zonneboiler

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Zou het haalbaar en rendabel zijn om een zonneboiler te plaatsen met volgende gegevens :

- dak westgericht
- +/- 100 douches/dag ( 80 dagen/jaar)
- voornamelijk gebruik van de douches juli-aug
- naverwarming zou via elektriciteit moeten gebeuren (momenteel geen aardgas ter beschiking)

Momenteel boilers op elektriciteit.
Hoeveel m² panelen zou er geplaatst moeten worden ?
Hoe groot zou de boiler moeten zijn ?
Hoeveel dekkingsgraad zou er behaald kunnen worden ?

Bedankt voor jullie hulp

Reacties

Hallo iedereen,

Momenteel zie ik het bos door de bomen niet meer...

Het blijkt nl. geen gemakkelijke vraag als ik al jullie commentaren lees (waarvoor dank).

Over 1 iets is iedereen het eens,een douchewarmtewisselaar is zeker aan te bevelen.

Over een zonneboiler,pv-panelen en WP zijn de meningen ook niet allemaal gelijk.

Mijn voorstel :

 

DWTW

Zonneboiler 1000 liter en 20 m² panelen

Naverwarming voorzien via gas (momenteel wel niet aanwezig,vervangt dan de warmtepomp, )

Graag jullie reacties

 

KVO10

Zoals ik eerder al zei: 1x per week boven de 60° is voldoende. Dit is wel haalbaar met warmtepompen (zeker tot 65°).

Kosten-baten lijkt mij jouw oplossing wel een hele dure te zijn.

Wat kosten 20m2 panelen + boiler? Meer dan een pv-installatie me dunkt.

Daarnaast heb je de aansluiting van gas die in veel gevallen ook niet goedkoop is (zeker als het over grotere afstanden gaat) + het extra verbruik.

Kort samengevat hier de argumenten voor en tegen het wp-systeem die ik kan terugvinden:

VOOR:

  • in combinatie met PV een totale dekking van de warmtevraag, want alle energie die je gedurende het VOLLEDIGE jaar opwekt kun je gebruiken
  • optimale COP in de zomer, wat hier dus perfect past
  • relatief goedkoop (lucht-water) in aankoop en verbruik
  • GSC indien in België, waardoor het nog interessanter wordt.

TEGEN:

  • verbruik onzeker: ga eens na bij de verschillende fabrikanten wat de cop is bij aanvoertemperaturen van 20°, het zal blijken dat het verbruik dus heel goed meevalt.
  • geluid: 60 decibel op 1m afstand is echt niet luid hoor, tenzij je er net naast een tentje wilt laten staan.
  • temperatuur boiler te laag: je kan gerust met een warmtepomp 65° halen, dus ook geen goed argument. Doe dit wel maar 1x per week, anders gaat je cop teveel omlaag. 

Argumenten zonneboilersysteem:

TEGEN:

  • extreem duur
  • het overgrote deel van het stookseizoen gebruik je de opgewekte energie niet en gaat dus verloren
  • slechts gedeeltelijke dekking mogelijk

VOOR:

  • ik kan er in dit geval niet echt bedenken.

Beste KVo10,

 

Je laat ons ien ieder geval ook wel een beetje op onze honger zitten over het werkelijke daggebruik(ligging van de camping: België , Fr,...  ? , verloop clienteel in functie van het weer? , wat wordt aanvaard in de rantsoenering?, ...). Dat zou al veel helpen om een betere inschatting te kunnen maken.

 

Robin neemt hier een dag-waarde van 80kWh. Dus ik ga daar voorlopig maar even op verder.

In de zomermaanden(juni-juli-aug) mag je rekenen op en zonneschijnopbrengst van 4kwh/m² per dag.(5,2 gemiddeld voor de zomermaanden volgens sommig sites.) Hier gemeten waarden over 10 jaar: http://www.sunrayspas-europe.nl/index.php?option=com_content&view=artic…

Dat is natuurlijk niet wat je oogst. Een zonneboiler met een grote buffer erachter die dagelijks na de ochtenddouches voor 90% is leeggetrokken zal een hoog rendement halen. Dit rendement is 85% bij water aan 20°C en nog 65% bij water aan 60°C. Daarna zakt het rendement fors. Maar niet zo erg van belang in voorliggend geval, want dan zit je bij juiste dimensionering alweer aan de avonddouches.

Als je een gemiddeld rendement rekent van 75% zou je dus dagelijks 3kwh/m² kunnen oogsten.(PV panelen max18%) Dus zal de collector eerder in de richting van 26m² moeten gaan. Dit betreft dan een vlakkeplaat collector.

Voordeel is dat je op deze manier je verbruik op een ecologische verantwoorde manier dekt.

Economisch zal je eens moeten tellen wat het voordeligst is. Vergeet niet dat de rekening voor PV die hier gemaakt werd geen rekening houdt met de weerstandverliezen van een elektrische boiler. Voor het milieu geteld, wil dit zeggen 18 à25  % rendement, dus vanaf de electriciteitscentrale. Als je slechts telt voor jezelf is het (slechts?) 55% te hertellen.

 

Van WP ken ik niet veel. Zou interessant kunnen zijn als je perse elektrisch wil. Maar ik denk dat daar dan wel een kostenplaatje tegenover staat.

 

 

M(G)

 

Maia, elektrisch SWW opwekken ALTIJD VERMIJDEN!!

Dus als je elektrisch gaat, dan zeker met een WP. Je verbruik is factor 2-3 lager. Dus voor 2000kW heb je er maar 1000 nodig bij een COP van 2.

