Mini elektrische boilers vs warm water afkomstig van de geothermische warmtepomp

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

In onze nieuwe woning laat ik een geothermische warmtepomp installeren. Gezien de kostprijs van de investering had ik graag zoveel als mogelijk warm (regen)water van deze ketel afgetapt.
* hotfill vaatwas
* hotfill wasmachine
* bad/douche

Wij hadden echter graag ook ons warm water naar de wasbakken van de badkamer en de wasbak van de keuken laten lopen.
Voor het koud water in beide wasbakken hadden wij dan graag leidingwater gebruikt...

Nu blijkt dat warm regenwater en koud leidingwater niet mogen gemengd worden in één aftappunt.

De architect stelde voor om twee kleine energieverslindende elektrische boilers onder beide wasbakken te hangen... Maar misschien bestaan er nog andere (meer) ecologische oplossingen?

Reacties

 

 

Kunt ge niet enkele verduidelijkingen geven?

 

- Zijt ge nog bezig met alle installaties in uw nieuw huis aan te leggen?

 

- Uw warmtepomp zal toch wel uw centrale verwarming verzorgen. Ge zoudt dan graag eveneens warm water maken met deze WP, dus twee verschillende eindtemperaturen bereiken?

 

- Ge hebt reeds een regenwaterput en ge zoudt een deel van dit water willen afleiden om langs de warmtewisselaar te gaan en zo als hotfill te gebruiken, en ook voor het bad.  Het reglement zegt wel duidelijk dat het alles of niets is, en dat er geen mengeling wordt toegestaan.

 

Gezien de hoeveelheden warm water in beide wasbekkens eerder beperkt zijn kan uw architect wel gelijk hebben.

 

Ik persoonlijk zou niet gerust zijn met een uitgebreide installatie op regenwater, want men is nooit zeker of dit water nooit vertroebeld zal zijn. In andere vraagstaarten is daar reeds uitgebreid over gedebatteerd.

Eco bouwen wil ook zeggen met een beetje minder luxe tevreden zijn.

 

Ik begrijp niet dat een wastafel warm water moet aangeleverd krijgen.

Niks zo goed om 'smorgens wakker te worden dan een paar handen vol koud water in je gezicht.

Daar is nog niemand aan gestorven, wel integendeel .. het bevordert de bloedcircullatie!

 

En voilla ... al één klein elektromonstertje uitgeschakeld  :-)

 

Dirk

voor zover ik tot nu toe begreep was dat je geen regenwater en leidingwater in hetzelfde tappunt dus eenzelfde kraan (thermostatische of niet).

Dat is toch niet hetzelfde als 1 kraan met (verwarmd) regenwater en 1 kraan met (koud) leidingwater.

Na het aftappen van water wordt het water wel gemengd maar in de wastafel en bijgevolg is er geen andere vermening in de kraan.

Ik zie dus geen probleem om in een bad of aan wastafel meer dan 1 kraan te voorzien als je regen- en leidingwater wil combineren...

 

Of vergis ik me daar in ?

 En voor de keuken kun je misschien meteen kiezen voor volgende:

http://www.quooker.com/

Behalve de Quooker is er ook de Grohe Red.

Beide (Quooker & Grohe) zeggen dat ze zuinig met electriciteit zijn. Quooker vermeldt 10W verbruik in stand-by en Grohe zegt 'vanaf 0,12 euro per dag voor dagelijks gebruik'

 Grohe verbruikt 15W standby volgens hun website.

10W stand-by, dat betekent nog altijd een stilstandverlies van bijna 90 kWh per jaar. Dat is toch niet zuinig te noemen.

 

Ter vergelijking: als je 2 keer per dag een halve liter teveel opwarmt in een waterkoker (1 liter per dag van 15°C naar 100°C dus). Dan verbruik je slechts ongeveer 36 kWh teveel.

 

Mvg, Marc

Ik denk dat het moeilijk is om met alles rekening te houden om te weten of je meer verbruikt.

Hier enkele vragen/opmerkingen:

Wat is het leidingverliest naar de warmwaterkraan van de keuken toe? Je hebt geen leidingverlies met zo'n quoocker.

Hoeveel energiewinst heb je als je de quooker gebruikt om (bijna) kokend water te gebruiken ten opzichte van koud water via de kookplaat opwarmen voor groenten/aardappelen/pasta?

