Houtkachel vs Pelletkachel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,
Wij willen onze open haard vervangen door een milieuvriendelijker alternatief.
In eerste instantie hadden wij gedacht aan een pelletkachel maar omdat deze hinderlijk lawaai kunnen maken gaat onze voorkeur stilaan over naar een houtkachel.

Graag jullie advies :
- Inzake rendement lijkt een pelletkachel veel beter te scoren dan een houtkachel, maar ik zie voor houtkachels toch ook al rendementen tot 60-80 %
- Wat betreft gezelligheid van de vlam zou een pelletkachel beter scoren.
- Wat betreft brandstof heb ik geen idee : moet er meer hout gesleurd worden bij een houtkachel dan pellets voor een pelletkachel om hetzelfde resultaat te bekomen ?
- Hoe zit dat met de zgn. houtbriketten heeft iemand daar ervaring mee ?

Alle nuttige info is welkom.

mvg
Alain
Blankenberge

Reacties

 Als je een degelijke pelletkachel koopt zou je normaal gezien geen last mogen hebben van lawaai. Er zijn zelfs modellen zonder convectieventilator waar het lawaai te verwaarlozen valt.

 Er bestaan ook hout CV houtkachels  van 93% rendement. De Walltherm. Gemakkelijk te combineren met zonneboiler.

De vlam van  een houtkachel vind ik persoonlijk veel mooier. Het voordeel van een pelletkachel is dat hij volautomatisch kan werken.  Maar  die kachels moet je toch  bevoorraden met pellets. Nadeel is dat er veel electronica opzit . Electronica die ook kan stuk gaan.

Indien jullie veel hout ter beschikking hebben zou ik kiezen voor hout in combinatie met een zonneboiler. een gelaagde boiler.

 

Je hebt ook nog kleine massa kachels zoals de Tigchelkachels.

Mon 

Als je een fatsoenlijke stukhoukachel koopt, zal je rendement behoorlijk zijn. Mijn Scandinavische kachel heeft een gemeten rendement (zelf gemeten) van meer dan 90%. Dit is uiteraard een momentopname, eigenlijk moet je het rendement meten over de ganse stookcyclus. Zet er vooral geen inbouwhaard in. Dat zijn ondingen met een bedroevend laag rendement.

Wij hebben lang getwijfeld tussen een Rika of Piazzetta-pelletkachel omdat die vrij stil zijn en kwalitatief superieur zijn aan de meeste andere merken. Na lang beraad hebben we echter toch gekozen voor een houtkachel : de Heta Scan-line 510 (zie http://www.heta.dk/uploads/media/NL_Heta_brochure_09.pdf ).

Wat zeker heeft meegespeeld in onze keuze is dat wij eerder zenuwachtig dan rustig werden van die geforceerde vlam en het geluid van een pelletkachel.

Een houtkachel moet je zelf laden, een pellet kachel regelt zich zelf op de temperatuur die je wil hebben.

Een houtkachel zorgt voor veel meer stof in huis en je hebt een aanzienlijke opslagruimte nodig.

Anderzijds heb je een veel mooier vlammenspel, minder lawaai in huis en een veel betrouwbaardere verwarming : een pelletkachel is een complexe machine die aangestuurd wordt door een computer. En die dingen kunnen al eens kapot gaan.

 

 

Ik vraag me nu wel af of je minder stof in huis hebt als je met briketten stookt ipv met hout. Iemand ervaring hiermee ?

Daar heb je volledig gelijk in.  De vlam van een pelletkachel vind ik (persoonlijk) ronduit lelijk en nerveus.  Ook het kwetsbare technische aspect (electronische sturing en mechanische toevoer van pellets) en het feit dat je nog steeds afhankelijk bent van pelletleveranciers, maakt dat ik ook geen voorstander ben. 

 

Stukhout kan je steeds lokaal produceren en oogsten.  Een (massieve) houtkachel heeft ook nagenoeg geen mechanische delen die stuk kunnen gaan. 

