Verwarming Pallet haard

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoe moet je juist bereken hoe zwaar of hoe licht je een pallethaard moet kopen als hoofdverwarming in een houtskelet .

Is dit aan te raden?
De beneden verdieping is 70m² en de bovenverdieping 60m².
De benedenverdieping is enkel een toilet en berging samen 10m² afgesloten en de rest is volledig loftstijl.
De warmte kan ook naar boven want er is een vide van 2.5m op 3m.
Kan het ventilatie systeem D ook dienst doen om de overige ruimtes de warmte te verspreiden?

Reacties

ik veronderstel dat het een pellethaard betreft ??

 

het lastige aan zo'n haard is eigenlijk het feit dat veel warmte naar boven, in de schouw verdwijnt. Daarenboven trekt een haard zijn aanvoerlucht in de ruimte waar hij geplaatst is.

 

Als je dus wil combineren met een systeem D zal rekening moeten houden met de aanzuiging van de haard.

Kijk dus zeker naar een haard die met een rechtstreekse verbinding van langs buiten zijn aanvoerlucht kan trekken. Dat betekent ook dat de haard met zo'n glazen kap redelijk luchtdicht moet zijn tov de omliggende ruimte.

- Een pelletkachel van een degelijk merk heeft een rendement 90% of meer. Dus veel warmte in de schouw kwijt, ik weet nog niet zo hoor?

 

- Veel merken van pelletkachels hebben standaard aanvoer van buitenlucht via een aanzuigbuis. Sommige merken zijn zelf volledig luchtdicht uitgevoerd. Volledig geschikt voor systeem D.

 

Wat betreft het vermogen die nodig is, daar heb je een warmteverliesberekening voor nodig. Je moet eerst weten wat het verwarmingsvermogen is die nodig is voor uw te verwarmen ruimte. Isolatiedikte, beglazing, oppervlakte,...hiermee kan je het nodige vermogen bepalen. In een goed geïsoleerde HSB zal dat zeker niet veel meer zijn dat je nodig zal hebben om uw ruimte te verwarmen.

 

Systeem D zal in zekere mate de warmte gaan versreiden over de woning maar je moet daar ook geen wonderen gaan van verwachten. De plaats waar de kachel staat zal altijd de warmste zijn.

 

hoi bert,

De isolatie in de wanden is 18cm minerale wol en 4 cm spouwisolatie. In de vloer en plafons zit er 22cm minerale wol . Ik heb gewoon al eens gekeken naar haarden en er zijn er die 280m³ kunnen verwarmen (10kw) . De bedoeling is om enkel de beneden en gang boven te verwarmen . De bouwfirma waar we mee bouwen zegt dat verwarming op de kamers nutteloos is en best  enkel een electrische verwarming te zetten . Ook raden ze een verwarming aan die je op en af kunt zetten en dan direct warmt en direct stopt met warmen.

Dan is een palletkachel of haard volgens mij de budjet vriendelijkste oplossing , we hebben geopteerd voor een lucht lucht warmtepomp maar die prijzen zijn echt niet normaal en passen niet in het budjet .

Wat ik wel ga doen is een airco split systeem voor zien om de badkamer en kamer die zuidelijk gericht is verwarmen en koelen op de boververdieping .

ook gaan we 1.1 glas laten zetten in de ramen . Als ik het volume bereken die ik zou willen verwarmen kom ik op 200m³ en zou dan opteren om een grotere marge te nemen met de kachel .

 

 

 Best Dennis,

Waarom  als je huis goed  geisoleerd is de bovenverdieping  niet verwarmen met  de pellet kachel of haard? Koelen met een split systeem vind ik persoonlijk  een dure oplossing naar kosten toe. Koelen kost heel wat energie  en is dus  heel duur. En daar mee verwarmen? In de kouderte periodes  verwarm je puur elektrisch. Dit is ecologisch niet verantwoord.

Beter is  de pelletkachel  combineren met een zonneboiler. Het is  een investering  die zich terug betaald op langere termijn. Je kunt er ook sanitair warm water mee maken  in het tussen zeizoen en zomer  . Het is ook een investering die zich  sneller zal terug betalen dan men nu denkt. Want de energie  prijzen stijgen   en blijven stijgen.

Indien het mogelijk is zou ik ook kiezen voor vloerverwarming is de ruimtes die je wenst te verwarmen. Dan kan je meer  profiteren van de zon indien je werkt met een gelaagde boiler. 

Pelletkachel zal zeker een goede oplossing zijn als het gaat om snel te verwarmen en deze kan ook gemakkelijk moduleren naar een lager vermogen zonder dramatisch in te boeten op rendement.

 

Eventueel kan je een watergevoerde pelletkachel nemen zoals Kortrijkzaan zegt, die ook uw sww verwarmt.

 

 

Maar dan ben je bijna verplicht om ook vloerverwarming + buffervat te plaatsen want sww verwarmen en ruimteverwarming lopen niet altijd gelijktijdig samen. Als je sww koud wordt zal anders uw kachel aanslaan terwijl het mss wel warm genoeg is in uw living of omgekeerd. Pelletkachel als ruimteverwarming enkel is redelijk goedkoop. Ga je naar de andere combinatie zal het al duidelijk meer kosten (pelletkachel met water, vloerverwarming, buffervat, sturingen, stukken,...) En dan nog een zonnecollector op het buffervat aansluiten...

informeer u eerst eens goed voor een pellethaard,schijnen zeer luidruchtig te zijn

kijk eens op het pelletforum