Prijsverhoging Ecopower in een K15 woning

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Door de keuze van elektriciteit als enige energiebron in onze K15 HSB woning, hebben we een totaalverbruik (verwaring, SWW, koken,...) van ca. 6000 kWh per jaar.
Peanuts natuurlijk in vergelijking met de duizenden liters mazout en m³'s gas die er in alle andere huizen doorgejaagd worden voor verwarming alleen.
Alleen ben ik nu wel heel fel benadeeld door de laatste prijsverhoging van Ecopower.
Het voelt heel krom aan om weg te gaan van Ecopower omdat we verhuisd zijn naar een PH.

Typisch Belgisch zeker?

Reacties

Bert,

 

Als het krom aanvoelt om weg te gaan, blijf dan gewoon bij Ecopower !

 

Je verbruik kan zeker nog omlaag.

 

Enkele tips : Thermische zonnepanelen, een paar Kwh PV, warmtepomp ...

 

Dirk

Wel in een passiefhuis verbruik je inderdaad niet veel. Maar als je er voor kiest om dan elektrisch te verwarmen en SWW te maken dan kies je voor de duurste energievorm die er beschikbaar is. Op het einde van de rekening kan het dan mss zijn dat je uiteindelijk meer betaald voor energie dan een LEW die op gas verwarmt.

 

En als alles op elektriciteit is kan PV een oplossing zijn, zonneboiler, pelletkachel...

Begrijp me niet verkeerd: ik vind niet zozeer dat ik te veel betaal. Die 6000 kWh aan elektriciteit kost ca. 90-100 euro per maand. Dat is geen hoog bedrag voor een vrijstaande woning natuurlijk.

Ik hou gewoon steeds de prijzen in de gaten van alle nutsvoorzieningen en het verschil tussen Ecopower en bv Eneco (ook 100% groene stroom) is heel groot aan het worden.

Ik begrijp ook wel dat het fair is om één vaste prijs te hanteren in heel Vlaanderen. Ge zult tenslotte maar eens naast de Katoennatie wonen...

Ik vind het alleen jammer dat kiezen voor Ecopower weer in de eerste plaats een ideologische keuze geworden is ipv een economische en ik ben er van overtuigd dat zoiets op de lange termijn niet werkt.

 

PS: Zonneboiler en (mini-)warmtepomp hebben we al. PV panelen liggen niet echt in het budget nu, maar zullen er wellicht ooit wel komen.

Wellicht heb je niet het budget voor PV panelen maar doe eens snel goede navraag voor een correcte PV installatie. De financiering hiervan doe je met een groene lening.

Hiermee betaal je dan ook minder, wellicht 1.5 tot 2% interest die je zelf moet betalen.

Indien je een nieuwbouwwoning hebt (< 5 jaar oud) dan kan je 40% belastingsvermindering inbrengen met een maximum van 3840euro.

Gezien we bijna einde jaar zitten kan je misschien een gedeelte van de factuur volgend jaar betalen... kan je ook volgend jaar belastingvermindering aanvragen.

 

Indien je woning >5 jaar is, betaal je al 6% BTW ipv 21% en kan je nog eens die 40% belastingsvermindering inbrengen op 3 jaar (elk jaar max. 3840euro tot je aan de 40% van het factuurbedrag zit).

 

als je goed rekent en een correct installatie dimensioneert, kan je die laten installeren .... zonder het groot budget te moeten hebben.

 

Het eerste jaar moet je wel de groene lening betalen maar zal de opbrengst van de zonnepanelen de kostprijs van je electriciteitsrekening al doen dalen. Dat compenseert al een stuk ....

Het tweede en derde jaar krijg je belastingsvermindering .... misschien kan je dat ook nog het vierde jaar (indien woning > 5 jaar oud hé).

Ondertussen krijg je ook de GSC, dewelke meehelpen om de kost van je electriciteitsrekening te betalen.

