

 

TJ Voogd,

 

Volgens jou moet de temperatuur van de vloer dus tenminste 27°C hebben, vooraleer 'de kou eraf is' ? Dan verwarm jij ook in de zomer, neem ik aan ? Want met een buitentemperatuur van pakweg 24°C zal 'de kou er niet af' zijn...

 

De vloer zal een temperatuur aannemen die zowat een halve graad lager ligt dan de luchttemperatuur. Indien je de thermostaat van je pelletkachel op 22°C zet, zal de vloer 21,5°C stralen. Dat voelt ELKE mens als comfortabel aan. Een vloertemperatuur van 18°C kan zeker enig discomfort opleveren. Maar daartoe moet je dus wel je pelletkachel op 18,5°C instellen.

 

 Beste allemaal,

 

heel interessant topic, ik heb nog net een verticaal captatienet van 70 m laten boren voor de kerstvakantie zodat ik hier nog subsidies voor krijg. (Voor de liefhebbers kostprijs 4033 € waarvan ik nog 40% terug krijg in mijn belastingen zijnde 1613 euro: Dus kostprijs boring 2420 euro gedimensioneerd voor een warmtebehoefte van: 3kw.

Ik ben van plan vloerverwarming te leggen, daar wij toch alles zelf doen denk ik dat de kostprijs hiervan al bij al nog wel zal meevallen...

 

De boring is berekend op de warmte behoefte, winsten en verliezen van ons huis, doch ik heb nog geen idee welke warmptepomp ik hier zou kunnen aan koppelen, ik wil geen overgedimensioneerde van 4.7 kw installeren.

 

Tevens had ik graag de ventilatie en warmtepomp in één toestel gehad. Of is dit een domme keuze?

 

Ik zou in de zomer graag koelen via de vloerverwarming doch indien mogelijk zou ik ook graag passief koelen op de ventilatie met behulp van de bodemwisselaar.

 

Ik heb mij reeds geïnformeerd bij http://www.nilanbelgium.be/ doch de ventilatie-unit is volgens www.iadb.be niet krachtig genoeg voor ons huis. 

 

Tips???

 

 

TF,

 

Ge zegt dat ge vloerverwarming wilt leggen. Waarom zou ge dan daarbuiten nog een warmtepomp willen op de ventilatie? Dat is toch tweemaal investeren. De meeste mensen op dit forum zijn niet voor luchtverwarming langs de ventilatielucht. Naargelang de isolatiegraad van uw woning habt ge dan teveel verwarming (bijvoorbeeld in de slaapkamers) of te weinig wanneer de vloerverwarming niet zou opstaan en uw huis geen PH is.

 

De koeling in de zomer is zeer kostelijk: ge verliest uw premies; uw E-peil gaat met 6 punten omhoog; als ge goede zonnewering hebt zult ge de afkoeling toch niet moeten gebruiken; opletten met condensatie in het verwarmingsnet. Hoe gaat ge ten andere deze luchtverwarming aan de vloerverwarming koppelen,?

 

Wie had u aangeraden nu reeds een diepteboring te laten uitvoeren? Die heeft u dus geen totaaloplossing aangeboden.

Ik haalde mijn info hier, omdat ik het zelf niet zeker wist:

http://hypertextbook.com/facts/2001/AbantyFarzana.shtml

http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/thermo/coobod.html#c1

http://images.asme.org/MEMagazine/PaperLibrary/18215.jpg

Die 27° zal eerder aan de voeten zijn. Dat kan ik zeker geloven. Maar ik kan me moeilijk inbeelden dat de rest van je lichaam slechts 27° zou zijn.

edit

robin

onze "uiteinden" zijn het koudste (langste weg voor het warmtetransport), 27° is daar heel normaal, het warmste is ons hoofd.  onder onze oksels is het nog warmer, omdat die "geïsoleerd" zijn.  alle lichaamsdelen die blootgesteld zijn aan de buitenatmosfeer koelen af, net als een radiator.  de meer beschermde delen zijn uiteraard warmer.   en daarom dragen we ook kleding tegen de kou.

't is net als met woningen, hoe beter ingepakt, hoe minder warmte je verliest :-)

hans d

costaccount

niet helemaal akkoord, bij een zeer goed geïsoleerde woning zal dat het geval zijn, anders niet hoor. 

vloer zal inderdaad pas warm aanvoelen (t.t.z. dat je warmte echt voelt) vanaf 27 a 28°.  dat is iets anders dan het comfortgevoel, een vloer van 24° zal inderdaad niet koud aanvoelen.

dat iedereen een vloert° van 21.5 of een luchtt° van 22° als aangenaam ervaart klopt echter niet, dat is persoonsgebonden, en ook afhankelijk van luchtsnelheid en RV, daarover bestaan er overigens tabellen.

hans d

eddy

ik zou het omdraaien, waarom zou je dat niet doen als je overschot van zonnewarmte hebt?  waarom zou je dat dan niet gebruiken voor de verwarming?

