Na-isolatie plat dak

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Mijn plat dak is geïsoleerd met 2 x 4 cm Styrodur met een isolatiewaarde voor 40 mm van R waarde 1,2 (info van website BASF). Mag ik dan die waardes optellen, dus totaal waarde 2,4 ???
Gesteld dat ik mijn dak beter wil isoleren, zonder mijn dak te vernieuwen, zou ik de ballast (kiezel) er af nemen en een PUR-plaat er boven op leggen, en dan terug de ballast erop.
Bij een groothandel in isolatie stelde men dat de isolatie er boven op steeds beter moet isoleren dan de onderliggende isolatie, anders krijg je problemen met het dauwpunt. (Iemand een woordje uitleg?)
Een PUR of PIR plaat met een R-waarde van 2,5 voldoet aan de voorwaarde en dan zou ik toe komen met een plaatdikte van 6cm.
Dus kiezel eraf, PUR plaatje erop, kiezel er terug op.

Is dit een goed idee?

Reacties

 Ja je mag die R waarden gewoon optellen.

 

Het klopt ook wat je bouwhandel je vertelt. Het dauwpunt is eigenlijk het punt waarbij het vocht in de lucht gaat condenseren. Het exacte mechanisme kan ik niet deftig uitleggen maar 't heeft te maken met temperatuur en luchtvochtigheid (vandaar dus dampscherm). Nu als je extra gaat isoleren gaat dat dauwpunt ook verschuiven en je wil niet dat er vocht gaat condenseren op plaatsen IN de isolatie.

 

Omdat je huidige dakbedekking in jou geval als dampscherm gaat fungeren heb je eigenlijk isolatie (die 8cm styrodur) VOOR je dampscherm ipv achter. Om zeker te zijn dat je geen condens krijgt in dat stuk isolatie wordt aangeraden om de extra isolatie toch zeker 2 keer de R waarde van de bestaande isolatie te hebben. In jou geval dus een extra R van minimaal 4.8 oftewel 2x6cm PUR.

PUR kan NIET tegen UV licht dus zorgen dat die kiezel letterlijk alles goed bedekt.

Je mag die waarden inderdaad gewoon optellen.

Ik zie niet goed wat de problematiek van dauwpunten hierbij komt doen: Ik veronderstel dat de al aanwezige Styrodur-platen tussen twee dampdichte lagen zitten: bv. een eerste roofinglaag als dampscherm, daarop de isolatie, tenslotte de dakdichting zelf. Een plat dak is dus 2 keer perfect dampdicht dus kan ook geen binnenlucht doorstromen die interne condensatie in de platen kan veroorzaken.

Voor mijn part een goed idee. Enige bedenking: Om milieuredenen kies je beter nog eens XPS-isolatie in plaats van PUR. XPS neemt op lange termijn bovendien minder vocht op (0,4 %) als PUR (2 %). Al moet je gezien de minder gunstige lambda-waarde de dikte iets opdrijven om tot hetzelfde resultaat te komen: 6 cm wordt dan 8 cm.

 

Bert

PUR en XPS kunnen allebei niet tegen UV. Maar zover ik weet is PUR totaal ongeschikt voor deze siutatie en wordt alleen XPS gebruikt voor deze toepassing.

Voor een optimale situatie moet je dak volledig drooglopen. Er mogen geen plassen op je dak blijven staan. 

Een flink pakket grind op de XPS isolatie om het drijven daavan te voorkomen. Kan je dak dat gewicht hebben.  

 Als er inderdaad twee roofinglagen zijn (dat moet ik navragen bij ATAB), onder en boven de Styrodur, hoe kan er dan vocht condenseren? en 2 x6 cm PUR of 2 x 8 cm brengt mij wel in de problemen ivm de nokhoogte van het dak.

Als PUR <2% vocht opneemt, is dat een ramp of betekent dat 2% minder isolatiewaarde?

Powerroof van Recticel is voorzien van aluminium toplaag voor bescherming tegen zonlicht en vocht.

Ik kan de dikte van de PUR laag verhogen tot 80mm, dan kom ik aan een R-waarde van 3,3

Maar dan houdt het op, vrees ik.