Belastingvermindering op LEW/passiefhuis volledig afgeschaft

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Via deze link die iemand op dit forum had gepost, kwam ik uit bij onderstaande tekst:

Bedrag van voordeel
Tot nog toe bedroeg de belastingvermindering 40%, met een maximum van 2.830 €. Dat grensbedrag werd bereikt met een investering van 7.075 €. Specifiek voor zonnepanelen lag dat fiscale grensbedrag hoger op 3.680 €.


Het voordeel met betrekking tot een lage energie- (420 €) , een nul energie- (1.700 €), of een passiefwoning (850 €) werd toegekend gedurende tien opeenvolgende jaren.

Vanaf 2012

Het voordeel zou afgeschaft worden vanaf aanslagjaar 2013 wat betekent inkomstenjaar 2012. Het is de "betalingsdatum" die in aanmerking genomen wordt. Betalingen die uitgevoerd worden in 2011 zullen nog een voordeel opleveren. Betalingen vanaf 1 januari 2012 zouden in principe uitgesloten worden. Alleen voor contracten die vóór 28 november ondertekend werden en in de loop van 2012 betaald worden zou nog een verminde-
ring van toepassing zijn.

Stel dat je nu een contract hebt met een architect dat je een passiefhuis wenst te bouwen (waar we al mee bezig zijn). Geldt in dat geval nog het belastingsvoordeel? Ik denk van niet, daar het niet hetzelfde is, als een contract voor het leggen van zonnepannelen, maar men kan maar hopen zeker?

Mvg

Reacties

Zou dit willen zeggen dat indien je voor 1/1/2012 nog uw certificaat (PH of nulenergie) gekregen hebt, je toch nog 10 jaar kan genieten van de belastingsvermindering? Of enkel maar voor 2011?

Denk dat ze bij PHP een probleem zullen krijgen.

 De voorwaarde voor die beslastingsvermindering is het PH certificaat, dus als deze niet van 2011 is zal het niet meer van tel zijn.

 

De vermindering 40% op het KI gedurende 10 jaar zal wel nog van tel blijven. Dat is een Vlaamse maatregel als ik het goed voor heb.

 Joepie, 20 000 euro aan subsidies mislopen, danku Elio...

 Idem,... ik had er gelukkig geen rekening mee gehouden bij het opstellen van ons budget. Ik kan wel verstaan dat er heel wat bouwers dat wel gedaan hebben en nu financieel een probleem zullen krijgen.

 

Dat ze het afschaffen om te besparen kan ik nog volgen maar zo plots van dag op dag zonder waarschuwing kan er bij mij niet in. Afbouwen op 2 of 3 jaren had een betere optie geweest. Zo ben je in België dus van niets meer zeker, ze draaien gelijk de wind...

 bij de aankopen van isolatie/zonnepanelen/zonneboiler geldt de betaaldatum maar hoe zou het zitten bij een LEW/PH/NEW? datum certificaat? datum facturen materialen?

Mijn woning is bijna klaar maar heb nog geen certificaat (EPB). Ik heb alle kosten al gedaan met de veronderstelling dat ik belastingvermindering zou krijgen. Enkel de EPB moet nog afgewerkt worden.

Iemand een idee wat in mijn geval telt?

 bij de aankopen van isolatie/zonnepanelen/zonneboiler geldt de betaaldatum maar hoe zou het zitten bij een LEW/PH/NEW? datum certificaat? datum facturen materialen?

Mijn woning is bijna klaar maar heb nog geen certificaat (EPB). Ik heb alle kosten al gedaan met de veronderstelling dat ik belastingvermindering zou krijgen. Enkel de EPB moet nog afgewerkt worden.

Iemand een idee wat in mijn geval telt?

Ik ga hier voor 100% mee akkoord.

Gelukkig ben je zo slim geweest om niet op de belastingskorting te rekenen.  Ik ben ook van dat principe.  Maar ik denk dat het toch verleidelijk is - vooral als het budget begint te spannen tijdens de afwerking en de bedragen binnen handbereik komen.

Het is een schande dat ze dit opeens afschaffen.  En inderdaad, wat met de ecobouwers die. bv. pas op 05/01/2012 hun certificaat ontvangen.  Man, ik zou woedend zijn!

 

Ik ken het probleem.....  Ik had er nu wel op gerekend dat naarmate 2020 nadert, de koringen/premies zouden dalen.  Maar zo opeens! 

Snel allemaal bio-groentjes beginnen kweken in de eigen tuin:  ecologisch én hopelijk kostenbesparend!

Ik weet niet wat me het meeste ergert: dat dit opeens volledig wordt afgeschaft of de chaotische communicatie?