hans d

frank

strikt genomen kan je dat met 1 pomp als je met de gashaard een klep kan sturen.  maar eenvoudiger is twee pompen, eentje voor de verwarming die je met een gewone kamerthermostaat bedient, en eentje die de boiler oplaadt vanuit de gashaard, dus relatief simpel.  en als je een degelijk zonnebuffervat neemt, kan je, indien het aanbod er is ook de warmte van de zon gebruiken in de verwarming.  dus geen ingewikkelde toestanden, redelijk basic.

hans d

luis

er bestaan modellen voor de woonruimte (met zichtvuur), en modellen voor de stookplaats.  energetisch is het zeker niet interessant om deze buiten de verwamde schil te plaatsen, want een ketel verliest al snel 10 % van z'n warmte in de stookplaats, en dat is puur verlies.  in de woning is dat geen verlies. je moet natuurlijk een model kiezen dat een directe luchttoevoer van buiten heeft.

hans d

william

plaatselijk verwarmen met je pelletkachel houdt bv in dat je geen verwarming hebt in de badkamer (brrr.), dat kan ecologisch en economisch OK zijn, maar dat kan je aan veel mensen (zeker de vrouwen) niet verkocht krijgen. 

je pelletkachel gaat ook pendelen als zot, en dat geeft een slechte verbrandingskwaliteit (ecologisch en economisch niet zo goed), sterk schommelende temperatutren (mincomfort) en meer onderhoud.

een pelletketel of massakachel zijn inderdaad de twee betere opties, maar inderdaad een stuk duurder.  dus, leg nu alvast vloerverwarming, want dat kan later niet meer.

hans d

 

 

 

frank

in een PH zakt de temperatuur niet zo snel, die 5° verlaging haal je dus nooit, en dus heeft het ook geen zin een systeem te bouwen dat dat aankan, uiteindelijk willen we energie besparen en niet verspillen, althans dat is mijn motivatie om PH te bouwen en te promoten.

stel je neemt een basist° van 18° en je verwarmt dan je ruimte naar 23° (dus +5°) dan duurt het allicht weer een paar dagen voor je weer op die 18° zit, dus wat denk je dat je bespaart met de t° terug te laten zakken naar 18°?  niks komma nul.  daarbij, als je op korte tijd 5° temperatuursverhoging wil hebben, zal je heel wat kilowatten nodig hebben, alles hangt af van het volume van de te verwarmen ruimte, de snelheid waarmee je dat wil en de plaats waar je die t° wil.  verwacht je dat enkel in het midden, of ook ter hoogte van de buitenwanden?

geloof me vrij, hou het continu op 20 of 21°, en je zal het nooit oncomfortabel voelen en je zal zeker niet meer verbruiken dan op jou manier, en veel eenvoudiger.

hans d

tf

de compacttoestellen zijn specifiek ontworpen voor passiefhuizen.

de ventilatieunit is allicht sterk genoeg voor een woning, maar niet volgens de EPB.  maar het warmtevermogen van hun compacttoestel is zo klein, dat je er nog een WP moet naast zetten voor de verwarming.  het pasiefhuiscertificaat van het nilan toestel leert me dat het toestel bij -3.7° buitentemperatuur 610 watt warmte levert.  ruim voldoende voor een koekjesdoos, maar niet voor een PH, hoe goed ook.  bij 7° buiten 920 watt, dat zou kunnen volstaan voor een goede niet te grote PH. zie ook:  http://www.passiv.de/01_dph/UntBH/HerstLi/02Haust/Komp/Zertif/Z_Nilan_V…

hans d

Dat lijkt me een semantische discussie.

 

Het behaaglijkheidsveld (= behaglichkeitsfeld) is zo'n tabel. Die beschrijft de zone waarbinnen DE mens een behaaglijke binnentemperatuur ervaart en strekt zich voor de luchttemperatuur uit van 19°C tot 23°C. Volgens dat behaaglijkheidsveld kan een individu 20 of 22°C  v e r k i e z e n  boven 21°C, maar zal zich bij géén van de drie luchttemperaturen  o n c o m fo r t a b e l  voelen. Alles ligt bijgevolg in de definitie van het begrip "comfort". 

 

Die semantiek doet evenwel niets af aan de essentie van mijn hogerstaande opmerking nl.; men kan NIET argumenteren dat de vloer dient verwarmd tot 27°C om "comfort" te ervaren (=de kou eraf zijn), vermits dat impliceert dat ELKE mens zich "oncomfortabel" zou voelen buiten het stookseizoen. Stellen dat je vloerverwarming moet installeren omwille van dat "comfort" raakt dan ook kant noch wal.

 

Zal idd een installatie met 2 pompen zijn Hans. Eén in de gashaard en één gestuurd met kamerthermostaat.

Verder gaat die 5° laten zakken zal idd niet zo snel gebeuren verwacht ik.
Dat ik hierdoor zuiniger ga stoken denk ik ook niet.

Het gaat er gewoon om om tijdens de tussenseizoenen zoveel mogelijk te kunnen genieten van de sfeer van de vlammetjes van de haard zonder dat het te snel te warm wordt in de opstelruimte (living). Zoals je weet geeft de haard op vol vermogen 3,5 kW vermogen af in de opstelruimte (living dus).
Dus overall de beste komfort temperatuur op het gepaste moment.

Ik heb nl nog geen gashaard / cv-haard gevonden met minder vermogen.