 

Ik weet niet waar je woont maar hier hebben we ook Ecopower en Eneco zou maar 40 euro minder kosten per jaar ...

Ecopower heeft de prijsstijging geografisch uitgespreid, iedereen betaald hetzelfde, in tegenstelling tot andere leveranciers.

Wij dachten ook dat PV te duur was, tot ik de nieuwe prijzen zag (opgelet, veel firma's hanteren nog veel te hoge prijzen), gecombineerd met belastingaftrek (geld dat je toch moet opzijleggen) en groene lening (een kleine 2,5% intrest, vast op 15 jaar). GCS en gratis stroom in ons geval is gemiddeld 150 euro/maand, onze lening kost 93 euro per maand ! Dus vanaf dag 1 heb je eigenlijk al winst, en dan komt volgende jaar nog onze belastingvermindering ...

Ik heb wel 7 offertes gevraagd ;-)

zou het mogelijk zijn te vermelden hoeveel je betaalt per wp en de grote van de installatie zodat andere reeds een richtprijs hebben.

 4560 Wp, 3.06 euro per Wp op nieuwbouw (21% BTW), inclusief 20 jaar garantie op de gehele installatie (plus omvormers) en online monitoring.

 En als je echt nog een nagelnieuwe woning hebt, waarvan het EPB-dossier nog niet is ingediend, dan zullen de PV-panelen ook een daling van je E-peil tot gevolg hebben, en dus een stijging van de subsidies die je daarvoor ontvangt.

Bert ,

"Wel in een passiefhuis verbruik je inderdaad niet veel" in dit geval toch wel veel meer dan het PH platform beweert .....

Wij wonen  in een geïsoleerd huis bouwjaar 1936 met 4 mensen kinderen zijn studenten , vrouw is thuis en verbruiken 1300 l stookolie (13000 Kwh) en 3300 Kwh elektriciteit dus samen 16300 kwh.

(In de praktijk verbruiken we geen elektriciteit onze zonnepanelen produceren wat we verbruiken)

Als ik het passiefhuisplatform mag geloven zou een PH 75 % minder verbruiken dus  zou hier ( opvoorwaarde dat in dit huis de bewoners ook nagenoeg permanent aanwezig zijn) wat dus betekent een verbruik van 3325 Kwh. Hier wordt bijna het dubbele verbruikt en dan nog met een erg dure brandstof.

De meerkost voor het PH kan hierr onmogelijk terugverdient worden ( anders trouwens ook niet maar soit)

 

 Jef,

 

Als men over een passiefhuis bezig is spreekt men over 15kWh/m²/j voor verwarming...de rest van het verbruik is daar buiten gelaten, het is op gebied van verwarming dat een PH 75% minder gaat verbruiken dan een andere woning.

 

Die 6000kWh die hier wordt aangegeven is alle verbruik. Dus gewoon elektriciteitsverbruik, warmwater en verwarming. We hebben hier een totaal cijfer van verbruik dus we kunnen niet exact weten wat het verbruik is van de verwarming. Mss zit in die 6000kWh wel 4000kWh gewoon elektriciteitsverbruik omdat de bewoners alles laten aan staan of bv veel de droogkast gebruiken...dan schiet er nog maar 2000kWh over voor verwarming. Je weet het dus niet.

 

Je zegt zelf dat je 3300kWh elektriciteit verbruikt...dus moest de Bert N het zelfde elektriciteitsverbruik handhaven als u dan zou hij nog 2700kWh nodig hebben voor verwarming en SWW. Jij hebt er 13000 nodig.  Hoeveel is het verschil dan?

 

 

5.850 Wp, wel zelf plaatsing van de panelen op plat dak en leidingen leggen maar de ingebruikname wordt gedaan door de firma, 2.03€/Wp excl 21% BTW oftewel 2.453€/Wp incl. 21% BTW (voor ons ook nieuwbouw)

dat is echt wel goedkoop!! Ik dacht dat de plaatsing op een plat dak duurder was want dan is er meer materiaal nodig.

