Vitodens 333instellen voor gebruik met finoven

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

hallo,

Heeft er iemand ervaring met Vitodens 333 in combinatie met finoven of speksteenkachel ? Deze zomer hebben we een finoven geplaatst die onze benedenverdieping verwarmt. Onze Vitodens zal zodoende nog enkel gebruikt worden om de slaapkamers van de kinderen te verwarmen als ze thuis komen na school en in het WE. De Vitotrol 300 had ik wel graag in de living laten hangen (en hangt vrij dicht bij onze finoven).

Als gevolg ben ik nu op zoek naar de meest optimale instelling van m'n Vitodens. bedoeling is dat na school en WE de daginstellingen van toepassing worden, en daarvoor en 's nachts de ketel niet aanslaat en pomp niet werkt, behalve voor warmwater (we slapen met onze ramen open ..) (behalve uiteraard voor warmwater werking). We hebben overal thermostatische kranen.

Zelf dacht ik aan het volgende:
volledig WAR gestuurde werking voor dag en nacht (b0=0), met dagtemp 18° en nachttemp extreem laag 3°, en b5=5.

Dit zou volgens mij betekenen dat
- bij daginstelling gebeurt temperatuurregeling via thermostatische kranen, en blijft cv-pomp aan (behalve als we in de living meer dan 23° hebben ..).
bij nachtinstelling (en vakantie) is ketel temperatuur behoorlijk laag, en blijft cv pomp uit als buitentemperatuur hoger is dan 3° of temperatuur living hoger is dan 8° maw staat quasi altijd uit.

Indien iemand anders hier ervaring mee heeft zou ik heel graag horen hoe dit ingesteld is en wat de ervaringen zijn.

Had ook nog graag geweten of bij een WAR gestuurde CV er altijd 1 termostatische kraan volledig open moet staan of niet.

Groeten,

Cris

Reacties

 Als je de service manuel van de Vitodens 333 heel aandachtig leest dan zie je toch vnzelf hoe je dit moet instellen, de sturingen zijn zo makkelijk en Viessmann is vrij duidelijk in zijn uitleg.

ideale instellingen -> wat experimenteren ... hier is geen standaard regeltje voor en is huis/gewoonte afhankelijk.

 

In de vitodens zit geen hydraulische bypass dus indien je installateur deze niet extern heeft voorzien is het aangewezen om steeds een radiatorkraan open te hebben. Kan ook zijn dat er ingeregelde radiator bypass onderblokken bij jouw voorzien zijn waardoor er steeds een hoeveelheid aanvoerwater naar je retour gaat, ook indien je kraan dicht staat ( jaga ventielen hebben dit meestal en die staan fabriek af een beetje open ). Beste oplossing is, mijns inziens, de radiatorkraan van de badkamer steeds open te hebben en de ketelregeling afstemmen op je behoefte van de badkamer. Indien er bypass onderblokken voorzien zijn zou ik deze bij moderne gaswandketels en collector - alpex systemen volledig sluiten ( dit is niet bevorderlijk voor het pendelgedrag van de ketel ).

Hallo Bram,

bedankt voor advies. Ik kan gemakkelijk de radiatorkraan in de badkamer open laten staan om te vermijden dat alle kranen dicht zijn. Ik vermoed niet dat er bypss onderblokken zijn - betreft oude radiatoren waar er achteraf thermostatische kranen op gezet werden.

Blijft dan wel belangrijk dat tijdens de nachtinstelling de cvpomp af slaat. Om dit automatisch te laten gebeuren zie ik als enige mogelijkheid de parameter b5 instellen dat cvpomp uitgaat als werkelijke temperatuur (in living waar Vitotrol staat) 5° hoger ligt dan gevraagde temp.