William,

 

Het komt me voor dat je vooral nood hebt aan een inschatting van warmteverliezen in een PH. Je mag 1KWh in een grootte-orde van 0,1 °C plaatsen. Dat is natuurlijk niet exact, kan er 100% naast zitten, maar biedt je alvast de wetenschap dat je pelletkachel niet gaat aanslaan omdat er 1 KWh is verdwenen. 

 

1. Nogal wat pelletkachels kan je uitrusten met een warme lucht kanaal naar de badkamer. Zo een kanaal hoeft geen 50€ te kosten. Je pelletkachel dient daarvoor wel over een extra ventilator te beschikken (zodat je de warmte in de badkamer afzonderlijk kan regelen) en de afstand tussen kachel en badkamer mag niet te lang zijn. Ook Rika kachels - die normaal géén ventilator aan boord hebben - kan je optioneel uitrusten met zo'n ventilator. Bijna alle Piazzetta's zijn standaard uitgerust met 2 ventilatoren die je apart kan bedienen. (Bij Piazzetta vind je overigens inbouwmodellen met pellettanks tot 90kg). Akkoord, je hebt dan luchtverwarming in de badkamer. Maar als er één plaats in huis is, waar luchtverwarming op zijn plaats is, is het wel de badkamer. Met luchtverwarming kan je immers snel opwarmen. Dat is precies wat een mens 's ochtends nodig heeft in de badkamer. De balansventilatie zuigt de warme lucht in de badkamer af, om de warmte ervan te recupereren. Zowat 2/3 van die gerecupereerde warmte zal uiteindelijk naar de slaapkamers verspreid worden. Warme lucht kan overigens ook méér vocht transporteren.

 

2. Een pelletkachel die in een PH typisch:

  • 1 à 2 uur voor het opstaan; 
  • 0 à 2 uur voor thuiskomst van het werk (in functie van hoeveel werk het winterzonnetje heeft verzet); 
  • en 1 à 2 uur in de loop van de avond brandt,

mag Hans bestempelen als 'pendelen als zot', wat mij betreft blijft die verwarmingsstrategie de meest economische én ecologische manier om een woning te verwarmen. Dat komt omdat warmteverliezen degressief zijn. Precies daarom wordt elke klassieke centrale verwarming uitgerust met een thermostaat met dag- en weekprogrammering. De warmteverliezen in een PH mogen dan al kleiner zijn, dat betekent GEENSZINS dat ze hun degressief karakter verliezen. Als de pelletkachel dooft om 21u en pas terug aanslaat om 6u, dan zal de temperatuur gedurende die 9 uur afnemen (bv. 1,5°C in HSB PH in winter). Veronderstellen we een identieke buitentemperatuur, dan zal het warmteverlies tussen 21 en 22u het grootst zijn. Tussen 5 en 6u het kleinst. In een warmteverliesberekening komt de delta T (het verschil tussen binnen- en buitentemperatuur) immers voor als een vermenigvuldigingsfactor. Omdat de binnentemperatuur elk uur verder blijft dalen, wordt die vermenigvuldigingsfactor elk uur kleiner. Daarom vertonen warmteverliezen een degressief karakter. Bij een vloerverwarming waarmee je omwille van haar inertie permanent gaat verwarmen, zal het warmteverlies elk uur gelijk zijn aan het verlies tussen 21 en 22u. Bij een massakachel geldt dat overigens ook. 

 

3. Een pelletkachel heeft een  u i t s t e k e n d e  verbranding. Vollast of deellast, dat maakt geen bal uit. De pelletkachel regelt de luchttoevoer voor een optimale verbranding. Wanneer een pelletkachel zijn vuur dooft, doet hij dat door de brandstoftoevoer af te sluiten. Met een houtkachel kan je de brandstoftoevoer natuurlijk niet afsluiten. Daarom worden houtkachels vaak gesmoord (= luchttoevoer afsluiten). Smoren geeft een heel slechte verbranding. Het klopt wel dat een pelletkachel 2 à 3 maal per dag zal ontsteken. En dat ook de ontsteking wat rook met zich meebrengt. Maar die ontsteking gebeurt met enkele grammen pellets, waarna pas pellets zullen toegevoegd wanneer de eerste pellets optimaal branden. Een massakachel wordt misschien maar 1 à 2 maal per dag gestookt, maar de hoeveelheid aanmaakhout is zeker groter dan enkele pellets. De geproduceerde rook vooraleer een optimale vlam wordt bereikt, bijgevolg ook. Zelfs wanneer men "omgekeerd" stookt.

 

4. Nooit te versmaden: met een pelletkachel haal je  P O W E R  in huis. Typisch zo'n 8 à 9KWh. Vergelijk dat maar 's met de 2 à 3KWh van massakachels en vloerverwarming (die vermogens zijn zo laag omdat men vertrekt van permanent verwarmen; zie punt 2). 

