Mantel om houtkachel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij zijn van plan om een houtkachel van 12 Kw (Hergom)te kopen. Deze kachel willen wij in een zelf te bouwen nis plaatsen met van boven een plateau. Het plateau is voorzien van een gat om de schoorsteen buis naar boven te leiden en een gleuf om de warmte die zich in de nis ontwikkelt,te laten ontsnappen. Wij zijn van mening dat zowel de kachel als de daarom heen gebouwde stenen constructie langer warmte geeft. (accumulerende) De stenen die wij willen gebruiken voor de nis zijn Flaystones. De totale massa die om de kachel gebouwd wordt, 1300 kilo. Waar moet ik rekening mee houden bij het bouwen van zo´n nis? Is de steensoort de juiste of zijn er betere alternatieven zoals beton (nog meer massa?).Kleven er gevaren aan zo´n constructie?

Reacties

zeker opletten of de gebruikte materialen het metaal van de kachel niet aantasten.

wat de steen betreft, nog nooit gehoord van flaystones, moet in elk geval goed warmte bufferen, en ook enigzins geleiden.

 Geachte Hans,

Het zijn Flagstones, te zien op google.

Het is een Hergom Bebbington houtkachel die los komt te staan en op enkele centimeters van de linker-, rechter- en achterzijde is de bedoeling om 3 muurtjes van Flagstones op te bouwen van ongeveer 20 centimeter dik. Op die 3 muurtjes wordt een plaat van ongeveer 20 centimeter flagstones gelegd. Dus de kachel komt NIET in contact met de muurtjes(stenen).

ok, glagstones ken ik wel.  maar die opbouw is dan eigenlijk geen goede zaak, want de luchtspouw isoleert.  ideaal zou zijn als je die spouw opvult met een inert materiaal dat goed geleidt.  droog zand zou een mogelijkheid zijn.

hans d