 

Het kan nog erger. Eerst te horen krijgen dat je oude woning omwille van het rooilijndecreet niet meer mag verbouwd worden. Vervolgens denken dat met de 6%BTW-maatregel voor sloop en wederopbouw het afbreken van de oude woning en een nieuwe bouwen financieel haalbaar is, en met de premies voor passiefwoningen erbij ga je zelfs voor een passiefwoning. Maar als puntje bij paaltje komt is de 6%BTW-maatregel afgeschaft tegen dat je aan de bouw kan beginnen, en de premies voor de passief- of nulenergiewoning zullen we ook op onze buik kunnen schrijven. 

zitten in dezelfde schuit

bouw is nog vollop bezig, gingen voor een NEW

volgens EPB komen we daar wel aan maar als die afschaf van belastingsvermindering doorgaat ga ik dat ook wel in ons budget voelen.

gedurende 10 jaar 1700 euro mislopen betekend effectief alle maanden de hypotheek betalen ipv. maar 10 maanden (waarbij de andere 2 maanden 'betaalt' worden door die belastingsvermindering)

 Nu, ik dacht dat men keek naar de datum van het PH certificaat maar de architect zegt dat men mss gaat gaan kijken naar de datum van bouwaanvraag zoals bij de EPB aanvraag. Vermits je 2 manieren hebt op tot een PH certificaat te komen blijkbaar ofwel via PHP of via EPB...

 

Er heerst echter grote onduidelijkheid...ze schaffen niet alléén alles af, ze laten de mensen ook in het ongewisse zitten.

 

Ochja, hun begroting klopt dus ze liggen er niet wakken van...de burger zijn persoonlijke begroting zou wel eens zwaar negatief kunnen uitvallen. Ik zal er aan denken als ik naar de stembus trek.

Het EPB is doorslaggevend niet uw passiefhuis certificaat. Voor de passiefhuis subsidies te krijgen heb je enkel een EPB verslag nodig, ook daarin word je verbruik voor verwarming & koeling bepaald.

Greetz, Bjorn.

Het EPB is doorslaggevend niet uw passiefhuis certificaat. Voor de passiefhuis subsidies te krijgen heb je enkel een EPB verslag nodig, ook daarin word je verbruik voor verwarming & koeling bepaald.

Greetz, Bjorn.

Vind het vooral wraakroepend dat mensen die moeite willen doen om op een correcte manier bij te dragen aan het ecologische gedachtegoed tweemaal gestraft worden.

Eerst krijgt men een hogere elektriciteitsfactuur gepresenteerd omdat een of andere minister, daarbij wellicht niet gehinderd door enige kennis terzake, een compleet fout stimuleringsbeleid voor PV-panelen op poten zet. Alweer een voorbeeld van slecht besteed belastingsgeld. Nu de vleespotten leeg zijn schaft men de stimuli die wel ecologisch verantwoord zijn ook af. Maar diegenen die (bij wijze van spreken) hun koeiestal waar het losdoor waait volgelegd hebben met PV-cellen en groene-stroomcertificaten gevangen hebben, die vangen wel jaarlijks nog een lekkere bonus.

Gelukkig hebben we in de bepaling van ons budget geen rekening gehouden met belastingsaftrek en hebben we flink gesnoeid in het aantal m². Maar als je de hele toestand nuchter beschouwt en bedenkt dat vele eco-bouwers op 10j tijd 15 à 20k€ armer zullen zijn, dan komt je bloed gelijk aan de kook.

 

Oh ja, heeft niets te maken met ecologie, maar de staat heeft blijkbaar op nog een ander bouwvlak een overval voorbereid: [[http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/politiek/111202_inhoud_regeerakko…]].

De Tijd heeft het weer goed samengevat:

http://www.tijd.be/nieuws/politiek_economie_belgie/Groenste_bouwer_verliest_tot_25_000_euro.9133626-3136.art?ckc=1

En eigenlijk is het nóg erger, want ook de woonbonus voor eerste en eigen woning valt weg: voor tweeverdieners betekent dit rond de 700 euro per jaar minder belastingsvoordeel, met inflatie op 10 jaar nog eens 8000 euro. Om in de zelfde terminologie als de Tijd te blijven: daar koopt u een Mercedes mee. Of een Nissan Leaf natuurlijk...

chaotisch is niet direct probleem voor ons

maar iedereen weet dat een bouwproject ong. 2 jaar duurt (ontwerp, uitvoering)

wij zijn nu halfweg en plots worden de spelregels veranderd !!!

 

houtskelet van onze NEW staat net recht.