4kwh/m2/dag? En dat bij een westelijk gericht dak? En wat als het eens bewolkt is? Ik vind waardes terug van zo'n 2-2,5 kwh/m2/dag in juli-augustus, effectief opgewekt vermogen met collectoren. Dan wordt uw installatie plots stukken groter.

 

Dus vergelijk enkel pv+wp met zonneboiler + ???

Als je kiest voor zonneboiler + elektrische verwarming, dan vrees ik dat je op bewolkte dagen (of zomers zoals dit jaar) nogal veel elektriciteit erdoor jaagt.

Met pv kun je ervoor zorgen dat je meer opwekt dan je nodig hebt voor SWW, wat met een zonneboiler totaal nutteloos is. Je wekt er sowieso al teveel op. Dus met pv zorg je ook dat uw andere elektriciteit ecologischer wordt.

Robin,

 

Ik zie op verschillende plaatsen en topics dat mensen in de zomermaanden helemaal niets moeten bijwarmen.

Bijvoorbeeld: http://www.bouwinfo.be/forum/viewtopic.php?f=29&t=82442

Dus uitgaande van een juiste dimensionering zou dit moeten kunnen. En er zal hier concreet inderdaad naar en betere oriëntatie moeten gestreefd worden.

 

De waardes die je citeert ivm effectief opgewekt vermogen betreffen waarschijnlijk huis-installaties.

Deze halen in de zomermaanden misschien al na een uurtje hun warm water en renderen de rest van de dag niet.

Hoe groter het verbruik en hoe lager de start-temperatuur hoe hoger het rendement van een zonneboiler.(dus zou het potentieel nog beter moeten kunnen dan in vergelijking met de voorbeelden die er met een thuis-situatie al in slagen om in de zomer niet bij te warmen)

Daarmee pleit ik natuurlijk niet voor een hoog dagelijks waterverbruik, maar op deze camping is er nu eenmaal een hoog dagelijks waterverbruik.

Daarom kan je beter teruggrijpen naar de potentiële zonne-energie per m² en per dag om een inschatting te maken.

De link die ik gaf zijn toch wel de werkelijk gemeten waardes. En dit over 10 jaar.

Voor effectief gemeten dagwaardes ben ik trouwens wel vragende partij. Ik vind ze namelijk helemaal niet zo makkelijk terug. Heb je geen link ?

 

M(G)

 

 

 

 

 

Beste Robin,

Ik verwarm mijn water met een zonneboiler + elektrische weerstand in een zeer goed geïsoleerde boiler, op 100% groene stroom. Dekking van 60+%, maw voor 2000 kWu heb ik er maar max 800 nodig. Dit systeem zit op het niveau van een warmtepomp zoals je reeds voorstelde, alleen waarschijnlijk wel met lagere stilstandsverliezen owv beter geïsoleerde boiler. Ik ben benieuwd naar uw betere oplossingen om SWW te produceren.

Beste Carlos,

Die 60+% is dat voor de zomermaanden (jun/jul/aug) of het hele jaar ?

En wat is ze in het laatste geval voor de zomermaanden?

 

M(G)

Die 60+% is voor het hele jaar. In de praktijk wilt dat zeggen dat van april tem september nagenoeg het ganse verbruik gedekt wordt, in maart en oktober nog een groot gedeelte van het verbruik, en in de overige wintermaanden is er nog wat beperkte winst door de voorverwarming van het water.  

Hallo,

 

Het betreft een camping aan de kust (belgie),bij slecht weer blijft het aantal douches meestal gelijk.

Kan er iemand een correcte berekening maken van het verbruik (in kWh,elektriciteit) als er 100 douches worden genomen van 6 min. aan 7 liter/min.Dit is de huidige situatie (via 2 elektrische boilers).

Of een verbruik van 4,2 m³/dag 80 dagen /jaar.  Ik heb het ook nog eens gedaan en kom toch aan zo'n 12500 kWh.

Toch heel belangrijk gegeven om dan de juiste maatregelen te bepalen.

Indien het mogelijk is zou ik toch graag een zonneboiler plaatsen ...

Graag jullie opmerkingen.

 

KVO10

 

"Je hebt het slechte rendement van een elektrische boiler vergeten in te tellen. Dat is namelijk maar een 18 à 25 % van de aangevoerde KW'en."

Een weerstand van 2KW geeft maar 360 à 500 W warmte?

 

Hallo,

Ik heb even gerekend: 10548 kw nodig om het water te verwarmen, dit zonder verliezen. je 12500 kwh zullen er niet zover vanzitten...

Ik heb gerekend dat het water verwarmd wordt van 12 tot 39°C.

 

Ons zonneboiler systeem thuis dekt 70% van ons SWW op jaarbasis. 4.6m² vlakke plaat met boiler van 300l. In de zomer komt de temperatuur bijna niet onder de 60°C. Onze boiler wordt zeker niet dagelijks leeggetrokken. (als je je eigen boiler niet volledig wil leegtrekken ga je naar gigantische boilers moeten gaan). Anderzijds  indien de boiler koud staat, stijgt het rendement enorm.  Onze boiler geraakt op 1 dag nooit 'vol geladen' indien hij volledig koud is. Op bepaalde dagen hebben we tot 15-16 kwh opbrengst gehad. (wel eerder uitzondering dan regel: koude boiler en stralende zomerdag, oftewel 3.48 kwh/m² collector). Gemiddeld zal jij met je systeem 156 kwh/ dag nodig hebben. Stel dat de boiler volledig koud staat, en dat het een stralende dag is zal je 45m² panelen nodig hebben... en aangezien niet alle dagen stralend zijn zal je wel iets meer opp nodig hebben.

