SMA SB 2500 en 1700

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

hallo, ik ben nieuw op dit forum. ik heb sinds 09/2010 19 zonnepanelen van 225 kwp van het merk scheuten op mijn dak liggen.goed voor een totaal vermogen van 4.275 kwp ze liggen perfect qua richting en helling.pal zuid op een helling van ongeveer 48°. nu was ik tot voor kort eigelijk heel tevreden met de opbrengst.zit nu al aan 5160 kwh. maar wat mij nu pas opvalt is dat er een redelijk groot verschil is tussen de opbrengst van de twee omvormers. situatie is dat er een string van 10 panelen op SMA SB 2500 zit en de andere met 9 panelen op een SMA SB 1700.het valt  mij nu pas op dat er op een volledige dag soms een verschil van de helft is.

vb: vandaag heb ik met de 2500  10.5 kwh en met de 1700 maar 4.9 kwh!!!.

ik zou denken dat een string met 10 en een met 9 panelen toch geen verschil kan hebben van bijna de helft!? panelen liggen niet in de schaduw of zo ,dus dit is zeker niet de reden. was dit nu altijd al zo ,dat weet ik eigelijk niet zo goed,maar ik denk het niet. kan dit op een of andere manier berekend of gecontroleerd worden? indien iemand mij kan helpen of uitleg verschaffen? alvast vriendelijk bedankt. raf bostoen

Reacties

 Als die panelen (10 +9) hetzelfde liggen qua helling en orientatie zou je niet zoveel verschil mogen zien denk ik.

 

Het verschil zou zich toch ergens rond de 10% moeten bevinden.

 

 

Beste,

 

ik zou kiezen voor de sb1700 met 8 modules 225 en de sb2500 met 11 modules 225.

op deze manier zijn beide omvormers beter belast en zal de sb1700 zijn vermogen niet aftoppen bij hogere instralingen. 

U sprak over schaduw? schaduw op 1 van de modules van een omvormer heeft direct gevolgen voor alle modules aangesloten op die omvormer. De zon staat vrij laag dezer dagen...

Groeten

 

bedankt voor de reacties,

maar die verdeling 10-9 is door installateur gemaakt,ik ben daar te weinig van op de hoogt,dus ik ging ervan uit dat die mannen wel weten wat het beste is.

zou het nog mogelijk zijn om dit dan te veranderen?

probleem is ook dat de firma die ze geplaatst heeft mij een beetje aan mijn lot overlaat.

raf

Als je je de verdeling aanpast en je hebt 2 groene stroom meters kom je wel in de problemen met je certificaten.

 10 panelen 225Wp op een SB2500 is idd niet goed, 11 zou beter zijn. Met 10 panelen is de spanning te laag. Op een SB1700 mogen er 8 of 9 maar 8 is beter naar dimensionering. De installateur heeft zijn werk niet goed gedaan volgens mij.

 

Maar het verschil van de helft in opbrengst blijft groot, de 1700 mag nogthans 9 panelen hebben (beter 8) en het is net deze die pss niet goed werkt.

 

Raadpleeg uw installateur zou ik zeggen.

allen bedankt,

morgen komt installateur kijken .:-)

zit nu inderdaad wel tot ongeveer 12.30h beetje schaduw op ,maar dat zou dan volgens mijn plan,op de string van de 2500 moeten zitten en niet andersom???en het is net de 1700 die geen schaduw heeft die te weinig opbrengt.tenzij de strings verkeerd zouden zitten.ttz 10 panelen op de 1700 en 9 op de 2500.

k zal het morgen wel horen zeker?

 

 

raf

Zou goed kunnen dat ze zich hebben vergist bij de aansluiting. Nu, je gaat het morgen horen zeker ;-)...dus laat iets weten zou ik zeggen.

 

Maar onderschat de invloed van schaduw zeker niet op een PV string!

hallo,

 

het "probleem" is gevonden   :-)

open klemspanning test was ok ( 36.6 v per paneel) x het aantal panelen per string ,kan je perfect weten of er een paneel defect is(althans volgens installateur)

na wat redeneren en samen met installateur op het dak geweest.

blijkt dat er op de onderste rij ,nalthans nu in deze periode,lage zon,toch altijd ergens een hoekje schaduw op zit.tussen het opstarten en 13.00h .

dit zou volgens mijn plannetje de string van 10 panelen op de 2500 moeten zijn

en nu hebben we vast gesteld (uitleggen van één string) dat de ondrste rij ,rarara....op de 1700 zit!!!!

dus dan zou het wel eens normaal kunnen zijn dat er sinds een goede week het verschil zo groot was tussen de twee strings.

in de zomer zal er hoogstwaarschijnlijk veel minder verschil zijn;

dus het raadsel is opgelost :-)

eigelijk een foutje van de installateur,maar in de goeie zin dan,beter schaduw op de string met minste panelen,dan andersom.

 

vriendelijk groeten,

 Hoeveel panelen staan er dan op de onderste rij? Is dat dan nog steeds 9 op de 1700 en 10 op 2500?

waarom?

 

enkel gegevens van omvormers (max vermogen) zijn bekend ...

en deze veranderen niet

 

 

MVG

stefan

 

ja ;

het aantal panelen per string is nog het zelfde.