Balansventilatie en stof

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

 Wij wonen sinds juli 2009 in een houtskelet passief huis in de Ardennen. De ventilatie-unit is een Paul Thermos 300 met twee filters. Een F7 voor de aangezogen lucht, een grovere G7 voor de afgezogen lucht. De ventilatie draait 24/24 het hele jaar door. Gezien het een houte woning is en er het eerste jaar toch wel wat gewerkt werd in  het huis en wij toch vrij veel stof in huis hadden, ondanks dat de filters niet echt overdreven vuill waren, heb ik het eerste jaar wat afgewacht of het stof-debiet wat zou gaan verminderen .

We wonen op de buiten, dus vrij zuivere lucht in onze omgeving, filters van de ventilatie zijn niet echt vuil, maar ondanks dit hebben we toch vrij veel stof op kasten, in de dressing, etc. Dus is ons fijn filter F7 niet fijn genoeg om het fijnere stof tegen te houden . Blijkbaar heeft de fabrikant, Paul, geen fijnere filters in zijn gamma, maakt dat er waarschijnlijk een tegrote drukval zal ontstaan bij toepassing van een fijnere filter in het ventilatie-apparaat.  Maar ik ben wel op zoek naar een oplossing,want fijn stof is niet gezond en het geeft nogal wat verontreining van bijv kleren die openhangen in de dressing, etc .

Heeft er iemand een idee en/of raad ? Ik denk aan een electrostatisch filter.... maar heb er geen ervaring mee en ik vraag me de werkelijke efficientie af. 

Iemand ?

 

 

Reacties

 hello,

als je wat meer wil weten over fijnstof  bekijk volgde link

feliers.net/OplFilter/HVAC_filters_2010.pdf

Fijnstof kan heel lang zweven(soms maanden) en zien we niet omdat  99% van de deeltjes kleiner zijn dan 1micronmeter.(een haar is 70 micronmeter) Wat wel kan gebeuren dat ze klusters vormen en dan zichtbaar worden.  Normaal  is een F7 voldoende om de installatie  en erna  voldoende te beschermen dat je na 5jaar eens moet controleren. De filters F7 moeten afhankelijk van waar je woont tijdig vervangen worden; Ook niet te vroeg.  Wel kan je nu al eens cotroleren dat er geen bypsslucht over de warmtewisselaar komt dat moet je zwarte strepen zien want de mens is de grootste bevuiler in stof  maar die wordt over de warmtewisselaar naar buiten gestuurd. Er is een G3 of hoogtens een G4 filter aanwezig genoeg om de grove stofdeeltjes tegen te houden en de de warmtewisselaar te beschermen tegen verstopping. Ook kun je na de F7 eens kijken of je geen zwarte strepen ziet. Daar kan ook bypasslucht passeren als bv de filter of het filterframe een deukje vertoont en lucht kiest nu éénmaal de gemakkelijkste weg met minder weerstand.

Naar een grotere filterklasse zou ik niet gaan omdat deze toestellen daar niet op geconstrueerd zijn. Een groter weerstand (vb F8 ofF9) betekend minder debiet of meer electrisch verbruik. Dit laatste is afhankelijk of je ventilatoren zich aanpassen  aan het debiet of delta P.

 

anthon

dat isn heel normaal, je produceert in huis allicht een veelvoud van stof dan wat er in de buitenlucht zit.  zet op toevoer en afvoer een zelfde filter, en je zal zien dat deze op de afvoer veel sneller vuil wordt.  overigens, stof dat door een F7 komt kan je niet zien, we spreken dan van deeltjes van minder dan 10 mikron!

overigens, stof dat je ziet liggen, is geen fijn stof, wat dat betreft kan je gerust zijn.

 

 

Er komt toch nog zeer fijn stof door de filter. Dit stof zit waarschijnlijk zeer dicht verweven met de lucht. Aan de uitlaatroosters kan men zien dat ze nog een weinig vuil worden, daar waar de lucht tegen het afsluitdeksel aanslaat en het stof lost. In vergelijking met de gewone filters G die in de meeste apparaten standaard inzitten is het verschil groot. Wij hebben dit verschil goed op de ogen gevoeld.

 

Maar de toestand in huis is niet meer vergelijkbaar aan vroeger. Dat kan men bijvoorbeeld op het televisiescherm zien, waar zich nog zeer weing stof op afzet.