Gasverbruik enkel om water te verwarmen?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Ik had een vraag, hoeveel m³/Kwh gas verbruiken jullie per dag/week/... ongeveer enkel voor warm water.

Nu de Centrale Verwarming niet meer opstaat constateer ik dat onze verwarming per dag ongeveer 3.2 m³ of 32Kwh gebruikt. Aan de huidige prijzen is dat ongeveer 1.6 euro per dag.

Ik vond na wat research op het internet dat er mensen zijn die slechts 1.2m³ per dag verbruiken. Dat is bijna 1/3 van mijn verbruik.

We hebben een boiler van 120 liter. En we zijn met twee personen, en we gebruiken enkel warm water voor een korte douche en een afwasje. De boiler is al wat ouder (1996) en de isolatie is compleet weg. We hebben de boiler al volledig geisoleerd met behulp van dik isolatiemateriaal.

Wat ik nu probeer is om 's avonds voor het slapengaan de temperatuur van de boiler op 0 te zetten, en 's avonds bij het thuiskomen hem volledig te laten opwarmen, maar ik weet nog niet of dat minder gas verbruikt dan hem gewoon een ganse dag te laten draaien...En ik weet niet of het gevaarlijk is voor bacteries en beestjes...

Een korte berekening leert me dat het misschien toch voordeliger zou zijn om een nieuwe boiler te laten plaatsen.
(182 dagen geen centrale verwarming, maar toch 3.2m³ per dag, terwijl het 1.2m³ zou kunnen zijn => of een besparing van ongeveer €1 per dag, of 182 euro per jaar)

Iemand nog een andere suggestie?

Bedankt.

Reacties

Wij verbruiken gemiddeld  1 M³ voor ons sanitair warm water (= hoofdzakelijk douche) , soms wat meer soms wat minder.

We zijn met twee personen en er wordt alle dagen gedouched (soms 2x/dag)

Wij hebben een ACV Prestige Excellence 32 met een ingebouwde boiler van 60 liter. Temp van de boiler staat op 55°

Merk op dat de het nog momenteel nog niet warm genoeg is en dat de chaufage af en toe nog eens moet bijspringen (vooral 's morgens).

De voorbije week was ons dagelijks verbruik 2m³/dag (sanitair warm water + verwarming)

 

 yalika

 

gooi die ketel snel buiten of plaats tenminste een aparte goed geisoleerde boiler 

 

wij zijn met twee personen hebben een elektrische boiler van 150 l op 55 °C en nemen elk 2 keer in de week een bad en de rest een douche en verbruiken op jaarbasis ( gemeten ) net geen 2000 KW dat verbruik jij op 2 maanden !!!

 

omgerekend 32 KW x 365 dagen verbruik jij op jaarbasis 11680 KW ik verwarmde vroeger elektrisch en haalde nog niet de helft daarvan voor de hele woning

 

er is dus zeker wat mis bij u

 

Ulrik

 Ik hou hier ook nauwkeurig mijn verbruik bij op een elektrische boiler in ons huurappartement. Verbruik ligt op 5kWh per dag voor een boiler van 150L met 2 volwassenen en een baby. Maar 150L warm water wordt hier nooit opgebruikt.

 

Of het nu gas of elektriciteit is, het aantal kWh blijft hetzelfde om water op te warmen.

 

Omgerekend voor uw boiler heb je in theorie voor 120L water van 15°C naar 55°C te brengen (0,001163kWh/L/°C x Delta t 40°C x 120L) 6,97kWh nodig.

 

Ik zou dus alles eens goed laten nakijken en denken over de boiler buiten te zwieren.

Bedankt voor jullie reacties, dat is inderdaad een heel verschil in verbruik.

 

Enig idee iemand van jullie wat de grootteorde is van de kost voor het kopen en plaatsen van een nieuwe gasboiler? 

 

 

Groeten,

Yalika

Yalika,

we zijn hier wel op het forum van de Bond Beter Leefmilieu: voor warm water buiten het stookseizoen is een zonneboiler bij uitstek geschikt, gasverbruik: 0 !

Misschien is een modulerende doorstromer zonder waakvlam ook wel een optie... Zo verwarm je enkel het water dat je nodig hebt en vermijd je dus stilstandverliezen. De ketel hou je dan enkel voor de cv en die kan buiten het stookseizoen dan ook helemaal uit. Ik heb er eentje met waakvlam en ik verbruik net geen 1m³ gas per dag met twee volwassenen en twee kleinmannen 4 en 6 die quasi dagelijks geschrobd moeten worden. Wel steeds douchen en zelden een bad. Zonder waakvlam is dit slechts 0.75 m³/dag. 

PS: een zonneboiler is inderdaad de beste keuze maar mogelijks heb je daar geen goede oriëntatie voor...

Groet

Wouter

Wij hebben een doorstromer zonder waakvlam (maar dus wel elektronische ontsteking) en vinden dit inderdaad b-i-j-zonder zuinig, omwille van het ontbreken van stilstand verliezen. De warmte van de uitlaatgassen wordt wel niet gerecupereerd, maar dit staat blijkbaar niet in verhouding tot de stilstandverliezen.

Door de afstand doorstromer-keuken, hebben we wel een elektrische boiler in de keuken. We hebben dan ook geen problemen met een plotse koude douche, als iemand warm water neemt in de keuken. Deze boiler leggen we wel enkel aan als we afwassen. In een kwartiertje hebben we dan warm water, waardoor we ook daar geen stilstandverliezen hebben.

