ervaring bio ethanol kachels en inbouwhaarden

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo, Heeft er iemand ervaring met een bioethanolkachel of inbouwhaard hier? Content van? We overwegen dit te gebruiken in ons passiefhuis voor stralingswarmte en als extra verwarming voor de koude dagen. Maar het lijkt niet zo makkelijk te vinden, dus ervaringen zijn welkom ;). Groetjes, Tania

Reacties

Ik ben inderdaad tot inkeer gekomen, de samenwerking met die firma is ondertussen stopgezet.
Ik denk niet dat er sprake is van onwil. Ik probeer altijd mijn klant grondig te informeren.
Ik ben zelfs de fabriek gaan bekijken voor ik dat product ben beginnen verkopen voor die firma.

De reden dat de meeste van die kacheltjes gekocht worden is omdat het mooi is of om geen houtblokken te moeten dragen.
Die mensen zijn over het algemeen zelfs niet bezig met verwarming. Bijna iedereen heeft centrale verwarming in huis.
Geef toe dat het beter oogt dan een tuinkaars in een stenen pot op uw terras te gaan zetten of 's avonds bij de tafel.
Daarvoor lijkt me dat perfect. Zelfs om in te bouwen als de kwaliteit goed is en je een goed werkend ventilatiesysteem hebt.

Karla, voor je kleinzoon kan je er misschien een stuk (hittebestendig) pirex glas op voetjes (glashandel) voorzetten.
Zorg er wel voor dat het dik genoeg is dat het niet te warm kan worden. Mij lijkt dat echt een eenvoudige oplossing.
Als uw man nog een beetje een doe-het-zelver is kan hij er misschien nog scharniertjes aan bevestigen, wie weet...
Het feit dat je een raam moet openzetten als je geen goede ventilatie hebt staat wel op de website van de fabrikant.

Die video is een probleem dat niet kan voorvallen met zo'n 2 liter brander. Die potten zijn niet geschikt voor dat systeem.
Qua risico's: nooit direct bijvullen (laten afkoelen) en in het branderke gieten, anders opkuisen. Dat zei ik er altijd bij.

Er zijn nog 2 showroommodellen die weg mogen. Klik snel op onderstaande link.
http://dcp-sales.be

 

Heren en dame, 

Dit forum topic is zeer interestant echter ik ben gebruiker en wil ook een project in mijn appartement zodat ik lekker naar een vuurtje kan gaan kijken. Wat zou dan een goed alternatief zijn ipv Bio-ethanol waarbij (want dit is uiteindelijk het doel) je niet alleen warmte kan bedienen maar ook de juiste sfeer in de kamer kan maken??

Of zou het al goed zijn als je de Bio ethanolbrander maakt met een keramische steen binnen in zodat de bio ethanol zelf niet verbrand maar de gasvorming hiervan. Deze zal dan waarschijnlijk de juiste, optimale en volledige verbranding kennen en dit is tevens veiliger in gebruik doordat de brandstof binnen de bak blijft zitten en niet kan uitlopen.

Zou dit een juiste manier zijn om toch een project met vuur binnen huis te kunnen implementeren? 

 

Dus in het kort

- Wel goede alternatieven

- Welke modificaties aan de brandmodule om toch te kunnen implementeren

 

 Iemand of niemand ??

sammeke

als het zo simpel was, hadden de producenten er echt wel zelf werk van gemaakt, want zij krijgen nu langs alle kanten tegenstand en zien dus verkoop verloren gaan. 

veilig = video met vlammetjes :-)

 

 "veilig = video met vlammetjes :-)"

 

Tegenwoordig hebben ze al van die mooie namaak kachels die vlammen projecteren, eventueel zelfs met stralingswarmte ;-)

Tja een zuurstofverbruikende CO2 makende kachel zonder af en aanvoer is natuurlijk altijd een slecht idee ongeacht de brandtof. Daar zijn we met de -inmiddels- gesloten cv ketels wel even mee bezig geweest.

Bio ethanol is leuk voor in een lamp, raam een kiertje open en de sfeer heb je te pakken, en ja het geeft echt warmte en het is echt vuur.. Is toch echt ook een toegevoegde waarde. Vlammen op een LCD krijg ik geen warm gevoel van....

Gewoon 1 klein potje in een lantaarn. Das best leuk.

Voor serieuze verwarming is het geen optie.

Het is een kaars maar dan net wat meer van deze tijd. Zie het ook zo! En gooi je raam op een kier.

-verwijderd was dubbel-

-verkeerde plek

@Sammeke

Nou, zet je raam op een kier, koop een mooie lantaarn met 1 potje erin, en geniet ervan! Echt het effect heb je dan al. Voor de echte verwarming een professionele oplossing kiezen. Dwz een oplossing die passend en verantwoord is, en daarnaast kostentechnisch de goedkoopste.

-wederom verkeerde plek bij mijn reacties op Sammeke komt het hier te staan nu maar als aanvullend onderaan-

ahhh oke ik dacht wellicht zijn er nog andere manieren waarop je een veilig en goed voor het milieu vuur kan maken op een makkelijke manier. 

Toch ga ik niet voor de projectie kachels liever niks dan iets neps. Eigenlijk is alles in ons leven al nep. Ik ga dan liever voor een gesloten hout kachel maar daarvoor moet ik even doorsparen. 

 

Bedankt voor de reacties en ik wil even een positief compliment maken aan dit forum. 

Ja okee,

We begonnen met hout, toen kolen, aardgas, olie van elders en de Noordzee, kernenergie, en nu ook bio ethanol en de zon (de beste bron) Helaas hebben we hier niet veel zon.

Al die bronnen zijn of niet duurzaam of gevaarlijk.

