combinatie PIR en glaswol?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij willen ons hellend dak isoleren:
We hebben daarvoor PIR-platen van 11 cm (met alu coating aan weerzijden) gekocht die we (langs binnen) op de kepers willen bevestigen.

Nu hebben we de oude isolatie verwijderd (3 cm styrofoam tussen de kepers) en zijn we op grote condensatieplekken (van schimmel tot hele plekken druppels) op het onderdak (misuriet) gestoten.

Om een zo hoog mogelijke isolatiewaarde te verkrijgen zouden we graag de luchtruimte tussen de kepers (6 cm) verder opvullen met glaswol (=R-waarde 1,5 extra).

Heeft iemand ervaring of dit een eventueel condensatieprobleem zou verergeren dan wel verbeteren?

Enerzijds zeggen sommigen mij om zeker geen glaswol bij te steken omdat mijn kepers dan niet meer kunnen "ademen" (alhoewel glaswol niet dampdicht is dacht ik), anderzijds als de luchtruimte is opgevuld met glaswol stijgt de isolatiewaarde van 4,75 tot 6,25.

dakopbouw zou dus worden (van binnen naar buiten):
11 cm PIR (met dubbele alu coating)- dakkepers (met eventueel glaswol tussen (met alucoating aan binnenzijde)) - onderdak

Weet iemand goede raad?

Reacties

Denj,

enkele vuistregels:

1. dampdicht aan de binnenkant

2. van binnen naar buiten moeten opeenvolgende lagen meer dampopen worden (om eventueel vocht dat toch door het dampscherm komt probleemloos naar buiten te laten ontsnappen

3. winddicht aan de buitenkant (sommigen noemen het luchtdicht)

In jouw geval bereik je (1) door de naden tussen de PIR dampdicht af te plakken, samen met de alu-coating wordt dat dan het dampscherm; (2) is ok, glaswol is meer dampopen dan pir.

(3) vormt een uitdaging want menuiseriet is in de praktijk nooit winddicht geplaatst...

Als je deze basisregels respecteert doet zich geen condensatie voor.

 

     "kepers dan niet meer kunnen "ademen" " 

Dat is alvast onzin

De condensatie deed zich voornamelijk voor in de buurt van spleten in de styrofoam-isolatie, die dus niet dampdicht was aangebracht indertijd. Dit doet mij vermoeden dat het condensatie van binnenuit betreft. Ik zou denken dat het onderdak vrij winddicht is aangebracht (omdat het vocht anders niet tegen het onderdak zou aanslaan?), al zijn tips om dit verbeteren zeker welkom.

In de buurt van deze condensatie is ook een keper en een gording aangetast met iets, waardoor er een hoop houtmeel vrijkomt als we er met een schroevendraaier overgaan. Ik neem aan dat dit te maken heeft met het vocht dat hier (waarschijnlijk jarenlang) zat?

Het is voor u dus vrij duidelijk dat het opvullen van de 6 cm luchtspleet met glaswol absoluut de beste keuze is?

 De overige ruimte zou ik zeker opvullen met glaswol. Glas/rots/ of andere wol is dampopen, dat van niet meer kunnen ademen is niets van aan.

 

Dus zoals al hier gezegd (van binnen naar buiten)

- PIR platen (kieren opspuiten met PUR) en aftapen op alle naden.

- Ruimte opvullen met wol (glas/rots...)

- Onderdak menuserite is normaal voldoende dampopen, je kan eventueel nog de naden aan de overlap aftapen voor extra winddichtheid.