Hallo,

 

Bedankt voor alle antwoorden, ik heb me eens even verdiept in de zonneboiler (kende ik nog niet echt) . En het lijkt op het eerste zicht de ideale oplossing voor ons.
In de winter hebben we dan nog de oude boiler die mee verwarmd wordt op de gasketel, omdat we toch het huis dienen te verwarmen, en in het tussenseizoen en zomer kunnen we gebruik maken van de zonneboiler. 

Het dak achteraan is zuidelijk georienteerd, dus ik denk dat het mogelijk moet zijn om zo een boiler te installeren. Vraag blijft wel of het makkelijk aan te sluiten is op ons (warm)watercircuit. Maar ik veronderstel dat indien ik een aantal offertes vraag de technici me dit wel zullen kunnen vertellen...

Ik had ondertussen nogmaals geprobeerd de boiler een tijdlang uit te schakelen, maar dat helpt niks, na een paar uur is het water ijskoud en het kost weer evenveel gas om het water opnieuw te verwarmen...

 

Als ik het juist berekend heb komt de prijs voor een zonneboiler uiteindelijk op om en bij de € 2000 (rekening houdend met belastingvoordeel en allerlei premies). Is dit een realistische prijs? 

Zijn er nog beperkingen/praktische zaken waar men rekening moet mee houden bij het plaatsen van een zonneboiler?

 

Alvast bedankt,

Yalika

 Je hebt ook een zonneboiler met een dubbele spiraal...1 onderaan voor de zonneboiler en 1 bovenaan voor de verwarming via de ketel. Dan kan je uw oude boiler volledig schrappen en maximaal voordeel van de zonnewarmte.

Beste,

 

Wij zijn met personen en nemen +/- 15 douches /week en 3 baden (niet superveel water,kindje 2 jaar) en ons maandverbruik = 11 m³

Ons productiesysteem is een combiketel (doorstromer).

Ons jaarverbruik = 11 m³ X 12 maanden = 132 m³ = 1525 kWh = 99 euro/jaar.

Ik vind dat goed meevalen.

Moet wel zeggen dat de keuken via een klein boilertje (10 liter) is,staat wel zelden aan (vaatwas).

 

Hallo,

Wij zitten aan 0,96 m3/dag voor sanitair warm water bereiding, een gezin met 4 personen.

Toestel zonder waakvlam, verwarm een buffervat met 'dood' water, waar het water door een spiraal doorgeen stroomt.

appelen en peren vergelijken ... das moeilijk !

 "Ik had ondertussen nogmaals geprobeerd de boiler een tijdlang uit te schakelen, maar dat helpt niks, na een paar uur is het water ijskoud en het kost weer evenveel gas om het water opnieuw te verwarmen..."

 

In mijn huurwoning heb ik een elektrisch boiler van 150L met ongeveer 4 cm isolatie. Ik heb eens een experiment gedaan om te vergelijken.

Voor het douchen: stroomtoevoer onderbroken naar de boiler. Kwartier douchen met spaardouchekop en kraan beperkt open. 24 uur erna (geen opwarming water mogelijk in die 24 uur): Het douchewater is net merkbaar frisser. => Het lijkt of die boiler van jullie niet beter isoleert dan een regenton.

 

Mvg,

Jurgen

 Tweemaal douchen per dag is niet erg gezond, tenzij het werkelijk nodig is wegens vuil.

Voor vergelijking van jullie gegevens met anderen ie www.liveheatpump.be woning 6. Deze gevenes komen redelijk goed overeen met wat jullie schrijven.

 mensen hier geven toch maar hun verbruik en situatie aan,kan men toch wel iets uit halen denk ik

als zij alleen hun verbruik doorgeven,en voor de rest niets,ja daar kan men niet veel mee

maar iedereen geeft volledige info is toch wat anders

wij gebruiken 8 m³ aardgas per dag voor verwarming en warm water, wij, dat wil zeggen, 5 appartementen, of dus 1.6 m³ per appartement (klopt niet helemaal, want de appartementen zijn verschillend van grootte).  maar wij hebben wel een grote zonneboiler waar iedereen van mee profiteert.

vewarmde oppervlakte is een goeie 360 m², bezetting gemiddeld 8 a 10 personen.

en dus ja, 3.2 m³ alleen voor warm water lijkt mij wel heel veel.

hans d

Sanitair water voor een gezin van 4 personen bereid met een warmtepomp lucht/water verbruikt ongeveer3kWh/dag electrisch. Met een COP van iets meer dan 3 komt dit overeen met zo'n 10kWh thermisch, zowat het equivalent van 1 cbm aardgas.

1 cqm aardgas is hier 11 kWh.

Ik geloof wel dat de warmtepomp technologie een aardige verwezelijkig is.

Die COP van 3, is dat altijd zo in Uw installatie, ook als het koud is buiten?

Warmte inhoud van gas is ook wat afhankelijk van de streek en dus leverancier. Op de energiefactuur staat de juiste waarde, ik ga voor de eenvoud uit van 1cbm gas = 10kWh. De COP minimum 3,2 haal ik uit de technische gegevens en de temperatuur van de aangezogen kelderlucht is vrij constant ( +10 a 15 C), COP wordt ook bepaald door het temperatuursverschil tussen  koud water en warm water, hetgeen groter is in de winter. Het daggemiddelde verbruik van de warmtepomp over het hele jaar is 3 kWh electrisch.