Voordeel van zo'n quooker lijkt me ook dat je minder water teveel zal gebruiken: voor thee, koffie, maar ook voor aardappelen, pasta en rijst.

Ik ben geen voor- of tegenstander van zo'n quooker of aanverwante.

Wel lijkt me het een handig toestel naar comfort toe en zeker interessant als je volledige warmwatercircuit op regenwater staat.

Om het standby-verbruik te beperken kan je er toch ook een klokje tussen plaaten. Bijvoorbeeld van 23u-06u uitgeschakeld. Of aansluiten op de domotica (alles-uit-knop).

Ik begrijp eigenlijk niet goed waarom zo'n doorstromer een standbye verbruik moet hebben...

 

Ze zouden toch perfect kunnen werken met een mechanisch contact om te detecteren of er stroming is in de leiding.

 

En voilla weer 90 Kwh/jaar uitgespaard ....

 

Dirk

Nog een oplossing om leidingwater te verwarmen in een huis dat overwegend regenwater gebruikt: gebruik van elektrische doorstromer of van platenwarmtewisselaar (soms ook friswaterstation genoemd). Een elektrische doorstromer gebruikt net als een gas-doorstromer alleen energie wanneer nodig, maar gebruikt voor enig comfort een gigantisch vermogen (naar elektrische normen: minimaal 10kW). Een platenwarmtewisselaar maakt de installatie dan weer complexer: circulatiepompen, warmteverlies in de circulatieleiding, meerwegkleppen, debietmeter, sturing... Het voordeel is dat het zijn warmte van om het even waar kan halen, bijvoorbeled van een zonneboiler.

 

Mvg, Marc

Dirk, de Quooker is geen doorstroomtoestel, het is een soort boiler, die 10l water op 110°C houdt (onder druk).

Zowel Quooker als Grohe Red  zijn geen doorstromers maar 'mini-boilertjes' met resp. 6 of 4 liter erin. Ze hebben ook elk een groter broertje met een paar liter meer water erin.

Quooker profileert zich nog extra met een vacuum isolatie (hun waterreservoir zou van het thermosfles principe zijn) waardoor ze weinig standby energie verliezen. Van Grohe Red heb ik nog niet gevonden hoe ze hun boilertje isoleren.

Door het feit dat ze een reservoirtje aan 100°C hebben, is er ook onmiddellijk kokend water aan de kraan. Als watergebruiker heb je dan direkt kokend water in de pan of pot. Mogelijkerwijs ga je hiermee een zekere hoeveelheid waterverspilling tegengaan. En het warme water zal ook minder lang moeten bijkoken op fornuis of kookplaat.

Vergeet ook niet dat het water er deels als stoom uitkomt. Hoeveel water en/of energie verlies je daar mee?

Kijk maar eens op de homepage van de Quooker, het lijkt een beetje op een stoom- of opschuimpijpje van een expressomachine.

Beste TF,

Voor onze nieuwe woning had ik dezelfde gedachtengang. Ik heb een warmwatercirculatieleiding die voorzien is om , na volledige afwerking van de installatie, met warm regenwater te werken.  De warm water bereiding is met een aardgasketel, en voorbereid voor een zonnecollector.

Voor de lavabo's heb ik een toestel 'Klein-Durchlauferhitzer' CLAGE type MDH4. Het vermogen is slechts 5,7 kW en er is geen stand-by verbruik. Is aangesloten op leidingwater en 230 V gewoon stopcontact. Ze nemen bijna geen plaats in onder de lavabo, zeer compact.

Het is wel zo dat het debiet aan warm water zeer laag is. Echt maar 'een zeupje'... . Voor de lavabo is dit geen probleem, want enkel om tanden te poetsen.  Voor de pompsteen in de keuken heb ik toch een boilertje moeten installeren, omwille van het lage debiet van de aangehaalde toestelletjes.

Voor een groter debiet zijn er nog toestellen op 3-fasen.  En doorstromers op aardgas natuurlijk, die zijn uit energetisch oogpunt te prefereren, en leveren genoeg vermogen!

Mvg

http://passiefhuissintpauwels.wordpress.com

 

Tanden poetsen met warm water? Waarvoor is dat goed?

Nu ja, ieder zijn ding. Maar om daarvoor een doorstromer te kopen?

Hartelijk dank voor jullie reacties! Ik heb het inderdaad veel te ver gezocht...

