Waterabsorbtie groendak

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Onze plannen voor het plat dak van de bijbouw waren altijd epdm bedekking met een extensief groendak. Ik zou dit vooral willen doen voor de isolatie in de zomer en het uitzicht omdat er twee ramen op uitkijken. Andere optie is kiezel of witte keien, maar dat vinden we niet zo mooi.
Ik zit alleen met een regenwatertekort. Het plat dak zou -/- 40m² zijn, ongeveer evenveel als het pannendak. Mijn regenwateropvangcapaciteit is 4000l en die krijg ik nu amper vol. Al het regenwater wordt nu opgevangen (+/- 80m²).

Mijn bekommernis is dus of ik nog voldoende regenwater zal kunnen opvangen. Hoeveel buffert een extensief groendak?
Ik zit ook met een cycloonfilter die voldoende debiet nodig heeft om goed te werken. Ik heb gemerkt dat, bij een laag debiet, bij lichte regenval, er meer water naar de vijver loopt dan naar de regenenwatertank. Als een groendak dus traag doorlaat, kan dat ook voor een rendementsverlies zorgen.

En, op hoeveel kg/m² moet ik rekenen voor de dakconstructie?

Reacties

een groendak buffert tot 90% van het regenwater, alleen bij langdurige regenval krijg je water in je tank.  en dan is het nog heel goed mogelijk dat het bruin ziet, dit t.g.v. het substraat.  op zich niet echt problematisch, maar altijd bruin water in je toilet ziet er nu niet direct proper uit.

 

Dus eigenlijk is het een ecologisch dilemma...
Dan toch maar niet voor het groendak gaan, nu we zo geïnvesteerd hebben in regenwateropslag...

inderdaad, als je zo weinig dakoppervlak hebt, zou ik het maximaal op regenwateropvang inrichten.

 

Bedankt Hans, de knoop is doorgehakt. Ik zal het dak op een andere manier proberen te verfraaien. Met plantenbakken en gedeeltelijk houten bedekking...