Zelf veranda bouwen in houtskelet; startersvragen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo allemaal!

Wij hebben aan de achterkant van ons huis een veranda die aan het losscheuren is. Enkele decennia geleden gebouwd met enkele muur en grote metalen glaspartijen. Ik wil die volgende lente afbreken en een nieuwe veranda/uitbouw keuken bouwen. Mijn voorkeur gaat uit naar houtskeletbouw.

Ik zou dit graag zelf in elkaar zetten en de 3 wanden (van respectievelijk 4 meter elk) eventueel laten maken bij een bedrijf dat daarin gespecialiseerd is.

Mijn vraag is of dit te doen is en of er ergens (online?) een basiscursus hsb te vinden is zodat ik al een keer kan bekijken of het haalbaar is voor mijn situatie.

Punten waar ik dan aan denk zijn;
- aansluiting tussen houten wand en bakstenen buitenmuur?
- welke grondisolatie?
- verwarming bijplaatsen?

Bedankt voor de tips!

Reacties

 Houtskelet elementen maken kun je in principe zelf; je maakt kaders met bv cls kepers van 15 cm of wat brede planken, en slaat daar aan 1 zijde OSB tegen, zorg dat alles haaks is en zet de muren recht. Voor het gewicht kun je ook opteren de muren recht te zetten, dan haaks te zetten en dan de OSB er tegen. Vastmaken aan de vloerplaat met draadstangen en chemisch anker. Tegen de bakstenen muur zou ik goed isoleren en dan luchtdicht aansluiten met ruim genoeg folie. De buitenkant kun je met Celit of een variant doen, en in de muur steek je isolatie. Moeilijk is dat niet. Op de vloerplaat kun heel  wat soorten isolatie kwijt, rotswol, papiervlokken, enz kun je zelf doen. Zorg dat er geen water kan inlopen, dus de aansluiting met de buitenmuur moet aan de buitenkant perfect dicht zijn. Steek dus maar waterkering in de buitenmuur over het dak van de veranda.

Denk niet alleen aan verwarming, maar ook aan zonnewering, want bij veranda's is dat meestal het grootste probleem.

Hi Brad Pitt,

Het zijn volgend week-end nog opendeurdagen. Ga eens langs bij een doe het zelver in je buurt.

Roeland

Hoi,

Is er een lijst met deelnemers van die opendeurdagen?

Merci

Bad Pritt (niet Brad Pitt, dat is die acteur ;-)

een veranda met wanden en verwarming ???

dat lijkt mij eerder een aanbouw ?

 

een veranda is een "glazen" aanbouw, zonder verwarming, koeling, ... volgens mij

 

bij een aanbouw is een bouwaanvraag verplicht !!! ook bij oppervlakte kleiner dan 40 m² !!!

 

 

 

 Links boven op deze site. Klik op opendeur.