(en stukhout heeft ook nog eens een mooiere vlam)

Hallo,

-rendement pelletkachel >90%, houtkachel >80% ( wel opletten: enkel goede kwaliteitskachels halen hoge rendementen)

- kostprijs hout is een fractie van pellets. (energetische prijs diesel of gas scheelt niet zoveel met pellets, kijk eens of je huidig systeem ontdubbelen veel zin heeft). Als je een beetje uitkijkt en mits zelf de handen uit de mouwen te steken is hout soms gratis.

-pelletkachel = gemak. Kan automatisch werken, en bijna stofvrij

- houtkachel  =  stof, vraagt meer aandacht.

- vlam van pelletkachel vind ik niet leuk om naar te kijken, maar da's persoonlijk hé. (bij bepaalde merken is de vlam zo sterk dat je er zonder zonnebril niet in kan kijken, precies een bunzenbrander)

- bepaalde pelletkachels hoor je bijna niet. Neem er zeker geen met een geforceerde ventillatie tenzij je van het geluid van een opstijgend vliegtuig houdt. Ik wordt onnozel van dat gezoem.

- hoeveelheid hout/pellets zal niet zoveel schelen denk ik (zeker niet in kg, in volume zal pellets minder zijn). Hout kan je buiten laten liggen onder een afdak, pellets niet en koop je liefst in 1 keer om de prijs te drukken. Pellets zijn zowiezo een pak duurder dan hout.

- wil je een houtkachel met hoog redement kies voor massakachel, of op zijn minst een kachel met langs de binnenkant chamottebekleding en voorverwarmde verbrandingslucht en kies je vermogen zeker niet te zwaar.

 

groeten,

 

Nayy

 

houtkachel = veel stof .....

 

Dit is ook relatief he. Indien je met een gesloten kachelklep en/of schoorsteenklep als een gek in je kachel begint te borstelen heb je wel wat stof wat je woning en longen binnengaat, OK tot hier ben ik akkoord. MAAR, als je met open kleppen voorzichtig veegt verdwijnt het fijne stof je schoorsteen in. Ook goed om weten is dat er goeie aszuigers op de markt zijn ( franse makalij ) die het stofprobleem volledig teniet doen. Wel even opletten dat je een deftige assenzuiger koop met zelfstandige motor en goeie filters ( met vibratie ) ( +- 100 eurotjes ) en niet zo een chinees onding ( wel lekker goeiekoop ) wat alles je woonkomer of je stofzuiger injaagt.    

En uw stukhout is stofvrij misschien?

Ik wil maar zeggen dat je ook niet moet overdrijven hé. Houtkachel = veel stof (in vergelijking met elk ander verwarmingssysteem).

Houtbriketten kunnen de hoeveelheid stof fel reduceren, want beter rendement en dus minder as + minder stof van de briketten dan van stukhout.

Houtpellets zorgen voor nog minder stof, want nog beter rendement en dus nog minder as + zo goed als geen stof van de pellets zelf: plastiek zak voorzichtig uitkiepen in de voorraad van je kachel.

Massakachels hebben ook een hoog rendement en daardoor ook minder as.

 

Brikketten zijn goed als je de oorsprong of technische fiche van kent. Maar ik denk dat je niet wilt weten wat er in sommige van die goedkope brikketen zit.

 

Ik (meubelrestaurateur)stook alleen schavelingen van massief hout in de kachel van mijn werkplaats (gewoon samengeduwd met een stok) een deel gaat de composthoop op om een luchtigere laag te hebben. En een ander deel gaat soms naar de buren (voor de ganzen /paard/ konijn). Heb mijn kachel in de werkplaats wel nog niet aangedaan, begin daar pas te stoken  onder de +/- 14°.

Maar er worden ook van die brikketen verkocht op kapaza e.d. waar ook houtoverschotten van plaatmateriaal of behandeld hout in zit.

