spaarlampen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb mij laten vertellen dat bij gebruik van spaarlampen in de algemene delen van appartementsgebouwen het beter is om de spaarlampen dag en nacht te laten branden in plaats van telkens aan/uit bij elke gebruiker die binnenkomt.

dit zou te maken hebben met  de energie die nodig is om spaarlampen te laten opstarten.

 

En : hoe lang moeten spaarlampen branden vooraleer het nadelig effect van snel aan/uit  te elimineren ?

Kan iemand hierbij helpen ?

 

Alvast bedankt .

Reacties

 De moderne spaarlamp heeft er al weinig last meer van maar ze hebben inderaad een bepaalde slijtage bij veel aan uit te laten gaan op korte tijd. Een spaarlamp is eigenlijk een compacte TL lamp.

 

Ik zou eerder voor LED spaarlampen gaan deze hebben daar geen last van. Er zijn al LED lampen die in een gewone fitting passen op 230V. Ik heb er hier ene branden en ben er zeer tevreden van, geeft zelfs meer licht dan een vergelijkbare spaarlamp.

 Gewone spaarlampen in gemene delen is volgens mij rotzooi. Die dingen geven pas na anderhalve minuut echt licht,  en ik heb sterk de indruk dat dat na een aantal jaar nog een pak langer duurt.

Bij mij op de trap vliegen ze eruit, veel te gevaarlijk, vooral bij schemerduister.

LED lijkt mij veel interessanter, die hebben tenminste hun volledige opbrengst binnen de second, of zelfs onmiddellijk.

 

 

Voor gemeenschappelijke delen van apparetements gebouwen zou ik opteren voor standaard eco halogeen lampen. Dit is op heden economisch gezien de beste oplossing. Standaard spaarlampen zijn daar niet voor gemaakt , het duurt inderdaad een minuut tegen dat ze licht geven en ze kunnen slechts een beperkt aantal keer aan/uit geschakeld worden en bijgevolg zullen er na een jaar reeds een (groot) aantal defect zijn. Er bestaan wel speciale spaarlampen voor traphallen die heel veel kunnen aan/uit geschakeld worden maar deze zijn vrij duur en hebben aangepaste sturingen nodig.

Leds kunnen daarvoor wel perfect gebruikt worden (met kwaliteits ledlampen ) maar ook deze zijn tegenwoordig nog niet echt goedkoop. Als je de medeeigenaars kan overtuigen kan dit een oplossing zijn. 

standaard spaarlampen gebruiken en deze dan constant laten branden lijkt me de minst goede oplossing ...

 Als je het aantal branduren bekijkt van LED lampen zou ik daar toch voor gaan. Ook al zijn ze duur. Ze verbruiken zeer weinig en gaan 10x langer mee dan spaarlampen en nog veel langer of halogeens.

 

Als ik zie in gemene delen hoeveel keer er een verdiep/hall is waar er lampen kapot zijn lijkt het gemak van langer meegaan sowieso een voordeel.

LEDS mogen dan wel de verlichting van de toekomst zijn , momenteel zijn de LEDS nog in volle evolutie en bijgevolg zijn er nog wel wat nadelen aan verbonden :

één van de nadelen is de prijs : Het klopt dat het aantal branduren 10x meer is dan standaard halogeen gloeilamp maar ze zijn dan ook 20 keer duurder ...

Het zwakste punt is volgens mij op dit moment de betrouwbaarheid van de bijhorende electronica. Deze gaat veel minder lang mee dan de LEDS (grootste probleem bij ledlampen is de warmteafvoer , de electronica warmt daardoor teveel op wat een negatieve invloed heeft op de levensduur). Ik heb zelf verschillende testjes gedaan met wisselend succes. Bij ons op het werk hebben we ook een heleboel halogeenspots vervangen door (dure) ledspots op 220V en een groot aantal spots zijn reeds defect (ze hangen er drie jaar...)

 

 Led verlichting is de toekomst. En inderdaad is deze technologie nog volop in ontwikkeling en deze razend snelle vooruitgang draagt soms bij tot nedelige gevolgen zoals u ook op dit forum, bij andere posts kan lezen. Eerst waren er de low power leds, die amper licht geven en ook nog redelijk prijzig waren. Om nog maar niet te spreken over de kleurtemperatuur die je zag wanneer je een warm wit lampje aan deed.

Veel mensen zijn dan ook een negatieve houding t.o.v. ledverlichting gaan opnemen omdat de grootdistributie en masse deze low power leds in de rekken ging hangen. Wat de oorzaak was dat vele klanten teleurgesteld zijn/ waren in deze nieuwe technologie.

Echter, de laatste jaren zijn de high power leds aan een grote opmars bezig. De kleurwarmtes die nu verkregen worden zijn bijna identiek aan deze van een traditionele halogeenlamp. Prijzen zijn ook gevoelig gedaald en zeker wannneer men nauwkeurig vergelijkt is een led spot van vb. 3W na een jaar al terug verdiend. 

Ik zit nu al 2 jaar in de led verlichting en ik krijg zeer weinig leds terug die defect zijn of gaan.

Voor meer informatie, surf naar www.led-design.be

 

 

 

Ik ben de spaarlampen in mijn traphal eigenlijk ook beu. Traag starten en voortdurend kapot. Vandaag heeft alweer eentje het begeven. Idem voor de lampen in de buitenverlichting. Tegen de tijd dat ze voluit branden (zeker als het koud is), ben ik allang gepasseerd. Het zijn nochtans lampen van wat een goed merk zou moeten zijn. Wie heeft er ervaring met E27 fitting LED-lampen?

 Ik heb omwille van dezelfde redenen vorig jaar een E27 ledlamp in mijn traphal gemonteerd bij wijze van test.

Tot op heden doet ze wat ze moet doen. Het grote voordeel is dat ze zuinig is, veel kan geschakeld worden en direct de volle lichtsterkte geeft. Nadeel is de prijs, de ROI bedraagt ongeveer 5 jaar als de lamp 1uur/dag brandt.(in vergelijking met een standaard gloeilamp)

Technische gegevens : 8 Watt , 770 lummen , 2900K , E27 , prijs +- 25€

 

 Osram heeft recent 4,5 W e14 powerledlampen, lichtsterkte is OK voor een traphal, direct aan, en de kleur is ook niet zo slecht. In vergelijking zijn mijn spaarlampen van een ander gerenommeerd merk waardeloos.

Je moet wel kiezen voor de powerleds en niet voor de versies vol met low power ledjes en in totaal nog steeds te weinig licht.

 

Voor de algemene delen van het appartementsgebouw zou ik eerder LED lampen of Halogeenlampen gebruiken.
Ik zou de spaarlampen ook niet dag en nacht laten branden dan ga je onnodig energie verbruiken.