passief huis verwarmen .......

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Wie kan ons helpen ?

Ik weet nog altijd niet met welk verwarmingsysteem we het beste kunnen verwarmen in ons passiefhuis.

Deze zaken weten we alvast wel.

We willen vloerverwarming in de leefruimte ( 60m2) en de badkamer ( 13.5m2) , vanwege het comfort en de lage temperatuur van verwarmen.

Sanitair warm water + bijverwarmen van vloerverwarming willen we doen via een zonneboiler tisun pro clean 800 a 1500 liter met 4a5 m2 thermische panelen eventueel meer.

Maar nu hebben we nog geen hoofdverwarming .. hout, pellets, mazout en luchtwarmtepomp vinden wij alvast geen optie.

We denken momenteel nog aan een aardgascondensatieketel de elco thision s deze moduleert van 0.9kw tot 9kw, prijs aankoop ex btw 2560 euro enkel voor de ketel.

Ofwel een aardwarmtepomp van Oschner de europa mini ewp aardwarmtepomp van 2.7 kw met horizontaal captatienet van 75m deze is alleen geschikt voor sanitair warm water aan te maken tot 65 graden.

Volgens de vertegenwoordiger van de invoerder (accubel) kan deze warmtepomp een boiler opwarmen van een starttempertuur van 15graden en een boilerinhoud tot 300 liter op 8 a 9 u tijd. Indien er meer warm water gewenst was kon je er een 2 captatienet op aansluiten ook van 75 m

Aankoopprijs ex btw enkel voor de warmtepomp unit bedraagt 1963 euro. En voor het captatienet 710 euro

Details: Cop van 4, stroomverbruik 0,67 kw.

Graag jullie mening !

Mvg Ben

 

 

 

 

 

 

Reacties

En wat is de reden van geen hout of pellets?

Hout kost ook geld.

Op lange termijn lijkt me dit geen goed idee, je kan niet blijven bomen vellen.

 

Bovendien is hout ook verre van proper, integendeel! Getuige hiervan de recente Greenpeace campagne tegen houtstook. 

Inderdaad, hout kost ook geld. Maar, in een passiefwoning ga je voor ruimteverwarming en SWW maximaal1 à 1.5 stères brandhout nodig hebben. Kostprijs? De goedkoopste houtsoorten zijn deze uit de regio, populier, berk, knotwilgen, tuinhout ( gratis), als ze tenminste 1 à 2 jaar zijn gedroogd zijn, zijn ze geschikt. Deze komen allemaal in  aanmerking als je stookt in een massakachel zoals de finoven. 1 à 2 x stoken per week is voldoende om alles op temperatuur te houden. Normaal gezien, bij een juist concept van de passiefwoning en de juiste finoven, kan je de woning en sww verwarmen met alléén deze finoven. Je kan ook het warm water uit de boiler aftappen om andere verder afgelegen kamers te verwarmen met een watertemperatuur van 20 à 25°C voor vloer/wandverwarming, dan ga je hoogstens 1.5 à 2 stères nodig hebben. Alle inheemse boomsoorten zijn hernieuwbaar, de lichtste soorten zijn op enkele jaren volgroeid en voldoen uitermate om mee te stoken.

In onze ''nahe'' passiefwoning staat er een finoven met een verbruik van 1.5 à 2 stères populier per jaar. Ruimtetemperatuur bij vriesweer is +/-22°C en het SWW tussen de 45 en 50°C. Tot vandaag hebben wij de finoven nog niet geactiveerd, de zonnecollectoren doen hun werk voor het SWW, de binnentemperatuur is nu 21.8°C. De ventilatielucht wordt verwarmd door de serrelucht, is de temperatuur in de serre lager dan 10°C dan zuigt de unit via een bypas de lucht aan uit de AWW. Wij zetten ook de schuifdeur palend aan de serre open, met 2 à 3°C stijgt de binnentemperatuur zonder mechanische middelen. 