 

 

Ik heb het regeerakkoord ook eens doorgenomen en ik lees wel op pagina 53 dat de belastingvermindering of -kredieten voor de eigen woning overgeheveld worden naar de Gewesten en op pagina 56 het budget dat mee overgeheveld wordt nl. 333,2 miljoen euro voor uitgaven voor energiebesparende investeringen en passieve huizen.  Als ik het goed begrijp kan Vlaanderen dus alsnog beslissen om iets te doen voor passiefhuizen of lees ik dit verkeerd?  Er is uiteindelijk toch ook een staatshervorming goedgekeurd.

Ben natuurlijk in dezelfde situatie als velen; LEW bijna af , en daar komen ze....

 

Maar concreet nu ; heb ik er belang bij om mijn EPB-verslaggever achter zijn vodden te zitten en nog vlug onze EPB-aangifte bij einde bouw voor 31/12/2011 in te dienen?

Of heeft zelfs dat geen zin meer ?

als het enigzins realistisch is zou ik dit toch nog proberen in orde te krijgen. You never know... , kwaad kan het niet.

probleem is dat op dit moment niemand weet hoe de vork in de steel zit. Men heeft iets beslist maar daarbij is men vergeten om de technische details en modaliteiten te bepalen. Op dit moment heeft men vooral chaos gecreeerd en zit iedereen met de handen in het haar. Als groen+ecolo het hard spelen en weigeren om de financieringswet goed te keuren komt er misschien nog een overgangsregeling uit de bus...

Punt van discussie : volgens de groenen was er afgesproken dat de +- 300 miljoen die nu voorzien is voor eco premies mee over te hevelen naar de gewesten. Volgens de andere partijen klopt dit niet en was er enkel afgesproken om de bevoegdheden over te hevelen samen met het budget dat op het moment van overheveling van toepassing is.

Dus men zet nu het budget op nul en als binnen een jaar de bevoegdheden worden overgeheveld naar de gewesten is het budget op dat moment 0... ik heb het regeerakkoord zelf nog niet gelezen maar de tekst zou men op verschillende manieren kunnen interpreteren...

Wat een knoeiboel...

 Het helpt vast niet, maar we zitten in hetzelfde schuitje (NEW-ruwbouw af en dan...).

  • Is er iemand met kennis van zaken die het even haarfijn uitlegt wie er nu nog in aanmerking komt en wie niet?
  • Kunnen we iets ondernemen om toch nog in aanmerking te komen? (EPB-berekening bvb).
  • Kunnen we iets ondernemen naar de politiek toe (BBL, PHP, GROEN!,...)?

In wat voor een land leven we eigenlijk man! Wij doen een uitgebreide studie over wat we financiëel kunnen dragen, beginnen een groen bouwproject en dan beslissen ze doodleuk dat het gedaan is met het fiscale voordeel.

Hopelijk houden Groen! en/of Ecolo woord of net niet.

 

 

 

 

De baanken emmen het gedaan joeng!

Je moet ook lezen wat er onder staat:

"Om inmenging van de federale overheid in de materies die onder de bevoegdheid van de Gewesten vallen te vermijden, zal de federale overheid, onverminderd wat in punt 4.4. wordt verduidelijkt, echter vanaf het budget 2012 aan de huidige op zijn niveau bestaande stimuli ter zake een einde kunnen maken".

En dat hebben ze dus nu gedaan. 't Kwam goed uit voor de begroting. De budgetten die worden overgeheveld zijn beperkt tot 70% van de budgetten in de begroting 2012 (punt 4.4), niets dus.

Echter, de gewesten zullen ook een dotatie krijgen ifv hun klimaatinspanningen voor de sector gebouwen. Doen ze het beter dan afgesproken, dan krijgen ze meer, doen ze het slechter, dan moeten ze een malus (boete) betalen.

Aangezien de Vlaamse premies op dit moment lager zijn dan de Waalse en de Brusselse, zal Vlaanderen zowiezo een inspanning moeten doen om meer eigenaars te overhalen energiebesparende investeringen te doen. De Vlaamse regering zal waarschijnlijk liever geld aan de Vlamingen geven dan aan de federale staat. Deze verhoogde premies zullen een deel van de besparing nu compenseren, maar waarschijnlijk niet volledig. Maw, 2012 zal een echt overgangsjaar worden, mensen die in 2012 investeringen doen zijn de pineut.

Van die 6% was nochtans van in het begin duidelijk dat het enkel voor facturen in 2010 was. Goed informeren is de boodschap.

De vermindering 40% op het KI gedurende 10 jaar, is dat ook voor LEW verbouwing?

 Ben alvast begonnen met de politici aan te schrijven om hen om uitleg te vragen en deze oneerlijkheid recht te zettten.