Ik denk wel dat je een thuissysteem niet kan extrapoleren naar zo'n 'grootverbruik' als een camping (heb ik hier wel even gedaan om een idee te hebben van de oppervlaktes, maar ik kan er serieus naastzitten). Er zijn leveranciers met ervaring met zulke systemen en die hebben soms een studiedienst. Ik zou rechtstreeks contact met hen opnemen ipv te gissen.

 

groeten,

Nayy

Druk je hierboven op het knopje "ADVIES" , dan krijg je als eerste link de milieuadvieswinkel.be.Zoek je aldaar op elektrische boiler, dan lees je dit als eerste advies:

 

"In tegenstelling tot wat velen denken hebben elektrische warmwatertoestellen geen rendement van 90-95%, maar eerder iets tussen 55% tot 75%. Aangezien 2/3 van de energie bij de productie en het transport van elektriciteit verloren gaat, betekent dit dat het totale energierendement van een elektrische warmwaterboiler slechts 18 % tot 25 % bedraagt. Met andere woorden: minstens 75%  van alle energie nodig om warm water te maken, gaat verloren als je een elektrisch warmwatertoestel gebruikt."

 

 

Voor het boilerrendement ter plaatse is verderop al 55% gesteld. De 18à25% is het rendement geteld vanaf de elektriciteitscentrale. Dat is als je telt met de milieu-impact.

 

Een weerstand van 2KW geeft dan nu 1100W warmte?

Dat rendement van 55 tot 75% is te wijten aan de stilstandsverliezen. Die heb je bij elke boiler, of die nu verwarmd wordt met gas, hout of elektriciteit. Bij een boiler is het dus heel belangrijk om deze goed te isoleren, en deze moet zo koudebrugvrij mogelijk zijn! Enkel zo is een hoog rendement mogelijk.  

 Ik ben razend benieuwd naar hoeveel een PV + WP kost versus hoeveel een zonneboiler+gasketel kost. En dan bedoel ik het volledige systeem.

Als je bij PV gaat zeggen dat je alle energie die je gedurende het jaar opwekt gaat gebruiken dan vraag ik jou waar die energie naartoe gaat. Maw, wat is de buffer voor PV? En om een paar onnuttige post te gaan voorkomen kan ik je al direct zeggen dat het net GEEN buffer is. Watervallen van Co zijn een mooi voorbeeld van buffers of batterijen en zoverder maar een paar 1000km koperdraad is dat echt niet.

.

Het citaat uit het advies van de BBL hierboven spreekt niet van boilers maar van "elektrische warmwatertoestellen" voor de 55 à 75%

Voor de elektrische boilers is het blijkbaar nog slechter.

Volgens mij bedoelen ze bij dat laatste dan wel de totale input vanaf de centrale.

Economisch gezien is dat niet noodzakelijk wat je aan het toestel of je teller meet.

Ecologisch is dat wel de energie die eraan verspild is.

Kan wel eens handig zijn om te weten wie zich in welke groep bevindt als het gaat om het interpreteren van de ECO in ecobouwers.

Hier het advies van BBL (dat is tenminste een duidelijke afkorting) nogmaals zoals gegeven als je hierboven via het knopje "ADVIES" gaat:

"In tegenstelling tot wat velen denken hebben elektrische warmwatertoestellen geen rendement van 90-95%, maar eerder iets tussen 55% tot 75%. Aangezien 2/3 van de energie bij de productie en het transport van elektriciteit verloren gaat, betekent dit dat het totale energierendement van een elektrische warmwaterboiler slechts 18 % tot 25 % bedraagt. Met andere woorden: minstens 75%  van alle energie nodig om warm water te maken, gaat verloren als je een elektrisch warmwatertoestel gebruikt."
 

M(G)

Wij gebruiken zon en hout om het SWW te realiseren. Het brandhout is populier en kost mij 0 euro. Wij verbruiken 1.5 à 2 stères brandhout per jaar voor ruimteverwarming en SWW, buiten de thermische zonnepanelen ( 12.5m2) met kombi-boiler 1000 liter + 6m2 wandverwarming is er geen ander verwarmingssysteem voorzien. 31m2 PV zorgen voor electricteit.

Mon  

Dat is zo, maar ik denk dat dit net zozeer geldt voor elke andere grondstof zoals bv aardgas (hoeveel gaat er verloren bij productie, transport, etc). En wat als het om groene met windmolens geproduceerde elektriciteit gaat? Dat is indirect ook zonne-energie dus als er verlies is tijdens de opwekking en het transport is het enkel verloren zonne-energie (die normaal toch verloren zou gaan). Ik zie persoonlijk weinig alternatieven om op een milieubewuste manier warm water te produceren. Al zeker niet met conventionele brandstoffen (fossiel) of hout (vervuiling) vb.  

Carlos,

 

Een zonneboiler haalt in de zomermaanden toch aanzienlijk betere rendementen.

Ouput is direct warm water. Geen omzetverliezen in die zin. Transport (beperkt want lokaal)en opslag bepaal je grotendeels zelf met de isolatie. 100% natuurlijk nooit. In voorliggende casus speelt het grote volume en dagelijks verloop van het water wel in het voordeel van de stilstandsverliezen.

En voorts toont het citaat enkel aan dat verwarmen met elektriciteit een enorme verspilling is. 

Volgens mij is groene electriciteit daar veel te schaars voor.

M(G)

ik snap dat je de bomen niet kunt overzien acher de pv/wp/boilers.

en vergelijken lukt mij allang niet meer.