Bert,

Als dit huis 2700/15  dus 180 m2 groot is klopt je redenering als  je ervan uit gaat dat er ook 4 mensen wonen en ze inderdaad (buiten verwarming ) 3300 kwh verbruiken

Het elektriciteitsverbruik in ons vorige huurhuis (verwarming, koken en SWW op gas) was ca. 2700 kWh.

Dat is dus voor verwarming, elektrisch koken en SWW nog 3300 kWh.

Kleine randopmerking pro ons passiefhuisje: het is wel overal aangenaam warm. Een koude hal of gang is ons onbekend en alle binnendeuren staan gewoon heel het jaar open.

Comfort is niet in geld uit te drukken, hé!

Ik zal wel eens rondkijken voor PV panelen op ons dak...

 Uiteraard mag dat niet rechtstreeks omgezet worden worden maar...stel dat hij nu 2000kWh elektricteit verbruik heeft voor allerhande dan is er nog 4000 kWh over voor verwarming + SWW, valt dan nog mee vind ik.

 

6000 kWh all in, is een normaal cijfer voor een PH.

 

Ikzelf heb een elektrische boiler die ik monitor op mijn huur appartement en zit nu exact na 1 jaar op ongeveer een 1900 kWh voor SWW. 

Oei, als 6000kWh normaal is (wat ik me wel kan inbeelden), en 1 kwh 0.22 cent kost is dit dus 1320 euro per jaar.

Wij betalen nu 1500 euro aan gas (verwarming) en electriciteit (sww +koken+...) per jaar op ons hier en daar nog enkel glas rijhuis.

De meerprijs van een passiefhuis afschrijven met goedkopere energie rekeningen wordt dus moeilijk als we voor alles electrisch kiezen....

eddy

 

't wel zelf plaatsen op het dak maar ze leveren al het bevestigingsmateriaal.

Het bevestigingsmateriaal, zijnde de profielen, zijn ook profielen die de firma in kwestie in eigen regie laat maken. Een simpel geplooide bak, op maat voor de zonnepanelen.... blijkbaar is dat dan ook een stuk goedkoper dan 'merk' profielen aan te kopen .... daarmee dat ze ook een goede prijs aanbieden denk ik ...

en vermits je dan ook nog het werk op het dak doet bespaar je de werkuren hiervoor vereist dus die moet je ook niet betalen

 

vermits het voor onze woning met 21% BTW was kan ik bij die firma minstens de prijs drukken door makkelijk te zelf te werken op het plat dak (en dan weet ik ook dat ze de EPDM niet beschadigen ofzo). Ik huur wel een klein verticaal liftje bij Boels ofzo om die panelen, rubber matten en ballaststenen naar omhoog te hijsen. Dat is een kleine meerkost maar beter voor mijn rug en veiligheid.

 

Vermits ze nadien de installatie in werking zetten blijft alle garantie etc. bij hen... en is alles in orde voor de administratie etc.

Hoe groot is je huis Bert ?

Hoe groot is je huis Bert ?

 Vandaar dat ik ook zei dat een LEW die op gas verwarmt eigenlijk goedkoper kan uitkomen dan een PH die alles op elektriciteit doet. Of je moet ook gas of pellets zien te gerbuiken in een PH want elektriciteits is zo'n 3x duurder.

 

3000 kWh voor verwarming op elektriciteit: 3000 x 0,22 = 660 Euro

3000 kWh voor verwarming op pellets/gas: 3000 x 0,05 = 150 Euro

Stel nu dat je in een LEW woning woont die het 3 dubbel aan verwarming verbruikt op gas dan zit nog niet zo duur als een PH die op elektriciteit verwarmt. Voor een PH moet je dus ook op pellets (of gas) proberen te verwarmen, een pelletkachel lijkt mij nog een betaalbaar alternatief.