Misschien moeten jullie dit ook eens doen. Een voorbeeldbrief heb ik er niet bij gehangen, ik heb nl. enkel gesproken voor de mensen die al begonnen zijn met de werkzaamheden en dus gerekend hebben op de toch wel omvangrijke belastingsvoordelen die er waren. Niemand ziet graag 20 000 euro door zijn neus geboord. Hopelijk vindt dit navolging. Ik geef nog enkele emailadressen.

Walter,

 

sorry, volgens mij niet voor verbouwing want je moet een E-peil krijgen, meer info op :

http://belastingen.vlaanderen.be/nlapps/docs/default.asp?id=170

 

 

naamgenoot,

 

ik vrees van niet, ik kreeg gisteren uit "dezelfde hoek" (= prof in bouwsector) 2 tegengestelde berichten :

  http://www.dencstudio.be/nl/nieuws/steunmaatregelen-energiebesparende-investeringen-in-afbouw_19.aspx

en NAV bouwunie :

*/

1. Belastingvermindering voor energiebesparende uitgaven

 

Wat blijft zeker bestaan (althans zo ziet het er voorlopig naar uit)? De uitgaven gedaan in 2011, conform de huidige voorwaarden, zullen zeker kunnen genieten van de belastingvermindering in aanslagjaar 2012 (dus aan te geven in de belastingaangifte van juni 2012).

 

a. Wat wordt zeker afgeschaft?

Onderstaande uitgaven zullen vanaf 2012 (dus aanslagjaar 2013) zeker niet meer kunnen genieten van de belastingvermindering:

·         vervanging van een oude stookketel;

·         onderhoud van een stookketel;

·         leveren en plaatsen van installatie voor waterverwarming d.m.v. zonne-energie;

·         leveren en plaatsen van zonnecelpanelen voor het omzetten van zonne-energie in elektrische energie;

·         leveren en plaatsen van uitrustingen voor geothermische energieopwekking;

·         levering en plaatsing van thermostatische kranen en/of klokthermostaat van een centrale verwarmingsinstallatie;

·         de energie-audit.

 

b. Wat is niet zeker?

Over verschillende zaken bestaat nog grote onduidelijkheid. Zo weet men nog niet of voor onderstaande uitgaven er nog een belastingvermindering zal blijven bestaan of niet:

·         de levering en plaatsing van dakisolatie. De kans is echter reëel dat deze -al dan niet in dezelfde vorm- zal worden behouden;

·         de bouw van een lage-energiewoning, een passiefwoning of een nul-energiewoning;

·         de verwerving in nieuwe staat van een lage-energiewoning, een passiefwoning of een nul-energiewoning;

·         de verbouwing van een bestaande woning tot een lage-energiewoning, een passiefwoning of een nul-energiewoning.

Daarnaast weten we op dit moment nog niet of de overdraagbaarheid van de investering (waardoor men gedurende maximaal 3 jaar na de energiebesparende investering kan genieten van de belastingvermindering) zal blijven bestaan voor die investeringen die gedaan werden tot uiterlijk 2011.
Er is evenmin duidelijkheid over een mogelijke overgangsperiode of tolerantietermijn. Officieuze bronnen bevestigen ons echter dat er vermoedelijk rekening gehouden zal worden met de contractdatum van 28 november 2011 (ook al zou de betaling in 2012 gebeuren), om nog te kunnen genieten van de belastingvermindering, zelfs voor aanslagjaar 2013.
Graag herinneren wij u aan het feit dat dit nog niet vaststaat.

 

 

Je kan voor een verbouwing toch ook een k en e peil laten maken

Zo duidelijk was dat niet. Andere 6% maatregelen zijn wel verlengd, en wat ik ook niet op voorhand wist is dat hoewel ik mijn bouwvergunning in maart 2010 heb aangevraagd pas eind september 2011 mocht beginnen met de (afbraak)werken. Blijkbaar ging men er bij de overheid van uit dat het mogelijk is om op drie maanden een woning af te breken en een nieuwe te bouwen. Erg correct vind ik dat niet.

erratum: 'k bedoeld uiteraad eind september 2010 ..

 

verbouwing of verkoop verhuur in B = EPC-verslag en de daar vermelde waardes zijn echt niet te vergelijken (met E-peil)

 

MVG
stefan

 

jullie vergeten allemaal de essentie, er is nog geen regering, dus het zij allemaal veronderstellingen, we hebben pas zekerheid als de regring de wetten navenant heeft aangepast.  er kan dus nog van alles gebeuren.

er verandert alle dagen nog wat.  voorlopig heeft men aan de bouwsector beloofd dat alle offertes van voor 28/11/2011 nog voor volgend jaar in aanmerking zouden komen.