 

ik zal eens effe proberen te helpen met het zonneboiler verhaal.

of dat het beste systeem is weet ik ook niet maar ik begrijp dat je meer inzicht je wel zal helpen.

 

eerst effe wat basis gegevens opstellen:

naverwarming: op gas/elecktiesch/wp zal ik er buiten houden om het wat simpler te houden. dat moet namenlijk altijd gebeuren(wet geving 65 graden.) laten we effe uitgaan van hergebruik van de huidige boilers.

DWTW: hou ik er ook buiten. omdat er variablen in zitten die niet te schatten zijn ( en de efficientie daar van begrijp je al.)

instromend koud water is bij mij 11 graden. (zomer en winter)

 

als ik het goed begrepen heb heb je 2 electrische boilers.

dan lijkt het mij handig om 2 apparte zonneboilers aan te leggen voor iedere boiler 1.

ik denk dat je het meeste hebt aan een zonnecollector met een buizen systeem. dit vanwege de ligging van je dak en de hoek.

nu hebben die dingen een vaste maat en kan ik niet uitrekenen of het past met 20m2 als gegeven.

kijk effe op deze site naar de maten van de collectors.www.solar2all.com/

probeer eens uit terekenen hoeveel van die dingen der passen op het dak.

ze hebben daar ook een rekenmodule maar die is niet echt handig omdat jouw situatie heel anders is als een huis.

 

als je dat uitgezocht hebt zal ik je verder helpen.

(voor de duidenlijkheid.. dit is niet het efficienste systeem. dit is voor het extra inzicht in de materie.)

Beste Maia,

Begrijp me niet verkeerd, ik pleit voor een zonneboiler met elektrische naverwarming en dus zeker geen klassieke boiler. Dat is in mijn ogen de meest ecologische manier om warm water te bereiden (met groene stroom dan wel te verstaan).

sorrie robin.

dat was zeker niet mijn bedoeling.

en zeker geen aanval op jouw.

ik vind je berekeningen fantasties.

en ik denk zelfs dat ze heel goed zijn.

je marges begrijp ik ook.

 

maar ik vind wel dat elke dag het water naar minimaal 65° moet worden gebracht.

1 maal per week vind ik veelste weinig. het is geen huis maar een camping!

dan zou dus 3000 liter aan water getapt worden op 60° per week en 18000 liter op een te lage temperatuur.

dat vind ik echt te gevaarlijk.

dat moeten we toch niet willen doen.

 

groetjes.

ik zal effe de acvocaat van de duivel spelen.

 

zonneboiler extreem duur?

dat vind ik wel mee vallen. als er wat meer gegevens zijn zal ik eens uitrekenen wat het kost.

daarbij is het stroomverbruik erg laag door de jaren heen. een wp zonder zonnepannelen verbruikt natuurlijk nog steeds veel stroom.

een wp met zonnepannelen kost natuurlijk ook veel.

dat kunnen we mischien ook wel extreem duur noemen.

 

het overige deel van het stookseizoen is de camping ook open en zal hij toch gebruikt worden.

het is niet dat i dan werkenloos is.

op dat moment dekt i mischien wel 100% van het gebruik.

 

slechts gedeeltelijke dekking.

dat klopt. maar je kunt ook zeggen dat i niet over gedimentioneert is. en ter volle 100% gebruikt word.

zonder warmte verlies (of zeer minimaal).

 

grt mig

-"Een weerstand van 2KW geeft nu 1100W warmte ?"-
 

Neen natuurlijk, zoals wel vaker met boekhouders, rekent men de verkeerde kant op.

 

Die 2000 Watt wordt echt door de boiler verbruikt, met wat rendementsverlies in de omzetting, ca 5%.

 

Stel een gemiddeld rendement voor een elekticiteitscentrale op 40%.

 

Dan heb je om 2000 Watt op het water te krijgen al dik 2100 Watt nodig.

 

En vanuit primaire energie gezien ruim 5260 Watt...

 

Zo gaat dat sommetje, waarbij aangetekend dat er hier nog geen rekening is gehouden met de stilstandsverliezen. Maar die kunnen nu ook makkelijk ingevuld worden.

 

Groet, Cp

Ik ben ook geen voorstander van het net als buffer. Maar hier gaat denk ik het economische voorop gaan. Uiteindelijk verbruik je het grootste deel tijdens de piekopbrengsten, maar zal je toch ook zorgen voor een groener elektriciteitsnet tijdens de overige 10 maand.

Persoonlijk vind ik het in deze situatie wel verantwoord. Ik zou het al te jammer vinden dat er zoveel potentiele energie verloren gaat met de zonneboilers.

Ik weet dat er leidingverliezen zijn met de PV. Stel leidingverliezen van 60% => 6000 kWh opgewekt = 2400 Geleverd. Met wp en cop van 2,5 = 6000kWh nuttig. Dus in dit geval is 6000 kWh opgewekte energie gelijk aan 6000 kWh primaire energie = >100% dekking (zie eerdere berekeningen). En dit is het meest negatief gerekend, want tijdens de zomermaanden zullen er heel wat minder leidingverliezen zijn, want een groot deel wordt rechtstreeks verbruikt aan de bron.

Met zonneboiler: Om 100% dekking te hebben over de ganse verbruiksperiode zal je zeker serieus moeten overdimensioneren. Je mag rekenen op een 2,5kWh/dag/m2 effectieve opwekking voor een zonneboiler in juli en augustus (en dus zeker geen 4, zoals andere hier melden). Om dus 75 kWh (80 dagen verbruik) op te wekken per dag heb je dus minstens 30m2 zonnecollectoren nodig en een buffervat van minstens 3500 liter. En dat zal dan al zeer krap zijn.

