Wat raden jullie aan van cv houtkachel?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

 

Wij hebben twee jaar geleden een huis gekocht die volledig verwarmd is op electriciteit.

Onze electrische boiler is net stuk gegaan en we hadden graag zelf een cv kachel gebouwd, maar aangezien ik binnen een maand moet bevallen zit dat er niet meer in.

Als leek ben ik dus op zoek naar een goeie houtcv ketel die ik in de eerste instantie kan aansluiten op mijn sanitair en na de bevalling ik het ganse huis mee kan verwarmen.

We dienen 600 m³ op te warmen. Op jullie forum had ik gelezen dat de cv ketel dan dient aangesloten te worden op een boiler of buffervat? Wat is het beste?

Voor de mensen die hier ervaring mee hebben, welke systemen raden jullie aan? Op vlak van merken weet ik echt niet wat goed is en wat niet.

Vriendelijke groeten

Elke

 

Ps. Ons budget is ongeveer 5000 euro voor alles erop en eraan.

Reacties

Ps. Ons budget is ongeveer 5000 euro voor alles erop en eraan.

 Ik vrees dat 5000 Euro wat weinig gaat zijn als je een degelijke installatie zal willen hebben. Kachel/houtcv, buffervat, leidingen, pomp, sturing en stukken, manuren...

 

 

U zoekt een CV kachel maar hebt geen CV?

beste elke

met 5000 € kan je een goede houthaard kopen met de nodige toebehoren, en daar houdt het mee op. 

als je 600 m³ wil verwarmen - wat niet weinig is (240 m²?) - zal je, tenzij het huis heel goed geïsoleerd is,  al wel iets van vermogen nodig hebben.  als je ook een goede verbranding wil, en ik neem aan dat dat de bedoeling is, is een buffervat onmisbaar, maar de grootte hangt af van het vermogen van de ketel, en het vermogen van de ketel hangt af van het warmteverlies van de woning.  het eerste wat ik jou dus zou aanraden is een degelijke berekenig te maken of laten maken, zodat je tenminste weet wat je nodig hebt.  zonder gegevens kan niemand je een eerlijk en fatsoenlijk advies geven, behalve hier en daar een wonderboy.

hans d

 

Ok, dan ga ik eerst het warmteverlies berekenen. Ik probeer alvast verder uit te zoeken waar ik allemaal extra geld moet in steken om te zien of wij dit aankunnen financieel.

Dus de cv ketel moet aangeloten worden op een buffervat als ik me niet vergis? In welke gevallen is dan nog een boiler nodig? In geval van extra verwarming door andere energiebronnen?

Ps, voor de hierboven gestelde vraag. Ik heb idd nog geen centrale verwarming, maar dat komt nog en is niet in de prijs inbegrepen.

 

als je verwarmd met een brandstof die je niet zomaar kan uitschakelen (hout, steenkool) is een buffer absoluut noodzakelijk, bij onze oosterburen zelf verplicht, 51 lt buffer per kW ketelvermogen. en zit je al snel aan redelijk grote buffervaten.  gas, stookolie, sommige pelletketels stoppen quasi onmiddelijk als de warmtevraag wegvalt, hier is zo'n buffervat dus niet nodig, maar soms wel zinvol, zeker als het ketelvermogen merkelijk te groot is voor de woning.

hans d

Is die €5000 dan voor de ketel/kachel? Of voor de volledige CV?

kachel + sturing + groot buffervat + aansluitingen, dan ga je snel aan de 10000 euro zitten.

Dacht ik ook. En dan heb je nog geen radiatoren/vloerverwarming...