Wij voorzien twee regenputten samen goed voor 30 000 L regenwater. Ik hoop hier mee toe te komen.

- in de badkamer komen twee lavabo's, één met een mengkraan (regenwater) om ons te wassen en te verfrissen en één kraan met enkel koud leidingwater voor het poetsen van de tanden of om te drinken. Ik zocht het dus veel te ver.

- al de andere kranen zijnde: lavabo toilet, toilet benden en boven, douche beneden, douche boven, bad boven, hotfill wasmachine, hotfill vaatwas tappen ofwel koud ofwel warm regenwater opgewekt door de geothermische warmtepomp.

- In de spoelbak in de keuken komt een mengkraan met leidingwater, met onder in de kast één elektrisch boilertje, merk en type nog te kiezen.

 

Ik hou jullie verder op de hoogte via mijn blog.

 

 

Navragen bij de fabrikanten of hun toestellen geschikt zijn voor regenwater ivm Ph-waarde ... anders geen garantie !

Wij lopen net tegen zelfde problematiek aan maar in lichtjes andere omstandigheden:

-regenwater voor de grootverbruikers zoals WC, maar ook wasmachine, vaatwas, bad en douche

-vaatwas met hotfill en ook bad en douche vereisen warm water dat je dan ook op meest ecologische manier wil voorzien, wij kozen voor zonneboiler.

Dus automatisch kom je erop neer dat je hoofdwarmwatervoorziening op regenwater voorziet.

Nu zijn er inderdaad nog aantal punten waar je stadswater als drinkwater wil voorzien, en omwille van hygiene en keuring niet mag mengen met warm regenwater. Typisch is keuken en badkamer. Omdat wij verbouwen en uitbreiden hebben we echter 2 badkamers en we willen ook nog lavabo voorzien op de slaapkamer van de kinderen. Handig tijdens de ochtendspits.

Dus al deze punten moeten van drinkwater voorzien zijn en liefst ook warm water, zij het voor minder frequent gebruik. Omdat ik wil kiezen voor moderne mengkranen moet het warme water op deze plaatsen ook warm drinkwater zijn, net zoals de meesten dit hier zowiezo via elektrische boiler in de keuken voorzien. Maar omwille van de vele punten waarop dit voorzien moet worden overweeg ik om warm stadswater centraal te gaan voorzien.

Dus dubbel warm water is nodig: regenwater via zonneboiler met evt. bijverwarming van CV op gas in het geval er geen zon is, stadswater via ????

Opties:

1/Kleine boiler ook op zonnecircuit en bijverwarmen met CV: blijkt dat kleinste boilers toch 80l is en dan moet naverwarming voorzien worden met doorstromer op gas, omdat deze kleine boilers niet bivalent zijn. Lijkt me overkill tgo optie 3/

2/Kleine boiler, eventueel ingebouwd in de gaswandketel die warm stadswater voorziet. Voordeel: altijd buffer ter beschikking. Nadeel: CV moet ook werken in de zomer op deze boiler op temperatuur te houden.

3/Warm stadswater 'on demand' met centrale doorstromer. Deze kan als onderdeel van de gaswandketel voorzien worden zodat ook maar 1 rookkanaal nodig is. Komt neer op optie 1/ zonder voorverwarming van stadswater door de zon, wat wegens het kleine verbruik hier wel te verantwoorden is. De meerkost naar sturing en materiaal is nooit terug te winnen

Nog iemand met interessante ideeën of ervaringen hier?

Voorlopig staat bij mij optie 3 bovenaan...

GC: Wat ik niet begrijp is waarom je warm stadswater nodig hebt in de badkamer? Koud stadswater aan de lavabo om tanden te poetsen is toch voldoende? Warm regenwater om te scheren, wassen...

In de keuken kan het eventueel wel interessant zijn om warm stadswater te hebben. Al kan ik me ook hiervoor niet echt een toepassing verzinnen.

Hi Robin,

Warm om de redenen die je opgeeft.

 

Stadswater omdat koud water stadswater is en mengkranen gebruikt worden. Daarin mag je en wil ik ook omwille van hygiëne niet mengen.

 

Grote wasjes (douche, bad) wel volledig op regenwater.

 

 

 

Als je 2 lavabo's hebt kan je ook 1 lavabo voorzien van enkel regenwater warm/koud en de ander enkel koud stadswater (om je tanden te poetsen). Dit is misschien goedkoper en eenvoudiger ;-).

