Isoleren zoldervloer en dak: nuttig? Werkwijze?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Heb net uitgebreid alle mogelijke topics over het isoleren van zolders doorgenomen, maar niet echt een goed antwoord gevonden.

situatie: we hebben een zadeldak met spanten van 15cm. Ook de zoldervloer bestaat uit deze spanten. Liggen op regelmatige afstand van 40cm. Onder de spanten hangt een vezelplaat (!), daaronder het afgewerkte plafond. We gaan dat plafond (houten latjes) afbreken, en opnieuw afwerken met fermacell. Die vezelplaat kan blijven (of beter niet?).

Nu willen we gaan isoleren. We kunnen isoleren tussen de spanten van het dak en de zoldervloer, dan hebben we 2x 15cm. In het dak zouden we met vlas of rotswol werken, en daaronder een dampscherm. De zoldervloer zouden we cellulosevlokken in uitstrooien, zonder dampscherm.
De zolder zal nooit gebruikt worden, hoogstens als berging en om de ketel te plaatsen.

Nu lees ik tegenstrijdige berichten over het nut van 2x isoleren (dak en vloer). Kan ik beter meteen iets van een 30cm isolatie in de dak steken (de zolderruimte is vrij beperkt, en het luik krijgen we toch nooit goed geisoleerd)? Is uiteraard veel meer werk, want dan moet er een nieuwe houtconstructie tegen.

Als we het toch bij de zoldervloer houden, moet daar dan een dampscherm onder? Is niet evident, met al die spanten! Maar ik lees dat een damscherm bij cellulose niet nodig is.

Nog een laatste puntje zijn de nokken aan beide zijden van de zolder: steen, en aan elke kant een schoorsteen. Kan ik daar gewoon een raamwerk tegen plaatsen en daarin isoleren? Of moeten we proberen om die stenen schoorstenen eerst thermisch te onderbreken? Maar hoe? Een harde pur-plaat in onderkappen?

Reacties

Indien je van plan bent om het bestaande plafond te verwijderen ,is de oplossing vrij eenvoudig.

Verwijder de vezelplaat van de constructie en plaats daarop het luchtdichtingsmembraan lans de onderzijde. Zorg ervoor dat dit luchtdicht laat aansluiten met de muren.(afkitten) Plaats dan een latten constructie ( voor fermacell is om de 30 cm ideaal bij de éénmansplaten van 1000 x1500)

Deze latten dienen tevens als ondersteuning voor je isolatiemateriaal. Indien je de zolder niet wenst te gebruiken kan je die laten vullen met cellulosevlokken. Wel moet je zorgvuldig een luik maken dat evengoed geïsoleerd is en voldoende luchtdicht kan worden afgesloten.

dank voor je antwoord

 

ik zou eigenlijk liever het vezelplaat plafond niet afbreken.

Mijn belangrijkste vraag is eigenlijk of die dubbele isolatie (vloer en dak) zin heeft

als je de zolder niet als leefruimte gaat gebruiken, zou ik me zeker eerst concentreren om de zoldervloer. Door die goed te isoleren beperkt je de op te warmen ruimte. 

Puur financieel denk ik niet dat het veel zin heeft om daarna nog de zolder isoleren

Ik dacht ook dat je per woning maar 1 keer een premie kunt krijgen

Ik vind dat het dubbel isoleren zeker zin heeft. Zeker omdat de zolder toch nog zal gebruikt worden als berging/technische ruimte. Het rendament van 2x15cm isolatie zal wel een stukje lager liggen dan vb. 30cm op de vloer maar daar staat tegenover dat je een pak minder werk en kosten zal hebben en dat de warmte die de ketel zelf afgeeft toch een beetje vastgehouden wordt.

Als die vezelplaat dampopen is mag hij volgens mij blijven hangen. Dan kan je gewoon het dampscherm aan de onderkant van de vezelplaat hangen. Ergens anders een dampscherm hangen zal condensatie eerder bevorderen dan tegengaan.

Benn

Hallo!

 

Ik zit een beetje met dezelfde vraag, dus ben wel benieuwd wat er van gekomen is en welk materiaal gebruikt werd bij jou doddel.

Bij mij is de situatie: ongeïsoleerd hellend dak, een redelijk kleine ruimte (je kan nauwelijks rechtstaan) met een valluik. Ik zou opteren om zowel dak als vloer te isoleren omdat ik de ruilmte wil gebruiken als opslag. Er wordt op verschillende plaatsen gezegd dat voor een opslagruimte enkel de vloer isoleren voldoende is. Maar daarbij heb ik twee bedenkingen:

- het valluik kan niet geïsoleerd worden en blijft koude doorlaten

- als het buiten vriest dan vriest het ook op de zolder. Welk materiaal kan je daar dan duurzaam opslaan? 

