optimaliseren programma vloerverwarming

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dit is de eerste winter in onze nieuwbouwwoning. Het gelijkvloers verwarmen wij met vloerverwarming, de ketel is een logamax plus van Buderus op aardgas.

Mijn vraag is hoe we het programma best kunnen afstellen om zo weinig mogelijk gas te verbruiken en toch de gewenste temperatuur (22°) behouden.

* Op woensdag, zaterdag en zondag is er de gehele dag minstens één iemand aanwezig van 07u tot 23u
* Op andere dagen enkel van 17u tot 23u.

De gewenste temperatuur zou dus +/- aanwezig moeten zijn op bovenstaande tijdsstippen. Wat is de beste manier van verwarmen:

* 24/24 op dagprogramma?
* Afwisselen tussen dag en nachtprogramma? Hoe vaak? Wanneer? En hoeveel graden verschil tussen dag en nacht?

Reacties

 

 

Graag eerst antwoord op volgende vragen:

 

-  Hoe goed is uw huis geïsoleerd? Welke is de K-waarde?

 

-  22°C gedurende 24 uren is van het goede teveel. Die heeft men toch slechts 's avonds nodig.

 

-  Ge kunt nu reeds zien met hoeveel graden de binnentemperatuur zakt als de verwarming 's nachts niet opstaat, nu dat het vriest. Dan kunt ge een nachttemperatuur instellen die juist iets lager ligt, om bij zeer koud weer het huis niet te fel te laten afkoelen.

 

-  Verdraagt ge goed warme binnenlucht 's morgens of hebt ge liever dat het dan wat koeler is?

 

-  Hebt ge een kamerthermostaat die per dag te regelen is? Gezien ge vloerverwarming hebt kunt ge de dagen dat iemand de ganse dag thuis is de ketel vroeger laten aanslaan.

 

De reactietijd van vloerverwarming bedraagt toch snel enkele uren. Daar moet ge rekening mee houden. Er is altijd middel om een optimale regeling te vinden.

 * E-waarde: 68, k-waarde moet ik eens opzoeken

* De thermostaat staat nu ingesteld per dag, weekendagdagen en thuiswerkdagen staat hij meer op dan dagen dat we uit werken zijn. Omdat we dan van 's morgens er in zitten aan de pc, dus stilzittend. Andere dagen wordt 's morgens enkel de badkamer opgewarmd.

-  Ge kunt nu reeds zien met hoeveel graden de binnentemperatuur zakt als de verwarming 's nachts niet opstaat, nu dat het vriest. Dan kunt ge een nachttemperatuur instellen die juist iets lager ligt, om bij zeer koud weer het huis niet te fel te laten afkoelen.

--> 's avonds om 22u wanneer er op nachtprogramma overgegaan wordt: 22°C

--> 's morgens om 07u (nog altijd nacht): 20.6°C (De nachttemperatuur staat op 18°C nu).

*  Verdraagt ge goed warme binnenlucht 's morgens of hebt ge liever dat het dan wat koeler is?

--> De dagen dat er thuis gewerkt wordt moet het al warm zijn van smorgens, andere dagen wordt er beneden enkel gepasseerd om de jas uit de kast te nemen

 

 

 

 

Ge verliest dus slechts 1,5° 's  nachts, juist gelijk bij ons. Volgens mij is de isolatie van uw huis voldoende om geen 22° nodig te hebben om een goed warmtegevoel te hebben. Ik denk dat ge gemakkelijk met een lagere temperatuur moet kunnen toekomen.

 

Omdat vloerverwarming langzaam opwarmt, werkt ze ook lang na. Men kan dat op twee manieren oplossen:

 

Ofwel verwarmt ge in tijdsblokken, dat ge de verwarming bijvoorbeeld gedurende slechts twee uren laat draaien. Op die manier krijgt ge niet snel oververwarming.

 

Ofwel stelt ge de dagtemperatuur twee uren op voorhand een halve graad lager in dan ge werkelijk nodig hebt, en laat de verwarming wat langer draaien.

 

Wij zijn van de eerste methode op de tweede overgeschakeld en vinden dit beter. De dagtemperatuur staat vanaf het middaguur op 19,5° (we zijn altijd thuis). Voor de rest van de dag is de kamertemperatuur dan ongeveer 20 à 20,5 °C. Dit is voor ons voldoende, op voorwaarde natuurlijk dat men 's avonds niet met blote voeten in zijn zetel zit. Vorig jaar stond de temperatuur in volle winter nog wat lager.

 

Pierre