Jouw argumenten zijn hiermee volgens mij weerlegd.  

Mon

 

       

Onjuist, zeker niet bij een degelijke finoven. Wij stoken gemiddeld 1 x per dag tijdens de winter. Rond 18 u wordt het vensterdeurtje geopend, alle kleppen staan dicht, er is geen luchtstroom. De haard wordt geladen met 6 kg populier en een handvol aanmaakhout en geactiveerd met 1 bio aanmaakblokje. Het vensterdeurtje wordt onmiddellijk gesloten en blijft gesloten tot de volgende dag. Er is niet minder of meer stof waar te nemen dan bij een woning zonder finoven. Je hebt wel een punt als het gaat over metalen kachels waar je voortdurend houtblokken moet bijleggen, en dit tijdens het verbrandingsproces. Het vensterdeurtje wordt meerdere malen geopend met de kachel in volle activiteit ( verbrandingslucht, verbrandingsgassen, stof etc. komen door het openen van het deurtje de woonruimte binnen. Dat is een groot verschil met de 1x stookfrequentie van de finoven.

Mon 

 Beste Mon, ik bedoel dat hoewel houtstook aanzien wordt als zijnde CO2 neutraal, het nog altijd één van de meest vervuilende brandstoffen is naar uitstoot (fijn stof, dioxines, ...).  

Ja, maar niet met een finoven! Het verschil in luchtverontreiniging (emissie) tussen de ''accumulerende'' en een ''afgeremde'' brandende houtkachels vormt zeker een factor 500, in het voordeel van de ''warmte accumulerende'' houtkachels. Met een zeer lage stookfrequentie,  zeer laag houtverbruik en optimale verbranding door de finoven  in een passiefwoning is de uitstoot beperkt.

Mon  

Inderdaad. En voor de prijs van die 2 sterre hout heb je amper de vaste kosten van bv. een gasaansluiting betaald :-).

ivm de kosten vergeet dan ook niet de kosten van een geothermische wp, de kosten van de grondwerken mee te tellen

zo'n 80m² afgraven en stapelen en nadien terugzetten.... zal zo iets rond de 80-90m³ zijn

kostprijs per kuub kan wel even doortellen

en het feit dat je tijdelijk de plaats hebt om die 80-90 kuub te stapelen

 Ik zit met juist hetzelfde probleem... Ik wil ook vloerverwarming, aangestuurd door... Ik heb al gekeken voor een geothermische warmtepomp met verticaal captatienet, maar kom beduidend duurder uit dan wat jij van prijzen kreeg.... Heel handige discussie en ik luister graag mee!

Omdat ik ook met gelijkaardige zorgen zit en het vermelde systeem wel een interessante vondst vind, heb ik vandaag eens naar de vertegewoordiger gebeld. De warmtepomp zou op zich ook perfect bruikbaar zijn om op lagere temperaturen, voor vloerverwarming dus, te werken. Het zou maar een kwestie zijn van een instelling van de thermostaat in het toestel. De vertegenwoordiger stelde voor om eventueel 2 toestellen te plaatsen, één voor sww en een voor vloerverwarming. Ik denk echter dat het pas echt interessant zou zijn mocht je (rond het toestelletje rond) kunnen regelen dat je het toestel het sww laat verwarmen wanneer nodig en anders overschakelt naar vloerverwarming. 
De vertegenwoordiger heeft me wat technische documentatie belooft, welke ik dan eens ga bekijken om te zien wat mogelijk is. De installatie op zich zou redelijk eenvoudig zijn, er hoeft geen specialist aan de pas te komen.

De prijzen van de warmtepomp vallen toch reuze mee eh?

En bovendien zal hij niet pendelen vanwille het laag vermogen wat hij heeft.