 

Natuurlijk komen we hier weer uit op afschrijftermijnen van de stookinstallatie/kachel e.d. die in een andere draad al ter sprake is gekomen....

Bert, als je weinig gas verbruikt, dan is het gas veel duurder minstens 0.08 bij de goedkoopste leverancier.

Als je dan ook kijkt dat men gratis elektriciteit krijgt  per persoon.

Dan kom ik uit op elektriciteit  550 en gas op 250 euro, dus verschil is al wat kleiner.

 Idd, deed net ook eens de v test voor aardgas 3000kWh en kom idd ook uit op iets van een 0,08 Euro/kWh. Is dus toch wat duurder.

Rond de 155 m² benutbare oppervlakte.

 De reden waarom grote verbruikers geen goede prijs krijgen bij Ecopower is dat Ecopower de zoveelste subsidieering is van zonnepaneelbezitters

Die hebben ook vaste kosten : meteropname,vaste kost distributie en administratie Ecopower om er maar een paar te noemen

Die zijn dezelfde ongeacht het gebruik maar Ecopower zet deze vaste kost per klant om in enkele centen per KW verbruik

Daardoor betaald iemand die 6000 KW verbruikt een deel van de vaste kosten van iemand die dankzij zijn zonnepanelen maar een factuur krijgt van 1000 KW gezien het feit dat de gemiddelde klant van Ecopower rond de 2800 KW zit in 2010 (in 2006 was dit nog 28 % hoger ,zie powerpost 31)

Dit terwijl Ecopower zelf al erkend heeft dat windenergie milieuvriendelijker is dan zonneenergie

Dus iemand die al zijn electriciteit koopt bij Ecopower is milieuvriendelijker bezig dan iemand die zelf electriciteit maakt met zonnepanelen maar moet wel een deel van die zijn vaste kosten betalen

De logica van Ecopower

En het zal in de toekomst alleen maar erger worden

Want als je te veel moet betalen ga je op een ander

De grootste afnemers van Ecopower zulleen dus overstappen naar een goedkopere leverancier

Om dezelfde hoeveelheid stroom te leveren zal Ecopower dan bij 2 andere klanten moeten leveren 

Daardoor stijgen de vaste kosten die Ecopower weer doorrekend in de KW prijs waardoor weer grote afnemers een andere leverancier nemen ENZ......

Een straatje zonder einde met steeds hogere prijs per KW en steeds meer en kleinere klanten tot er enkel nog zonnepaneelbezitters klant zijn van Ecopower

Als het daar stopt want met de lage prijzen voor de zonnepanelen hoeft Ecopower nog niet zo gek veel te vragen om de zonnepaneelbezitters zo ver te krijgen dat ze hun volledige behoefte dekken en een factuur van 0 krijgen terwijl Ecopower wel blijft zitten met de vaste kosten 

Je hebt volledig gelijk, ze zullen zo veel klanten verliezen en minder nieuwe klanten krijgen die geen zonnepanelen hebben. Dus grotendeels zullen de nieuwe klanten eigenaars zijn van zonnepanelen. Er zijn nu ook meerdere groene leveranciers die goedkoper uitkomen, dus veel mensen die "groen denken" zullen niet meer automatisch naar ecopower gaan.

 

Maar als ze het andersom gaan doen, gaan ze ook hun leden verliezen met zonnepanelen.Ik denk dat ze daar ook schrik voor hebben.

 

Als Ecopower het eerlijk wil spelen, zal ze toch met een nieuwe formule moeten komen , zodat mensen met zonnepanelen, toch iets meer moeten gaan betalen. Anders stuikt het helemaal in elkaar.