  • 80-90% van de warmteverliesberekeningen door de heren energie-adviseurs vertrekken van een buitentemperatuur van -10°C. Als ik opmerk dat het in België enkele dagen per jaar onder de -10°C duikt, dan wordt daar smalend over gedaan: "dat is verwaarloosbaar". Als die dagen zich na mekaar voordoen, wil ik de verwaarloosbaarheid daarvan nog wel 's zien.
  • Op mijn opmerking dat de Belgische recordtemperatuur (20 januari 1940) -30,1°C bedraagt, en dat het klimaat steeds grotere bokkesprongen lijkt te maken, heb ik van de heren energie-adviseurs nog geen enkele reactie mogen ontvangen. 
  • Als je terugkomt van een wintervakantie en de verwarming hebt uitgeschakeld (wat ecologisch is) zit je met die vloerverwarming of massakachel gegarandeerd 24u in de kou. Die dingen hebben immers amper OPWARM vermogen (omdat men vertrekt van permanent verwarmen).
  • Als je balansventilatie in de winter defect is en de technieker 2 weken op zich laat wachten, zit je met een verwarmingsvermogen van 2 à 3KWh ... ofwel 2 weken in de kou, ofwel 2 weken zonder verluchting. 

Vertrekken van permanent verwarmen en 2 à 3 KWh vermogen installeren heeft dan ook iets weg van een computerserver installeren ZONDER backup.

 

5. Een pelletkachel is bijgevolg een uitstekende oplossing voor een PH. Voor wie daar nog steeds niet van overtuigd is, kan op lib.ugent.be/fulltxt/RUG01/001/418/718/RUG01-001418718_2010_0001_AC.pdf  de masterthesis van 2 ingenieur-architecten doornemen, waarin op een wetenschappelijk methode het thermisch comfort van 6 PH wordt vergeleken. Woning 4 is de enige met een pelletkachel en steekt met kop en schouders uit boven elke andere oplossing ! Grafiek 59 op pgnr. 146 is een mooie samenvatting ervan: let op de dichtheid van de puntenwolk (hoe dicht de groene bolletjes tegen de groene lijn staan). Het PH met pelletkachel is het enige waar bij elke buitentemperatuur de binnentemperatuur constant tussen de 21 en 22,5°C blijft. Voor wie daar 's een Duveltje over wil drinken: dat is ook de LOGICA zelf ! Naast een klassieke CV met gasketel en radiatoren, is de pelletkachel de enige verwarmingsoplossing (in tegenstelling tot massakachels, vloerverwarmingen, warmtepompjes) die genoeg POWER heeft om elke anomalie die zich in de praktijk zal voordoen als afwijking op theoretische warmteverliesberekeningen, meteen bij te sturen - en dat automatisch zàl doen (een houtkachel heeft ook genoeg power, maar doet dat niet automatisch). Een achterdeur die toevallig 20 minuten is blijven openstaan, trekt de pelletkachel recht in een mum van tijd, zodat de binnentemperatuur OOK IN DE PRAKTIJK constant tussen de 21 en 22,5°C blijft. Met nipt berekende oplossingen die vertrekken van een permanente verwarmingsstrategie en dientengevolge nauwelijks opwarmvermogen hebben, duurt dat uuuuuuren. 

 

PS: Nee, ik verkoop geen pelletkachels. Ook geen energieadvies. Maar ik kan wel tellen. En ik ben heus niet van plan om met "verwarmingsondersteuning uit zonne-energie" 30-40% te besparen op de 130€ pellets per jaar die een pelletkachel verbruikt in een PH, door te investeren in vloerverwarming op zéér lage temperatuur uit een buffervat van 1000L waaraan 5-10 m2 kromme-spiegeltjes-collectoren hangen waarvan het vacuüm de volle 2 jaar gewaarborgd is, met 2 pompen (collectoren + vloerverwarming) die 70-80KWh per jaar elektriciteit verbruiken en een levenslang glycolabonnement. Maar waarschijnlijk was jij dat ook niet van plan.

 

ik denk dat we met een paar begripsverwarringen zitten.  er is een verschil tussen behaaglijk voelen en warm aanvoelen, waar ik met dat laatste bedoel dat als je je hand er op legt, het warm aanvoelt.

je hebt inderdaad geen 27° vloert° nodig, integendeel, dat is mij al veel te warm, behalve misschien putje winter.

het behaaglijkheidsveld interpreteer je echter fout, althans ik heb het anders geleerd.  90 % (van dat getal ben ik echter niet helemaal niet zeker) voelen zich OK binnen dat veld (dus niet iedereen), maar niet binnen het hele veld, voor een aantal van de proefpersoneen kan 19° te koud zijn, maar 23° wel comfortabel.  of andersom.  4° temperatuursverschil is heel veel.

hans d

En die oplossingen verkoopt u waarschijnlijk... Ik dacht niet dat het de bedoeling was om reclame te maken op dit forum. Voor mij niet gelaten maar zorg er aub voor dat er niet in iedere zin twee taalfouten zitten. BELANGRIJK, COLLECTOREN, VOOR- en NAJAAR, ELEKTRISCH, ... Sry kon mij niet meer inhouden...

 Beste Pierre,

Ik vrees dat je mijn reactie niet goed hebt gelezen... Ik wil geen warmtepomp/actieve koeling op de ventilatie, ik wil de koelte uit mijn grond via mijn ventilatie kunnen gebruiken om te koelen, dit heet passief koelen en kost geen E-punten. Integendeel, hierdoor warm je in de zomer zelfs de bodem op om er de volgende winter makkelijker warmte te kunnen uithalen... (dus met een betere COP)

 

In alles dat ik al gelezen en gehoord heb blijkt dat een warmtepomp met geothermisch captatieveld één van de meest ecologische manieren van verwarmen is... dus daarom heb ik nu ik er nog subsidies voor kreeg vlug een boring laten steken berekend op de warmtevraag van mijn huis en sanitair warm water.