Bij tekort aan zonnewarmte (langdurige koudere, bewolkte periodes; zoals bv. deze zomer) haal je uw 100% dekking niet meer. Oplossing: of overdimensioneren (= nog duurder) of naverwarmen op elektriciteit. Deze elektriciteit heeft ook 60% leidingverliezen + minder rendement elektrische boiler. Stel 10% elektrisch naverwarmen = 600 kWh primair = 600/0,95(rendement elektrische weerstand)/0,60(leidingverliezen) = 1050 kWh op te wekken energie.

Dus alhoewel je de helft meer oppervlakte aan panelen op uw dak nodig hebt (30 ipv 20m2), heb je nog steeds 1050 kWh die moet opgewekt worden. En hopelijk ben je dan klant bij ecopower en ben je toch 100% groen = even ecologisch als PV, maar veel minder economisch, want 600 kWh te betalen elektriciteit en geen GSC.

Wil je bufferen met batterijen, dan vrees ik dat je niet veel meer rendement zal halen dan met het net (die eigenlijk geen buffer is).

Tja mig.

Dat je uw zonneboiler misschien wel voor 100% kunt gebruiken is altijd zo als die te klein gedimensioneerd is hé. Daar gaat het hem niet om. Het gaat er net om dat we 100% dekking willen. En dat is heel iets anders.

Als je moet investeren in EN zonnecollectoren EN wp als naverwarming, dan denk ik dat je economisch NOG slechter uit bent.

Dus wil je 100% dekking, zie mijn post hier wat hoger.

Maia, als je de tabel goed bekijkt, dan kom je toch aan nog slechtere waarden uit?

Juli: 215 kWh/30 dagen / 4,6m2 = 1,55 kWh opgewekt.

Dus ik denk dat die 2,5 wel degelijk het effectief mogelijke zal zijn.

Carlos, voor thuissituatie klopt dit natuurlijk perfect. Hier zitten we met een compleet andere situatie.

Nadel collectoren: nooit 100% dekking. Voordeel met pv en wp = wel 100% dekking. Voor een camping misschien nog zo slecht niet.

Totale investering zal volgens mij zeker niet duurder zijn met pv en wp dan met collectoren.

@nayy: uit uw reactie blijkt mijn redenatie van enkele posts hoger dus te kloppen: 3,48 kWh/m2 maximaal, dus bij zeer goed/helder weer. Om toch bij minder weer goede dekking te hebben lijkt mijn eerder gekozen 2,5 kWh niet slecht gekozen.

 Awel, dat is nu net het punt: het net is GEEN buffer, niet technisch, niet economisch, gewoon NIET. Net en buffer zouden zelfs niet in 1 zin mogen voorkomen maar met al die terugdraaide meters en GSC dingen denken mensen dus dat het een soort buffer is. Je hebt in de zomer even goed overproductie op elektriciteit die verloren gaat. Maar omdat je dat niet ziet zit je in de illusie dat alles wat je produceerd nuttig (min de netverliezen) gebruikt wordt. Niet dus.

Wat me er ook aan stoort is dat je een hoogwaardige energie gaat gebruiken om warmte te maken. Dan kan je beter rechtstreeks warmte maken met een zonneboiler. Zelfs als die 'maar' 60% je behoefte volledig dekt ben je nog altijd beter af. Dat doe je met ongeveer 6m2 aan panelen. Hoe ver ga je springen met 6m2 PV panelen? Daarbij zijn PV panelen langs geen kanten ecologisch. Een (fatsoenlijke) windmolen is al een veel betere manier om groene stroom op te wekken.

Waarom moet je trouwens 100% dekking hebben? IMHO moet je gewoon zorgen dat je een zo hoog mogelijke efficientie hebt. Dat wil zeggen alles verbruiken wat je zelf opwerkt en dan nog 't liefst zonder te bufferen. Dus opwekken en gelijk verbruiken. Met een zonneboiler haal je een beduidend hogere efficientie dan met PV panelen. En zeker als je gaat naar PV panelen via omvormer naar WP om warm water te maken... Da's technisch gewoon waanzin en economisch ook (toch als je het maatschappelijk bekijkt en niet individueel).

Inderdaad Robin,

 

Die waarden van NAYY stroken niet met de 10-jaargemiddelden. Ik neem aan dat het gemeten/verbruikte waarden zijn van zijn installatie.

Als het water al warm is in de boiler neemt het rendement af.

Misschien kan NAYY die meetwaarden toelichten?

 

Ik verwacht bij een groot watervolume met een relatief lage starttemperatuur een beter dan gemiddeld boiler-rendement.

Het voorbeeld van NAYY was om aan te tonen dat het potentieel moet kunnen.

Een grote installatie moet beter kunnen.

Belangrijk is om aan de juiste dagwaarden van "insolation" te geraken. (KMI ? .... KNMI geeft wel de uurgemiddelden)

Ben nog zoekende...

 

M(G)

 

Feitelijk zal dat los van de meetgegevens wel een goede schatting zijn.

Het zijn inderdaad de mindere dagen die de capaciteit van de installatie moeten bepalen.

De mindere dagen zijn wel beperkt in de zomermaanden. Dus meestal doet de installatie beter.

Vandaar mijn vraag of er voor die paar mindere dagen ook niet aan een sterkere rantsoenering gedaan kan worden.(5 minuten ipv7 of zo) Dat zal een grote besparing op het te installeren volume betekenen. Buiten die paar dagen per maand heb je dan wel genoeg warm water voor de 7 minuten.