 

Afgelopen week is in ons passiefhuis de lucht-water warmtepomp opgestart. Deze zorgt voor zowel vloerverwarming als sanitair warm water. Ik schrik een beetje van jou prijzen voor een aardwarmtepomp, ik neem aan dat dit ongeïnstalleerd is, zonder graafwerken voor horizontaal captatienet, zonder veiligheidskleppen, buffervat, expansievat, koelmiddel, opstart,...?

Om te voorkomen dat er teveel gependel is, wordt bij ons gewerkt met een buffervat. Onze warmtepomp warmt een vat van 100 liter op dat als buffer dient voor de verwarming, in dezelfde voorraadboiler zit nog een tweede vat. Op bepaalde momenten schakelt hij om en verwarmt hij dat tweede grotere vat met sanitair water om te douchen enzoverder (ik dacht een 200 liter). De warmtepomp stuurt dan vanuit zijn sturing een driewegsklep aan , en schakelt meteen ook een tandje hoger wat betreft temperatuur. Wij kunnen ten alle tijden op een knopje duwen zodat hij warm water bijmaakt. Uiteraard is warm water maken dan tegen een lagere COP dan verwarmen. Immers ons verwarmingswater is pakweg 21 à 25 °c aanvoertemperatuur, terwijl het warm water met de warmtepomp tot max 48°c wordt gebracht. Hoe groter het verschil in temp hoe harder de scroller/compressor moet werken, hoe minder rendement. Eénmaal per week brengt een electrische weerstand van 2,2kW 's nachts het warmwater vat tot 65°c.

In de warmtepomp zelf zit ook nog een 4,4kW weerstand als noodoplossing indien de buitenunit zou uitvallen, maar die kan je in de programmatie instellen dat die pas trapsgewijs begint te werken vanaf effectiever buitentemperatuur van -18, je kan deze bovendien ook gewoon in het toestel met een zekering uitzetten. Wij hebben het zelfs zo laten installeren dat de electrische weerstanden apart afgezekerd zijn in het electrisch bord, wij kunnen die dus ook gewoon uitschakelen. Belangrijk is echter dat de installateur, vooreerst de curves laag genoeg instelt, met de kleine benodigde vermogens kan de warmtepomp rustig zijn werk doen, en mag de weerstand slechts in heel extreme gevallen opspringen. Anders zal je een serieuze electriciteitsrekening krijgen... ik vraag me af of een (aard)warmtepomp die water warmt tot 65°c nog wel zo veel rendement haalt als men beweert... idealiter plaats je een boilervat met drie warmtewisselaars zodat je een deel van het jaar je sanitair warm water nog eens kan warmen via de zon, maar dan loopt de rekening natuurlijk serieus op.

Wij wilden perse geen fossiele brandstoffen in huis halen, anders was een modulerende ketel wellicht heel wat voordeliger in aankoop geweest.

Wij hebben wel bij eerdere bezoeken aan woningen vastgesteld dat toch wel wat modellen van aardwarmtepompen behoorlijk wat lawaai maken. Wij horen alleen de circulatiepomp... de buitenunit zoemt wel, zeker als hij 'hard moet werken' maar staat zodat dit niet hinderlijk is. Binnen hoor je die niet.

Een aardwarmtepomp zal natuurlijk op het ogenblik dat je ze het meeste nodig hebt (zeer koud en grauw, bewolkt) een veel beter rendement halen dan onze oplossing, maar je moet natuurlijk ook bekijken hoeveel warmtevraag je maar hebt, en of het dan de moeite is...

Wat betreft installatie: ik denk dat je steeds een specialist nodig hebt voor de opstart. Captatienet en waterzijdige kant kan je zelf leggen, maar bij bijvoorbeeld een lucht/water type kan je de koelmiddel kant niet zelf leggen tenzij je daar natuurlijk de nodige kunde en attesten voor hebt. Immers de drukleidingen moeten getest worden op lekdichtheid met stikstof, ze moeten vacuumgezogen worden en gevuld met je energietransportmiddel (koelmiddel), wat betreft aardwp, het lijkt me dat je warmtepompsturing sowieso nog moet geprogrammeerd worden...