Ik dacht eerst om een compact toestel van Nilan te plaatsen doch de ventilatieunit is niet krachtig genoeg voor ons huis, ondertussen kwam ik op een Duitse site van http://www.drexel-weiss.com , blijkbaar zijn die mensen redelijk gespecialiseerd in toestellen voor passieve huizen. Doch hier weet ik nog geen prijs van noch technische kenmerken...

 

 

 

 Voor alle duidelijkheid, ons huis wordt een passief huis en met tijd en boterhammen zoals we het hier in West-Vlaanderen zeggen een Nul Energie Woning...

Ik kan u hier wel in volgen: verwarmen met elektriciteit valt heel snel te regelen en plaats het enkel op de plaatsen waar bijna nooit verwarming nodig is.

Het enige probleem is dat dit in de EPB-berekening serieus wordt afgestraft. Alles wat elektriciteit verbruitk wordt daar met een factor 2.5 vermeerderd.

 

 

TF,

 

Ik geloof dat er hier een groot misverstand bestaat. In de documentatie wordt van twee verschillende technieken gesproken:

 

- ofwel een ondergrondse leiding voor lucht. Als deze door de wtw is gegaan blijft er inderdaad warmte over die nog kan worden aangewend voor andere doeleinden via een miniwarmtepomp. 

 

- Maar bij een diepteboring op water (of is deze op lucht?) kan het verwarmd water enkel worden gebruikt in een warmtepomp, tenzij ge dit water door een eenvoudige warmtewisselaar wilt sturen, (water-ventilatielucht in de zomer).

 

- De documentatie van Nilan is zeer onduidelijk. 

Ze zeggen: "Combinatie van passieve wtw met miniwarmtepomp laat geen warmte verloren gaan. De energie voor verwarming en SWW wordt gerecupereerd uit de afvallucht". Volgens mij kan dat enkel wanneer de grondleiding buitenlucht opwarmt vooraleer deze door de wtw te sturen.

 

Maar daarbij zie ik niet in hoe ge dan deze grondleiding kunt gebruiken om de vloerverwarming in de zomer passief te doen afkoelen. Dat gebeurt toch met water, die eerst door een warmtepomp moet gaan waar ge koude bereidt. Ofwel met een bij-pass?

 

Ik vrees dat hier teveel verschillende technieken door elkaar gemengd worden. Een goede wtw haalt toch reeds 90% van de restwarmte van de ventilatielucht eruit om zo de inkomende lucht op te warmen. Voor mij is dat meer dan voldoende. En in de zomer wordt de warmere buitenlucht voor een deel afgekoeld door de koelere uitgaande binnenlucht.

 

 

Ik vind dit ook knap. Maar aan de andere kant heb je het verhaal van Baai hierboven, die met 4500 kWh puur elektrisch toekomt, dus 1500 kWh meer dan de zoon van Hans. Per jaar staat daar dus 1500 * 0,22 = 330 EUR meerprijs tegenover.

Ik weet nu wel niet wat het gekost heeft aan zonneboiler + vloerverwarming,... maar:

  1. Wenst men een terugverdientijd van 10 jaar, dan mag dit niet meer kosten dan 3300 EUR.
  2. Van 20 jaar: 6600 EUR
  3. Van 25 jaar: 8250 EUR
  4. Van 30 jaar: 9900 EUR

Het is natuurlijk wat simplistisch voorgesteld, maar het stemt toch tot nadenken, niet?

 

Hans

zal er één uur per jaar zijn waarop mijn zonnepaneel werkt en er verwarming noduig is? Mijn zuid gerichte ramen zijn toch ook "zonnepanelen"?

Het enige nut dat ik me kan inbeelden is nacht verwarming tijdens zonnige koude winterdagen. Maar daar het een massiefpassiefhuis is, zal het wel op temp blijven door de thermische traagheid?

eddy

ps Ik heb in de winter 250 m²x15 Watt x16 uur =56 kwh per nacht nodig om mijn passiefhuis op temp te houden.

Mijn thermische boiler van 500 liter op 80°( in de winter ???) bevat maar (80-18)*500*1.16=35 kwh.....

 

 Maia, Hans,

Inderdaad: langs de verlieszijde (het huis) is traagheid altijd een voordeel, maar langs de kant van het verwarmingssysteem is traagheid juist altijd een nadeel (of het nu om een passiefhuis gaat of niet, maakt niet uit). Traagheid wil zeggen: moeilijk te regelen (vanwege een grote dode tijd ten gevolge van de thermische inertie). Vandaar dat de vloerverwarming dan (ongeacht de situatie) wordt vastgepind op een constante temperatuur. Dat lijkt me eigenlijk verrevan ecologisch. 

