Houtskelet bijbouw

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Volgend voorjaar wil ik beginnen met onze achterbouw/keuken. Het bestaande wil ik grotendeels (op één gevel na) afbreken en een houstskeletbouw in de plaats zetten. Het gaat om een eenvoudige rechthoek +/- 35m² met dakoversteek (afdak). Plat dak (al dan niet groen, daar ben ik nog niet uit ivm regenwateropbrengst).

Ik heb de houtwijzes ivm hsb al doorgenomen en veel info op het internet gevonden maar ik blijf toch met enkele vragen zitten.

-Kan ik best geïmpregneerd hout gebruiken of maakt dat niet zo veel uit?

-Ik dacht het plat dak te isoleren tussen de dakbalken (22cm hoog) maar kan ik best nog een PUR-laag op de OSB gebruiken of niet? (ivm doordrukken bij lopen op het dak).

-Ik denk dat er een baksteen voor komt. De oude stenen kunnen we recupereren en ik denk dat het mij toch een steviger gevoel zal geven. Maar, stel dat ik houten bekleding gebruik, is dat dan toegelaten?

-Voor de waterkering / funderingsmuur heb ik verschillende keren gelezen dat EPDM of Roofing gebruikt wordt als waterkering. Maar, als ik de wandelementen veranker met draadstangen in de betonplaat, dan wordt de waterkering toch doorboord? Ik las iets van chemisch anker, maar ik zie niet in hoe de doorboring door de waterkering dan vermeden kan worden.

-Welke folie kan ik best langs de buitenkant gebruiken en wordt daar best nog OSB of ander plaatmateriaal toegepast of gewoon isolatie met folie in de spouw?

-Kan ik vlasisolatie gebruiken of is dat af te raden? Ik heb nog een hoop Isovlas liggen en ik heb héél het huis ermee geïsoleerd. Of kies ik in dit geval toch beter voor een ander materiaal? (glaswol, ...)

Reacties

Veel vragen ... hier al een paar antwoorden.

 

-Je kan onder bepaalde voorwaarden perfect onbehandeld hout gebruiken voor een houtskelet.

-Als je gaat isoleren tussen de balken zou ik niet nog extra isoleren bovenop.

Op die manier kan de constructie beter uitdrogen in de zomer.

-Een steviger gevoel met bakstenen ... hehe ... een degelijke HSB moet helemaal niet onderdoen voor een gemetseld gebouw hoor.

-Draadstangen zitten inderdaad door de waterkering, maar de draadstangen zelf zuigen natuurlijk geen water op.

Het volstaat dus om ze goed rondom af te kitten tov de waterkerende laag.

-Aan de buitenkant gebruik je onderdakfolie, of nog veel beter dampopen isolerende onderdakplaat.

-Vlas kan gebruikt worden

 

Dirk

 

beste,

ik heb epdm gebruiken bij mijn woning, in mijn opzicht toch nog wat duurzamer en super gemakkelijk te bewerken (snijden lijmen met zwarte tec 7 bv. ec.) voor de rest kan je inderdaad beter een houtvezelplaat gebruiken in de spouw. zorg ook dat je voldoende ventilatie heb in je spouw. ik heb bij ons huis 5cm tussen houtvezelplaat en steen. moest je voor hout kiezen heb ik mischien een goede referentie..

Rocco

Draadstangen chemisch verankeren is voldoende voor waterdichtheid. Gebruik voldoende pasta zodat deze uit het boorgat komt en je moet je geen zorgen maken.

ik denk dat je er best aan doet om eerst een geschikt architect te zoeken, dat is verplicht