Voorstel na-isolatie roofing dak -> graag meningen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We willen ons licht hellend vlinderdak, dat nu in roofing is uitgevoerd laten na-isoleren. Hiervoor hebben we al contact gehad met verschillende dakdekkers. De meeste stelden voor om gewoon de isolatie (PUR, ...) te lijmen op de huidige afdichting en nadien een nieuwe toplaag aan te brengen.

Aangezien de huidige dakbedekking toch wat bulten en verzakkingen heeft, zal de isolatie niet overal goed kleven. Daarom stelde 1 dakdekker voor om bovenop de huidige dakbedekking een latwerk met kepers te plaatsen. Hierop zou hij de isolatieplaten mechanisch bevestigen. Vervolgens komt op de isolatieplaten de dakdichting en tenslotte kiezels als ballast. Is dit een goede oplossing? Ik heb nl. een beetje bang voor de luchtlaag tussen de oude roofing en de isolatieplaten. Verlies ik hier geen isolatiewaarde mee door eventuele "luchtlekken" langs de zijkanten van het dak?

Wat lijkt jullie de beste oplossing? Isolatie rechtstreeks lijmen of toch beter op latwerk?

Reacties

Dezelfde situatie bij ons

De dakwerker heeft voor de verlijming van de de Pur platen gewoon warme pek gebruikt

+ heeft ze mechanisch bevestigd met vijzen.

De bulten werden opengesneden en dichtgebrand.

 

Daarna nieuwe toplaag + die reflecterende verf 

 

groeten

De huidige dakdichting dient als dampscherm.  Gewoon direct verkleven van uw isolatieplaten op de huidige roofing kan... Want meestal wordt een soort schuimbussen gebruikt om te kleven, en dat vangt toch snel een paar millimeter oneffenheid op... (denk aan schuimbussen van afdichtingsschuim, het is daarmee te vergelijken) Ik kan uiteraard hier niet zien hoe groot je oneffenheden zijn.

Mechanisch bevestigen en dan nog kiezels als ballast? Ballast dient voor het geval je helemaal niet kleeft noch mechanisch (isolatienagels) bevestigt. Zoveel onkunde zeg, en dat voor een beroeps!

 

positief denken

mischien is het wel de bedoeling de dakrubber los te leggen en enkel aan de randen mechanisch te bevestigen en de rest te ballasten.  moet je mij eens zeggen wat daar mis mee is? 

waar ik wel bedenkingen bij heb is de eventuele holte, maar misschien heeft de dakdekker daar een ook een oplossing voor.

dus, wees je alias waardig voor je kritiek spuit.

hans d

 wel Hans, ik dacht er ook een moment aan: losliggende dakrubber... Maar ja zou die man dat wel doen als ie alles al mechanisch bevestigt... wellicht gaat ie de EPDM dan ook al te stevig bevestigen..
Kiezels hebben nog een andere functie ook (nl. de veroudering tegengaan; de reden waarvoor ik het zou gebruiken) maar dat opperde ik niet omdat de vraagsteller specificeerde dat het om ballast ging.
Misschien was ik wat te voorbarig met mijn kritiek inderdaad; dank voor de opmerking...

Het is een beetje afhankelijk van hoe ernstig de bulten en verzakkingen zijn. Als deze dat het geval is, moet je je afvragen hoe het er onder de roofng eruit zal zien. Lichte oneffenheden worden opgevangen met de lijm. Deze is een beetje zoals de pur spuitbussen, zwelt dus op wanneer je deze aanbrengt (maar niet zoveel als het schuim).  

 Ballast was inderdaad verkeerd uitgedrukt. De kiezel is inderdaad om veroudering tegen te gaan.

tja, ik ben ook wel eens te rap met m'n commentaar :-)

maar het zou technisch niet fout zijn, daar ging het me om.

hans d