 

Draagt een vloerverwarming bij tot het comfort? Als het huis altijd op temperatuur staat als ik thuis kom, zal dat zeker comfortabel zijn. Kan een vloerverwarming het rendement van bepaalde opwekkingssystemen nog wat opkrikken (condensatieketel, warmtepomp, zonnebuffer)? Ook juist (zeker in de combinatie met de zonnebuffer geloof ik wel). Maar weegt dat alles op tegen het meerverbruik ten gevolge van de slechte regelbaarheid (ook al is dat waarschijnlijk beperkt in een passiefhuis)? Ik heb zo m'n twijfels. 

 

Filip

 

PS: Woon zelf in nulenergiewoning, massiefbouw, 30 cm PUR in de vloer. Niet meteen last van koude voeten, maar dat is persoonlijk. Mijn ervaring is: temperatuur van rond de 19 graden is voldoende zolang je in de weer bent, maar 's avonds als je stilzit zijn er 1 of 2 graden extra nodig. Die stook je dan best bij met een voldoende sterke bijverwarming. 

 

Filip, wat gebruik jij als bijverwarming?

Ik woon ook in een passiefwoning, en verwarming gebeurt via vloerwarming. Die traagheid van het systeem, in combinatie met de hoge thermische inertie van onze woning, zie ik net als een voordeel: heel constante binnentemperatuur, nooit die pieken en dalen omdat het verwarmingssysteem correct gedimensioneerd is naar de warmtevraag. Evt overdag een halve tot anderhalve graad warmer door zonnewinsten, zodat we ook 's avonds meestal zonder verwarming verder kunnen. Typisch slaat de vloerverwarming in de vroege ochtend weer aan, zodat we 's ochtends weer die behaaglijke warmtestraling voelen. Geen gepruts met de thermostaat: het extra energieverbruik door de temperatuur constant te houden valt volgens mij in het niets bij het feit dat de verwarming (warmtepomp van compacttoestel) aan hoog rendement kan werken.

 

Een heel tevreden gebruiker van vloerverwarming dus ...

 Beste Mogwai

 

Welke warmtepomp heb jij laten installeren? Combi toestel samen met ventilatie of zijn dit in uw geval twee aparte toestellen?

 

mvg

Tim

Enigszins naast de kwestie, maar omdat u zelf verwijst naar de ecologische impact van je woning constant op temperatuur te houden: er zijn meer ecologisch verantwoorde alternatieven voor 30cm PUR als vloerisolatie.

Aerosmart XLS van Drexel & Weiss: combineert ventilatie met verwarming en warm water. interessant aan de XLS is dat dit combineerbaar is met vloerverwarming, en iets meer warmte kan produceren (ca 2.5 kW) omdat de warmtepomp gebruik maakt van de restwarmte uit de bodemwarmtewisselaar (ipv ventilatielucht).

costaccountant,

hoewel de thesis mij op het eerste zicht zeker heel verdienstelijk lijkt (al ben ik er slechts diagonaal door gegaan ...), ben ik er toch niet van overtuigd dat je op basis hiervan kan besluiten dat een pelletkachel de enige goede oplossing is. wat mij opvalt, is dat de metingen voor de overige onderzochte woningen typisch niet in standaardcondities gebeurd zijn, in normale gebruiksomstandigheden: kijkwoningen, woning die nog onbewoond is, woningen waaruit het bouwvocht nog niet verdwenen is, verwarmingssystemen die ondergedimensioneerd waren, ...

lijkt mij dus geen goed vertrekpunt om op basis hiervan de kwaliteit van een verwarmingssysteem te gaan beoordelen ...

wat ik in ons geval zie (maw eigen praktijkervaring), is dat in onze woning de binnentemperatuur wel perfect stabiel blijft. zonder pelletkachel, maar met compacttoestel en vloerverwarming. en veel thermische massa (silicaatsteen muren) binnen het beschermd volume. vooral dit laatste doet er veel toe: het zorgt ervoor dat evt temperatuurschommelingen gedempt worden, het hele jaar door. staat er in de winter een buitendeur open, geen probleem want zodra de deur weer dicht is, keert de binnentemperatuur onmiddellijk terug naar de oorspronkelijke waarde. logisch, aangezien de muren op die tijd niet of nauwelijks afgekoeld zijn. hebben we in de zomer een dag vergeten om de zonwering te gebruiken, opnieuw geen probleem: ook bij extreem warme dagen is onze woning dan hoogstens enkele tienden °C opgewarmd. de voorbije 2 zomers hebben we geen binnentemperatuur van meer dan 23°C gemeten, in de winter kunnen we deze constant rond de instelwaarde houden.

ik geloof dus niet dat het verwarmingssysteem de cruciale factor is (al heb ik zelf ook liever geen ventilatieluchtverwarming), zolang het systeem maar correct gedimensioneerd is en aan de warmtevraag kan voldoen. stel dat je een weekje weg bent tijdens de winter (hopelijk niet gaan skiën ... ;-), dan vraag ik me af waarom je de temperatuur tot beneden de 18°C zou laten zakken. ecologisch? we hebben het hier over enkele tientallen kWh, niet meer. dit weegt niet op tegen het feit dat je met vloerverwarming je thermostaat typisch iets lager kan instellen.

maar voor de rest: ieder zijn mening natuurlijk. maar net zoals ik op basis van mijn ervaringen moeilijk kan beginnen veralgemenen, denk ik dat hetzelfde geldt ivm jouw overtuiging dat een pelletkachel de betere oplossing is.

 ventilator op een rika is mogelijk maar enkel om plaatselijk sneller te warmen. niet om een andere ruimte van warmte te voorzien. spijtig.