Momenteel ben ik aan het denken om het dak langs de binnenzijde te laten isoleren met PUR platen, en de zoldervloer zelf te isoleren met rotswol. 

 

Een vraag waar ik wel mee blijf zitten is dat de muren weinig geïsoleerd zijn. Ik ben aan het kijken voor spouwmuurisolatie, maar bij de volledige voorgevel is dit al onmogelijk. Als het dak zeer goed geïsoleerd is, en de muren niet, krijg je dan meer risico op schimmels?

Allen,

Ik meen dat de oplossing zoals voorgesteld door Kingenco de meest logische is. De houtvezelplaten mogen als je wil blijven zitten, daaronder het dampscherm en dan de afwerking. Tussen de spanten van de zoldervloer zo goed en zo veel mogelijk isoleren eventueel losse isolatie ertussen en nog extra isolatieplaten er bovenop, daarop dan een loopvloer (osb of dergelijke).

Een tweede keer isoleren in het dakvlak heeft geen zin. Beter kan je die kosten en moeite spenderen aan het isoleren en luchtdicht afwerken van je zolderluik,dat kan toch niet zo moeilijk zijn. Ik zou ook niet weten welke opgeslagen materialen nadeel zouden kunnen ondervinden op een onverwarmde, niet geisoleerde zolder zelfs als het daar zou kunnen vriezen.

Hoe kleiner het beschermd (geisoleerd) volume van uw woning is hoe beter, dus die zolderruimte kan er best buitenvallen. op die manier heb je ook veel minder al dan niet geisoleerde buitenoppervlaktes. De bovenste buitenoppervlakte is dan de oppervlakte van de zoldervloer in plaats van de oppervlakte van de twee dakvlakken plus de oppervlakten van eventuele kopgevels op de zolder.

 Dus, op die manier kost het je veel minder aan materiaal en moeite en tegelijkertijd kost het je veel minder aan warmteverlies (stookkosten).

Groeten,

Charel

 

Een valluik zal altijd problemen geven, tenzij u er fors geld tegen legt.

Wat het uitdikken van de spanten duur maakt zijn niet de materialen, maar vooral de werkuren. Een osb plaatje van 9mm is voldoende als je daar terug een pannelatje tegen schiet. Zo heb je voldoende dikte om op af te werken. Eerst natuurlijk het dampscherm plaatsen en dan een verlatting.

Waneer je dit zelf doet is het verder een koud kunstje om het volledig te vullen met cellulose, welk de goedkoopste en meest efficiënte manier is van isoleren.

Tim Adams

 

de verliezen via een doorsnee zolderluik zullen aanzienlijk zijn, 24 u per dag optreden (zowel qua isolatiewaarde als qua luchtdichtheid), en een groot deel van de verhoopte besparing teniet doen .
ik zou isolatie van het dak de betere optie vinden .
toch zul je om akoestische redenen ook je zoldervloer moeten isoleren ; maar als je je dak isoleert is een damprem in de zoldervloer niet persé meer nodig (kan akoestisch wel wat helpen), tenzij misschien boven een niet-geventileerde badkamer
(maar een badkamer zou altijd degelijk geventileerd moeten zijn)

vriendelijke groeten,
Bart Humbeeck

De zoldervloer kan je zeer gemakkelijk en perfekt isoleren en luchtdicht maken, er zijn hier al verschillende goede methodes gegeven.Het enige pijnpunt is dan nog dat zolderluik.Dat luik isoleren lijkt me geen enkel probleem, gewoon aan de bovenkant een isolatieplaat bevestigen. Als je dan de kieren rondom het luik nog eens behandeld met bijvoorbeeld rubberen strips kan je hier toch ook veel mee verbeteren qua luchtdichtheid. Om dezelfde luchtdichtheid te bekomen bij isolatie van de dakvlakken en de kopgevels lijkt mij onmogelijk. Bovendien blijf het zo dat hoe kleiner het beschermd volume is hoe energiezuiniger uw woning is.

Ik zou dus toch inventief proberen te zijn mbt het zolderluik, met een beetje denkwerk hoeft dat echt geen aanzienlijke kost te zijn, te verwaarlozen in verhouding met de kosten van een tweede isolatieschil en luchtdichting in de dakvlakken en kopgevels.

Groeten,

Charel