zonnecollector icm groot opslag vat

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

L.S. Ik ben een huis aan het bouwen in Frankrijk en wil daar ook zonnecollectoren plaatsen. Ik wil daarmee de vloer verwarmen en het huis van warm tapwater voorzien. Nu dacht ik om een buffervat van 2000 liter of meer te plaatsen maar ik kan daar geen documentatie op het net over vinden. Heeft er iemand ervaring met grote buffersystemen? Is het misschien raadzaam op warm tapwater en verwarming te scheiden?

Reacties

  1. Als je zuidelijk zit in Frankrijk heb je veel meer zonne-uren per jaar en minder vorstdagen. Dat maakt dan wel een verschil uit om te vergelijken met een Belgische situatie.
  2. In zonnecollectoren voor verwarmingsondersteuning investeren heeft maar zin als je je huis isoleert tot op niveau van lage-energie-woning. Dus 3voudig glas of  dubbel met folie (eurotherm.be) is een noodzaak. En 24 tot 30 cm rotswol in het dak en 15cm in muur en vloer... en koudebruggen vermijden.
  3. verwarmingssysteem moet op lage temperatuur (vloer-, wand-verwarming, lage temperatuurconvectoren)(35-40°)
  4. vacuumbuiscollectoren hebben een groter rendement in de bewolkte dagen dan vlakkeplaatcollectoren. (die laatste hebben wel een beter zomerrendement, dus voor sanitairwarmwater in zomervakantieverblijven interessant, niet voor jou dus). Vacuumbuizen halen toch nog een 30 tot 40° bij difuus licht....

Ik heb nogal veel info en prijslijsten gehaald bij pannonsolar.hu maar daar zijn de Nederlandstalige bladzijden verdwenen. Je kan ook veel materiaal vinden bij vacano.de/downloads en solarbayer.de, en supervoordelig bij besparenopenergie.eu.

Voor het installatieschema zou ik te rade gaan bij mampaey.be, die laten het collectorwater rechtstreeks in het C.V.-circuit in plaats van via een spiraalwarmtewisselaar in het vat; wat toch een 5° warmer C.V.water zal betekenen in de donkere dagen waar je enkel difuus licht hebt. Dat kan je uitbreiden met voor sanitairwarmwater een apart vat van 400 liter met spiraalwarmtewisselaar, en dit op de zonnige winterdagen opladen boven 55°C wat de legionellabacterie geen kans heeft. De waterleiding zet dan dit 400litervat onder druk en is gescheiden van het CV-circuit. Ik zou dit 400L-vat nog 20cm bijkomend isoleren bovenop de standaardisolatie (=10cm PUR) die maar 3 dagen warm houdt; dit om een week zonder zon te kunnen overbruggen...

In praktijk heeft een grotere verwarmingsbuffer enkel zin als je een enorme oppervlakte aan collectoren perfect zuidgericht hebt staan. Anders kan je die grote buffer niet warm krijgen... Men rekent met 800 - 1000 liter voor een oppervlak van 10-15 m². De vacuumcollectoren zijn 1,80 hoog, kan je meteen berekenen hoeveel m² je kan plaatsen...

Zelf installeer ik zo'n systeem op mijn plat dak zodra mijn dak vernieuwd is en geïsoleerd. Ergens in 2013(openhuizendagen) moet het operationeel zijn en te bezichtigen.