speksteenkachel en isolatie...

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We hebben een vijftal jaren geleden een speksteenkachel laten plaatsen, een Tulikivi Model TU 2200/4. Een kachel van 1870 kg die een verwarmingscapaciteit heeft van 30 tot 80 m² (website Tulikivi).

De kachel staat centraal in de leefruimte (keuken + dubbele living), die in totaal 60 m² is.

We zijn eigenlijk best wel tevreden over de kachel, maar eerlijk gezegd hadden we er toch iets meer van verwacht...

Met de huidige temperaturen (overdag een graad of 7, 's nachts rond het vriespunt) komen we er niet met één stookbeurt van 1 à 1.5 uur. Als we 's avonds één stookbeurt doen van 1,5 uur is het pakweg 22 à 23 graden in de buurt van de kachel, hoe verder je ervan weg gaat hoe frisser het uiteraard wordt. 's Morgens hebben we dan nog ongeveer 19 of 20 graden over, maar als we dan niet stoken is het tegen de volgende avond maar 17 graden meer, wat te weinig is om een aangenaam warmtegevoel te hebben. Dus stoken we 's morgens ook een uurtje en dan lukt het wel.

Maar ik ben hier niet om een speksteenkachel af te breken want al bij al ben ik wel degelijk tevreden hierover. Bij ons zit het probleem eerder bij de isolatie van de woning. We hebben 6 jaar geleden een nieuwe achterbouw gezet en die is vrij goed geïsoleerd, maar de rest van de woning is 60 jaar oud en slecht geïsoleerd. Er zit geen isolatie in de spouw in het oude gedeelte van het huis, het dak was niet geïsoleerd. Ondertussen heb ik wel de zoldervloer geïsoleerd en vorige maand werden er nieuwe pvc ramen (U-waarde 1.0) en een nieuwe voordeur geplaatst. Ik had gehoopt dat de nieuwe ramen ervoor zouden zorgen dat we de temperatuur binnen langer op peil konden houden, maar dit is helaas niet het geval. Ik merk weinig verschil met ervoor (houten ramen met dubbele beglazing).
De hal en de berging (die in het oude gedeelte van het huis liggen) zijn wel vrij koud, er hangen daar wel radiatoren (aardgas) maar die gebruiken we eigenlijk niet (we hadden die kachel trouwens gekocht om te besparen op aardgas). Deze 'koude' ruimtes (op dit moment 13 graden)grenzen wel aan onze living, waardoor er telkens een deur opengaat er een koude golf binnenkomt in de living. Ook onder de deur door voel je koude lucht, ondanks de tochtstrip. Ik weet niet goed in welke mate de koude door de binnenmuren (14 cm) dringt (of de warmte, hoe je het bekijkt).

Wat moet ik hiermee?
-Als ik de deuren openlaat naar de koude ruimtes zullen die iets warmer worden, maar dat krijgt de kachel nooit gedraaid om zo in de living een behaaglijk gevoel te krijgen.
-Ik zou de hal en berging (met aardgas) kunnen verwarmen tot een bepaalde minimum temperatuur (vb 17 graden) om zo in onze leefruimte de warmte langer te kunnen houden.
-Ik zou mijn spouw kunnen laten vullen, wat ik al overwogen heb. Ik ben echter bang voor vochtproblemen achteraf. Maar ik ga eerstdaags hierover toch een gespecialiseerde firma contacteren.
-Ook in de living hangt nog wel een grote radiator, maar ik weiger die te gebruiken... Ik heb niet voor niets 12000 euro uitgegeven aan de speksteenkachel!

Maar nogmaals, ik ben hier niet om de speksteenkachel af te breken, ik kan het zelfs iedereen aanraden. Maar de verkopers zouden iets meer belang mogen hechten aan het belang van isolatie in de woning waarin de kachel komt te staan. Daar gaat men nogal licht over vind ik.

Als iemand tips heeft over hoe ik een en ander beter kan aanpakken hoor ik het graag!

Reacties

Als je dampopen baksteen hebt (dus geen geglazuurde baksteen of dampdichte verf), zeker je spouw laten vullen (best thermoparels - tegenwoordig ook een nieuw/beter isolerend type die grijs zijn) De universiteit van Gent heeft daar 5 jaar studies over gemaakt en ze zijn ook VOOR het isoleren van een spouw. Neem wel geen UF schuim, want dat is giftig en kan afbrokkelen!!!

 

Wat betreft het stoken, stook jij omgekeerd?

Ik heb vandaag mijn finoven van 1300 kg om 12 uur aangedaan en heb het nu om 23:00 24graden in huis - in de hoek van de kamer 23 ° (eigenlijk een beetje te warm) En ik zal pas morgen om 12 uur opnieuw stoken (dus 24 uur)

We hebben wel een LEW K29, maar is nog niet af (geen binnendeuren en hebben een kleine spleet onder onze oude nog te vervangen kelderdeur en een wollen deken waar ook nog een geisoleerde deur moet komen naar de niet geisoleerde achterruimte.)

 

Jij stookt maar 1 a 1u30, hoeveel kg hout is dat?

Als ik omgekeerd stook (wel de gehele kachel gevuld +/- 15 kg) stook ik toch wel 3uur aan een stuk voordat het in gloeifase is. (wanneer ik de luchtafvoerklep dicht zet - 90% sluiting)

Hallo,

 

eersts en vooral de spouwmuur isoleren,dat moet voorang hebben op alle nog uit te voeren werken.

ik heb ook zo'n kachel maar dan de 4/h,en ik heb ook mijn spouwmuur laten isoleren,alsook nieuw glas laten

steken van 1.1,de zolder werd ook gedaan met 18cm isover glaswol,ik kan mijn 65m2 tot op heden nog altijd

verwarmen met één stookbeurt.Wat ik mij dan wel afvraag is tot opwelke graden je dan maar stookt?