 

 

Hey, de prijzen die ik opgaf van de aardwarmtepomp zijn aankoopprijzen voor de handelaars.

Deze zijn niet geinstalleerd, het captatienet is voorgevuld je hoeft het enkel en alleen maar aan te sluiten op de warmtepomp.

Ik denk dat het zowiezo de moeite is , hoe ga ik anders verwarmen. ik betaal nu liever wat meer dan dat ik later op de blaren moet gaan zitten.

Het probleem is gewoon, het is allemaal te duur navenant dat je warmte nodig hebt.

Het zijn moeilijke keuzes maarja.

Voorwat heb jij voor en luchtwarmtepomp gekozen ? in de winter heb je cop van 1, 1.5 dat is bijna direct elektrisch.

Heb jij een gelaagde strateficatieboiler?

 

benneke

een warmtepomp met een laag vermogen kan net zo goed pendelen.  zelfs al slaag je er in je WP tot op de watt nauwkeurig te dimensioneren (dus op de laagste buitent° = grootste warmtevraag), er zal altijd een moment komen dat de vraag lager is dan het vermogen van de warmtepomp (nl. 99% van het jaar)  met een vloerverwarming heb je wel wat buffer, op die manier kan je dan ook pendelen deels tegen gaan.  er bestaan ondertussen ook modulerende WP, en die hebben natuurlijk een veel groter bereik.  daarom is het gebruik van een buffer zeker aan te bevelen.

hans d

Hans

Een grotere buffer aanleggen kan ik altijd.

Maar volgens de vertegenwoordiger van accubel had de warmtepomp 8 a 9 u nodig om 300 tot max 500liter op te warmen met 75 m captatienet, en dit was met een watertemperatuur van 15 graden.

Zou het mogelijk zijn om een buffer van 800 a 1000 liter te verwarmen denk je?

Want ik kan altijd een 2 de captatienet van 75m bij aankoppelen.

Ben

 

Beste Mon,

als er nu op diesel auto's verplicht een filter moet komen, zal dit dan niet ook verplicht worden voor pellet/hout kachels? Ik las hiet onlans dat er een fijn stof uitstoot was van 3% bij een pelletkachel( is dit 3% van het pellet gewicht?)

 

eddy

 @pffft,

 

Het best scoort van fijn stof momenteel een condenserende pelletketel van een bepaald merk die rond de 5 mg/Mj geraakt met de laatste modellen. Ik weet niet hoe het zit voor een voor een ander type houtstooktoestellen maar ik denk niet dat het beter gaat doen met fijnstof uitstoot. Houtvergassesr met lambdasonde zal mss in dezelfde lijn liggen. Finovens e.d....hummm, 'k weet niet zijn daar echt metingen op?     Dus als je ergens op een uitstoot zit van 5 mg/Mj komt dat op 18 mg/kWh fijn stof. En dat is tegenwoordig uitzonderlijk goed volgens dat ik nu mezelf  heb kunnen informeren.     - Een gemiddelde dieselwagen zit nu aan 8 mg/km = 10000km/j is dat 80kg fijn stof. - Een passiefhuis met 3000kWh/j  (verwarming) en 1000 kWh (SWW, de rest via zon) x 18 mg/kWh = 72kg fijn stof.     Dus dat staat bijna gelijk met een jaar auto rijden. CO² zal zeker beter zijn op hout, maar fijn stof is dat toch al iets van betekenis.    Daarmee wil ik ook nu niet direct houtstook afbreken hoor. Ik ben er zelf namelijk ook hard mee bezig alles in overweging aan het nemen, ook brandhout en de meest efficiente manier wat dat ook moge zijn.

dat is dan een WP van 1 kW of iets in die aard?

als ie 8 uur nodig heeft, dan zal pendelen geen probleem zijn, maar ik wist niet dat öchsner zo'n kleine WP's had?