 

Ik had mijn aanvraag een maand voor de verhoging ingediend, als ze nu elk jaar meer gaan vragen, zal ik toch een andere GROENE leverancier meten zoeken. (ben al voor gas bij lampiris)

 

Ik gebruik misschien wel veel (5000 KW), maar de helft van het gebruik is voor mijn bedrijf (meubelrestaurateur en in 2012 maken van duurzame  houten gadgets en speelgoed). Dus toch een redelijk laag verbuik voor ons woonhuis.

 

Nu nog een nieuwe zuinige diepvries en we hebben weer 10 % minder verbruik.

Ik snap het niet goed, misschien waar jij woont. waar wij wonen is Ecopower een stuk goedkoper dan de duurdere groene stroom, en nauwelijks (40-50 euro op een totaal van 1850) duurder. Wij doen alles electrisch, prive, zaak, koken, warmtepomp. Ik heb even een simulatie gedaan, moesten wij hier een klein verbruik hebben, dan is ecopower effectief de allergoedkoopste ! Ten eerste, dat zou niet dé reden moeten zijn om bij Ecopower te gaan. Ten tweede, dit lijkt mij een gezonde prijsstrategie, kleine verbruikers zijn goedkoper af, grote verbruikers betalen nog altijd een pak minder dan bij Electrabrol.

 Dus volgens U is het eerlijk dat Ecopower een deel van de vaste kosten van kleine verbruikers aanrekend aan de "grotere" verbruikers

En wat is een grote verbruiker

Iemand met een warmtepomp zonder zonnepanelen lijkt dan een milieubarbaar met zijn hoog electrisch verbruik

Terwijl die zijn co uitstoot veel lager zal liggen dan bij iemand met zonnepanelen en een HR gasketel maar die "verbruikt" practisch geen electriciteit

Is iemand die slechts 2000 kw gefactureerd krijgt omdat hij er 4000 zelf produceerd dan zo goed bezig? 

 

 

yannick, je gaat direct vergelijken met electrabel. (dat geen goed voorbeeld is van groene energie)

Er zijn ondertussen ook verschillende andere groene stroomproducenten met echt groene energie.

En deze zijn goedkoper dan ecopower.

Ik zeg alleen dat op langere termijn ecopower zichzelf de das zal omdoen, met hun systeem.

 

Wij zijn zeer milieubewust (denk niet dat er vele bedrijfjes bij ecopower zijn zoals wij), maar hou ook van een eerlijk systeem.

Mijn vrees is dat vele ecopower zullen verlaten en dan zullen ze hun prijs weer moeten opdrijven.

 

Ik heb er geen probleem mee dat ik ietsje meer betaal voor de groene stroom van ecopower, maar als het verschil groter wordt, is het toch geen schande om naar een andere/goede groene stroomleverancier over te stappen. (lampiris , wasewind, ...)

 

Goedkoper dan ecopower?

Tzal wel afhangen waar je woont dan.

Heb net even de V-test gedaan en kom voor een verbruik van 6000kWh met 2 personen toch nog goedkoopst uit met Ecopower. Tenzij je meer dan 2/3 aan nachttarief verbruikt (en dan scheelt het nog amper €40), maar zou niet weten hoe je dat klaarspeelt.

Wie zoveel verbruikt mag zich toch wel al een grootverbruiker noemen zeker?

als standaard voorbeeld voor waar ik woon: de v test bij 6000 kwh (helft nachttarief helft dag 2 bewoners - voor gratis electriciteit)is bij mij:

ecopower 1262 (derde duurste van alle 30 opties/leveranciers)

de goedkoopste 1113 euro  (eneco)

lampiris 1124 euro (ik ben al voor gas bij lampiris, dus grootste kanshebber als ik ooit zou overstappen)

 

Is toch al een 150 euro verschil, bij 2/3 nachttarrief zoals jij zegt, zou het nog groter verschil zijn.

Dus heb pech om in Limburg te wonen.

 

Ikzelf verbruik per jaar tussen de 4000 en de 6000 (hangt af van het soort werk ik moet doen met mijn machines : voor mijn bedrijfje + woning)

 

Walter Vaes,

 

Lampiris levert geen 100% groene stroom, maar voor een groot deel groen "gewassen" stroom !