 Ik heb het onrecht ook aangekaart bij Peeters en Pichal. Misschien helpt het als er nog meer mensen dit doen.

http://www.radio1.be/programmas/pepi/mail

Offerte of contracttekening ?   Groot verschil.

De grootste koek bij nieuwbouw PH is de 10-jarige premie, en daar kunnen we naar fluiten blijkbaar (we zijn momenteel enkel wind-dicht,...)

 

Zeer goed verwoord.

Hopelijk wordt er naar geluisterd. Onze nulenergiewoning is net af. Dankzij die premies heb ik mijn vriendin kunnen overtuigen om toch nog wat extra te doen met onze zonneboiler. Nu gaan ze die premies afschaffen. Daar hadden we niet op gerekend.

Wij hopen eveneens op duidelijkheid. Onze nul-energiewoning is nagenoeg af, maar PHPP en EPB zullen in de eerste helft 2012 afgeleverd worden. Hetzelfde geldt voor alle 17 woningen in ons project (waarvan 10 nul-energie), die zich in verscheidene fasen van opbouw bevinden.

 

Een afbouwscenario moet er wellicht sowieso komen. Voor Europa moet alle nieuwbouw tegen 2021 "nagenoeg nulenergie" zijn. Dit wil zeggen dat de ondertussen bouwsector zich op 9 jaar moet aanpassen. Op diezelfde termijn zou de steunmaatregel jaar na jaar kunnen worden afgebouwd worden, net zoals met de GSC gebeurd. Persoonlijk vind ik dat LEW niet ondersteund moeten worden (zij komen overeen met het economische optimum), en dat er door de jaren heen grondig gesleuteld moet worden aan de definitie van nulenergie:

 

1. De plaatselijke energieopwekking moet zoveel mogelijk plaatselijk gebruikt worden. PV-cellen + warmtepomp zijn hier niet dé oplossing (de dag van vandaag zijn nulenergiewoningen in feite passiefhuizen met x-aantal pv-panelen). micro-WKK op gas/plantenolie/pellets, is hier veel interessanter. (zie hiervoor ook Hugo Vanderstadt zijn nieuwsbrieven op http://www.eco-housing.be). Interessante ideeën, maar ik ben niet gewonnen voor hun idee van volledige autonomie met overkill aan pv-cellen en opslagbatterijen.

 

2. Ook het gebruik van biobrandstoffen (hout/pellets/plantenolie) moet meer ondersteuning krijgen. Vandaag krijgen hout/pellet kachels de kritiek een belangrijke bijdrage aan geurhinder en fijnstof te leveren. Hoewel ik deze kritiek niet kan weerleggen, denk ik dat dit een kwestie is van verder onderzoek/ontwikkeling van schonere technologie en het correct gebruik. Er is niet genoeg hout in Vlaanderen om alle huizen te verwarmen, maar door de lage energievraag van passiefhuizen in combinatie met een signifante verhoging van de bosindex, kunnen we wel in de buurt geraken.

 

De combinatie van 1 en 2 zie je bijvoorbeeld in de ontwikkeling van de pellematic SMART-e: een pelletketel die stroom zal opwekken, sww én verwarming voorziet. (eventueel aan te vullen met PV-panelen en zonnecollectoren). Hopelijk wordt deze technologie ook betaalbaar genoeg.

 

3. Dezelfde steun zou moeten gelden bij afgezwakte normen voor verbouwingen (e.g.: een verbouwing komt in aanmerking voor dezelfde steun bij K30, als dat voor nieuwbouw K15 moet zijn). Verbouwen is en blijft ecologischer dan nieuwbouw.

 

Als we ten slotte nog ruimer gaan kijken naar ruimtegebruik, en groen en betaalbaar wonen, moeten we een voorbeeld nemen aan het "Mehrfamilienhaus", oftewel laagbouw apartement waarin verschillende gezinnen elk hun etage bewonen. In de kelder is ruimte voor een gemeenschappelijke technische ruimte. Dit kan evengoed door 5 aaneengesloten rijhuizen samen te verbouwen. Samen investeren in een kleine wkk wordt plots veel rendabeler en het verdelen van warm water hoeft niet via een (duur) ondergronds net. Veel inspiratie vond ik hiervoor in Freiburg (zogenaamde "ecologische hoofdstad van Europa"), op een studiereis van GMF (Gents Milieu Front).

