K-Block/Thermupod

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

 Iemand ervaring met Thermupod en K-Block of andere PCM producten?

http://www.salcabv.nl/index.asp?CategorieID=5&Taal=NL

Ik heb zelf een houtskelet en zou mijn inertie willen verhogen hiermee.

Of zijn er al sprays of verven op de markt met PCM materiaal?

Reacties

Als je koeling in gedachten hebt zou ik de raad geven om zonwering. te voorzien. Dan heb je die inertie minder nodig

 zonwering heb ik. het is nu voor de winter. Woning koelt naar mijn mening iets te snel af. En voor stenen binnenmuren is het te laat.

Hallo,

 

Iets wat mij altijd opvalt bij deze posts.

 

Hoe komt dat toch: als iemand spreekt over zijn dak isolatie met pur of glaswol beginnen er altijd te schreeuwen: warmtesoorslag, warmtedoorslag, massa,massa, oververhitting in de zomer ,  neem papiervlokken véél beter voor het zomercomfort... (ok: pur moet je vermijden als je kan omwille van andere redenen)

 

Wanneer iemand met HSB wil bouwen en meer massa wil voorzien is massa ineens niet meer belangrijk en volstaat zonnewering...

 

groeten,

 

Nayy

nayy,

er is een immens verschil tussen warmteopslagcapaciteit (en faseverschuiving) aan de buitenvlakken van een woning, direct in contact met de zon , en aan de binnenwanden .
eerst de hitte binnenlaten om ze vervolgens op te slaan in de binnenwanden is niet zo slim ...
integendeel : je riskeert zo eventuele oververhitting nog te verergeren ;

de roepers hebben dus wel gelijk, maar het probleem vermindert anderzijds wel bij toenemende isolatiediktes ;

vriendelijke groeten,
Bart Humbeeck

Er is wel een groot verschil tussen warmtedoorslag en inertie hé. De warmtedoorslag is belangrijk om de warmte 's zomers niet (zo snel) binnen te laten komen. Inertie daarentegen is om een constantere temperatuur te behouden.

Inertie kan ervoor zorgen dat je bijvoorbeeld je ramen een uur hebt open laten staan, maar na een half uur te sluiten is het terug even warm, want de massa van de muren ed hebben hun opgeslagen warmte afgegeven.

Inertie kan dus zowel een voordeel als een nadeel zijn. Als de warmte eenmaal binnen heeft gezeten is het heel wat moeilijker om het degelijk af te koelen (bij hittegolf bv.).

Dus massa (inertie) is interessanter/belangrijker in de winter, terwijl warmtedoorslag belangrijk is in de zomer.

Dus ja, isoleren met cellulose en eventueel massa voorzien binnen (binnenmuren, massakachel, PCM-materiaal).

Een grote massa lijkt me wel interessant in de winter om een iets langere periode zonder zon op te vangen, zodat je de zonwering zeker in de winter nooit nodig hebt en de zon maximaal zijn werk kan laten doen (warmte kan in de massa trekken) en als het dan een paar dagen bewolkt is kan de massa zijn warmte weer afgeven.