Het best is verhuizen naar een land met gematigder klimaat. Anders bovenstaande bronnen gebruiken en - WARMTE TERUGWINNEN- ik heb zelf een wtw installatie die 90 % terugwint. Natuurlijk ook goed isoleren. Hoewel dit bij bestaande bouw moeilijk kan liggen. Daarnaast led lampen gebruiken en we zijn een eind in de goede richting. Kunnen we op deze barre gronden gewoon blijven wonen. En een te heet klimaat kost ook energie. Ik ben geschrokken van de airco's die te pas en te onpas in bijvoorbeeld Turkije hangen.

En een warm vest kan ook geen kwaad ;-) Over 3 maanden is het weer voorjaar ;-)

 

Even iets off topic dan: Sammeke stelde: Eigenlijk is alles in ons leven al nep. Dat is  een interessante gedachte ;-)

Dat is jouw beleven, en dat komt ergens uit voort. Ik ga het niet ontkennen, maar toelichting is welkom.

Ik vind ook heelveel nep hoor, maar anderen zijn daar dan weer helemaal hilarisch over..... ;_0

 

reminder: gezien de omvang van het melkwegstelsel en vervolgens het heelaal is ieder probleem van ons nep. Er zijn evenzoveel sterren in de melkweg als zandkorels aan onze stranden... visualiseer die hoeveelheid even..

maarja, de kachel moet branden toch. ...

 Rob dat is inderdaad een mooie filosofie. Wat ik ermee bedoel is dat de mens altijd neigt naar een oplossing die een denkbeeld creert die er ooit was. Voorbeeld met de houtkachel is dus de neppe lampjes kachel die dan het gevoel zou moeten geven als je je zelf maar voor de gek kan houden. Snappie? Zelfde is de Light producten die we eten die de zelfde smaak hebben maar wel aleen maar "e" producten bevatten als smaak- en kleurstoffen. Dit is niet een ziekte van het helal maar van de mens denk ik zo. 

 

Goed dat 90% terug winnen hoe gaat dat in zijn werking dan? En waarom doet de gehele bevolking dit dan niet. Zonne- en wind energie worden enorm gepromoot maar dit heb ik zelf nog nooit gehoord. Klinkt goed!!

 

 

Ja ok ik snap het wel maar mobiele telefonie is ook nep dan ;-)

90 % terugwinnen doe ik via WtW. Dit is een warmte terugwin installatie waarbij de warme lucht die het huis verlaat de koude lucht die binnenkomt opwarmt. Dit geschiedt via een warmtewisselaar zodat de vuile lucht de verse lucht niet vervuilt. Werkt goed. Wel heb je natuurlijk extra kosten zoals om de 10 a 15 jaar (schatting) een nieuwe Wtw installatie aanschaffen en de electiciteitskosten van de 24 uur per dag lopende ventilator. Of het in die zin financieel veel zuiniger uitpakt is afwachten Het voelt in huis wel behagelijker aan. Minder tocht enzo. Wel geeft de installatie op stand 2 iets geluid door de luchtzuiging. Maar stand 1 voldoet ook wel. Stand 3 is voor douchen en visite. Deze installatie is er bij nieuwbouw ingezet er moeten immers in elk vertrek aan en afvoer kanalen aanwezig zijn. Bij nieuwbouw zijn deze volledig weg te werken. Er zijn wel fervente hobbyisten die de installatie in bestaande bouw hebben ingepast. Het kan dus wel maar is veel werk.

Verder info op bijvoorbeeld:

http://www.milieucentraal.nl/themas/energie-besparen/isoleren-en-besparen/vocht-en-ventilatie/gebalanceerde-ventilatie

 

Maar met googlen op wtw installatie is er natuurlijk veeeel meer te vinden!

 

 

wtw installatie , hier ook gekend als balansventilatie of systeem D

 Maar hoe kun je dan 90% winnen door oude luchtwarmte af te geven aan de nieuwe lucht. Kan dat echt zo enorm efficient?? Ik ga er zeker naar op zoek. Lijkt me leuk eens een avond te investeren in deze innovatieve nieuwe soort van ecobouw. Gezien ik de opleiding bedrijfskundige informatica met als minor innovatie en technologie doe, lijkt me dit een heel mooi onderwerp ons eens nader te onderzoeken. 

Mij lijkt 90% niet haalbaar maar ik ga kijken hoe men dit technisch doet. 

 

Bedankt!!!

sammeke

dat is makkelijk haalbaar, alles hangt af van de parameters.  als binnen je lucht 22° is, en de buitenlucht -10°, kan je met een degelijk warùmtewissleaar respectabele waardes halen.  is daarbij de warme binnenlucht ook nog heel vaochtig, gaat ie condenseren en win je zelfs een deel verdampingswarmte terug.  vergeet niet, net amls de COP van een WP, worden die dingen onder ideale omstandigheden gemeten.  in de praktijk, is het dikwijls helemaal anders....

hans d

 Ja inderdaad wat ik nu zo lees over het systeem is dat het niet altijd 90% efficientie is. Wel dat de lucht veel lekkerder (behaagelijker) aanvoeld en ook dat met een goede vochtbalans je het systeem beter benut. 

Echter een nadeel zou zijn dat men in oude huizen de implementatie niet ziet zitten door de (nog) omslagtige inbouw. 

Maar dit is allemaal niet echt wat ik zoek over deze innovatie. Wat ik moeilijker kan vinden zijn de daadwerkelijke technische rapporten van dit systeem. Dus hoe maken ze dit technisch gezien. 

 

Btw echt een leuk forum!!! we gaan alleen misschien wel een beetje off topic op het moment. 

 Heel erg bedankt.