1 fase asynchone motor als alternator, kan dat? ofwel zelf een 220V alternator maken.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik zocht eerst naar zo'n ouderwetse 1 fase synchrone motor met sleepringen "uit grootvaders tijd", maar die heb ik tot heden nog niet gevonden. Dat waren van die elektromotoren die niet zelfstartend waren en die je mechanisch in gang moest draaien (op oude zaagmachines werden die nog lang gebruikt). Moesten er forumleden zijn die zo'n exemplaar (mag gerust 2 tot 5kw zijn), dan hou ik me ter beschikking. Zo'n synchrone motor kon je ongewijzigd gebruiken als alternator.

 

Een drie fasen asynchrone motor als generator ombouwen is goed gekend. Op windmolensites staat dit beschreven hoe je dit moet doen met bv drie condensatoren.

 

Maar is dit ook mogelijk met een 1 fase asynchrone motor (die waar zo'n start condensator aan hangt)?

 

Indien niet mogelijk dan kom ik meteen bij mijn tweede vraag:

Indien dit niet mogelijk zou zijn dan overweeg ik eventueel om met neodymiummagneten zelf een 220V-240V alternator te maken voor +-10 Ampére stroomopbrengst. Op windmolensites vind je ruimschoots 12V en 24V modellen (en ombouw van auto-alternators) maar geen 220-240Volt exemplaren. Iemand al schema's van 220V-240V alternators gezien? Of zelf een experiment mee gedaan?

Reacties

 http://www.thebackshed.com/forum/forum_posts.asp?TID=1194&KW=one+phase+…

op dit windmolenforum (engelstalig) kun je in de discussie waarvan ik de link heb gepost

zien hoe iemand een enkelfasige inductiemotor gebruikt om vermogen in het net te steken

zonder gebruik te maken van een (dure) omvormer, maar via een eenvoudige mechanische constructie

met een eenvoudige regelaar .

je kan dus stellen dat hij zijn motor gebruikt als (netgekoppelde) generator .

grtn

 

Dag Georges,

bedankt voor de info, ik ben blij dat het kan (omdat het motortype vlot en goedkoop en in redelijk wat vermogens te bekomen is).

Reden dat ik voor een 1fase motor ipv voor een 3 fasig systeem geinteresseerd ben is dat een 3-fasig systeem gelijkmatig moet belast worden.

In noodgeval heb ik voor input (via de Studer van mijn zonnepanelen) maar 1 fasig 200V tot 240V en 10A tot max. 15 Ampère nodig. De ingebouwde lader van de Studer zet die dan om naar 24V 100 tot 150 Ampère wat voor een noodlading van mijn batterijbank (850Ah) ruim voldoende is.

 

Ondertussen kreeg ik via mail reeds volgende link toegezonden:
http://www.qsl.net/ns8o/Induction_Generator.html
Bovendien blijkt die een mooie sinus te geven.

 

groeten,

Rudy