Drukverlies

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Geachte heren,

Heb een condensatieketel hangen van Junkers Cerasmart 42 kw, het sanitair warm water wordt door een externe boiler gevoed. Nu is de ketel nog maar 5 maand geleden nieuw gezet omwille van het zelfde probleem dat ik nu mee maak, bij mijn vorige ketel moest ik om de 2 dagen water bij vullen, wat de installateur de indruk gaf dat het expansievat kapot is, dit was namelijk ook zo, maar mijn installatie was zou oud dat ik heel die zever heb veranderd. Nu 5 maand verder zie ik dat de druk van 1,5 bar op 0,3 bar stond en ik dacht hier gaan we weer(radiator op 1ste wou niet warm worden). Ik heb water bij gegeven terug op 1,5 bar gezet, externe expansievat lijkt me niet lek, komt geen water van ventiel enkel lucht, wat ik wel heb gemerkt is dat de leiding van ongeveer een half meter van expansie vat naar retour koud blijft en dat expansievat koud blijft terwijl de retourleiding warm is van het teruglopende water is dit normaal dat het expansievat zo koud blijft? Dan heb ik de warm water kraan in de keuken opgezet en wordt het expansievat wel warm en stijgt druk lichtjes 0,1 bar ????? Het moment dat ik de kraan dicht doe wordt het expansievat direct terug koud, is dit normaal??? Die leidingen zijn toch gescheiden van mekaar??? Mijn vraag is nu wat moet ik doen want ik kan er niet meer aan uit? Bij sanitair vraag wordt expansievat warm, bij gewoon cv blijft het expansievat koud terwijl die leiding van expansievat naar retour maar een half meter is, en hoe komt het van mijn druk verlies, nergens kalkaanslag nergens een lek te bespeuren??? Kan iemand me hier op de goede weg zetten???

Met vriendelijke groeten.

Reacties

Ik heb dat ook voorgehad met een splinternieuwe installatie van dezelfde constructeur.

Het verdrukventiel gaf verlies. Dat is moeten vervangen geworden. Volgens de reparateur kan dat als het overdrukventiel is opengegaan, voor welke reden ook, bijvoorbeeld een mismanipulatie bij de inbedrijfname, dat het onvoldoende afsluit. Inmiddels was de circulatiepomp ook vastgelopen, een nogthans mooie  inox pomp. Die is dan ook vervangen ( onder garantie)

 

Als er niet genoeg druk staat op de installatie , dan zal de circulatiepomp, die een niet-zelfaanzuigend centrifugaalpomp is, geen debiet geven, maar in z'n eigen sop staan draaien ( en serieus heet worden). 

 

Waarom uw expansievat warm wordt dat weet ik niet, dat zou toch altijd moeten koud blijven, want er gaat normaal geen debiet in of uit. Zoals U dat beschrijft kan alleen maar zijn omdat de druk stijgt als je SWW afneemt, en dus vloeistof het expansievat instroomt. In dit toestel zit het expansievat toch ingebouwd in het toestel? Er zit  een driewegventiel in dat bij opwarmen van de boiler, al het debiet door de boiler stuurt om die bij voorrang op te warmen, het zijn dus zeker geen gescheiden circuits, ze staan ten aller tijde in verbinding met elkaar.

 

Het zou kunnen dat als het CV-circuit naar de boiler geschakelt staat, je wel debiet hebt, omdat dit circuit veel korter is en dus minder tegendruk geeft.

Uw toestel is nieuw, er zal dus een technieker van Junkers zelf aan te pas komen. Die komen gratis in de garantieperiode, behalve in het weekeinde, wanneer ze alleen betalend willen komen (wat ik eigenlijk niet correct vind, als zij een veiligheidsventiel inbouwen dat niet meer sluit na gefunctioneerd te hebben, dan moeten ze dat komen herstellen als de klant hen toegang tot de installatie kan geven, en zich niet de vrijheid te nemen alleen gratis te willen komen als het je niet uitkomt, het is niet dat ze niet kunnen komen in het weekeind.).