Mijn houtbriketten zijn afkomstig van een bedrijf die schavelingen voor paarden maakt. De briketten bestaan dus voor 100% uit puur hout. Paarden zijn zeer gevoelig en daarvoor moeten de schavelingen volledig ontdaan worden van stof. Dit komt in de briketten terecht, samen met het hout die niet gebruikt kan worden.

Vorig jaar had ik van anderhalve ton briketten slechts drie kleine emmertjes as.

 Er bestaan CV  houtkachels die een groter rendement hebben  dan 93%. Dus als voor een houtkachel gaat dan ééntje boven de 90%.  Indien je veel hout gratis ter beschikking hebt zou ik zo wie zo kiezen voor hout.

heeft men met pellets de garantie dat er alleen zuiver hout inzit

als ik dikwijls lees wat een problemen soms heeft met pellets ,heb ik toch sterk mijn twijfels

twee soorten din pellets en toch stookt de ene veel beter dan de andere ,zelfde hout soort

 

Tenzij jij stukhout na 10 jaar "rijpen" uit je wijnkelder opvist, kan ik totaal niet volgen wat je hier allemaal aan het vertellen bent. Hout zaag  je buiten klein, klief je buiten, tast je buiten op een goed geventileerde plaats, laat je drogen ( tussendoor eventueel even herstapelen of verhuizen ). Dit gebeurt allemaal niet in je living .... Voordat het hout de living ingaat heb je dit minstens 1 maal overgetast in een mand/korf en wat afgeschud .... Geloof me ... veel stof hangt hier niet meer op .... in ieder geval niet meer stof dan in en op die verpakte briketten zit waarvan de zakken meestal binnenshuis worden opengerukt. Als er over stof wordt gesproken dan versta ik hieronder de miniscule materie die gaat vliegen bij een zuchtje wind of beweging .... al de rest wordt simpelweg bijeengeveegd met borstel en blik. Wordt er bij jouw nooit gekuisd dan ;-)  

Voor paarden en andere beesten die gevoelig zijn voor stof wordt trouwens best geen houtschaaflingen maar gedroogde en fijngemaakte hennepvezels gebruikt. Deze zijn zo goed als volledig stofvrij...... 

Ik spreek enkel uit ervaring. Naast stof heb je ook het vuil dat zich tussen en op de blokken bevindt.

Daar gaat het hier niet om, het gaat hier om de herkomst en samenstelling van de briketten.

overal zit er kaf tussen het koren, de ene doet ook al wat meer z'n best dan de andere.  ook ik heb vroeger al een paar keer problemen gehad met DIN+ pellets.

over het algemeen zijn pellets die van een houtverwerkend bedrijf komen beter.  want zij zagen de bomen en het resthout wordt meestal onmiddeelijk verwerkt, en wordt niet een aantal keren vervoerd, gelost, geladen, want met elke handeling vervuilt het hout steeds meer.  en dat gaata dan ten koste van de kwaliteit.  heb je er eentje die er ook een hoop schors in draait, is het resultaat nog slechter.

hans d

Er gaat veel aandacht naar de stofontwikkeling in huis en naar de gezelligheid van het vlammenspel. Wie bekommert zich over de rookontwikkeling van zowel hout - als pelletkachels?

Ik wil graag deze ervaring als stelling posten:

 

"De permanente ventilatie van  woningen is  niet te combineren  met de praktijk van houtstoven en -haarden. Houtstokers  bekommeren zich niet over de rook die de geventileerde woning binnendringt, en de gezondheidsschade die die toebrengt. Nog niet gesproken over de inbreuk op psyche en privacy. Sterker nog, houtstokers vinden dat het niet hun probleem is, de meesten hebben geen geventileerde woning, de fout ligt bij de bewoners van de nieuwbouw- of gerenoveerde woning, die propere lucht willen om de (verplichte) ventilatiedebieten binnen te halen."

 

Ik zie ook uit naar oplossingsvoorstellen, regelgeving en te ondernemen acties voor "de bewoner van de geventileerde woning" die keihard met deze problematiek geconfronteerd wordt.

