isolatiemateriaal voor binnenisolatie kelder

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Onder onze ecologische strobalenwoning gaan we een niet zo ecologische kelder voorzien ifv extra opbergruimte en koele berging. De kelder zal uit twee ruimten bestaan: via de trap kom je in het geïsoleerde deel waar oa het buffervat en de ketel zullen staan en via een gëisoleerde deur kom je dan in de koele berging.
Veel beton, zo'n kelder, daar is niks aan te doen, maar voor de isolatie willen we toch graag op zoek gaan naar een alternatief voor de 20cm XPS die de architect voorstelt. Kent iemand een ecologisch alternatief?

De details:
gegoten betonnen kelder met een goed geïsoleerde scheidingswand in het midden en isolatie aan de binnenkant van het beton, alleen in het geïsoleerde deel. Nu zijn het XPS-platen op de vloer afgewerkt met OSB en XPS-platen tegen de muur, evt niet afgewerkt of ook met OSB of fermacel.
Isolatie langs binnen omdat bij isolatie langs buiten de hele kelder, ook het koele deel geïsoleerd moet worden hetgeen enerzijds een overbodige kost is en anderzijds nogal stom is want we willen daar vooral kunnen genieten van de natuurlijke constant lage temperatuur van de bodem.

Reacties

 Dag Esbjorn

 

1. Waarom zou je de kelder isoleren waarin er niet geleefd wordt? Dit lijkt me erg onlogisch. 

2. Ik heb een project waarin er wél gewoond wordt in de kelder: daar heb ik een houtskeletwand vóór de kelderwand voorzien. Indien je dit voorziet, dan zou ik aanraden om een vochtvariabele dampremmer te plaatsen. Tussen de stijlen wel een isolatiemateriaal voorzien die hygroscopisch is (damp kan opnemen).

 

Veel succes met je strowoning. http://www.casacalida.be/index.php/nl/home -> mocht je die organisatie nog niet kennen. 

 

 

 

 

 Het ene stuk kelder maakt deel uit van het beschermd volume om 2 redenen:

  1. het maakt deel uit van het beschermd volume omdat de toegang gebeurt via een luik in de woonruimte en zo'n luik is niet zo goed te isoleren en al zeker niet goed lucht dicht te maken;
  2. onze ketel en ons buffervat daar zullen staan.

Bedankt voor de tip van de houtskeletwand. Dan krijg je dus geen problemen met condens op de betonnenwand?

Weet dat geen enkel schrijnwerk 100% luchtdicht is, zelfs niet die van Enersign (heb ik ondervonden in blowerdoortest). Je kunt je luik zeker luchtdicht maken (het is een horizontale deur). Natuurlijk zal het niet lukken volgens de eisen van passiefhuisplatform omdat er bij hen gestreefd wordt naar norm- en classificatie-miereneukerij. En aangezien de lambda waarde van stro nog altijd niet geclassificeerd is (dit komt er eindelijk aan, weet ik uit goede bron), veronderstel ik niet dat je een passiefhuis bouwt, dus je luik kan luchtdicht genoeg zijn voor laagenergiestandaard. 

En je kelder zal niet bevriezen als hij volledig in de grond zit, wij hebben nog geen permafrost in Belgie, denk ik. 

Die kelderruimte zal geen grote dampspanning hebben zoals bij een keuken of een doucheruimte. En uw vochtvariabele dampremmer in combinatie met uw isolatie en hout zal de dampspanning regelen. De temperatuur van uw betonwand zal in de diepte minimaal 10° C hebben (grondtemperatuur), waardoor de kans op condens nog verkleint. In de bovenhoeken kan het wel nog kritiek zijn, maar de kans is erg klein dat er druppeltjes zullen verschijnen als je dampscherm goed geplaatst is tenminste.

Vergeet wel niet te ventileren!!

Indien je compleet safe wilt spelen met condens in de kelder, dan kun je een spouw voorzien tussen gebitumineerde houtvezelplaat en betonwand. Daaronder een gootje voorzien die naar een pompje loopt. Deze methode is voor de harde kern die schrik heeft dat er altijd iets kan mislopen. 

Hopelijk heeft het wat geholpen en veel succes met je betonnen kelder...die misschien minder ecologisch is in productie, maar wel enorm duurzaam is. 

 Bedankt voor je reactie, die laatste zin omschrijft alvast mooi een belangrijke reden waarom we toch voor de kelder gaan.

We beginnen pas volgend jaar met de bouw en veronderstellend dat we dus toch met gecertificeerd stro zullen kunnen werken. Dat op voorwaarde natuurlijk dat de prijs aanvaardbaar is.

Om het luik gemakkelijk te laten open en dicht gaan willen we de constructie zo licht mogelijk houden en zo'n geïsoleerde, luchtdichte deur komt mij toch altijd zwaar over. Maar toch ook wel een belangrijke reden vind ik ons buffervat dat opgewarmd wordt door de pelletketel of de zonneboiler. Dat vat is welliswaar geïsoleerd, maar als je dat in een ruimte van goed 10 graden plaatst zal er toch meer warmte verloren gaan dan dat je het in een geïsoleerde ruimte plaatst. Of zie ik dat verkeerd?

Wat je zegt over de dampspanning, damprem, houtskelet en hygroscopische isolatie zal ik doorgeven aan onze architect, ik ben er alvast veel meer voor te vinden dan voor die xps. Waarom is het geen optie om de isolatie (houtvezelplaten bv.) rechtstreeks tegen de betonwand te bevestigen en daarop dan een damprem?

 

Wat die alternatieve opbouwen betreft: probeer het gewoon eens uit op u-wert rechner en je zal snel voeling krijgen met de plaatsen waar condensatie optreedt (en dat is altijd op plaatsen waar je het eigenlijk niet wil hebben).

 

Maar als je bang bent van teveel warmteverlies van je buffer (nooit slecht om bij stil te staan), isoleer dan het buffer zelf meer, dat zal meer effect hebben met minder isolatie (totale hoeveelheid bedoel ik, niet noodzakelijk de isolatiedikte zelf). Je bent dan metteen ook van je condensproblematiek af.

 

Mvg, Marc

Ik ben het compleet met je eens Marc. 

Duurzaam bouwen betekent ontwerpmatig erg correcte beslissingen te nemen om zo moeilijkheden te vermijden. Je kunt uiteindelijk alle bouwfysische problemen naadloos oplossen, maar er is altijd een (ecologische en economische) prijs die daarvoor betaald moet worden. 

 

 

Inderdaad, een kelder is een erg handig instrument om via aan lowtech manier bepaalde producten koel op te bergen. Er zijn echter wel wat ontwerpdetails die in acht genomen moeten worden indien die niet prefab gemaakt wordt.  

ivm houtvezelplaten: hoe meer (hygroscopische) isolatie je voorziet (die ook geen luchtgaten bevat (zoals houtvezel), bij cellulose zijn er weinig of nooit luchtopeningen) in combinatie met vochtvariabele dampremmer en ventilatie, hoe minder kans op condens.

Indien je architect geen kennis heeft van deze zaken, dan zou ik toch mijn conclusies trekken hierover. 

Ytong Multipor ?