Beste Robin,

bedankt voor uw reactie, maar op 18/06/2011 (zie post hierboven) was ik al tot de conclusie gekomen dat ik het veel te ver zocht en inderdaad, gewoon een mengkraan met warm en koud regenwater zal plaatsen en een gewone kraan met (koud) leidingwater om de tanden te poetsen... we zitten ondertussen  al bijna aan het leggen van de buizen... blij dat er schot in komt...

Dag TF.

Dat was ik vergeten, maar mijn antwoord was vooral gericht aan GC.

 hehe had nog niet gezien dat er nog mensen zijn met dit probleem :-) My fault!!! Ben door de bouw van ons huis eventjes weg geweest van dit forum...  Ik denk ook dat de kinderen van GC meer hun tanden zullen poetsen met warm water dan zichzelf wassen ermee...

Als ik het goed begrijp voorzien jullie een lavabo om tanden te poetsen en een lavabo om zich te wassen. Dat zie ik inderdaad persoonlijk niet zitten met kinderen tijdens de 'ochtendspits'. Vergeet ook niet om bordjes te zetten bij de lavabo's wanneer er vriendjes komen slapen of bezoekers even gebruik willen maken van jullie badkamer.....

Alle gekheid op een stokje: wij wonen momenteel in een (oud) huurhuis omdat ons huis onbewoonbaar is door de verbouwingen. Hier is alles op regenwater voorzien incl douche, bad, lavabo's etc. Maar om de tanden te poetsen en ook in de keuken om stadswater te voorzien aan de spoelbak, staat er gewoon naast de mengkraan op regenwater nog een tweede kraan met koud stadswater. Als ik u was zou ik het minstens op die manier voorzien en 2 identieke lavabo's voorzien ipv 2 specifieke.... een buisje extra voorzien kan het verschil in kostprijs niet maken....

 Het is niet dat je kan doodgaan van je tanden poetsen met regenwater hé... Maar het huwelijk is één al compromissen sluiten... Ik ben al blij dat ik mijn vrouw kon overtuigen van een passief huis... Maar bedankt voor de tip ik zett gewoon twee kranen in de keuken, een mengkraan met regenwater en één met gewoon koud leidingwater...

Had ik ook in gedachten, maar vond het idee om 2 kranen per lavabo als tip te geven minder aantrekkelijk dan 2 verschillende lavabo's ;-).

Zo zie je maar dat er relatief eenvoudige oplossingen zijn hé.

Succes verder met het leggen van de leidingen en verloop van de bouw van je passiefhuis.

Was goed om horen dat er meer mensen zijn die regenwater warmen en gebruiken. En voor creatieve oplossingen zorgen voor de drinkwatervoorziening.

Ik overleg nog verder met onze sanitaire man om gewoon warm stadswater te kunnen maken met ingebouwde doorstromer in de gaswandketel. Voor de keren dat je inderdaad maar warm water aan de lavabo's en ook keuken (vaat wordt immers via zongewarmd regenwater gedaan in de vaatwas :) ) nodig hebt, lijkt het mij niet zinvol om daar regenwater te voorzien. Oh ja, ik overweeg ook om meteen het stadswater via koolstof filter te filteren om aangename smaak te geven zodat het dan ook rechtstreeks van de kraan echt lekker drinkbaar is.

Zoals je zegt: voor de keren dat je warm stadswater nodig hebt...

Waarom dan geen goedkoop elektrisch doorstromertje (totaal niet ecologisch, klopt; maar zeer kleine investering) of gewoon een waterkoker ;-).

Is inderdaad goeie oplossing, behalve als je bij meerdere dergelijke aftappunten zo'n doorstromer moet gaan voorzien en dan eventueel in keuken een elektrisch boilertje. Daarom overweging om alles van stadswater te centraliseren via doorstromer op gas.

Dat was natuurlijk op voorwaarde dat je enkel nog in de keuken warm stadswater nodig hebt.

Het plaatsen van tekens 'niet drinkbaar' is een verplichting op regenwatertappunten ( bij keuring van nieuwe installatie). En de hedendaagse jeugd drinkt enkel uit (PET-) flessen.

Ik ken meer "minder jeugdige" mensen die weigeren kraantjeswater te drinken dan jongere mensen hoor.