 

 

 Indien je  aanzuiglucht van buiten haalt voor je stoof of haard  en de stoof of haard is gesloten  dan is er toch geen probleem met het ventilatie systeem? 

Kortrijkzaan,

Oostlandvaarder bedoelt dat bepaalde slechte kachels veel rook/ stank ontwikkelen.

 

In een oud huis is dat geen probleem: gezien je geen ventillatiesysteem hebt komt die stank (bijna) niet binnen.

 

Heb je echter een ventillatiesysteem gaat dat de stank van buiten enorm in je huis brengen...

 

Ik heb ook zo'n buurvrouw die haar kachel als allesverbrander gebruikt, en de buur van mijn vriendin rook zijn hout op ivp het op te branden (te zware kachel die hij smoort). Aangenaam is anders.

 

Bij een correcte verbranden heb je echter bijna geen geurhinder/rookginder. (behalve bij de opstart)

 

groeten,

Nayy

Beste,

 

Mits een deftige kachel en fatsoenlijk hout of pellets komt er helemaal geen rook uit je schoorsteen tijdens het stoken. Het enige wat voor een "probleem" zou kunnen zorgen is het stoken bij mist aangezien de verbrandingslucht dan wat meer bij de grond blijft hangen. Wat je ruikt op dergelijke mistige ochtenden/avonden is heus niet van de houtstokers alleen hoor, dit is dan al de troep in de lucht die je neusvleugels rikkelen. Uitlaatgassen auto´s, verbrandingsgassen mazout en gasketels, rottende mesthopen, de aangebrande toast van de buurvrouw, de bezoedelde binnenlucht van de mechanisch geventileerde woningen, ....  

 

Dit neemt  niet weg dat het idd geen slecht idee is om hieromtrend wel wat normen te maken zodat slecht werkende kachel uit de handel genomen kunnen worden. Wat er gestookt wordt in de kachels is natuurlijk wel moeilijker te controleren.

Wat er gestookt wordt is inderdaad moeilijk te controleren. Net daarom dat het zo belangrijk is dat kachels en schouwen aan ernstige normen zouden moeten voldoen. En dan denk ik dat kachels die uit landen komen waar heel veel met hout gestookt wordt, én waar milleunormen zeer streng zijn, typisch de best presterende kachels aanbieden.

Toen wij op zoek waren naar "onze" ideale kachel was er een Belgische fabrikant die er prat op ging dat er de laatste 20 jaar nog niets veranderd was aan zijn kachel. Toen wij vroegen naar de prestaties op het vlak van uitstoot van fijn stof werd het heel stil. Het argument dat zijn kachel goedgekeurd is volgen de DIN-norm 18.891 moest maar voldoende zijn.

 

Dus eigenlijk zeg je dat je briketten gemaakt zijn van afval wat komt uit afval van de houtzagerijen ... humm, raar dat je dan beweert dat dit uit 100% hout bestaat. Dat 100% hout zal wel in de paardenstal liggen, en niet in je briketten zitten, zou ik denken. Je haalt ook aan dat je briketten gemaakt zijn van samengeperst stof en je hebt slechts 3 emmertjes rest-as na het stookseizoen. Hoe weet jij zo zeker dat er niets van dat "samengeperste stof" door je schoorsteen in de atmosfeer terechtkomt. Wat er naar buiten wordt geblazen komt niet in de aslade terecht ... dat is waar.    

Ik ben meer voorstander van een pelletkachel gewoon voor het comfort .

Mijn vader heeft een stukje bos zodat we wel wat opslag van hout hebben .  Ik stook momenteel ook nog met een jotul houtkachel waar ik heel tevreden van ben maar toch denk ik eraan om over te schakelen naar pellets voor het gemak .  M'n vader wordt wat ouder en kan het zware werk in de bos niet zo goed meer aan en ikzelf sukkel wat met m'n rug .  Het is niet alleen het hout opstoken maar voorafgaand moet je beschikken over tractor, remork , kettingzaagmachine, die kettingen moet ook geslepen worden , hout moet daarna nog gekliefd worden, gedroogd worden .. 't is ook fysiek allemaal zware arbeid .  

