Kan het nog beter dan een condensatieketel ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Naar aanleiding van een stuk dat ik hier gelezen heb over een kleine warmtepomp om de warmte uit de ventilatie te recupereren vraag ik mij af of dit ook niet mogelijk is met de afvoer van de condensatieketel
Ik heb geen condensatieketel dus ik kan niet nagaan welke temperatuur de afvoer nog heeft
Mocht men daar een warmtepomp op aansluiten zal men ook wel met gedwongen afvoer moeten werken maardat lijkt mij geen onoverkomelijk probleem
De grote vraag is wat je er eigenlijk nog uit kan halen om te weten wat dat dan mag kosten
Daarvoor moeten we eerst nog de warmte-inhoud weten van de afgevoerde lucht
Iemand enig idee ?

Reacties

Kan het nog beter als een condensatieketel?

 

absorptiegaswarmtepomp

gasmotos aangedreven warmtepomp

gas wkk

brandstofcel??

...

Hoe langer de buis in buis uitlaat van de condensatieketel  is, hoe meer warmte door het tegenstroomprincipe uitgewisseld wordt.

Bij mij: 3 meter buis; bij chauffagewatertemp van 70°(vertrek);55° (retour), bedraagt de uitlaatgastemp ongeveer 58°C

met vaillant condensatieketel.

Op die moment moduleert de ketel op 1/3 van zijn vermogen.

Het max vermogen van de ketel (softwarematig)beperken verhoogt ook de tijd om warmte uit te wisselen in de uitlaatbuis.

 Het kan vooral beter als je een lage temperatuur verwarming hebt. In dat geval kan je effectieve rendementen halen van 98%. Die 2% die nog overschiet zal echt wel heel moeilijk zijn om daar nog iets uit te halen. Bij ons is de rookgastemperatuur misschien hoop en al 30 a 35 graden.

 

Qua warmteopwekking zal je dus niet veel meer kunnen verbeteren. Wel naar elektriciteitsopwekking toe. En dan zijn de WKK's e.d. interessanter dan condensatieketels.

Het is natuurlijk te zien hoeveel rookgas van die temperatuur er naar buiten gaat en wat de warmteinhoud daar van is

Vermits het rookgas na condensatie is zal dat niet veel schelen van gewone lucht denk ik

Als je afvoertemperatuur maar 35 ° heeft zaal dat dus inderdaad niet veel zijn

Maar omdat ik hier al veel postings gezien heb van mensen die zoeken om warmte te recupereren uit afvawater,badwater en ventilatielucht dacht ik dat als er ooit een miniwarmtepomp komt die dit mogelijk zou maken het ook een toepassing kan hebben in de afvoerlucht van verwarmingstoestellen met gedwongen afvoer, zou dus ook perfect kunnen werken op een pelletskachel

''Hoe langer de buis in buis uitlaat van de condensatieketel is, hoe meer warmte door het tegenstroomprincipe uitgewisseld wordt''.
 

Beste Luc, wat bedoel je hier precies mee?

 

 Een condensatieketel heeft een dubbelwandige buis. In de binneste gaat de rookgassen naar buiten en via de plaats rond die binneste buis komt de lucht naar binnen. Die lucht wordt voorverwarmd door de buis van de rookgassen. Dus hoe langer die dubbelwandige buis is hoe meer de aanvoerlucht kan voorverwarmd worden met de warmte van de rookgassen.