Dakopbouw

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag bouwers,

Ik heb volgende bedenkingen bij de opbouw van mijn dak die mijn architekt voorstelt voor een nieuw te bouwen woning;

Het zou er eigenlijk op neerkomen dat de constructie naar buiten toe dampdicht is. Volgens wat ik begrijp gaat dit tegen alle aanbevelingen in. Dit zou echter opgevangen moeten worden door een intelligent dampscherm (K-way principe; zweet kan weg, water komt niet binnen).

De opbouw is van buiten naar binnen pannen, xps op kepers, wol tussen kepers, intelligent dampscherm, gyproc.

Deze opbouw heeft vele voordelen (ruimte winst binnen, koudebruggen vd kepers weg, en economisch), maar ik zit met de daver op mijn lijf voor condens op de kepers. Wie heeft hier een gedacht of ervaring mee, want als ik het goed begrijp hangt het leven van de kepers af van de kwaliteit van dat scherm. Wie zegt dat dat scherm nog intelligent is binnen 5 jaar, laat staan 10jaar..?

Alvast bedankt voor feedback.

Reacties

Beste,

Over hoeveel cm xps boven op de kepers spreek je dan?

Want ik kan je verzekeren wanneer je lange schroeven dient te gebruiken (20 cm en meer) dan begint dit zeer prijzig te worden.

Ik heb een soortgelijke opbouw in mijn dak maar mijn zolder is mechanisch mee geventileerd en dit in combi met dampscherm zou toch het vocht moeten weh houden in de constructie hoop ik.

 

Bobby,

 

Naar condens toe is dit een mogelijke opbouw 'onder voorwaarden':

- Dat de XPS-laag zodanig DIK is dat het dauwpunt niet in de laag kepers en isolatiewol valt. Vuistregel hiervoor: De R-waarde (warmteweerstand) van de XPS-laag moet dubbel zo hoog zijn dan deze van de glas-/rotswollaag. En dat is waarschijnlijk niet haalbaar (te dik pak XPS (bevestiging ?) en te weinig benutting van isolatie tussen kepers...).

- Dat de XPS-laag zodanig DUN is dat de isolatielaag tussen de kepers in zomerconditie voldoende kan opwarmen zodat een omgekeerde dampdruk onstaat die toelaat dat de constructie in de zomer kan uitdampen naar binnen toe doorheen het dampvariabel dampscherm. Het is dan trouwens beter dat je tussen de kepers isoleert met een vochtbufferend en natuurlijk isolatiemateriaal (houtwol, cellulose,...) dat vocht kan vasthouden in de winter totdat het kan uitdrogen in de zomer. De XPS-laag moet dan toch echt wel heel beperkt blijven... Is de XPS dan nog zinvol ? Twijfelachtig.

 

De voorgestelde opbouw is wat mij betreft dus geen goed idee. Vervang de XPS door dampopen houtvezelplaten: duurder maar veilig tegen condensschade. Of: laat de XPS vallen en gebruik minstens een dampopen onderdakfolie, al is de eerste optie een beter idee: extra isolatie over de kepers heen.

 

Bert

ik vermoed dat dit toch wel een stuk duurder zal uitvallen in vgl met gewone glas of rotswolisolatie.  ik koop bvb 18cm glaswol voor 5.95€ (+btw).     ik heb het sterke vermoeden dat 18cm eps heel wat duurder zal zijn...

 

Wat je dakopbouw zelf betreft: ik zou het risico uitsluiten dat het vocht niet gemakkelijk uit mijn dak geraakt.  zoals je zelf al aangeeft, hoe intelligent zal dat dampscherm nog zijn na pakweg 10  of 20 jaar?

Bedankt voor de reacties.

 

@Bert, het zou gaan om 8cm XPS en 22cm wol...

 

 

Bedankt voor de reacties.

 

@Bert, het zou gaan om 8cm XPS en 22cm wol...

 

 

Bobby,

 

30 cm cellulose is evengoed isolerend, waarschijnlijk goedkoper, maar ook veiliger (dampopen) beter geluidisolerend, beter hittewerend in de zomer, brandveiliger, ....

 

Die 30 cm cellulose kan tussen spanten, maar evengoed in een klassiek gordingen/keperdak.

 

Dirk

Beste bobby,

 

Ik ben Roberto Heckers en wil het volgende melden over u kwestie.

Persoonlijk denk ik dat u architect niet echt aan het financiele aspect heeft gedacht maar eerder aan functie en wellicht qualiteit in samen stelling met de rest van de bouw van het huis. Ik zou zelf altijd gewoon voor de oude vertrouwde manier gaan van glasvezelwol of rotsvezelwol om te isoleren, werkt prima en is ook  niet al te duur zoals u zelf ook wel zult weten. Ook zou ik u kwestie gewoon een keer melden bij u architect en eens van hem of haar horen waarom gekozen is voor deze optie, en wat zijn motivaties daarbij zijn. Ik kan de rest van de bouw van u huis niet zien dus kan ik daar ook niet over oordelen natuurlijk.

 

Mvg Roberto Heckers.

Om mee op dit draadje in te pikken, had ik eigenlijk een gelijkaardig plan qua dakopbouw. Ik zou 16cm PIR op de spanten willen plaatsen en tussen de spanten 18cm houtwol plaatsen. Om een gelijkwaardig U-waarde te krijgen met enkel houtwol zou ik naar +48cm houtwol moeten gaan, wat wel erg veel is. Dus om ruimte te winnen (hoogte beperkt door BPA) zou ik voor PIR kiezen en deze op de spanten willen aanbrengen, wat ook wel meer gebeurt. Maar misschien is het dan niet zo'n goed idee om ook nog houtwol tussen de spanten te plaatsen? (Ik wou dat doen voor zijn vochtregulerende eigenschap en buffer tegen warmtedoorslag.) 

met een intelligente damprem (dus geen dampscherm) onder de houtwol is die houtwol wel in staat voor de vochtregulerende en bufferende eigenschappen.

 

Het dampscherm daarboven, zijnde de PIR, verandert niets aan die eigenschappen.

 

Je kan die opbouw vergelijken met een plat dak waar je houtwol of -cellulose tussen de I-liggers laat spuiten. Ook daar is aan de onderkant het intelligente damprem en daarboven een dampscherm (roofing/epdm).

 

Ik zou je wel aanraden om de PIR zeer secuur te plaaten en alle naden met luchtdichtingstape af te plakken. Harde isolatieplaten geven veel meer kans op gaatjes/kiertjes en doen zeker geen goed voor luchtdichting !

(daarop aansluitend veronderstel ik wel dat er voldoende gecontroleerde ventilatie voorzien wordt onder het dak)