Beste Bert

Verschil met mijn dieselwagen is wel dat de dieselauto 1 maal per jaar wordt onderzocht op uitstoot (en eventueel hersteld).

Moet een kachel eigenlijk een maal per jaar worden nagezien? Of is dit enkel voor gas nodig?

Wij zijn het ook nog aan het uitzoeken, expert ben ik zeker niet

eddy

ps Op vochtige dagen ruik je de hout kachel van de buren wel

Hans

De output capaciteit van de warmtepomp is 2.7 tot 3 kw

Verbruik is 0.63 kw tot 0.73 kw naargelang de watertemperatuur

Als ik uw email had stuur ik jouw de prijslijst met gegevens van de wp door.

Mvg Ben

Een pelletoven (eventueel met aansluiting van enkele radiatoren) lijkt me zeker een redelijk alternatief. Aankoop is alleszins veel lager dan warmtepomp. Als je een passiefhuis bouwt, zal je de warmtepomp wschlk weinig gebruiken...

 Zoals hierboven reeds werd gezegd door Benneke... liefst geen hout of pelletkachels... Ook ik ben hier geen voorstander van en zal een warmtepomp installeren... Ik zit momenteel nog het meest te kijken naar een warmtepomp van Nilan, speciaal ontwikkeld voor passieve huizen.

http://www.nilanbelgium.be/huishoudelijk_totaal3.html

Deze pomp doet alles, sanitair warm water, vloerverwarming, ventilatie...  Maar ik weet nog niets over de prijs...

 

Ik kreeg van de firma Snijders Stefan de volgende prijzen voor quasi identieke opstelling voor ons toekomstige passiefhuis:

  • vloerverwarming op stalen netten, 60m² op het gelijkvloers en 5m² op badkamer
  • alle galva ventilatiekanalen .... (de Nilan unit doet uiteraard systeem D balansventilatie)
  • captatienet (igv de bodem/water wp variant)
  • installatiekost (uren, diverse kleine stukken etc)

voor de 3kW bodem/water warmtepomp opstelling: 20.000 excl BTW

voor de 5kW lucht/water warmtepomp opstelling: 23.000 excl BTW

 

Opties waren:

  • koelingsmodule => 290 euro extra
  • zonnepanelen van Citrin Solar voor SWW => 2781 euro extra

 

Opmerking: de geothermische installatie (bodem/water) geniet van een subsidie voordeel en gecombineerd met het feit dat voor een passiefhuis er makkelijk met de 3kW kan gewerkt worden tgv. de 5kW (want bij Nilan hebben ze geen kleinere lucht/water wp) .... is de geothermische een stuk goedkoper

je moet er wel de oppervlakte voor hebben alsook de extra kost die erbij komt kijken voor de grondwerken

 

Opmerking 2: als ik dit vergeleek met prijzen voor doe-het-zelf installatie van balansventilatie, buffervat, wandverwarming, lucht/water warmtepomp dan was het goedkoper om de ganse mikmak te laten installeren door dhr Snijders Stefaan.

 

Opmerking 3: waarschijnlijk ga ik voor een meer gescheiden systeem met kleinere wp zonneboiler voor SWW en een pelletkachel voor ruimteverwarming. Deze installatie komt goedkoper uit en zal in praktijk ook voldoen.

voor dezelfde opstelling had ik bij de firma Brink een soortgelijke compactunit die dan niet op electriciteit maar op gas werkt.