 

En welk rendement nemen we voor de boiler/collector in de campingsituatie?

 

M(G)

Beste Eddy,

 

In dit geval bereidt de warmtepomp uitsluitend SWW en zal ze dus toch op hoge temperatuur moeten werken. Maar dat is dan wel in de zomer met een Lucht/Water warmtepomp.

 

Hierboven was ergens een verticale discussie over netvliezen. Ik zou dat ook durven omdraaien, elke KWh die je plaatselijk opbrengt met PV spaart dan ook wel veel meer in primair energieverbruik uit ! wat in dit geval, waar je met een moderne WP perfect kan gaan warm water bijmaken als de zon schijnt (dat moet toch tamelijk eenvoudig te doen zijn), nogmaals voor de PV plus WP optie pleit. Het argument dat de niet verbruikt KWh die terug het net opgaat en later er terug afgehaald wordt twee maal verlies is gaat hier dus niet op. Trouwens, de bedoeling is wel dat in een zeeer nabije toekomst die KWh niet volledig terug tot aan de centrale moet lopen, dus dat verlies is dan toch ook wel aanzienlijk lager...

 Dat is zeer juist en dat bedoel ik dan ook met dat je het net niet mag gebruiken als batterij. PV is zeer mooi als je die opgewekte energie ook direct kwijt kan. Vandaar dat ik ook zei dat in een paar specifieke gevallen PV perfect te verantwoorden is. In dit geval is PV ook nuttig omdat die dingen altijd energie leveren die gebruikt wordt, maar buiten het camping seizoen dus aan een veel lager rendement. Langs de andere kant hebben collectoren een hoger rendement en een lagere investeringskost (de dreadfull GSC zever niet meegeteld natuurlijk). Maar dat moet je dus allemaal deftig uitrekenen en bekijken. Ik meen het dan ook als ik zeg dat het niet zo eenvoudig te vergelijken is.

Zoals hierboven al meermaals is berekend is de kostprijs van de collectoren ongeveer dezelfde als van PV. Dus heel veel zal de totale kostprijs niet schelen. Aankoop WP <=> aankoop elektrische naverwarming.

Wat netverliezen betreft: is het niet zo dat uw opgewekte stroom door de gebruikers rond u wordt opgebruikt?

Dat zou willen zeggen dat de stroom die zei verbruiken niet meer onderhevig is aan de netverliezen van centrale tot hun woning, maar enkel van uw pv-installatie tot hun woning. Lijkt me dus minder verliezen. Of klopt dit technisch gezien niet?

 Een paar bemerkingen: de prijs per m2 zal ongeveer hetzelfde zijn. De prijs per Wp is al iets anders.

Nu om eerlijk te zijn zou ik eerder naar een trade-off gaan tussen de 2 systemen: hoofdzakelijk collectoren voor de warmte + PV met kleine WP voor naverwarming/boost. Maar dat vraagt dan weer een iets complexere installatie naar buffers en regeling toe. An sich geen drama maar 't vraagt wat meer denkwerk.

Ja, in theorie is dat een mooi verhaal dat je buur dan de energie verbruikt die je opwerkt. En in praktijk zal dat ook zo zijn als je zowat de enige met PV panelen bent. Het is vrij simpel: dat verhaal gaat alleen op als op het lokale net het verbruik groter of gelijk aan het opgewekte energie is. Dus als je effe 4kW produceert dan moet er in je straat op dat moment ook een verbruik zijn van 4kW of die elektriciteit moet over transformators naar andere gebieden gaan. Als ik es even de grafiekjes van ons huis er bij haal (jaarverbruik is 3000kWh): van 12u tot 14u verbruikt ons huis 230W of 0.46kWh voor die 2 uur (collector pomp die draait, systeem D ventilatie,...). Met die ene installatie van 4kW kan je dus 17 huizen bedienen. Kortom: in een woongebied hebt je dus heel rap een grote overshot. Sure, in de winter zal je inderdaad wel 100% verbruiken wat je opwekt maar je wekt dan ook maar heel weinig op.

 

Ze hadden de GSC's gerust op 450 eur kunnen laten hoor, gewoon de netkoppeling weg doen was de beste oplossing. De mensen zouden dan ineens veel creatiever zijn met het verbruik en al zeker niet gaan elektrisch verwarmen wat nu wel gedaan wordt om 'overschot' weg te werken.

 

Dat was ook een voorstel die ik eerder al deed; de combi.

In dit geval is dus de grootste opwekking buiten het verbruik net in de periode dat er minst wordt opgewekt en dus netverliezen hier merkelijk lager gaan liggen dan wat sommigen ons willen voorhouden.

Nogmaals, ik ben geen grote voorstander van PV en al zeker niet van het net als buffer. Maar in bepaalde gevallen kan dit toch als degelijk alternatief dienen. En dan zeker financiëel. Soms wordt je een beetje in een hoekje gedwongen door de subsidies en dergelijke :-).

Ik hou nooit rekening met subsidies als ik beslis over dingen. Subsidies zijn leuke toemaatjes maar niet om mij over de streep te trekken.

Als je ecologisch wil bezig zijn dan mag je je niet in een hoekje laten dwingen door subsidies en dergelijke. Je moet creatief zijn om de problemen die je krijgt op te lossen. In geval van PV de boel op 't net dumpen resulteert in een zware verspilling van letterlijk dure energie.Door de subsidies krijg je daarbij nog meer het gevoel dat het allemaal zo duur niet is en dat die verspilling te verantwoorden is. 

