LEW in houtmassiefbouw / massieve houtbouw / houtstapelbouw

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi,

We (mijn vriendin en ik) hebben een stuk(je) grond gekocht. Aangezien we een halfopen bebouwing met een redelijk mooie zuidoriëntatie hebben lijkt me dit het ideale plekje om een LEW neer te poten.

Door het huis van een collega te bezoeken zijn we in contact gekomen met houtmassiefbouw (hun woning was door Mi Casa gebouwd) en de sfeer van hun huis heeft ons aangenaam verrast. Na wat wikken en wegen hebben we het besluit genomen om ons te focussen op een houtmassieve constructie ipv de houtskeletbouw die ik eerst op het oog had. Qua stijl (maar dat is dan weer niet zo belangrijk in de LEW discussie) willen we het wel niet zo Amerikaans hebben als de meeste referenties die je van zo'n bouwfirma's ziet.

In a nutshell ben ik me nu aan het informeren naar volgende bouwmethode: LEW in houtmassiefbouw waarbij de ruwbouw (winddicht) door een firma wordt geplaatst en wij de binnenafwerking (sanitair, electriciteit, verwarming, vloer, ...) voor onze rekening nemen.

Ik zoek mensen die een LEW in houtmassiefbouw hebben gebouwd en die ons eventueel eens willen ontvangen om enkele vragen te beantwoorden en ervaringen te delen. Het aantal firma's die houtmassiefbouw constructies leveren op de Belgische markt is beperkt, wat normaal gezien onze zoektocht naar een juiste partner positief zou moeten beïnvloeden.

Verder zoek ik goede referenties (bv. websites) met informatie tot het bouwen van een LEW (orientatie, ...).

Ik weet dat namen van bedrijven en vakmensen best niet op het forum vernoemd worden, maar verder zoeken we nog mensen die ervaring hebben met de firma Woods Woningbouw uit Ham. Graag een privaat berichtje als je jouw ervaringen (persoonlijk, per email of per telefoon) zou willen delen.

We staan aan het begin van een heel avontuur waar de voorbereiding (lees: opzoekingswerk) ongeveer het belangrijkste deel van zal uitmaken. Hierdoor hoop ik mbv dit forum wat wegwijs te worden in het kluwen van bouwmogelijkheden.

Groeten,
Niels R.

PS: Puur ter info heb ik een plannetje van onze bouwgrond toegevoegd. Ik heb wel de straatnamen en perceelnummers uitgewist om het iets of wat anoniem te houden. Mensen uit de buurt zullen mogelijks wel het stukje grond herkennen.

Reacties

Beste Niels,

Leuk om te horen dat jullie enthousiast zijn over de logbouw. Ik zou je graag eens iets meer willen vertellen over alle asspecten van logbouw. Ik heb zelf een logbouw bedrijf in Nederland en heb ook eerder gebouwd in Belgie. Uiteraard ben ik niet helemaal objectief maar ik sta wel voor een eerlijk product. Het is namelijk zo dat er in de logbouwmarkt heel veel slechte kwaliteit verkocht wordt door het gebruik van verkeerd of slecht hout. Het is een te lang verhaal op dit forum om daar tot in detail op in te gaan, maar ben van harte bereid je verder te helpen bij het verzamelen van de juiste informatie om een zo'n juist mogelijk beeld te vormen. Je moet op veel dingen letten alvorens een logbouwer uit te zoeken. Als je een goed beeld hebt van wat er wordt aangeboden en welke kwaliteiten er te krijgen zijn tegen welke prijzen kan je ook een betere keuzen maken. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat budget een grotere rol speelt dan de keuzen voor kwaliteit. Of is het wenselijk dat er bijvoorbeeld voor een iets goedkoper type ramen en deuren gekozen wordt maar wordt er niet bespaard op de kwaliteit van de logs en de diverse andere materialen.

Indien u geintereseerd bent in mijn informatie help ik u graag verder.

 

U kunt mij bereiken op 0031 6 15102657 of mailen op info@outdoor-loghouses.nl

 

Mvg,

 

Leon Gouman 

 

 

 

 

 

 

Hoi Leon,

Bedankt voor jouw antwoord. Na een bezoekje aan uw website wil ik dit toch even stellen: we zijn niet van plan te kiezen voor logbouw omdat dit teveel het chaletgevoel geeft. Wij kijken eerder naar houtmassiefbouw waar gebruik wordt gemaakt van gestappelde balken en een gevelsteen.

Wat u aangeeft ivm hout van mindere kwaliteit is hier natuurlijk ook van toepassing. We hebben enkele bouwfirma's op het oog en zullen het nodige "onderzoek" doen naar hun bouwkwaliteit. Ik denk hier aan het bezoeken van mensen die reeds met deze firma's hebben gebouwd en indien we een shortlist hebben zou ik graag het bedrijf zelf bezoeken.

Ik heb de indruk dat houtmassiefbouw niet echt een hot topic is op dit forum en zal mijn informatie dan ook op een andere manier moeten zien te vergaren.

Groeten,
Niels R.

Houtmassief vind ik zeer interessant, d.w.z. niet die tuinhuis-stapel-houtjes, maar de gelamineerde kruishouttechniek waarmee constructies met dubbele uitkraging, wandliggers en decimeterdikke constructiedelen gemaakt kunnen worden...

 wat ik persoonlijk jammer vindt aan de gelamineerde kruishouttechniek (vergelijkbaar met hele dikke multiplex platen) is de hoeveelheid benodigde lijm.

Valt wel mee hoor, voor multiplex/OSB/spaanplaat wordt veel meer lijm gebruikt. En je kunt nog altijd beter (gelijmd) hout gebruiken als constructiemateriaal dan beton...

We hebben een LEW met Mi Casa gebouwd. Je mag me altijd contacteren

Bedankt voor de reactie. We hebben ondertussen onze bouwplannen opgeborgen en zijn een oude woning (1939) aan het renoveren.

Moesten we uiteindelijk toch gebouwd hebben dan waren we met Mi Casa in zee gegaan.