Energie winnen uit douchewater. Enkel met warmtewisselaar, of met warmtepomp? Kostprijs/rendement?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

 Situatie: therapeutisch zwembad; gebruik van 4 douches/20min met spaarkop (12 douches/uur) x 8u = 96 douches/dag. 

Dit is dus een hoop water met toch wel aanzienlijk wat restwarmte dat gewoon wegspoelt in de riool. Wat is hierbij de beste manier om deze warmte terug te winnen? En loont het om het water kouder de riool in te sturen dan dat het via de leidingen binnenkwam door middel van een warmtepomp? Wat kan de kostprijs zijn van een dergelijke installatie, wat is het rendement?

 

Reacties

Er bestaan warmtewisselaars voor douches waar het koude water wordt opgewarmd door het warme afvoerwater d.m.v. een tegenstroom warmtewisselaar. Het grote nadeel voor mij was dat je verticale ruimte moet hebben, dat je er onderhoud aan hebt (regelmatig schoonmaken om het rendement te behouden) en dat het volledig gescheiden moet zijn, d.w.z. geen fysische verbinding tussen riool en leidingwater i.v.m. mogelijke lekken en besmettingen. Dit systeem werkt ook alleen in combinatie met een thermostatische kraan.

Wel relatief goedkoop en eenvoudig zelf te bouwen als je wat handig bent.

Hier een voorbeeld: http://www.ppo.nu/forums/showthread.php/2390-douche-ww/page3

het terugwinnen van warmte dmv warmtepomp lijkt me veel moeilijker te realiseren dan met een douchewarmtewisselaar ....

je moet eigenlijk met warmtepomp een reservoir hebben waarin het douchewater wordt opgevangen zodat de WP er warmte kan uithalen. Dat wordt dus sowieso een omvangrijkere installatie dan met een douche warmtewisselaar.

 

Je kan natuurlijk ook een zonneboiler installeren zodat je in de zomer quasi gratis warm water kan bereiden. Gezien de grote verbruiken van warm water kan je in de zomer toch flink besparen.

Die zonneboiler dan best met een doorstromer erachter (met gas?) om te vermijden dat de zonneboiler met frequent gebruik continue electrisch zit bij op te warmen.

het lastigste is vaak of het in gebouwed kan worden/genoeg ruimte voor is.

een warmte terug win unit is eigenlijk lastig terug te verdienen in een woonhuis.

het gaat wel maar het aantal douches daar voor zijn vaak te laag.

in deze situatie hoef je daar niet druk over te maken. dat lukt wel.

 

er is geen termostaatkraan nodig.

er zijn ook andere aansluit methodes.

een beetje afhankelijk van de methode van het verwarmen van het water.

 

om de zaak ook nog met een warmte pomp te doen lijkt mij erg overdreven.

het zal vast wel kunnen maar dat is wel een apperaat wat kapot kan gaan.

met een warmte terug win unit is dat gevaar minimum(geen bewegende delen.)

Voor de warmtewisselaar reken je ook puur in kw-winsten. (verschil in-out)

Voor de warmtepomp ga je voor de rendement/afschrijf-berekening de electriciteitsprijs moeten intellen. En die ligt niet vast. Wat vandaag dan net (financieel)rendabel is, kan dat achter twee jaar niet meer zijn.

 

G

Bedankt voor deze informatie. Dit leidde me tot de website van hei-tech. Ze verkopen blijkbaar een degelijk systeem dat een rendement kan halen tussen de 40 en 60%  http://www.hei-tech.nl/nederlands.htm De offerte is onderweg.

Rest me nog de vraag of het rendabel zou kunnen zijn om met een warmtepomp de restwarmte er uit te halen die nog overblijft na de warmtewisselaar. Stel dat de temperatuur van het leidingwater, dat door de warmtewisselaar gaat, 15°C is. Dan moet de restwarmte van het afvalwater nog steeds minimum 15°C zijn. Als het afvalwater ook nog eens van 15°C naar 5°C zou kunnen gebracht worden door een warmtepomp, dan lijkt me dat toch ook nog een groot potentieel. Uiteindelijk worden er toch ook warmtepompen gebruikt die warmte uit grondwater halen. Als deze systemen rendabel zijn, dan moet dat zeker zo zijn door rechtstreeks warmte af te tappen van afvalwater. Er moet uiteindelijk geen dure grondwaterput geboord te worden. Wel zal het systeem geschaald moeten worden.

 ruimte is er genoeg door de volledige onderkeldering.

 Bedankt voor deze informatie. Dit leidde me tot de website van hei-tech. Ze verkopen blijkbaar een degelijk systeem dat een rendement kan halen tussen de 40 en 60%  http://www.hei-tech.nl/nederlands.htm De offerte is onderweg.

Rest me nog de vraag of het rendabel zou kunnen zijn om met een warmtepomp de restwarmte er uit te halen die nog overblijft na de warmtewisselaar. Stel dat de temperatuur van het leidingwater, dat door de warmtewisselaar gaat, 15°C is. Dan moet de restwarmte van het afvalwater nog steeds minimum 15°C zijn. Als het afvalwater ook nog eens van 15°C naar 5°C zou kunnen gebracht worden door een warmtepomp, dan lijkt me dat toch ook nog een groot potentieel. Uiteindelijk worden er toch ook warmtepompen gebruikt die warmte uit grondwater halen. Als deze systemen rendabel zijn, dan moet dat zeker zo zijn door rechtstreeks warmte af te tappen van afvalwater. Er moet uiteindelijk geen dure grondwaterput geboord te worden. Wel zal het systeem geschaald moeten worden. Hoe kan men dit berekenen?