Tegenwoordig zitten op wasmachines, droogkasten, vaatwassers,... timers waarmee je de boel op een bepaald moment van de dag kan starten. Zo laat ik de vaatwas (die op warm water is aangesloten) pas draaien om 15u. Binnenkort gaat het wasmachien zijn regenwater voorverwarmd krijgen en die gaat dan ook pas draaien om 15u. Dat is min of meer het goeie moment voor onze zonneboiler om zo veel mogelijk energie uit de collectoren te halen. 't kan zijn dat ik dat nog moet veranderen maar 't geeft een idee van hoe je met die dingen omspringt. Met PV ga je dat niet doen want het verschil is niet zichtbaar. Maar dat verschil is er wel degelijk.

Wel grappig dat hier van leer getrokken wordt tegen PUR isolatie (hoewel het bij ons niet anders kan), gasketels en vooral mazoutketels maar dat er op andere vlakken met zware oogkleppen wordt rondgelopen. Minder verbruiken hebben de meeste wel door (hoewel) maar het idee van consumeren als er overvloed is en teren op reserves als er schaarste is zijn we in de Westerse wereld al lang verleerd. Het wordt es dringend tijd om dat terug te leren want anders blijven we maar verspillen.

Goed, weer mooi gepreekt en dan nu mezelf er nog toe krijgen om mijn Prius te laten staan en gewoon de fiets te nemen want eigenlijk heb ik de auto in 90% van de gevallen niet nodig. En de reden is nog niet eens ecologisch maar gewoon voor mijn eigen lijf gezond te houden.

In dat verbruik van de buurman zit zeker een compenserende werking.

Maar het is zeker geen nul-operatie.

Door grote tijds-onregelmatige uitwisselingen op het net te doen belast je het net ook meer. Daardoor heb je specifieke verliezen van dit soort gebruik. De hoofdreden daarvoor moet gezocht worden in het feit dat ons huidige net niet gedesigned is voor dit soort trafic.

Ook zal de match met de buren niet altijd 100% dekken natuurlijk. Daardoor zullen er ook aanpassingen/compenseringen/buffer en soms zelfs dumps op het net nodig zijn, die ook weer met bepaalde verliezen gepaard gaan.

Vergeet dan ook maar de prijs-evenwaardigheid. Door dit soort logica stijgen de distributie-prijzen en de belastingen de pan uit. Vroeg of laat wordt het toch betaald. En ook zullen we gaan naar een trafic-afhankelijke(zeer waarschijnlijk) afrekening en die dag zal de factuur van deze camping serieus oplopen. Het enige wat gratis blijft, schijnen de bussen in Hasselt te zijn ...

Ook zullen de buren in de zomer maar weinig kunnen leveren aan jou als ze van dezelfde logica uitgaan en ook zelf hun SWW op deze manier aan het warmen zijn.

Maar belangrijkste verschil in deze discussie zie ik eigenlijk nu pas klaar en duidelijk voor me:

Er wordt hier geredeneerd dat de groene stroom in deze campingsituatie virtueel een deel grijze stroom compenseert. Zeker degene die buiten het campingseizoen aan de 'gemeenschap' geleverd wordt (en in het zomerseizoen teruggevraagd).

Ik ben echter de hele tijd impliciet aan het redeneren dat deze groene stroom EXTRA geproduceerde stroom is. Die dus geen grijze vervangt, maar enkel voor extra belasting op het net zorgt. Ik ga er namelijk van uit dat een zonneboiler perfect in staat (40m2 was al berekend voor de slechtste dagen, verder thermosyphon-opstelling en die doorstroomboiler door jouw genoemd) is om zelf voor het warme water te zorgen in de zomermaanden en kan die trafiek op het net dan ook alleen als extra belasting zien en niet als compenserende voor grijze.

Zoals je ergens anders zegt: De groenste kWh is degene die niet geproduceerd moet worden. Daar zie ik dus de winst van de zonneboiler. Die produceert direct warm water. En zit geen kWh van hot naar her te sturen en terug te vragen en verschillende keren van thermisch naar electrisch om te zetten.

 

M(G)

Op campings is het heel gebruikelijk om , zeker in de zomer, het warme (38°C) tot enkele minuten te beperken en dan over te laten gaan naar 34-35 (heb al vaak minder meegemaakt)graden. Dit is het effectiefst om verspilling tegen te gaan.

Een camping is geen thuis-situatie. En voor veel comfort ga je op hotel.

Basisvoorzieningen voor een betaalbare prijs is wat een camping-ganger zoekt.

 

M(G)

Met een zonneboiler zou je in het tussenseizoen nog het douchegebouw kunnen warmhouden zodat de leidingen niet bevriezen; in dat geval kan een deel van die warmte dus toch nog gerecupereerd worden. Ik weet niet hoe het in de winter en tussenseizoenen verwarmd wordt?  

Maja,

 

Ik zie nu nog maar die post... beetje laat.

De boiler in juni/juli/augustus zakt bijna nooit onder de 50°C bovenaan, meestal tussen de 60 en de 80°C. Onderaan meestal tss de 30 en 40°C (waar de warmtewisselaar zit).

Dus, idd: het rendement kan veel hoger indien bijvoorbeeld de boiler dagelijks 'leeggemaakt' zou worden. Maar een beetje buffer heb je wel nodig hoor, indien volledig leeggemaakt en de dag nadien extreem slecht weer, zal je 's avonds bovenaan niet veel meer dan 40°C hebben...