De besluiten blijken gepubliceerd te zijn, en de enige toegeving blijkt (volgens het PHP) het volgende te zijn: “De belastingvermindering voor lage energiewoningen, passiefwoningen en nulenergiewoningen  (artikel 14524, § 2, WIB 92) wordt opgeheven. Woningen waarvoor op uiterlijk 31 december 2011 geen certificaat lage energiewoning, passiefwoning of nulenergiewoning is uitgereikt, komen niet meer in aanmerking voor de belastingvermindering.  Voor de in 2011 of vroeger gecertificeerde woningen zal de belastingvermindering wel verder worden verleend op grond van een overgangsbepaling (artikel 535, WIB 92 in ontwerp). Men moet er zich van bewust zijn dat de administratieve afhandeling van de certificering van lage energiewoningen, passiefwoningen en nulenergiewoningen, wat tijd in beslag kan nemen. Daarom wordt voorgesteld om aan de gewestelijke administraties en aan de instellingen die voor 2011 zijn erkend, nog tot 29 februari 2012 de tijd te geven om de aanvraagdossiers die uiterlijk op 31 december werden ingediend te behandelen en desgevallend een certificaat lage energiewoning, passiefwoning of nulenergiewoning uit te reiken. Voor de toepassing van de belastingvermindering zullen deze certificaten worden beschouwd als certificaten uitgereikt op 31 december 2011, waardoor de betrokken belastingplichtigen nog aanspraak zullen kunnen maken op de belastingvermindering. “
 

ademey

het ziet er dus niet te best uit voor jullie projecten.  want een afbouwscenario komt er niet.  er werd nochthans door meerdere betrokkenen gelobbied voor tenminste het behoud van de maatregelen voor lopende projecten, maar dat is helaas niet weerhouden. 

dat dat compleet in tegenspraak is met de europese doelstellingen waar ook belgie moet aan voldoen, wordt geen rekening mee gehouden.  en daar komt nog bioj dat ze daar uiteindelijk geen cent mee besparen op wat langere termijn.  maar ja, de politici denken hooguit op een termijn van 2 jaar.

dat is uiteraard schofterig, want het werd de mensen beloofd.  maar ja, we kennen onze politici, beloftes betekenen niks voor hen, en ze zijn ook niet van de eerste leugen gebarsten. 

ik heb een leuke actie in het achterhoofd, al is het niet haalbaar.  als nu met de volgende verkiezingen iedereen eens blanco zou stemmen, dat lijkt mij een goede stunt, al weet ik niet zeker of de heren het dan wel zouden begrijpen, soms zijn ze nogal hardleers.

wat het fijn stof betreft, kan ik de kriteik wel weerleggen.  let wel, houtverbranding geeft fijn stof, maar dat is goed in de hand te houden, op voorwaarde dat:

1. de houtstokers een aantal regels respecteren, zoals voldoende droog hout, omgekeerd stoken, etc.

2. de gepaste ketels/haarden worden gebruikt.  de moderne houtvergassers kunnen met waarden van minder dan 20 mg fijn stof per m³ uitpakken.  maar e rommel die in de DHZ-markten worden verkocht voldoen daar niet aan, dus moet er ook hier geijverd worden voor dezelfde strengen normn als duitsland of oostenrijk

3. moderne pelletkachels scoren door de band nu al redelijk goed.

en verder sta ik ook achter hugo vanderstadt.

hans d

 

Wij zijn al 3jaar bezig met ons ph volledig zelf te bouwen.(anders niet betaalbaar) of moeten inboeten aan kwaliteit.

En de maatpakjes met hun vet loon komen nu doodleuk vertellen dat ze die subsidie afschaffen zonder rekening te houden met mensen zoals wij en vele andere gedupeerde op dit forum.

Nu goed ik praate gistr met een vriend en hij wees mij op het volgende

België = rechtszekerheid. d.w.z dat ze dit niet zomaar kunnen maken zonder rekening te houden met de mensen die al in deze situatie zitten.

Zij gaan dit wel doen maar de vraag is indien je de wet er op nahoud en dit via de rechtbank aanvecht of ze ook hun gelijk zullen krijgen.

Dus groeperen advocaat onder de arm en proberen of wat denken jullie?

Serieus dit kan toch echt niet.

Hans wat jij zegt om blanco te stemmen is idd een signaal maar wees eerlijk hoeveel signalen hebben onze maatpakjes al gekregen in het verleden? Als zij maar minister of premier kunnen zijn  en op de 2de plaats ook nog eens een beetje het land besturen.