Of is het zo dat als je 's nachts werkt op ruimteinvloed ipv WAR de cvpomp automatisch af slaat als gewenste temperatuur in referentie ruimte bereikt. Het is me ook niet duidelijk of de keteltemperatuur hoger of lager zal zijn in WAR vs ruimteinvloed stand maw ben ik beter met WAR sturing ipv ruimteinvloed of net niet.

ivm pendelgedrag - de ketel heeft minimaal vermogen van 3.6 KW (Het is de 19KW versie) en zal slechts naar 3 soms 4 radiatoren warmte afgeven. Is het in die situatie beter om de pomp op een andere stand te zetten ?

Vriendelijke groeten,

Cris

 

Cris,

 

Indien je stooklijn en tijdprogramma goed is ingesteld zie ik eigenlijk niet dadelijk de noodzaak om ruimteinvloed te activeren. Zeker niet aangezien je in je living de finoven hebt staan en de ketel je badkamer en/of verdieping zou moeten verwarmen als de kachel op temperatuur is. Als je de nachtverlaging laag genoeg hebt staan zal je pomp ook afvallen als de temp buiten hoger is dan de ingestelde nachtverlaging. Het vermogen van de cv pomp bij de vitodens 300 is ook geregeld door de vitotronic dus als het niet echt nodig is zal deze ook maar op een laag pitje draaien waardoor zeer laag stroomverbruik. Misschien is het zuiniger om je keteltemperatuur te laten zakken ( stooklijn 1, 0.8 of 0.6 ) en je nachtverlaging te verhogen naar 18 °C bv. . Hierdoor blijft alles wel wat op temperatuur maar zal je ketel ook optimaal condenseren. Alles hangt af van je isolatiegraad van de woning en de grote van je radiatoren. Als je met een vlakke stooklijn de boel ( de badkamer in jouw geval ) niet warm krijgt/warm kunt houden kan je idd de stooklijn gaan verhogen ( 1.4, 1.6 of 1.8 ) met een nachtverlaging van 5 °C bv. .  Je moet je niet blindstaren op het al dan niet draaien van de cv pomp, dit is iets uit het verleden toen de pomp werd geschakeld samen met de brander. Bij een WAR op lagere temperatuur is het normaal dat de pomp zo goed als continu draait en de brander af en toe opspringt als de temperatuur van het cv water zakt ( als je huis goed geïsoleerd is dan zal dit niet snel afkoelen waardoor een nachtverlaging niet meer echt noodzakelijk is ). 

 

groeten 

Bedankt. Ik geef er dan de voorkeur aan om de stooklijn te laten zoals hij nu is (helling 1.4) en temperatuur lager in te stellen 's nachts.

Betreffende de cv pomp - daar m'n ketel (en dus vermoed ik ook de pomp) nu overgedimensioneerd zal zijn - zou een lagere stand nuttig zijn ? Enig advies ? Of kun je hier beter gewoon vanblijven (neem aan dat je dit niet via Vitotrol kunt instellen ..)

groeten,

Cris

Als je zuiver WAR werkt dan blijft je pomp ook draaien als het in je living 23 °C of meer zou zijn. De pomp zal enkel stoppen als het buiten warmer is dan je ingestelde binnentemperatuur. Indien je cv water weinig warmte verliest omdat alles op temp. is zal je brander echter niet gaan bijbranden dus ....

Met de standaardinstellingen ( zoals geleverd ) moduleert de pomp tussen 30% en 55% , dit is dus lang niet de volle 100%. Ik zou hier vanaf blijven ( je kan dit wel instellen op je vitotronic regeling bij installateursniveau 2 dacht ik, zie handleiding ). Max vermogen ketel staat standaard op 100% ( 19 kw in jouw geval ), dit kan je ook gaan verlagen als je dit wenst maar aangezien je ketel toch moduleert tussen 3 en 19 Kw zal deze onmiddelijk na start terugmoduleren naar een lager niveau. Maw je ketel doet de regelingen zelf afhankelijk van de behoefte dus niet echt nodig om veel aan te veranderen.