 

En dat is dus GRIJZE stroom met een certificaatje er bij !!!

 

Dirk

Nee, je hebt geluk om in Limburg te wonen. Want dat betekent dat je een goedkopere leverancier kan hebben.

Bij ons in West-Vlaanderen is Ecopower de goedkoopste, wat dus betekent dat wij dus inderdaad 150€ meer zouden betalen dan jij. :-)

Volgens Greenpeace staan wasewind en ecopower op 1met 100% punten

En lampiris en belpower op 2 met 70% punten

Als je dan kijkt naar de investeringen van lampiris , die zijn 100% groen. (idem voor belpower)

Dus op langere termijn word het alleen nog beter.

Je kan van een beginnend bedrijf niet verwachten dat ze al direct 100% halen.

Wij zijn met ons gas al bij lampiris en zie dat ze daar toch ook al moeite doen ivm groene projecten.

 

Eneco energie  zou ook 100% groen zijn!

Ik vind het raar dat eneco dan voor ons 150 euro goedkoper zou zijn en bij jullie niet.

Eneco heeft toch projecten over geheel België.

 

De leverancier bepaalt niet echt de prijs (behalve bij ecopower), maar vooral de distributeur. Bij ons is dit dus zeer duur blijkbaar. Dit is toch een rot systeem hé, zowel voor de mensen als voor de energieleveranciers.

Kijk bijvoorbeeld eens op volgend document naar de distributietarieven:

http://www.nuon.be/download/b2c/pdf/nl/nuon-tariefkaart.pdf

Je ziet duidelijk dat Gaselwest stukken duurder is dan de rest. Vandaar dat wie onder Gaselwest valt, het best gediend is bij Ecopower :-).

 Mocht Ecopower niet zo'n gigantisch succesverhaal geweest zijn (welke leverancier kent al jaren zo'n lange wachtijsten?- inderdaad veeleer vanwege lange tijd de allergoedkoopste ), sommigen zouden niet zoveel inspanningen gedaan hebben om (mede hierdoor) ook maar iets groens (al dan niet als dusdanig verkocht) aan te bieden. Daarenboven zijn zij niet zo'n monsterwinst-belust beursgenoteerd consortium zoals vele anderen die allen schuld hebben aan de financiële hausse dezer dagen. Ik vind het jammer dat deze thread eerder economisch dan ecologisch geïnspireerd lijkt (en almaar meer wordt) en sommigen de groene pionier ecopower willen verlaten voor een paar euro's. Ze doen maar. Mijn PV van 2 kWp compenseert al jaren volledig het verbruik, ontvang dus nooit geen factuur meer doch jaarlijks een som voor de gratis elek waar wij recht op hebben en hiervoor moet ecopower inderdaad gratis administratieve taken plegen, alsook mijn meterhuur betalen. Maar ik zou er geen enkel probleem een hebben moesten ze deze factureren, moesten ze hiertoe uit financiële overwegingen genoodzaakt zijn doordat velen vanwege de centen gaan lopen . Er zijn veel pervertere situaties. Verhuis maar!   

Nu moet je het ook weer niet gaan opblazen.

We zeggen gewoon dat ecopower best zijn formule aanpast, omdat het nu niet echt een fair systeem is sinds de verhoging. (je haalt zelf de pijnpunten aan)

En dat er andere ecologische leveranciers bijkomen, waardoor er een kans is dat ecopower in de problemen kan geraken, qua klanten waar ze iets aan kunnen verdienen.

 

Waarom moet men zich toch altijd aangevallen voelen als men over iets probeert te praten.

En met een boze blik naar ons kijken als we iets aanhalen.

