Basis-geisoleerde woning (8jaar) én gezin = CONDENS

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi,
sorry, ik weet het. Dit is een zeer populair onderwerp, en ik gooi er nog een artikel bij.
Maar graag toch mijn verhaal.
-8jaar geleden gebouwd, gelet op toen goede isolatie en ramen met hoge K-waarde.
-ondertss alle kamers afgewerkt met vliesbehang, siliconen en geschilderd.
-uitgeplakte ramen.
-geen ventilatie-inrichting
-2 volle verdiepingen + klassiek driehoek-dak
-gelijkvloers: behalve inkom en toilet geheel open = keuken vloeit in living, ertussen trap naar boven
-1ste verdieping: badkamer en slaapkamers (2kids)waar iedereen met gesloten deur slaapt.

Sedert enkele weken: alle slaapkamer-ramen binnen druipt de condens tot plasjes toe op vensterbank.
Resultaat: elke opkuisen en start van 'spotting' (lichte schimmel) op raamsilicone en schilderwerk rond raam.

Ja, wij verluchten.
Ja, al geprobeerd verwarming langer hoger te laten.
Ja, badkamer heeft verluchting-gat naar zolder (die niet gebruikt wordt)

Snelle oplossing (daar onze zolder het toelaat): systeem D (balansventilatie) plaatsen op zolder die per kamer lucht blaast (eerste rooster) en lucht zuigt (tweede rooster) per kamer.
Zal dit ons condens fenomeen grotendeels verhelpen aub?
dank voor jullie verhaal, reactie
DV

Reacties

 

 

Welke K-waarde hebben de ramen?  Komt het vocht niet van buiten? Liggen deze ramen soms op de heersende wind, al heeft het de laatste dagen niet zoveel geregend.

 

Zoniet is de enige uitleg dat bij het slapen teveel vocht vrijkomt dat niet wegkan. In dit geval is een goede ventilatie de enige goede oplossing. Uw snelle oplossing met systeem D moet zeker voldoening geven.

Zeker niet in slaapkamer lucht aan -en afvoeren.

Aanvoerlucht komt toe in slaapkamers en wordt afgezogen in vochtige ruimte: WC, wasplaats, desnoods in de hal.
Let hierbij op dat er voldoende doorvoerruimte is onder de deuren (brede spleet).

Maar de installateur moet dit weten ...

Je zal moeten ventileren volgens het boekje (aanvoer-doorvoer-afvoer)

Verluchten maakt het soms erger. Naargelang de windrichting en het hoogteverschil tussen slaapkamer en badkemer kan het goed zijn dat het vocht van je badkamer naar de slaapkamers gaat bij het openen van een raam.

Te veel verluchten zorgt voor afgekoelde kamers-> vocht condenseert.

 

Geert

 

 

 

 

Als men geen geïnstalleerde ventilatie heeft gebeurt deze door in- en exfiltratie, naargelang de luchtdichtheid van de woning. Als de badkamer aan loefzijde ligt en de slaapkamer aan lijzijde kan het zijn dat de lucht van de badkamer naar de slaapkamer gaat. Maar aangezien de badkamer verbonden is met de zolder, waar de heersende onderdruk normaal nog groter is, zal deze lucht wel naar de zolder trekken.

't is wel spijtig dat we regelmatig vragen krijgen, maar als er dan om meer info gevraagd wordt om een gefundeerd antwoord te kunnen geven, de vraagstellers niet meer reageren.  ook deze dave is blijkbaar in dat bedje ziek, en dat ergert me toch wel wat. 

als vragensteller is het toch een minimum dat je kan doen te reageren op mensen die je willen helpen.  maar beleefdheid en fatsoen is duidelijk uit de mode. 

hans d

Aan Allen,

dank voor antwoorden. Apprecieer dit, en kan niet steeds onmiddellijk opnieuw reageren.

Op basis vd vragen, momenteel zaken aan het zoeken en meten, dus ik update jullie zo snel mogelijk voor verdere feedback te krijgen.

Dergelijke problemen oplossen lukt enkel via jullie

dv

dave

wat belangrijk is: u-waarde (of opbouw) van de wanden en de ramen; waar ontstaat condens (op het glas, de kader of de muur die tegen het raam komt); zijn er ventilatieopeningen in de slaapkamers, of hoe komt de verse lucht binnen (of niet binnen?).

verluchting van de badkamer naar de zolder lijkt mij niet echt de goede manier, vermoedelijk heb je veel ter weinig trek op die manier.

laat maar weten als je meer info hebt.

hans d

Hoi

op de vraag van K waarde ramen, dit is 1.3 (toen - 8jaar geleden - was dit als zeer goed beschouwd).

Waar exact condens ?

Dus binnenkant ramen, zijn pastorieramen (1 raam verdeeld in 3) en dus vooral de 2 onderste raam-gedeelten de mega druppelvorming.
OOk siliconen tss glas en hout druppels, raamhout zelf niet. Ook scharnieren raam in het "zweet". Uitgeplakte rand van ramen niet vochtig. Wel op mastiek die overgang uitgeplakte ramen met vliesbehang naar hout-omkadering raam lichte schimmelvorming.