 

groeten,

 

Nayy

We hebben nog geen centrale verwarming in onze rijwoning en de badkamer komt boven dus -> nieuw systeem.
Onze installateur dacht aan een solo ecotec plus vc 306 (Vaillant) met boiler (Vaillant vih r 120) voor de cv verwarming en sanitair warm water. Als we voor dit systeem kiezen kunnen we er dan later nog een zonneboiler van maken?

Enkele vraagjes ivm zonneboiler.

- ruw geschat hoeveel bedraagt de kostprijs van de zonneboiler en naar welke eigenschappen moet je kijken van panelen?

-kun je een zonneboiler kiezen met naverwarming dmv doorstromer (wij hebben namelijk nog een turbomag zitten die nog maar een 2-tal jaar oud is. 

Wat cv betreft, is het beter een apart systeem te nemen of toch combi?

VG,

 

Pablo

 

 

Hallo allemaal,

Ik ben nieuw hier en kwam tijdens het surfen hier terecht.

Ik verkeer in ongeveer dezelfde situatie als KVO10,ook een vrij kleine camping met in het hoogseizoen plm.100 douches per dag.Aangezien het geld me niet op de rug groeit ,heb ik zelf een aardige oplossing gezocht voor het enorme energie verbruik van de bij mij aanwezige 3 boilers van tweehondert liter per stuk (electrisch).

 

Ik heb gekocht:

-een pvc vat van 1000 liter

-een tweedehands oliegestookte verwarmingsketel

-25 meter fexibele koperen waterleiding,de nodige koppelingen en ander leiding werk(totale kosten ongeveer 500euro)

Dit vat heb ik bekleed met pur platen die normaal voor vloer isolatie gebruikt worden(8cmdik)

In dit vat heb ik van de flexibele waterleiding een spiraal gemaakt en in dat vat gehangen,deze spiraal heeft een aanvoer van de normale waterleiding en gaat na het vat naar de aanvoer van de boilers.

Het vat is gevuld met gewoon water,wat door middel van een gewone verwarmingscirculatie pomp door de verwarmingsketel geleid.Deze ketel stook ik ipv olie met hout,hetgene bij dit soort ouderwetse ketels geen probleem is.Na ongeveer 2 uur stoken is het water in het vat op een temperatuur van ongeveer 65 graden,afhankelijk van hoeveel er in de tussentijd gedouched is.Volgens mijn eigen berekeningen bespaar ik hier ongeveer 50kwh/dag mee,in november krijg ik de eindafrekening en zal blijken hoeveel het werkelijk opgeleveerd heeft.

Het jaar ervoor had ik een andere installatie,een vat van vierhondert liter,75meter pvc slang op het dak,pal zuid het water werd dmv een verwarmingspomp gecirkuleerd(dompelpompen kunnen niet tegen de warmte,heb ik uit ervaring geleerd).s'Avonds had dat vat een temperatuur van 35-40graden,en dat zonder zwarte ondergrond of wat voor andere toestanden dan ook,gewoon op het dak dus.

De aanpassingen voor komend jaar zullen zijn:

Combinatie van de twee systemen waarbij de "dakverwarming" de eerste voorverwarming van het kraanwater is waarmee er dus minder warmte aan het houtgestookte cirqui onttroken word.Teven ga ik een grotere verwarmingsketel kopen wat als voordeel heeft dat het opwarmen sneller gaat en ik nog maar om de twee- ipv om het uur,bij moet stoken.Verdere verbeteringen zijn mogelijk door het verbeteren van de slangen,dak installatie en het pvc vat vervangen door een ijzeren vat,wat hogere temperaturen kan hebben.

 

Succes,en hopelijk kun je hier iets mee.

hell yea!!!!

gaaf een bouwer.

erg cool verzonnen. of heet zo als je het wil bekijken.

ik hoop wel dat de normale boilers de naverwarming doen?

(er is ook nog zo iets als wetgeving)

mischien kun je toch eens rond kijken of je niet wat collectors kunt kopen.

die zijn toch niet zo duur.+/- 600 euro.

mischien het bespaarde bedrag investeren.

houd het pvc vat die temperaturen vol?

 Je kunt toch naverwarmen met een pelletketel. Elektisch naverwarmen is zonde. En ik zou kiezen voor gelaagde boiler 3 x 2000l en naverwarmen met  Pellet ketel  op het boventste gedeelte tot 60°C een 400l.

Hallo Mig,

De boilers worden idd na verwarmt tot minimaal 70 graden,dus geen last van enge ziektes meer.Deze boiler staan "in lijn" in de winter staat er mar eentje aan,de anderen nagelang de behoefte.Misschien kan het vat wel meer warmte hebben maar ik ben maar voorzichtig begonnen;als in het seizoen het vat het ineens zou begeven zou dat niet zo snel weer te repareren zijn,zo als gezegd, was het het eerste seizoen dat ik zo draaide,volgend jaar weer een stapje verder.

Wat betreft die collectoren,ik heb ze wel eens bekeken en ben tot de conclusie gekomen dat als ik zelf serieus aan de gang ga ,ik met een paar rollen pvc slang,wat plastic en zwarte verf een heel eind kom,bovendien is zelf ontwikkelen leuker,goedkoper en beter te integreren in de bestaande situatie en bovendien "streelt het de ijdelheid" als je zelf een systeem hebt ontwikkeld.

check deze site voor zelf bouw collectoren.

http://home.zonnet.nl/zonneboiler/verslag.html

veel handige info voor de zelfbouwer.

ik ben bang dat pvc slang niet echt lang mee gaat.

wat het op den duur erg duur maakt.

heb je ook gekeken naar zwembad collectoren?

het grootste probleem lijkt mij toch dat epdm en pvc niet goed tegen de grote temperaturen kan.