Je zegt ook dat het economisch gezien is en niet ecologisch, maar bij eneco is het toch ook 100% groene stroom en dan spreken we ook niet over paar euro's (100 tot 150 euro kan toch al tellen)

 

Ikzelf ben ook zeer ecologisch bezig hoor, maar heb maar een beperkt budget om dit te behalen. maar met dit budget denk ik wel dat ik zeer goed bezig ben.

Dan is er toch niet mis bij om ergens een kritisch punt aan te halen.

Het is niet omdat iets groen en goed is , dat het altijd perfect is en niets mag over gezegt worden.

 OK

 U haalt uit naar de mensen die om economische redenen Ecopower verlaten maar U bent er naar mijn mening wel klant om dezelfde economische redenen

U geeft immers toe dat U bij een andere producent zou moeten betalen

Terwijl uw keuze van producent voor het milieu totaal niets uitmaakt vermits U het totale verbruik zelf produceert

En dat Ecopower geen op winst beluste firma is moet je ook met een korrel zout nemen

De aandeelhouders krijgen 6 % en Ecopower heeft ondertussen een mooie voorraad groenstroomcertificaten

Maar wat mij dus het meeste stoort is dat iemand als ik die geen pv kan leggen omwille van de slechte orientering van het dak en daarom de meest ecologische electriciteit aankoop moet opdraaien voor de vaste kosten van iemand die omwille van subsidies op een iets minder ecologische manier zijn electriciteit zelf produceerd

Ik kan begrijpen dat U hier niets op tegen heeft

Maar eerlijk is het  niet

Zeg nu zelf ,mijn grotendeels door wind geproduceerde electriciteit is ecologischer dan pv

Toch betaal ik uw vaste kosten dankzij Ecopower

Toch betaal ik uw groenstroomcertificaten dankzij Freya

Het is toch om GROEN van te komen zeker ; )

 

 

 

 

Voor de prijsverhogingen van de distributienetbeheerders in april waren de Limburgers het beste af bij Ecopower omdat Infrax toen het duurste distributienettarief had. Nu ligt het even wat anders. Voor april kregen we daar geen opmerkingen over. Nu enkele...

Wellicht zal er binnen korte termijn 1 distributienettarief komen in heel Vlaanderen en zal het voor iedereen weer wat makkelijker zijn om solidair te zijn,  misschien...? (In Frankrijk is er maar 1 distributienettarief!).

Nog iets: Ecopower maakt geen winst op de levering van stroom en beziet dit als een dienst aan kostprijs aan zijn coöperanten. het dividend van 6% komt van de productiekant.

Een eenvoudig en enkelvoudig tarief en systeem heeft allerlei voordelen en leidt bijvoorbeeld misschien al tot een besparing op het verbruik van bijna 25 % op 5 jaar tijd.

En wat een mogelijke leegloop betreft: dat valt best mee, we spreken over tientallen op tienduizenden huishoudens.

Over welke investeringen van Lampiris hebt u het?

Eneco is zich momenteel aan het positioneren in de markt en hanteert hierbij een bodemprijs, die erg op die van Ecopower lijkt. Wellicht werken ze hierbij met verlies.

 

 

Dirk, u bent dus waarschijnlijk van ecopower?

We zeggen niet dat er een leegloop zal zijn (wel wat minder groei van klanten, omdat er nu ook andere groene leveranciers zijn met een andere module waar mensen zonder zonnepanelen een voordeel kunnen doen)

Er zal vooral een scheefgroei ontstaan bij ecopower: meer mensen met zonnepanelen (die niets of bijna niets moeten betalen)en minder mensen die geen zonnepanelen hebben (de betalende mensen)

Hoe gaan jullie dit aanpakken, geen schrik daarvoor?

Als zelfs klanten van ecopower met zonnepanelen toegeven dat ze begrijpen dat het scheef zit, ...