Offerte prijs daar was 18.000 euro excl BTW

hierbij dan wel extra kosten voor gasaansluiting en distributiekosten

voordeel zou wel een veel vlottere opwarming van het SWW zijn als je het effe nodig hebt

 Volgens dat ik kan lezen, hebben ze wel degelijk een 3Kw versie:

There are three capacities to choose between – 3, 

5 and 7 kW, the choice of which depends on the size 

of your house. The 3 kW solution is integrated in 

the basic unit, whereas the 5 and 7 kW solutions 

need their own small cabinet.

  na de finnoven in combi met thermische pannelen en bufferfat, bij mon in werking te hebben gezien ben ik helemaal overtuigd: 

  • super low tech , de installatie zal je als bewoner waarschijnlijk overleven 
  • zuinig
  • nagenoeg geen uitstoot, tevens proper in huis
  • hoog comfort en zalige stralingswarmte, kan dmv vloerverwarming of warmtewisselaar de warmte over de rest van de woning verspreiden
  • zelfregulerend
  • plant wat hakhout in je tuin en je bent helemaal zelfvoorzienend en CO2 neutraal

voor mij dé oplossing voor LEW en waarom niet in passiefwoningen

Een warmtepomp blijft een elektrische verwarming, complexer  en presteert het zwakst wanneer de vraag het hoogst is, vraagt onderhoud en afstelling en vereist verversing en verwerking van de koelvloeistoffen die als ik me niet vergis nog steeds 

Bovendien is je piekvraag aan elektriciteit t moment dat je je eigen groene stroom zelf  bijna of helemaal niet kan gebruiken, in putje winter, s avonds of s nachts. Als iedereen overschakelt op WP dan verhoogt de piekvraag naar elektriciteit.

Go for low tech finnoven, wordt onafhankelijk van installateurs, onderhoud, stroomvoorziening etc .....  en geniet er de rest van je leven van. 

Kleine opmerking: "presteert het zwakst wanneer de vraag het hoogst is" niet als het met een geothermisch captatienet is... tevens kan het captatienet voor goedkope koude lucht zorgen in de zomer, en dat kan volgens mij niet met een finnoven...

het verschil is in het type WP gebruikt: bodem/water of lucht/water

daar moet je op kijken

bij de lucht/water is het kleinste type de 5kW

de 3kW is er enkel als geothermische WP

Beste TF

moet een kachel om de 2 jaar nagezien worden zoals een gas brander?

eddy

 TF   wat geothermie betreft klopt, maar het gros van de wp zal lucht-water worden, kostprijs, plaats en verkooppraatjes zullen hier de doorslag geven.

Een finoven heeft in de zomer een koelend effect, via natuurlijke ventilatie doorheen de finoven koel je s nachts de massa af en zo de massa af , tijdens de dag neemt de finoven dan terug warmte van de woning op.  Een finoven heeft een warmteregulerend effect. 

Een finoven kan zorgen voor een substantiele hoeveelheid massa in bv een LEW of passief HSB, die gevoeliger is voor oververhitting net door het gebrek aan massa. Al is dat effect wellicht eerder lokaal.

Mon kan hierover misschien wat meer kwijt.

Free cooling (via water of lucht (nachtventilatie) is ok 

Als we airco moeten gaan toepassen in passiefwoningen dan zijn we niet goed bezig vrees ik.

 

 

 

 

 

Mon

Wat is de kostprijs van een finoven als ik ze zelf moest metsen ..

En Hoe groot moet een finoven zijn voor een passief woning ?

Volgens de laatste berekening zitten we rond 13kw de m2 verwarmd vloeroppervlak.

Kwestie van alle opties eens te bekijken voor verwarming.

Mvg Ben

Beste Carlos,

Ik ben het helemaal met U eens.

Om niet in herhaling te vallen verwijzing naar andere staart:

http://www.ecobouwers.be/forum/post/houtkachel-vs-pelletkachel#comment-151846

 

En Uw buren, horen die uw buitenunit niet in hun tuin?

Dit soort buitenunits ( koelunits van bijvoorbeeld horeca , buurtwinkels of warmtepompen ) zijn even ergerlijk als een mug, maar veel groter en je kan er niet naar meppen!