 De zoektocht naar een energie-efficiënte, economische, ecologische oplossing begint een beetje te lijken op het verhaal van de bomen en het bos.

 

Kan er iemand een degelijk advies geven? (Hans?)

Feiten

  • Wij bouwen momenteel aan een PH in HSB met een grote silikaatstenen binnenmuur erin als warmte (of koeltebuffer)(ongeveer 15 m³)
  • beschermd volume is ongeveer 212 m³
  • Al in het bezit van zonnepanelen met een jaarlijkse opbrengst van 3600 kWh
  • Huidig elektriciteitsverbruik 2000 kWh/jaar (zal nog wel een beetje stijgen)
  • Gezin met 2 kinderen
  • BWW op 1,6 m diepte van zo'n 180m (2 x 90m)
  • geen zonneboiler, omdat we in de zomer eerder niet thuis zijn en je met die warmte dan toch niets bent.
  • We komen niet meer in aanmerking voor de fiscale premie PH of NEW

 

Voorlopig plan

  • compacttoestel (Nilan, D&W of Genvex) (kruiswisselaar, WP voor SWW, WP voor naverwarmen,...)
  • elektrisch bijverwarmen in badkamer (straler of zo)
  • douchewarmtewisselaar (DWW)
  • BWW met WP op inkomende lucht bij buitentemp. lager dan 7°C (optimaal?) of hoger dan 23°C

Graag uw gefundeerde reactie / advies.

 

 

Stefan,

ik had een vraagje over je HSB in combinatie met silicaatsteen, want mijn voorkeur gaat hier ook naar. Volgens info die ik gekregen heb van een HSB-firma zou het niet verstandig zijn om silicaatsteen met HSB te combineren wegens verschil in krimp en uitzetten. Zijn de binnenmuren onafhankelijk van het skelet geplaatst? En zijn hierdoor je overspanningen niet groter geworden =>hogere prijs? 15M³ silicaatsteen lijkt zeer veel, dat is 100m² van 15cm dik. Zijn je binnenmuren op het verdiep ook in silicaatsteen? Ik ben hier zeer geïnteresseerd in want ik kreeg hier tegenstrijdige info over.

Luis

@Stefaan: Genvex is een zeer mooi toestel (wij plaatsen het ook), echter moet je er wel rekening mee houden dat dit enkel kan in een relatief kleine woning. En als verwarming moet je daar niet op rekenen hé. Theoretisch kan het wel, maar dan zal al je SWW elektrisch verwarmd worden.

Wat wij doen: Genvex als ventilatie (GEO Sole als BWW) + SWW (+ zonnecollectoren, omdat dit financieel interessanter uitkomt dan zonder, wegens het nog net halen van de premies ;-) ) en als verwarming een pelletkacheltje met kanaal naar de badkamer.

hummm even kijken,

 

Volgens mij is het best om de BWW met de WP te koppelen aan de DWW gecombineerd met WP die dan komt bij de SWW, zo bekom je een HSB van een PH.

 

D(ui)D(e)L(i)JK(e)R kan toch niet ... ;-)

 

S(o)RR(y) .... K(o)N H(e)T N(ie)T L(a)T(en) ...

Robin, wat kost de totale installatie?

Mon

De prijs van de GEO Sole, inclusief vloeistof was zo'n €2200 (incl. 21% btw, want zelfplaatsing). Ventilatie + zonnecollecotoren iets van €12000 (incl. 6% btw) en dan nog een pelletkacheltje, wat we nog niet gekozen hebben.

Reken voor het kacheltje met kanalen ed. iets van een €3500-4000. Dus alles samen toch wel een €18.000. Dat is de zwaarste kost om dragen in een PH vrees ik :-). Zelfs onze ramen zijn goedkoper (want LEW genomen ipv PH).

Als je natuurlijk vergelijkt met bv. gewone ventilatie (+/- €5000) + geo sole (€2200) + zonneboiler (+/- €5000) + bv. gasdoorstromer (+/- €3000) + radiatoren/ vloerverwarming (+/- €3000), zit je aan een zelfde prijs.

Voor ons was de grootste reden dat we dit kozen het plaatsgebrek in onze woning en mijn vrouw die een vlam in huis wilde hebben: zonneboiler + gasdoorstromer + ventilatie-unit nemen veeeeel meer plaats in dan een compacttoestel. Het pelletkacheltje kunnen we inwerken in een anders nutteloze hoek :-).

Je kan goedkoper gaan door bv. een elektrisch voorverwarmingselement te nemen ipv een GEO Sole, maar dat wilde ik niet (is weer meer elektriciteitsverbruik).

 Luis,

 

Ik stuur je mijn personalia zodat je me kan contacteren indien gewenst.

 

Mvg,

 

Stefan

 @ bram:

Zal inderdaad een beetje geladen overkomen voor sommigen. 

