Zolder isoleren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

Wij zijn aan het kijken om onze zolder te isoleren.
Echter zal deze eerst gebruikt worden als opslag.
Dit vooral voor schoolmateriaal voor mijn vrouw.
In eerste instantie hadden wij gedacht om de vloer te isoleren, maar dit ons afgeraden omdat de zolder vochtig zou kunnen worden en dat dit niet goed zou zijn voor het materiaal, ik vind dit echter vreemd, want toch veel mensen hebben dit gedaan.

Toen hebben we dus gekeken om het dak te isoleren, dit is geen enkel probleem.
Maar de bovenverdieping bij ons die blijft niet echt warm, de warmte gaat zeer snel naar de zolder. Dus zouden wij toch het liefst de zoldervloer isoleren.

Na even liggen te brainstormen met verschillende mensen, zeiden die om dan de vloer en het dak te isoleren.
Zou dit kunnen of wordt dit afgeraden?
Want met deze opstellen, kunnen we de warmte op de bovenverdieping houden en zou de zolder niet vochtig gaan worden omdat alleen de vloer geïsoleerd is.

Want zijn jullie ervaringen, ideeën hieromtrent?

Groeten Geert

Reacties

Geert,

 

Ik heb hetzelfde gedaan...14cm isolatie in de zoldervloer en 14cm in het dak...

geen problemen met een te hoge vochtigheid.

 

Mvg

Chris

 

 

Ik veronderstel dat uw zolder nu helemaal niet geïsoleerd is. Dan is het natuurlijk normaal dat het snel afkoelt op de bovenverdieping. Maar hoe is uw zolder verlucht?

 

Als er een verbinding met buiten is, dan gaat de zolder in de winter sneller afkoelen. Dan krijgt ge een zogezegd koud dak. Dan moet ge nu reeds condensatie krijgen op de koude oppervlakken, dus op de zijmuren en het dak. Maar niet op de vloer want deze is warmer. In dit geval kunt ge er beter een warm dak van maken, dus de isolatie tegen het dak. Maar dan moet de ventilatie gecontroleerd worden zodat de zolderruimte toch niet te snel afkoelt. Dan zal het ook warm blijven op het bovenverdiep. Pas op, een oud dak is gewoonlijk zeer luchtdoorlatend, maar dat verbetert met een zorgzaam geplaatste isolatie.

 

De zoldervloer isoleren kan perfect als men de condensatie kan toelaten, dus als er geen materiaal gebruikt wordt dat dreigt te rotten.

@Chris: Dank je voor de informatie. Hoe heb jij dit dan geregeld voor de premies? Gewoon de volledige isolatie aangekaart?

@Pierre: Onze zolder is inderdaad niet geïsoleerd.
Ik heb wel gezien dat wij een klein gaatje hebben bij de schoorsteen, maar deze wordt nog toegemaakt in de loop van volgende week.
Wij hebben voor de rest geen ventilatie boven. Wij hebben geen raam op zolder enkel een paar van die glasblokken.

Ik heb nog geen condesatie gezien op zolder, ook niet op wat er nu al allemaal staat.
Waar wij wel condensatie hebben is 's morgens op de ramen in onze slaapkamer, de voordeur en het raampje van de wc.

Ons dak is nog niet zo oud. Wij wonen reeds 2-3 maanden in ons huis dat we gekocht hebben en dit huis is gebouwd in 1992-1993.

Maar wij dachten vooral de vloer te doen omdat wij op bovenverdieping maar 1 verwarming hebben en dit is op de gang.

Geertje,

als er een dampscherm komt onder de zoldervloerisolatie, dan zie ik niet waarom de zolder vochtig zou zijn, alleen maar koud ... Verondersteld dat uw dak niet lek is tenminste :-)

Ohja voor ik het vergeet, de zoldervloer is nog de gewone betonlaag waar nog leidingen over lopen.

 

 

Patrick,

 

De condens die zich zou afzetten op de binnenkant van het dak moet van buiten komen, eerder dan van uit het huis. Hoe meer de zolder verlucht wordt, des te meer vocht kan er zo binnenkomen en zich afzetten. Met weinig verluchting zal de zolder steeds warmer blijven dan buiten, ook al is de vloer geïsoleerd. Ik vermoed dat er dan geen probleem mag zijn.

 

De condens op de ramen is een andere zaak. Ik veronderstel dat ge dubbelglas hebt. Zit die condens binnen- of buitenkant? Als het 's nachts eerst koud is en daarna wat opwarmt kunt ge met goed geïsoleerde ramen condens aan de buitenkant krijgen. De laatste nachten is dit verschillende malen gebeurd.

o een beton vloer.

wat dacht je van gewoon het zolder dak te isoleren.

en op de zoldervloer een dikke laag kurk als vloer bedekking.

ongeveer een 1 cm dik met eventueel nog een onder laagje.

dat isoleert ook best goed.

dat is dan meteen 2 vliegen in 1 klap.

In het dak van woningen van 1992/93 zal toch wel isolatie zijn aangebracht.

@mig: Dat zou ook een optie zijn, maar kurk is redelijk duur voor te gebruiken op de zolder, vind ikzelf.

Wij hebben zonet onze babykamer in orde gemaakt, en hier hebben wij ook een kurk-laminaat gelegd. Omdat de laminaat die er lag zeer koud was. En nu merken wij al een groot verschil qua vloerwarmte met onze slaapkamer. Maar voor een ruimte van 3m x 2m70 hebben wij 375 euro betaald voor kurk, en dit was nog een goedkoperen omdat onderaan aan de vloer kan een laagje kurk zat en de bovenkant afgewerkt was met vinyl.

 

@wgb: Dat dachten wij ook, maar dit is jammer genoeg niet het geval. Zo is er ook geen isolatie aangebracht in de spouwmuren, dit willen wij ook nog gaan laten doen, ooit.

Dit lijkt mij inderdaad de beste oplossing. De zolder zal dan nooit zo koud worden dat het opgeslagen materiaal beschaadigd wordt. Als je de ruimte later ook echt als kamer wil gebruiken zou ik toch enkel het hellend dak isoleren.

Ik zou beide isoleren of je zou je dak zeer goed moeten kunnen isoleren.

Als je twee opeenvolgende kalenderjaren een isolatie doet kan je die telkens inbrengen bij je energienetbeheerder.