Nog,

badkamer ligt vooraan in huis (oostelijke kant). Kinderkamers liggen aan noord-kant en west-kant.

Ik begrijp dat in de huidige temperaturen, en bvb thuis in het weekend deze kamers UREN verluchten wellicht ook niet oplossing is. Maar zoals na verluchten die kamers dan weer warm maken tot juist slapengaan op stand 2-3, lijkt me toch ook niet echt ideaal ? Dan betreed je die kamers als een warmte-bom ?

Idee van luchttechnieken installateur is elke kamer via plafond te voozien van 2 roosters. 1 aanvoer 'verse' lucht, ander afvoer 'vochtige' lucht op een continue-basis, en die roosters zoveel mogelijk diagonaal in kamers te installeren. Zeker ook nog in toilet en badkamer boven, en in die grote bovenhall.

Eventueel een optie om alle kamers (die uitkomen op die hal) enkel afvoer te doen en al onze deuren nog een 1/2 cm af te zagen voor genoeg lucht"trek" onderaan.

Systeem van afvoer en toevoer via zolderinstallatie en nieuwe pannen met paddestoel op.

Hopelijk hoor ik nieuws via jullie...

dank

dv

quote "op de vraag van K waarde ramen, dit is 1.3 (toen - 8jaar geleden - was dit als zeer goed beschouwd)."

amai!!!

1.1 glas is ongeveer al 15 jaar betaalbaar

en sinds een 6 à 7 jaar niet meer beschikbaar, tenzij tegen zelfde kost (of hoger) dan 1.1

 

eerder dit jaar (bij verkoop van ons huis LEW) ook meegemaakt, behalve één gezin (die het uiteindelijk kochten) niemand gevraagd naar verbruikcijfers, tech geg PV of zonneboiler, glas, ...

maar de anderen vonden het blijkbaar allemaal "veel geld" ...

 

Hallo

ik kijk graag vooruit en zit nu met die 1.3

Iemand nog bruikbare tips ? ADvies ?

Hoi,

stand van zaken (wel laatste dagen weer "warmer" weer, geen vries temperaturen).

Kamers worden in de ochtend verlucht (alle ramen open) voor een goede 15minuten (radiatoren uit).

Overdag niemand thuis, thermostaat in living op 17graden, slaat amper aan, radioatoren in slaapkamers staan dan op stand 1

Thuiskomen (thermostaat living springt op 20graden), radiatoren in slaapkamers gaan op stand 2, open deuren (slaapkamers-bovenhall (waar daar de radiator op stand 3 staat))

Slapen...Slaapkamers ouders: open deur

Slapen...oudste peuter: open deur

slapen...baby: gesloten deur

Slapen...badkamer: open deur

RESULTAAT: geen condens meer !!

--> is het dan zo simpel ? (of moe ik wachten tot het weer vriest alvorens victorie te kraaien).

PS: maar best toch kijken om zowel toilet als badkamer het 'gat' naar zolder mechanisch te ventileren ?

neen, 't is niet zo simpel  ;-)

door het openzetten van de deuren verkrijg je gemakkelijker doorstroming van lucht en zal de vochtige lucht makkelijker verdelen over de rest van het huis.

Daar hoef je geen wonderen van te verwachten... wanneer het terug kouder wordt zal het probleem wel terugkomen

 

ivm ventileren met mechanische ventilatie D: zoals eerder aangehaald door andere replieken hierboven => geen inblaas en afzuig in dezelfde kamer

enkel inblaas in de slaapkamers en afzuiging in toilet/badkamer, de ventilatielucht tussen de inblaas- en afzuigpunten kan vermits je elke deur onderaan moet inkorten zodat de lucht langs deuren kan doorgaan.

alleen in die richting !!

dave

vreemd dat het enkel op de onderste glasdelen is enniet op het hout.  met 1.3 glas is je glas beter isolerend dan de raamkaders, en zou ik dus eerder condens op het hout verwachten.  of is het enkel langs de randen en niet in het middelste gedeelte van het glas?

scharnieren vochtig, dat betekent dat de ramen (of eigenlijk de scharnieren) een koudebrug vormen en dus eigenlijk niet geschikt zijn voor superisolerend glas.

ben je zeker dat het allemaal 1.3 glas is, of heb je al gecontroleerd of alles glazen een coating hebben? hoe zier g-je dat?  neem een aansteker en hoiu de vlam in de buurt van het glas, bij dubbel glas zie je 2 keer twee vlammen, de 2de of 3de vlam zou een andere kleur moeten hebben.

 

Hallo Hans,
Het zijn vooral de randen vh glas, geen hout.
Meen je nu dat ons glas geen 1.3 kan zijn?
Hoe is dit te vinden aub?

je weet maar nooit.  hoeft ook gen opzet te zijn, een mens kan zich ook vergissen.  controle zoals ik hiervoor beschreven heb, zoek het anders gekleurde vlammetje. 

maar als het eerder de randen zijn heeft het allicht te maken met de afstandshouders in het glas, die zijn meestal in alu, een goede geleider = koudebrug.  en hoe kleiner de ruitjes, hoe meer meter afstandhouder je hebt.