Ben ik verplicht om condensatieketel te plaatsen ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo ,

In 2007 heb ik een appartement gekocht van een 20j oud. In 2008 heb ik mijn ketel (vloerketel) vernieuwd naar een wandketel van Junkers (geen condensatieketel). Nu op het gelijkvloers hebben ze problemen met hun oude ketel en ze moeten die blijkbaar vervangen door een condensatieketel. Maar volgens de syndicus moet hiervoor een aanpassing gemaakt worden en moet ik (1° verdiep) samen met de 2 bovenstaande verdiepingen ook van ketel veranderen en een condensatieketel plaatsen. Zou wel vrij dure zaak zijn aangezien ik nog maar 3j geleden een nieuwe geplaatst heb. Ben ik verplicht om hier in mee te gaan ?

Reacties

 

 

Ik veronderstel dat de rookgassen langs een schouw ontsnappen. Een condensatieketel kan ofwel

 

-  op en buitengevel uitgeven. Maar in een appartement is dat niet altijd mogelijk of soms verboden.

 

-  ofwel in de schouw uitgeven. Dan moet er meestal een roestvrije koker in de schouw worden geplaatst. Gezien elke ketel een aparte uitgang naar boven moet hebben, zie ik niet goed in wat uwe ketel daarmee te maken heeft.

dat is een heel moeilijke zaak.

als je je ketel vervangt, mag je enkel nog een condenserende zetten, en terecht, deze zijn veel zuiniger.  dat jij dat 3 jaar geleden niet gedaan hebt vind ik eerlijk gezegd niet erg slim.

het klopt dat vele schoorstenen in appartementsgebouwen niet geschikt zijn voor een aangeblazen brander, al dan niet condenserend.  maar men kan jou niet verplichten - voor zover mij bekend -  om jou werkende ketel te vervangen.

ik wil dat wel eens proberen na te vragen, maar dan moet je me even weten te zeggen welk type er nu staat.

hans d

 Je hebt een speciale schouw nodig waarop verschillende ketels aangesloten kunnen worden. Ik kan me wel inbeelden dat je mee gaat betalen voor die speciale schouw omdat dat tot de gemeenschap behoort maar ze kunnen je niet verplichten een nieuwe ketel te plaatsen.

er is niet echt een regeling voorzien, en dat maakt dat de enige die je zekerheid kan geven de vrederechter is.

je benedenbuur mag volgens de huidige regeling in principe enkel een condenserende ketel plaatsen, maar dat kan niet op de bestaande schoorsteen, ik vermoed een shuntschoorsteen.  daarom moet er voor de nieuwe ketel een nieuwe schoorsteen gebouwd worden, maar er is geen enkele wet die zegt dat ze jou schoorsteen mogen afbreken of dat jij (of je andere buur) je ketel zou moeten vervangen.  voor zover ik weet, is er ook een uitzonderingsmaatregel, een atmosferische ketel zou nog mogen als het technisch niet mogelijk is een andere te plaatsen.  maar ook hier is ruimte voor interpretatie, wat is "technisch niet mogelijk"?

hans d

nja, 't is complex maar zo'n dingen staan normaal in de beschrijving van het appartementsgebouw. Zoiets moet voorgelegd worden op de vergadering van eigenaars en dan beslist of er een aanpassing voor de schouw moet zijn. In dat geval wordt het overal gedaan en betaalt de gemeenschap van eigenaars hiervoor pro-rata.

Ik dacht dat het met 1 buis en een speciaal soort koppelstukken kon. Dus als zo'n buis in de bestaande schacht kan geplaatst worden zal dat allemaal wel meevallen.

dat kan inderdaad met een CVS-systeem, maar dat is ook niet zo goedkoop.  en 't is niet alleen plaatsen, je moet ook de bestaande schouw slopen, en dat gaat allicht niet vanuit de schouw, maar moet mogelijk vanuit de appartementen.  zo goedkoop zal dat niet zijn denk ik.

maar het ging er vooral om dat dan ook de 3 andere eigenaars een nieuwe ketel moeten kopen, daar ging eigenlijk de vraag over.  en ik denk niet dat daar ooit iets voor voorzien is.  daarbij, in de vergadering zal er dan 12 eigenaar zitten die een nieuwe ketel nodig heeft, ik kan me nauwelijks voorstellen dat de drie andere eigenaars dan gaan zeggen doe maar, kopen wij ook allemaal een nieuwe ketel.

komt nog bij dat je een eigenaar niet kan verplichten, stel dat ie bv geen geld heeft voor een nieuwe ketel, hoe los je dat dan op?  want je kan niet zomaar een schouw afbreken en de anderen voor een voldongen feit stellen, enkel de vrederechter kan daar in tussenkomen.

hans d

 mja, 'k weet et. 'k heb ook nog een appartement gehad hoor. En dan op een bewonersvergadering met allemaal quasi bejaarde mensen... echt niet constructief te noemen. 

 

't zou een mogelijke oplossing kunnen zijn maar inderdaad: verplichten is al iets anders.

en de problemen zijn nog maar pas begonnen.  tegen 2020 zullen alle woningen bepaalde minimumnormen moeten halen voor rendementen van stookinstallaties en isolatieniveau van daken en ramen, benieuwd hoe ze dat aan boord gaan leggen.

 Dag Hans,

 

Ik had al gehoord van de nul-energie normen voor nieuwbouw en verbouwing in 2020, en over regels die gelden bij vervanging van oude stookinstallaties. Ik had ook al iets vernomen over belastingen afhankelijk van de energieprestatie van een bestaande woning, na 2020.

 

Waar ik nog niets van gehoord heb is dat oude installaties / gebouwen verplicht zouden moeten aangepakt worden. Heb je daarvan een link naar een artikel of zo?

 

Alvast bedankt,

Jurgen

 

er gebeurt van alles, er is bv de erp2020 voor bestaande woningen, maar er is nog geen officiële tekst.

binnen de europese commissie zijn er ook een hoop akkoorden, maar de uitvoeringsbesluiten ontbreken nog.  zo is er de verplichting tot 20% energiebesparing tegen 2020, en 80% tegen 2050.  verder is er de verplichting om elk jaar 3% van het woningbestand energetisch te renoveren, enz, enz.

dat wordt zeker omgezet tot besluiten, mar terwijl sommige landen al bezig zijn moeten wij er nog beginnen over nadenken. 

jaja, er komt een en ander op ons af, en 't is ook de hoogste tijd.