Voordelen van egalisatiekorrels tov. uitvulchape

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Voor onze bouw is er zo'n 7cm uitvulchape gepland om de koude leidingen weg te werken ... Maar ik lees van egalisatiekorrels en misschien is dat een interessante piste om te bewandelen...

Die korrelisolatie(vermikuliet;pavalit,fermacell of andere) kan ik dan zelf leggen ipv een firma te betalen voor die uitvulchape.

Mogelijke voordelen:

  • ik kan het dan zelf inplannen dus onafhankelijker van de planning van aannemer
  • is droog dus ook geen rekening te houden met droogtijd

Mogelijke nadelen:

  • zou het arbeidsintensiever zijn ?
  • zou het duurder zijn ?

 

Betreffende de nadelen heb ik dus nog geen echt idee .... Zijn er nog andere visies op het gebruik van egalisatiekorrels ?

 

 

 

Reacties

Wat gaat de opbouw zijn?

 

Hoe hoger de droge egalistaiekorrel ligt, hoe moeilijker + hoe groter de  % inzakking.

Ga je osb met parket (of kurk/ linoleum,...) leggen?

 

Wij hebben  3 a 4 cm pavalit korrel dan pavapor 15 mm en dan osb 15 mm met daarop parket van 8 mm op gelijmd.

 

Voordelen zijn dat de egalisatiekorel en pavapor ook nog isoleren (ook akoestisch)

Ik vond het ook handig, dat ik kamer per kamer kon doen (had een houten lat vastgemaakt aan elke deuropening, zodat niets weg kon)

Of het goedkoper is weet ik niet.

Onze vloeropbouw is verschillend of het voor gelijkvloers of verdieping .... mijn vraag gaat specifiek over het gelijkvloers

opbouw gelijkvloers (van boven naar onder)

  • vloerafwerking 20 mm (heel waarschijnlijk tegels)
  • chape 60mm + PE folie
  • vloerisolatie 2x100mm
  • uitvulchape 70mm  ===>> dit eventueel met egalisatiekorrels ipv met uitvulchape
  • welfsels + gewapende druklaag 200mm (van de kelder)

 

 

 

Pavalit werd spijtig genoeg vervangen door een soort gewone argex bolletjes die ook minder isolerend zijn...  

 Beste,

 

Ondertussen al ervaring met droge egalisatie?

Ikzelf ben ook dringend op zoek naar een manier om een bepaalde zone van de living te egaliseren.

Het betreft een nieuwbouw. Alles is uitgevlakt met betopor, behalve de zone boven de prefabkelder omdat die wat te hoog steekt. Nu zou ik die zone zelf willen uitvlakken (er lopen nogal wat leidingen over) met een droog egalisatieproduct.

Is pavalit hiervoor geschikt? Of thermogran? Is dit dan gewoon wat uitstrooien, wat aanstampen en klaar? Dat zou ideaal zijn.

Er komen nog isolatieplaten bovenop. Het zou een drietal cm. dikte zijn ongeveer.

Bedankt!

Wij zoeken bijna exact hetzelfde op het gelijkvloers! De uitvulchape vervangen door egalisatiekorrels thermofloc. Daarboven komt 10 cm harde isolatie, daarboven 8 cm chape, vloerverwarming en tegelvloer.

Kunnen de egalisatiekorrels deze druk / dit gewicht aan?

Bij Thermofloc zijn verschillende schema's van vloeropbouw te vinden in de handleiding. Type DB8 toont een chapelaag boven de korrels. Er staan helaas geen diktes bij vermeld.

Ik heb goede ervaring met Argemix, een product van Argex (de kleikorrels) om 6 cm uit te vullen.  Zelf gedaan, 1e keer ook voor mij, zonder problemen.

Het is niet volledig droog maar je hebt maar max 3 liter water nodig voor 50 liter beton.  Daardoor kan het zeer snel drogen (droog in 5 dagen, beloopbaar na 24 uur). Gewone, droge Argex korrels moeten eerst nat worden gemaakt vooraleer ze cement toelaten.  Daardoor hebben ze doorgaans een lange droogtijd.De Argemix ziin in feite voorgecementeerde argex korrels maar in droge vorm.  Zo moet enkel de buitenschil nat worden gemaakt om ze te verkleven.

Een groot voordeel t.o.v. droge, korrel-chape is dat je toch 1 stevig beton geheel krijgt, geen losse masse die inzakt als je er per ongeluk eens op loopt.

Daarna heb ik er gewoon harde isolatieplaten opgelegd.