 

beste

Over die zogenaamde 'rechtszekerheid' heb ik zo m'n twijfels.   Ik zie het eerder als een 'gunstmaatregel' die nu simpelweg wordt afgeschaft.  Wie precies schrijft eigenlijk deze certificaten uit ?   Zouden zij geen 'voorwaardelijke' certificaten kunnen uitschrijven aan  iedereen die al begonnen is met bouwen, waarbij je rechten vervallen mocht je de afgesproken waardes niet halen tegen een bepaalde datum ?   Hun business ligt nu immers toch te apengapen.   Wat is het nut nog om zo'n certificaat aan te vragen na 01/01/2012.   Om op je schoorsteen te plaatsen ?(sorry, kan al niet bij een passief huis :-)  ).   

 

Chris,

Een blanco stem is niet meer of niet minder dan een stem voor de meerderheid. Stemmen doe je bewust.

Maar welke partij kan met de komende besparingen garanderen dat huizenbouw subsidies krijgt als asielzoekers op straat moeten slapen , bespaard wordt op ziekteuitgaven , pensioenen, werkloosheid en ga zo maar door ?

Is de theorie trouwens niet dat een PH dermate zuinig is dat de extra investering ( die hier velen ontkennen) zichzelf snel terugbetaald ???????

'snel' en 'helemaal' weet ik niet, maar we kozen inderdaad voor passief omwille van het principe, en het prijsverschil werd deels gecompenseerd.  De gehele kennis over passief bouwen blijft natuurlijk interessant al vrees ik dat de meesten nu enkel nog laag energie zullen kiezen en niet meer passief.   De procedure om te certificeren heeft nu volgens mij nog weinig zin (tenzij iemand mij het tegendeel uitlegt).

jef

dat klopt, maar als iedereen blanco stemt - en ik weet ook wel dat dat een utopie is - zou de stem aan niemand toekomen, aangezien er geen enkele meerderheid zou zijn.  het probleem is dat iedereen denk bewust te stemmen (wat net zo goed een utopie is), en dat we dus altijd in dezelfde situatie zitten.  misschioen stem jij echt bewust, maar heeft dat al 1 probleem opgelost?  voor zover ik weet heeft alvast mijn bewuste stem dat niet gedaan.

eigenlijk is democratie onzin, want democratie is ook zo'n utopie die bij mijn weten nog nooit en nergens gerealiseerd werd.  ik denk dat de anarchie er nog het dichtste bij komt.

asielzoekers en ook belgen die op straat moeten slapen heeft minder met centen, en veel meer met een gebrek aan goede wil te maken als je het mij vraagt.  at de werkloosheid betreft, daar ga ik je nu allicht tegen de schenen stampen, maar de helft van de doppers zou geen recht op werkloosheidsuitkering mogen hebben, wnat die willen niet werken of kunnen niet werken.  en dat geeft een volledig vals beeld, mensen die werklozensteun ontvangen zouden in staat moeten zijn om te werken, voor de anderen zou er een ander vangnet moeten zijn.

wat de pensioenplannen betereft ben ik het grotendeels eens, al vind ik de manier waarop niet correct.  wees eerlijk, we worden gemiddeld 80 jaar, en sommige mensen beginnen te werken op hun 18 en zijn  met 48 op pensioen of brugpensioen gegaan.  anders gezegd, die hebben dus hooguit 30 jaar (als ze geen loopbaanonderbreking e.a. hebben genomen) gewerkt en dus bijgedragen aan de sociale zekerheid, en dan 50 jaar netto ontvanger zijn, zo'n sociale zekerheid is niet houdbaar.  overigens, waarom moet (is nu moest) bv een burgemeester maar 20 jaar (1/4 van de te verwachten levensduur) werken voor z'n pensioen en anderen 40 jaar?  het is de hoogste tijd dat het systeem wordt aangepast, iedereen een loopbaan van 45 jaar lijkt mij nu niet echt overdreven. mijn vader heeft nog bijna 50 jaar moeten werken voor z'n pensioen, ik heb er op het ogenblik ook 42 jaar opzitten, en ben nog bijlange niet van plan om te stoppen, integendeel, ik zou niet willen, ik kies bewust om actief en productief te blijven.  al zie ik wel iets in het langzaam afbouwen van de loopbaan, b.v. vanaf 40 jaar loopbaan nog 6 uur per dag werken, na 42 jaar halftijds.  zou ook heel veel mensen helpen, want nu staan mensen die met pensioen gaan dikwijls ineens voor een diepe lege put.

besparen op ziekteuitgaven kan heel makkelijk, als ze andere systemen toepassen.  nu worden genesmiddelen ongelofelijk duur betaald, als je al een een geneesmiddel nodig hebt,  en je koopt die in het buitenland, blijkt telkens dat ze daar merkelijk goedkoper zijn dan hier. dus leg de farmaceutische industrie wat aan banden, en dara zou je al flink wat kunnnen  besparen, er zijn voorbeelden en modellen genoeg.  maar onze bewust gekozen politici zijn daar niet mee bezig (de spreekwoordelijke uitzondering niet te na gesproken), die denken enkel aan hun eigen zitje, en hun pensioen op 20 jaar "activiteit (?)".

