korafleece en papiervlokken

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ons dak wordt vernieuwd in de lente. Momenteel wordt er als onderdak karafleece plus voorzien.

Mijn vraag is of nadien isoleren met papiervlokken mogelijk is bij dit soort onderdak? Of is dit af te raden?
 

Dank je wel.

Reacties

 Ik zou het niet doen. Onderdakfolie zal bol komen te staan onder de druk van de papiervlokken.

Ik zou er ook niet voor kiezen.

De Korafleece heeft op zich wel een wapeningsstructuur waardoor het wel stevig genoeg zal zijn. Hoogstwaarschijnlijk gaat de folie bol staan, waardoor de folie in het midden (midden tussen spantplanken/tenggellatten) tot tegen de panlatten zal komen: onderdak watert minder goed af en zowel panlatten als tengellatten blijven meer nat staan.

 

Bert

Velp,

 

Natuurlijk kan je een folie als onderdak gebruiken bij papiervlokkenisolatie. (al heeft een isolerende houtvezelplaat een aantal voordelen)

 

Ik zou dan wel minstens voor de "plus" of "maxi" gaan als je korafleece kiest. (die zijn namelijk capilair)

En even nakijken of die aan de druk van het inblazen kan weerstaan...

 

Een solitex plus folie heeft bevoorbeeld een polypropyleen wapeningnet voor extra stevigheid, en is hierdoor perfect geschikt voor inblaasisolatie.

 

Wat het bol staan betreft ... Je moet de folie in de eerste plaats zo strak mogelijk aanbrengen, en natuurlijk voldoende dikke tengellatten en panlatten gebruiken.... Niet van die flinterdunne latjes die bij ons gebruikelijk zijn!

Dit zal later ook de ventilatie van je dak verbeteren en eventuele mosvorming op de pannen verminderen.

 

Dirk

 

 

die korafleece is nog maar net op de markt, en je vindt er geen info over van mensen die het reeds gebruikt hebben.

 

Ik stel mij vragen bij de winddichtheid van die folie op lange termijn. De verschillende lagen zijn aan elkaar getaped, hoe zal die tape het doen op lange termijn  en verdraagt die de enorme temp schommelingen (in de zomer makkelijk tot 70°C) + dakwerkers die op de pannelatten lopen zitten regelmatig met hun tenen tegen de folie...

Mijn broer ging dat ook eerst nemen, maar erna beslist van met cellit te werken.

 

groeten,

 

Nayy

 

Ik ben Productmanager Roof bij Wienerberger, de fabrikant van KoraFleece Plus. In overleg met de fabrikant van Isofloc, nl Isoproc zou ik het volgende antwoord willen formuleren. Het is perfect mogelijk om Isofloc te combineren met soepele onderdaken. Het is inderdaad aangewezen om een capillair onderdak te nemen omdat het minste contact van vocht met dit type isolatie nefast is voor de isolatiekwaliteit van het dak. Een soepel onderdak biedt het voordeel dat u alle aansluitingen met dakdoorbrekingen zoals dakvensters, schouwen, opgaand metselwerk, etc. mooi waterdicht kan afwerken. Bij stijve platen moet u daar bijkomend nog gebruik maken van extra folies om dit te bewerkstelligen. De overlappingen kunnen perfect winddicht afgewerkt worden door middel van de geïntegreerde dubbelzijdige tape. Deze tape is een speciale hot-melt technologie die bestand is tegen zeer hoge temperaturen en die dus zeker haar kleefkracht zal bewaren in de tijd. De eisen naar plaatsing van het onderdak toe zijn dat de onderdakfolie goed strak moet gespannen zijn geplaatst en de scheurweerstand in beide richtingen (langs/dwars) groter of gelijk moet zijn aan 300N/5cm. Hier voldoet KoraFleece Plus met de waarden 335 / 395 N/50 mm (langs / dwars) dus zeker aan. Om te vermijden dat het onderdak bol komt te staan is het aangewezen een extra zwevende tengellat te plaatsen die aan de panlatten bevestigd wordt. De zwevende tengellatten moeten iets dikker zijn dan de gewone tengellatten (ongeveer 10 mm dikker). De afstand tussen de zwevende tengellat en de gewone tengellatten mag niet meer zijn dan 200mm (h.o.h.).