IK ben nog niet opgestaan met een temperatuur beneden de 22 gr,ik stook mijn kachel s'avonds tot rond 10u,

en dat tot een 80à90gr,gemeten met een infra- rood meter,het is bij mij dan einde stookbeurt 24 à 25 gr soms nog

warmer.De deur naar de gang waar boven de kamers zijn staat dag en nacht open!!!Boven is de temperatuur nu

om 23.15(ik ben dat voor u gaan meten) 17.4 gr,in de gang is dat 22.3 gr.

Sedert de spouwmuur is geisoleerd hebben we zulke waarden,voorheen waaide de wind dwars door mijn huis,

of ik had althans dat gevoel.Ik kan geen vloerisolatie steken en ik vind dat bijzonder jammer,een oud spreekwoord

luidt  "de koude komt uit de grond gekropen" en neem van mij aan het klopt wel degelijk.

mvg marc

Als ik dat zo lees moet ik inderdaad dringend werk maken van die spouwisolatie.  Ik begrijp perfect wat je bedoelt met "voorheen waaide de wind dwars door mijn huis".  Zo voel ik het ook aan als ik in de zetel zit.  Langs de ene kant voel ik de aangename stralingswarmte van de kachel, maar langs de andere kant voel ik precies een koude trek binnenkomen...

Had jij je kachel ook al voor je de spouw geïsoleerd hebt, en heeft dit werkelijk zo'n groot verschil gemaakt?

Ik heb mijn spouw nooit willen laten vullen omdat ik een (klein) probleem heb met vocht.  Op één plaats in mijn living is boven in de hoek plafond/muur een kleine plek waar telkens opnieuw op een of andere manier schimmel ontstaat.  En ik meen gelezen te hebben dat vochtproblemen alleen maar erger kunnen worden na het vullen van een spouwmuur.  Bovendien weet ik niet of mijn spouw wel geschikt is voor na-isolatie (dikte-mortelresten-rolluik?).

 

En tot op hoeveel graden ik de kachel stook weet ik eerlijk gezegd niet. Waar vind ik zo'n infra-rood meter?

Bedankt voor de reactie!

Volgende week maak ik zonder fout een afspraak met een (of meerdere) firma's voor spouwisolatie!

 

 

 

Beste fenix33,

 

Wij zitten hier met het zelfde probleem,krijgen het niet warm! Wij stoken elke avond tot de kachel +- 80°is, gemeten met een infrarood meter Op 3m van de kachel is het nu 22° Als jij meer weet over die spouwisolatie,dan hoor ik het graag.  

Mvg,

Ruud

kan u niet langs binnen isoleren isolatie en gybroc er tegen

heb dat zelf gedaan

zelf het plafond heb ik extra gedaan

In principe zou ik dat wel kunnen doen... Maar ik heb me laten vertellen dat je beter langs de buitenkant isoleert.

Bovendien zou het belangrijk zijn dat de muren en plafond de warmte die onze speksteenkachel uitstraalt, kunnen opnemen.  En dit lukt beter met een stenen muur dan met gyproc/isolatie???

Ook hebben we net nieuwe ramen laten zetten en binnen volledig alles terug afgewerkt (behang/verf), dus nu is het geen optie meer!

Ideale oplossing zou zijn om het buitenblad (brikken) te verwijderen, isolatie plaatsen en brikken terug metselen (of crepi...  Maar we hebben nu zo'n mooie gevel, die enkele jaren geleden opnieuw gevoegd is (vorige eigenaar)...  en ik vind het jammer om die nu af te gaan breken.  En we hebben de voorbije jaren al zoveel verbouwd, ik heb er eerlijk gezegd stilaan genoeg van...  deze keer kies ik voor een gemakkelijke oplossing, al is het mischien niet de beste; spouwisolatie.

Nog een vraagje; krijg je eigenlijk garantie voor eventuele vochtproblemen die zouden ontstaan na het plaatsen van de spouwisolatie?  En zo ja, wat stelt dit eigenlijk voor?  Ze kunnen toch moeillijk de isolatie er terug komen uithalen als er problemen blijken op te duiken???

Bij isolatie moet je inderdaad rekening houden met condensproblemen. Zeker als het langs binnen gedaan wordt.

Bij een normale spouwmuur, dus een dun buitenblad (halfsteens: 8 à 10cm) en niet teveel mortelresten in de spouw, kan je die spouwisolatie beschouwen als isolatie aan de buitenkant.

Als deze dan ook nog dampopen is zoals thermoparels zal het systeem eerder condensverlagend gaan werken voor het binnenblad !

Een warmer binnenblad zal immers geen vocht condenseren. Het koudere buitenblad wel, maar dit blad is daar ook voor gemaakt en kan zijn vocht naar buiten verdampen.

 

Enige nadeel is vaak de beperkte dikte. Maar het is misschien wel het meest aangeweze om hier toch mee te starten.

Mocht je nadien nog verder willen gaan dan kan je nog altijd langs buiten bijkomend isoleren zonder de bakstenen te moeten wegnemen.

Als de spouw open blijft kan je niet zomaar langs de buitenkant isoleren, want de spouw zal nog steeds je warmte afvoeren ...

 

Kan er misschien ook nog iets aan de vloer geïsoleerd worden ?

 

G