Deze wiki is eigenlijk verplicht studiemateriaal voor ieder zichzelf respecterend ecobouwer.

 

Succes!

 Erwin,

Klopt, ik heb PUR dan ook zoveel als mogelijk vermeden, maar als vloerisolatie was het in mijn specifieke geval toch de meest voor de hand liggende optie. 

Filip

 

 Mogwai,

Toch nog even duidelijk stellen: uiteraard is vloerverwarming in een passiefhuis een zeer valabele keuze. Maar de voordelen die je aanhaalt, lijken me de voordelen van het passiefhuis en niet die van je vloerverwarming. Ik heb zelf geen vloerverwarming, maar van beneden tot op de zolder is de temperatuur even goed mooi constant. Nergens koudestraling, nergens tocht: typisch passiefhuis. Akkoord, als ik naast de bijverwarming sta, is het daar lokaal natuurlijk warmer, maar dat ervaar ik niet als negatief. 

Als ik in mijn PHPP de (gemiddelde) binnentemperatuur met 0,5°C verlaag (van 20°C naar 19,5°C), dan zie ik mijn energie-kengetal met 0,9 kWh/(m2 a) zakken. In mijn geval is dat jaarlijks 150 kWh op een totaalverbruik van 2000 kWh. Niet veel in absolute cijfers, maar toch wel 7%.

Filip 

 m2ts,

Momenteel verwarm ik gewoon bij met een elektrische olieradiator (2 kW) die ik in de winter, wanneer het nodig is, uit de kast haal en ergens in het stopcontact steek. Het is weinig esthetisch en nog minder ecologisch, maar als "voorlopige oplossing" kan het ermee door. De bedoeling is om die radiator binnen afzienbare termijn te vervangen door een lucht-lucht warmtepomp.

Filip 

Filip Huberland, bedankt voor de verheldering!

Heb je enig zicht op de effectieve verbruikskost van die olieradiator?

Hoe zie je die lucht-lucht warmtepomp: rechtstreeks inblazen in de leefruimte, of aangesloten op het ventilatiesysteem (waardoor de slaapkamers bv. meeverwarmen)?

 

 

Ik heb de Duitse documentatie over het compacttoestel voor PH nog eens doorgenomen. Zeg mij als ik mij vergis.

 

Het beschreven compacttoestel AEREX van de firma Maico gebruikt de BWW om in de wtw de ingaande lucht voor te verwarmen. De uitgaande lucht is gedurende de winter nog voldoende warm om hierbij een warmtepomp te bevoorraden. Deze dient dan om een boiler op te warmen, die eventueel gelijktijdig door zonnepanelen kan bij verwarmd worden. Volgens het schema dient deze warmtepomp eveneens om de toevoerlucht bij op te warmen, en zo als huisverwarming te dienen. Er is in dit compacttoestel niets voorzien om het uit te breiden naar vloerverwarming. Het schema geeft ook niet aan, indien de warmtepomp op water werkt, hoe deze warmte in de ventilatielucht terecht kan komen (door een warmtewisselaar of rechtstreeks?) Ik versta nog niet alles ervan. Ik zie ook nog niet in waarom dit compacttoestel de helft energie zou nodig hebben van een afzonderlijke wtw met afzonderlijke warmtepomp op BWW.

 

Enfin, nog veel vragen. Ik zal op zoek gaan naar bijkomende informatie.

 

 

 

 

Sorry, ik heb mij vergist in benaming. Het beschreven toestel AEREX werkt met een AWW aardwarmte en niet bodemwarmte BWW. De lucht van de AWW dient dus ook als ventileatielucht, met eventueel een by-pass van rechtstreekse intrekkende lucht.

Vind je voetafdruk ( avatar ) anders nog behoorlijk groot .... zeker na het gebruik van zoveel medeklinkers. Deze kan je ongetwijfeld nog verkleinen door niet te bouwen ...

 

Succes!  

 

m2ts,

Voor iemand die alles elektrisch doet, is het leven natuurlijk vrij eerlijk: de verbruikskost is hoog vergeleken met andere energiebronnen. De energieteller op de olieradiator stond vandaag op 300 kWh, wat dus het verbruik voor dit stookseizoen (tot 21 december) aangeeft. Vorige winter heb ik niet met een aparte teller bijgehouden, maar grofweg heb ik toen 2000 kWh nodig gehad voor de verwarming, wat ook zo door de PHPP was voorspeld. 

 

Wat de lucht-lucht warmtepomp betreft: inderdaad rechtstreeks inblazen in de leefruimte. Ik heb een kelder onder het huis (buiten de beschermde schil), en daar zou ik dan de buitenunit plaatsen. Het idee is dat de lucht in de kelder meestal nog iets warmer is dan de buitenlucht, waardoor het rendement licht hoger zou uitvallen. Aansluiten op het ventilatiesysteem zou ik in mijn geval zeker niet doen. Ik woon namelijk in een wijk met nogal wat "luchtverpesters" (klassieke houtkachels, slecht rendement, veel uitstoot) waardoor ik af en toe de ventilatie zelfs volledig af moet zetten (F7 fijnfilter houdt geen geuren tegen). Last van te koude slaapkamers heb ik alleszins niet. 

 

Filip

Filip, bedankt voor de informatie!