een PH is inderdaad erg zuinig, en als je de juiste keuzes maakt ook rendabel, maar je moet wel een hoger startkapitaal hebben.  en het kan dan niet als dat beloofd wordt, het zomaar ineens tijdens de loop van het project wordt afgeschoten.  ik heb geen enkel probleem met de afschaffing op zich, dat is gewoon kortzichtig van de politici.  en voor lopende projecten is dat gewoon schofterig, velen hebben hun budget daar op afgestemd.   maar het is ook typisch, "luister naar m'n woorden maar let niet op m'n daden", dat is de lijfspreuk voor elke politieker.

hans d

 

 

 

 

 

 Chris en andere gedupeerden,

 

Zoals al eerder vermeld zijn wij ook zelfbouwers en reeds een half jaar bezig met de bouw van onze nulenergiewoning (PV- installatie nu op huurhuis).

De idee om eens te onderzoeken of we op de beloofde fiscale premie geen recht hebben, lijkt me wel wat, maar dan moeten we wel even van een specialist terzake te horen krijgen dat we een kans maken. Indien zo, dan kunnen we een collectieve klacht indienen.

Het lijkt me het beste dat het PHP of de BBL (Ecobouwers) hier eens voor kijken (advocaat aanspreken) en dat ze bijgevolg de gedupeerden proberen te verzamelen zodat de kostprijs lager en de draagkracht groter wordt. Ik schrijf ze aan op de volgende adressen  (info@passiefhuisplatform.be & info@bblv.be). Misschien beter dat enkele mensen dat doen. Gelieve u niet te verstoppen achter het beeldscherm (anonimiteit).

Van de oppositie (Groen!) heb ik al een mail gekregen met de belofte dat ze er alles aan gaan doen om het toch in ons voordeel te draaien, maar van de besturende partijen krijg ik geen antwoord.

Ik wist tot vorige week niet dat het niet nakomen van beloftes aan diegenen die hun nek uitsteken (financiëel en ecologisch) zou zuur zou smaken. Geeft een gevoel van machteloosheid en dat steekt.

Dus, als er een collectieve klacht komt: "I'm in"

 

 

Verzonden mail:

 

Beste,



Zoals u wellicht wel weet zijn ze bij de vorming van het nieuwe begrotingsakkoord een beetje kort door de bocht gegaan inzake de fiscale premies voor energiezuinige woningen. Er is geen uitdoofbeleid en dus zijn er heel wat gezinnen - die op de fiscale premie hadden gerekend - die deze premie nu dreigen te mislopen. In een forum werd er geopperd dat het misschien zinnig zou zijn om te onderzoeken of we met het indienen van een klacht tegen de overheid ergens zouden kunnen geraken. Het zou uw organisatie dan ook sieren dit te onderzoeken en indien nodig via een oproep de gedupeerden te verzamelen. Zo zouden we de kostprijs van de mogelijke gerechtelijke kosten kunnen delen en zou de impact van de zaak groter zijn.

Hopelijk geraken we zo ergens, want dit kan echt niet door de beugel.

 

Zijn er ook al contacten geweest op het Vlaams niveau? Het zou kunnen dat het Vlaams Gewest de steunmaatregelen (op termijn) gaat overnemen. Er moet natuurlijk eerst een bewustwordingsproces doorworsteld worden voor deze problematiek.

 

Enerzijds denk ik dat de fondsen voor milieubeleid niet overgeheveld worden van federaal naar gewestelijk niveau, anderzijds zijn steunmaatregelen voor LEW, PH en NEW verre van doorslaggevend in het totaalbudget. Met andere woorden, als iemand zijn nek uitsteekt, dan zal het waarschjnlijk om het prestige gaan, want een prioriteit zal het nooit worden (tenzij het spreekwordelijke Europese mes op de keel staat).

 

Mvg, Marc

 Ik dacht dat zowieso de energiebesparende maatregelen overgezet waren naar gewestelijk niveau...maar het probleem is dat de bugetten niet mee verhuizen. Ons Frea ging haar best doen zei ze om geld te vinden...

Geld vinden? Amaai, dat zal een zware inspanning kosten. Het stond hier of in een andere thread al. We spreken over maximaal 50% van €1800 voor 200 huizen. Dat is een budget van nog geen €200k per jaar.

 

Het is kwestie van willen, niet van kunnen.

ook mail verstuurt, laat ons hopen ?

 

Stefan