 

Wat betreft eneco, is toch 150 euro goedkoper bij de vergelijking die we deden hierboven, u heeft wel gelijk dat hun prijzen beginprijzen zijn, afwachten wat ze verder doen de komende jaren (ze bestaan wel al zeer lang in Nederland)

 

Wat betreft de groene investeringen van lampiris, ik weet niet welke het zijn, maar staat op de site van greenpeace (die zullen daar niet over liegen)

inderdaad, ik ben één van de bestuurders van Ecopower.

Van de goed 30.000 huishoudens die we van groene stroom voorzien, hebben er zowat 6000 zonnepanelen.

Het systeem van de groenestroomcertificaten heeft de bedoeling dat zo veel mogelijk huishoudens zonnepanelen hebben op (goedgeisoleerde) daken tegen het moment dat de energie zo duur zal zijn en de systemen zo gedaald in prijs dat de zonnestroom geen ondersteuning meer nodig heeft. Ecopower staat achter dit systeem.

De kost die we hebben voor mensen met zonnepanelen moet je niet overdrijven. Dat weegt niet op tegen de zeer lichte administratiekosten die zij bij ons veroorzaken. Aangezien wij de stroom aan kostprijs verkopen, hebben wij geen schrik van minder 'klanten'. Een andere zaak is dat alles rond PV niet te veel steun moet krijgen. Maar dat is de taak van de overheid om dat fijn af te stellen.

Ik vrees dat de investeringen bij Lampiris voorlopig vooral plannen en intenties zijn.

Beste

men schreef vorige week in de krant over een dramatische daling in prijs van de groene stroom certificaten.

Wordt dit niet moeilijk voor jullie?

Eddy

Moeten jullie geen vaste vergoeding betalen aan de netbeheerders?

Zoja, dan betalen diegenen zonder zonnepanelen deze toch grotendeels in de variabele kwh prijs?

U stelt dat " Een andere zaak is dat alles rond PV niet te veel steun moet krijgen"  

Maar uw keuze om de vaste kosten verbonden aan het leveren van electriciteit zoals vaste kosten verdeler en meteropname aan te rekenen in de prijs per kw is juist de zoveelste subsidie
 

 Natuurlijk moeten die een vaste vergoeding betalen en de kosten voor meteropname en heeft Ecopower ook personeel in dienst voor de administratie 

Ik schat dat dit ong 30€ kost per klant

Op het gemiddeld verbruik is dit ong 1 cent per kw

Wie meer verbruikt betaalt de kosten van wie minder verbruikt

 Wanneer de distributietarieven overal gelijk worden zal je dan de grootste klanten die Gaselwest als distributeur hebben zien vertrekken

 

U noemt het geen leegloop ,ik ook niet, het zijn alleen ieder jaar de grootste klanten die vertrekken en vervangen worden door klanten met een klein verbruik vaak door pv instalatie 

Het gevolg is dat het gemiddeld verbruik nog zal dalen en dus meer vaste kosten over hetzelfde verbruik zal moeten verdeeld worden

 

Zo blijft de Kw prijs stijgen en blijft dit een zichzelf voedende  beweging

Maar misschien is het wel de bedoeling van Ecopower om een heel extreme producent te zijn

Met heel veel klanten met een heel laag gemiddeld verbruik waarbij men dan wel zal vergeten te vermelden dat er heel veel verborgen zelf geproduceerd verbruik is

 

ik ga voorstellen een formeel antwoord op deze vragen en opmerkingen te formuleren en op de website te posten onder de rubriek 'veel gevraagd'

 

Ik vind er nog niks over terug

Kan U ook een antwoord geven op de vraag of Ecopower ook de vergoeding voor het netgebruik door zonnepaneelbezitters in de Kwh prijs gaat verrekenen ?

eddy, dat is niet evident, want bij Ecopower zijn er ook nog klanten zonder PV

 

en de klanten met PV, vb deze die maar 1 kWh per voor verbruiken (of aangerekend krijgen" tov deze die nog steeds 10.000 kWh aangerekend krijgen ?