Leidingspouw - balken horizontaal of vertikaal

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Momenteel ben ik bezig mijn houtskeletwoning luchtdicht te maken. Eens dit achter de rug is begin ik aan de leidingspouw.

Vraag 1:

Monteer ik de balken voor leidingspouw op te bouwen (CLS en van +/- 4 op 6 cm) best horizontaal of vertikaal?

Ik heb de neiging om horizontaal te gaan. Dit lijkt mij een extra versteviging voor de houtskelet (al staan de OSB platen er ook al horizontaal op) maar lijkt mij ook beter om schouweffect (en brandveiligheid) van de leidingspouw in te dijken.

Zijn er andere opinies of advies?

Vraag 2:

Wat met de afwerking van de leidingspouw rond ramen en deuren? Plaatsen jullie nog eens houten profielen rondom rond het raam? Lijkt me interessant om het geheel wat dichter te houden en later makkelijker af te werken maar levert ook een pak extra lopende meters hout op (grotere kost).

Reacties

Als je er meteen gipskartonplaten tegen vijst is horizontaal niet zo'n slecht idee. Zorg wel voor onder en boven een keper. Rond de openingen moet je zeker een keper zetten voor de stevigheid. 

Ok, bedankt voor de info.

Ik overweeg nog om eerst nog een OSB plaat te voorzien (voor stevigheid) en dan gipskarton.  Of ipv OSB + gipskarton andere, stevigere (maar duurdere) plaat.

 

Verder ben ik nog niet zeker of ik de leidingspouw ook nog eens ga opvullen met isolatie (ook vooral uit kostoogpunt, mijn budget is niet eindeloos, integendeel zelfs).

Indien niet opgevuld maak ik me wat zorgen over de brandveiligheid.  Daarbij is het van belang om holle ruimtes zo veel mogelijk te vermijden.  Vandaar dat ik ook graag horizontaal zou werken (minder schouweffect dan vertikaal).  Waarschijnlijk plaats ik dan ook best hier en daar een vertikale stijl tussen de horizontale latten.  Kwestie van de luchtruimtes wat kleiner te houden.

Kijk eens in welke richting je de meeste leidingen gaat leggen.

Bij onze woningen waren er een aantal alpex waterleidingen die een hele afstand moesten afleggen van collector tot waterpunt. Daarom heb ik besloten om de latten horizontaal te leggen waartussen dan de leidingen. Had ik ze verticaal gezet, had ik meer werk gehad om openingen te maken in de latten.

Wat ook een impact kan hebben, is je binnenafwerking. Check eens bij de plaatser van je gipsplaten wat hij prefereert. Als je er voor kiest om een OSB plaat te zetten + gipsplaat, dan lijkt verticaal mij beter. Want OSB platen zijn meestal grofweg 60cm hoog en 240cm lang en dat wordt dan wel lastig met horizontale latten. Tenzij je kiest voor groot formaat OSB platen. Je ziet, elke oplossing heeft zo zijn pro's en contra's en zijn randvoorwaarden.

Mag ik ten slotte nog een tip geven voor je binnenafwerking? Kies voor gipsvezelplaten van 12,5mm i.p.v. OSB + gipskarton. Je hebt dan ook een stevige wand en een goede brandweerstand. Gipsvezelplaten zijn iets duurder in aankoop maar ik heb onze woning gezien dat de prijs per m² voor het laten plaatsen van gipsvezelplaten echt niet veel afweek van richtprijzen die ik doorkreeg van vrienden voor laten plaatsen van gipskarton. Het isoleren van de leidingenspouw zou ik toch ook overwegen. Het is inderdaad een kleine meerkost, maar je hebt weer 4-6cm isolatie bij (die je er later niet kan bijsteken, 't is nu of nooit) en het verhoogt je brandweerstand.

Moeilijke keuzes, I know the feeling...

 Isoleren moet je zeker doen, anders is het zonde.

 

Dat van die OSB+gipskarton heb ik ook in heel mijn huis gedaan. Veel beter dan die 12.5 mm gipsplaat die men hier onder voorstelt, en je hebt nooit pluggen nodig, als je iets wil ophangen, gewoon een vijs indraaien, en je hebt overal steun. Er hangen in onze berging gewoon rekken tegen de muur gevezen. In de keuken hangen de kasten gewoon tegen de muur gevezen. Supermakkelijk. Ik zou niet willen klooien met gipsplaat en die speciale pluggen, is allemaal veel te broos.

 

Als je OSB zet, moeten je kepers wel haaks op de lange zijde van je platen staan, en met dat een OSB maar ongeveer 2.4 m is, kom je te kort als je muur 2.5 m hoog is.

Jerre,

 

ik dacht vroeger ook deze vertikaal te plaatsen (naar analogie met lichte scheidingswanden, hout of metalstud) maar laatste jaar heb ik vele werven horizontaal zien werken en vond tot nu toe geen argument om dit niet te doen (behalve als je gyproc rechtstreeks bevestigd, zie voorschriften voor aantal schroeven aan rand van deze fabrikant !)

dus ga ik het ook zo doen begin volgend jaar (met gipsvezelplaten, zonder OSB)

 

MVG
stefan

 

Bedankt voor de snelle reacties.  Zo te zien is het geen eenduidig verhaal.

Waarschijnlijk ga ik voor horizontale profielen gaan en dan dwars daarop de OSB en gipskartonplaat (dit indien de OSB lang genoeg is om met 1 plaat te werken tot aan plafond.  De plint kan mij daar wat speling bij geven).

Een laatste vraag:

Ik veronderstel dat ik best eerst de afvoerbuizen plaats in de leidingspouw (moeten door hun diameter tussen de balkjes geplaatst worden ipv door).  De rest (waterleiding, verwarming en elektriciteit) moet lukken via geboorde gaten door de balkjes.

Ik ga het spaarvarken nog eens proberen uit te wringen om toch de leidingspouwisolatie te plaatsen + mijn vrouw overtuigen dat de gespendeerde tijd (want zelfbouw) de moeite is.

jerre

gebruik een gipsvezelplaat (geen gipskarton!) van 12.5mm, dan kan je makkelijk de OSB weglaten, dat zal goedkoper zijn en minder werk!

hans d

 

Dag Hans,

Ja, dat is nog zo'n kopbreker.  Heb er al menig topic hier over doorspit.  Nu, ik ga starten met de leidingspouw, de ideeën over de uiteindelijke wandbekleding kan ik nog wat laten bezinken.

J.

Wat betreft die buizen, bij ons stonden de kepers recht en kwamen alle leidingen van op de grond naar boven, ik heb dus nergens moeten kepers bijzagen. Enkel soms wat schuiven, maar met dat er OSB achter de gyproc zat was dat geen issue ivm afstanden van kepers en afmetingen van de gyproc platen.

overal nog eens osb platen + gipsplaten lijkt mij toch wel een dure oplossing. het hoeft toch niet overal hetzelfde te zijn. ik zou alleen osb platen gebruiken voor wanden waar wandkasten, zwaardere dingen tegen de wand komen, op andere plaatsen lijkt 12,5mm gipsplaat me wel voldoende.

Benn