Pellets kan je overal halen (Colruyt, Makro, Aveve , .... ) is momenteel denk ik wel het goedkoopste om mee te verwarmen , je kan de kachel instellen zodat hij automatisch smorgens opstart zodat het al warm is als je opstaat , ook svaonds voor als je thuis komt van je werk .  Je vult je pelletkachel eenmaal en je kan 2-3 dagen voort zonder te vullen (afhankelijk hoeveel ze aanstaat) .

 

 

Beste Lacroix,

hoe heb je het rendement van je kachel kunnen meten? Dat interesseert me wel.

Beste groeten,

Lieven

Ik kan je verzekeren dat al m'n geburen beschikken over massa's proper, zelf gekapt fruitboomhout uit hun boomgaarden. Ze kunnen onmogelijk 12 h/dag afval verbranden hé. Als de kachels aangestoken worden , dan ruik ik wel de aanmaakblokjes. Verder is het rook, gewoon dikke grijze rook van de houtverbranding. En dat is niet alleen als er mist hangt, of koude lucht de rook doet neerslaan naar de grond.

Als ik zelf zoveel hout had, dan zou ik geen extra geïsoleerde woning gebouwd hebben, maar ook met hout gaan stoken.  Heb ik jarenlang gedaan, met paletten van het werk, papier en karton, Tetra bricks, bruinkoolbriketten (moet je proberen, blijft de kachel gans de nacht mee smoren, massas fijne asse, stank , en economische onekologische winning in open mijnen in duitsland).

Ik wil maar zeggen, je hoeft me niet te overtuigen van het economische en gezellige van een (hout)kachel annex allesbrander. Alleen, dit is niet te combineren met de wettelijke ventilatieeisen van de andere bewoners in Uw straat.

oostlandvaarder

je kan ook met perfect hout en een perfecte kachel slecht stoken, en dat is wat heel dikwijls voorkomt.  en dat ergert mij ook, omdat het net zo goed anders kan. 

maar eigenlijk zijn de klassieke hout- en pelletkachels uit den boze.  de enige manier om hout proper te verbranden is als je het vuur voluit laat branden.  maar dan wordt het te warm binnen en worden kachels gesmoord, gevolg: smoor, of in het schoon nederlands rook.

bij ketels is dat anders, in principe laat je die op vollast branden en je slaat de warmte op in de boiler, of bij massakachels in de steenmassa.  ik wil je dat graag demonstreren.

uiteindelijk moet jij ook op één of andere manier verwarmen, en zal er dus allicht ook ergens rook bij te pas komen, al is met mogelijk elders.

hans d

wij hebben sinds kort een nieuw model Dovre kachel, hoog rendement, lage uitstoot.

Ik kijk regelmatig na wat er uit de schoorsteen komt : bijna niets. Af en toe een piepklein beetje witte rook.

Wij stoken wel met droog hout, en altijd "volle bak", dwz, met de verluchting open, om een zo volledig mogelijke verbranding te bereiken. We hebben weinig asse.

Om oververhitting te vermijden, stook ik met kleine stukken hout. Enkel 'savonds gooi ik er een grotere blok op.

Vorig jaar verstookten we 10 000kWh gas ( inclusief SWW en koken op gas), voor 5 pers., in een huis van 210 m2 ( en 5.5 dag van de week is er iemand in huis).

Ik hoop een groot deel van dat verbuik te kunnen vervangen door hout.

We merkan dat de houtkachel veel beter werkt dan onze oude gaskachel, en hij verwarmt een groot deel van het huis. De schoorsteenmantel (marmer) is de ochtend erna nog steeds warm......

 

 Voor geïnteresseerden, een overzicht van Belgische pelletkachel leveranciers:

www.krawla.be/pelletkachel/bedrijven

 

mvg

Frederik

 Wat denken jullie van de Rika Induo (combinatie hout - pellets) ?