navullen spouwmuren, 0,8 glas steken en wat dan met houten kozijnen?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Vanaf 1/1/12 wordt vervanging van oud dubbel glas (lees 1.7 tot 3.5, of iets in die buurt) in 1.1 glas niet meer gesubsidieerd door de netbeheerders, want je zal 0.8-glas moeten plaatsen, wil je nog in aanmerking komen voor een premie. Los van de condens-, gezondheids- (van personen en woning zelf) en schimmelrisico's die je kan krijgen als je glas plots de hoogste isolatiewaarde krijgt van de vertikale buitenschil en alle warmte en vocht de muren (deze worden dan de zwakste plekken) zal kiezen als gemakkelijkste ontsnappingsroute, wat zal het gevolg dan worden voor je raamkozijnen? Stel dat je de de buitenmuren goed kan naisoleren (spouw 80mm, R-isolatie van 1.77) en in bestaande raamkozijnen want nog heel goede afzelia, njatoba, meranti of zelfs eik, 0.8 glas gaat plaatsen, dan worden deze kaders de zwakste plek. Gevaarlijk, beter alles vervangen?

Reacties

praktijkvoorbeeld:

ben dit weekend op openhuizendag geweest, en daar 0.8 glas (al meer dan 10 jaar) in de originele houten ramen

geen enkel probleem

Wel even bijvertellen dat de woning heel goed geisoleerd was en totaal geen koudebruggen had. De profielen waren dus nagenoeg de zwakste plek. Verder was de ventilatie optimaal en dit is belangrijk om condens te voorkomen.

Ik denk dat er bij spouwisolatie zowiezo ergere koudebruggen zullen overblijven en je profielen niet de zwakste plek zullen zijn.

Wat mij betreft: houden dus die profielen.  Ik plan om minstens 0,8 glas te plaatsen bij ons thuis en zal zeker de houten profielen behouden 

 

 

 

 praktijkvoorbeeld na-isolatie:
Mijn eigen huis van 75 jaar oud heeft die "transformatie" ondergaan in januari 2011. Glas en spouw.
Het is zo dat dit door jou geschetste probleem met een niet-geisoleerde buitenmuur al kan optreden bij glas van 1,1 (U-waarde). En zelfs voor een muur met ongeïsoleerde spouw geldt een U van ongeveer 1,3.
Mijn spouwen bleken 6cm en 7cm te zijn, heb ze laten vullen met Supafil-spuitwol (merk: Knauf, lambda= 0,034) en daarmee hebben mijn muren minstens een R=2 dus een U=0,5 verkregen. Wat een isolatiewaarde is beneden het gangbare triple glas.
Dezelfde week heeft men nog passiefglas 0,66 van Eurotherm gemonteerd in de bestaande houten kaders.

Dus zijn de raamkaders/frames nu het zwakste punt. In de voorbije strenge winter geen last gehad van condens erop. Het hout is wel geschilderd dus beschermd. Maar mijn wooncomfort is al aanzienlijk gestegen en geresulteerd in een besparing van 15% terwijl ik er nog maar de halve winter kon van genieten.
Mettertijd wil ik de raamkaders (als doe-het-zelver) nog bekleven met een paar cm kurk of XPS bekleven, om die isoltiewaarde wat op te trekken. Want nieuwe kaders zou ik doodzonde vinden van de bestaande die nog intact waren, zowel qua materiaalverspilling als qua kostprijs (want ik heb 3 gevels, goed voor 25m² raam, en daarop is geen premie, enkel op het glas). En ik vermoed dat je het mooie tropische of westerse hardhout niet onbehandeld zal laten maar minstens zal beschermen met olie of met beits...

Het verhaal ligt natuurlijk anders bij wie aan nieuwbouw doet, of bij wie de raamkaders rot zijn...